POZIV K TREZNEMU IN PREMIŠLJENEMU SPREMINJANJU ZAKONODAJE

Datum 12.2.2010 17:02:00 | Rubrika: Kaj storiti?


Pojasnilo za forume in druge spletne objave, kjer je prvotna peticija že bila objavljena:

Objavljamo nekoliko spremenjeno peticijo

Za spremembo peticije smo se odločili, da bodo tudi društva za zaščito živali peticijo lahko polno podprla, saj je v prejšnji verziji bil po našem mnenju prevelik poudarek na tem, da zakona ni potrebno spreminjati. Tisti, ki se vseskozi srečujemo z zlorabo živali, ki se je ne da zajeziti, saj je zakon preveč ohlapen, še kako dobro vemo, da bi zakonodajo v določenih segmentih bilo treba popraviti. Vendar se to ne da narediti čez noč, sploh pa ne pod pritiski zgrožene in prestrašene javnosti, saj to lahko prinese le še bolj restriktivno verzijo zakona, brez upoštevanja interesov živali, ki so v ljudskem dojemanju v zadnjih dneh vir nevarnosti, ne pa subjekti, ki potrebujejo zaščito. Vsebina peticije ostaja torej precej podobna, le v tej točki smo jo spremenili.

Sprememba peticije je nekoliko nerodna poteza, saj se je zbiranje podpisov že pričelo, pa vendar verjamemo, da peticija brez podpore prostovoljski društev, ki se bodo angažirala pri zbiranju podpisov, ne more uspeti. Društva pa ne moremo pristati na zbiranje podpisov za nekaj, za čemer ne stojimo stoodstotno.

Verjamemo, da je besedilo peticije napisano tako, da se bo v njem našla velika večina skrbnikov psov, pa tudi marsikdo drug. Upamo, da bo besedilo podprlo čim večje število društev in da bomo koordinirano izpeljali vseslovensko akcijo za prevlado razuma in proti nerazumnim strahovom.
Spremno besedilo za k peticiji:

Vsled dogodkom, kateri se odvijajo od vključno 2. 2. 2010 dalje, smo ljubitelji živali, lastniki in skrbniki psov in drugi osveščeni državljani pripravili peticijo, s katero želimo izraziti naše nasprotovanje sprejetju novega zakona o zaščiti živali. Spreminjanje zakonov v tako čustveno nabitem ozračju ne bo prineslo dobre zakonodaje. Peticijo bomo naslovili na državni zbor, torej na tiste, ki bodo morebitne spremembe zakonov sprejeli ali zavrnili. Računamo pa na to, da bodo sporočilo peticije slišali tudi v strankah, strokovnih telesih in raznih interesnih skupinah, ki utegnejo ta hip že pripravljati svoje predloge sprememb zakona.

Poleg tega pričakujemo transparentno preiskavo vseh dogodkov, ki so pripeljali do tragičnega dogodka na Oražnovi ulici v Ljubljani in odgovornost vseh, ki so pripomogli k tragičnemu dogodku.

Podpisi se zbirajo od 12. 2. 2010 dalje pa do vključno 28. 2. 2010.
OPOZORILO: Akcijo zbiranja podpisov podaljšujemo do vključno 8. 3. 2010.
OPOZORILO: Zbiranje podpisov peticije tokrat zadnjič podaljšujemo do 14. 3. 2010!
Vse, ki svojega podpisa še niste dodali, vabimo, da to storite čim prej!

Peticijo je podprlo 8.108 podpisnikov.


Če vam je mar vaša prihodnost kot ljubiteljev in skrbnikov živali in če ne želite, da za malomarnost in napake odgovornih plačujejo predvsem naše živali, potem prosim povejte to s svojim podpisom.

Pozivamo društva za zaščito živali in druge nevladne organizacije, da peticijo objavite na svojih spletnih straneh in organizirate podpisovanje za svoje člane. Po želji lahko tudi vpišete svoj naslov za sprejemanje podpisanih listov ter nam jih naknadno posredujete.

Hvala,
ljubitelji živali, lastniki in skrbniki psov in drugi osveščeni državljani

PETICIJA
(prenesite in natisnite)

Peticijo sestavljata dva lista. Prosimo, da oba natisnete in ju spnete (da sta speta, je zelo pomembno). Na seznam se lahko podpišete samo vi ali več oseb.

Izpolnjeno in podpisano peticijo nam do 8. 3. 2010 pošljite na naslov:
Društvo za zaščito živali Ljubljana
p.p.4733
1001 Ljubljana


Peticijo lahko podpišete tudi na lokacijah:
 • naslovi lokacij odstranjeni 22. 3. 2010 • Besedilo peticije:

  POZIV K TREZNEMU IN PREMIŠLJENEMU SPREMINJANJU ZAKONODAJE

  Spoštovani poslanke in poslanci!

  Ljubitelji živali, lastniki psov in drugi državljani smo pretreseni zaradi dogodka, ki se je zgodil 2. februarja 2010 v Ljubljani, ko so trije psi pasme bulmastif do smrti pogrizli svojega lastnika.

  Ogorčeni smo, saj so številni strokovnjaki že po prvem napadu teh psov na človeka opozarjali, da so ti psi nevarni in da se jih ne bi smelo vrniti lastniku, saj jih ne obvladuje. Sprašujemo se, kako je lastnik dosegel, da so mu bili psi vrnjeni kljub dolgi zgodovini agresivnih napadov na živali in ljudi, ob dejstvu, da po mnenju stroke nobeden od lastnikov, torej gospa Zora Roter in gospod Sašo Baričevič, ni bil sposoben obvladovati psov. Ogorčeni smo, saj ni jasno, če bo sploh kdo odgovarjal za prevlado osebnih interesov nad strokovnim mnenjem in nad našimi temeljnimi pravicami?

  Namesto, da bi pristojni prevzeli odgovornost, dopuščajo in sami celo prispevajo k temu, da se širi nestrpnost javnosti proti lastnikom psov, zlasti proti tistim, ki imajo več kot enega psa, in pod pritiski javnosti napovedujejo hitro spremembo zakonodaje brez strokovnih argumentov in tehtnega premisleka.

  Podpisniki in podpisnice peticije menimo, da je zakone potrebno spreminjati s premislekom, tehtno in preudarno ter ob tem upoštevati javni interes.

  Zato:
 • Zahtevamo takojšen umik vseh poskusov spreminjanja zakonodaje, ker je v takšni anarhiji in ob takšni nestrokovnosti in netransparentnosti nekaterih javnih služb malo verjetno, da bo nova zakonodaja kaj boljša od stare.
 • Nasprotujemo vsakršni uvedbi zakonodaje, ki temelji na pasemski pripadnosti psov, saj lahko po izkušnjah iz tujine sklepamo, da ni učinkovita pri preprečevanju napadov psov in ne zmajnšuje števila ugrizov psov, saj se omejuje na rodovniške pse in dopušča ogromno manipulacij pri mešancih in križancih.
 • Nasprotujemo dodatnemu omejevanju števila psov, saj v kolikor skrbnik deluje v skladu z ZZZiv, le-ti ne predstavljajo grožnje za okolico.
 • Nasprotujemo vsakršnemu spreminjanju zakonodaje, ki bi lahko ogrozila delovanje terapevtskih, reševalnih psov in psov spremljevalcev ter nevarno otežila ali celo onemogočila pasje športne discipline.
 • Zahtevamo transparentno, objektivno in pravočasno obveščanje o preiskavi dogodkov, pri kateri bodo odgovorni vsak v okviru svojih pristojnosti poskrbeli, da dogajanju z bulmastifi pridemo do dna, in da se bo ogorčenost javnosti prenesla s psov na dejansko odgovorne.
 • Pozivamo državni zbor, da v okviru svojih pooblastil in zmožnosti poskrbi za dosledno izvajanje zakonodaje s področja varstva živali.
 • Zahtevamo, da se pri pripravi in sprejemanju morebitne nove zakonodaje upošteva tudi stališča aktivistov za zaščito živali.


 • Podpisnice in podpisniki te peticije zagovarjamo odgovorno skrbništvo psov, ki po našem mnenju vključuje ustrezno šolanje, socializacijo in nego psov, ustrezno kontrolo na javnih mestih, čiščenje iztrebkov in skrb za mirno in varno sobivanje v vseh oblikah naselij ter javnih in drugih površinah. Naš podpis je naša zaveza, da bomo v zgoraj navedenem pomenu še naprej udejanjali in se zavzemali za odgovorno skrbništvo psov, od vas pa pričakujemo, da nas ne boste ''kaznovali'' za tujo neodgovornost z neustrezno zakonodajo, ki ne bo povečala varnosti na cestah, njene posledice pa bomo boleče čutili vsi skrbniki psov, ne glede na stopnjo svoje odgovornosti.  Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
  //www.mojpes.net

  URL za ta prispevek je:
  //www.mojpes.net/article.php?storyid=215