Sprememba ZZZiv - popolna prepoved obrednega klanja

Datum 23.7.2012 9:31:33 | Rubrika: Predpisi in dokumenti

Sprememba ZZZiv - popolna prepoved obrednega klanja

Predlog novega Zakona za zaščito živali (ZZZiv-C) vsebuje v svojem 25. členu tudi uvedbo prepovedi klanja živali brez predhodnega omamljanja tudi v obredne namene. V tem členu bi imeli v Sloveniji strožje pogoje, kot jih zahteva EU, kar jih imamo lahko.

Obredno klanje v EU uporabljajo predvsem muslimanske in judovske skupnosti. Pri tem se živali prereže vratne arterije, vene, sapnik in požiralnik in jo izkrvavi brez predhodnega omamljanja, žival je med postopkom pri polni zavesti, dokler ne kolabira zaradi izgube krvi.
Za primerjavo, pri klanju z omamljanjem se žival omami z metodami, ki povzročijo takojšnjo izgubo zavesti ali takojšnjo smrt, šele nato se žival izkrvavi.

Kako primerjalno izgledata postopka, si lahko ogledate v videu (video je posnet v evropskih klavnicah, registriranih za izvajanje obrednega zakola) - najprej zakol z omamljanjem, sledijo posnetki zakola brez omamljanja: KLIK.

Glede tega člena v predlogu našega ZZZiv se je oglasil Evropski judovski parlament s protestno noto, poslano v naš Državni zbor, kjer se pritožujejo, da bo Slovenija s sprejemom takega predloga kršila versko svobodo in temeljne človekove pravice judov.

A dejstvo je, da se s prepovedjo obrednega zakola v Sloveniji dejansko ne krši verske svobode tem skupnostim. Vse naše sosednje države imajo namreč obredni zakol dovoljen in je v praksi, trg pa ni omejen, tako da imajo predstavniki judovskih in muslimanskih skupnosti tudi v Sloveniji zagotovljen dostop do košer in halal mesa.

Na nas je, da damo jasno vedeti, da ne bomo sprejeli zakola živali brez omamljanja v Sloveniji, da govorimo o tem naglas, pišemo, objavljamo, pišemo DZ-ju, ...

Ne pustimo, da gre to mimo nas!

Urška Markelj


foto iz videa by GAIA


Iz Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C)

14. člen

25. člen se spremeni tako, da se glasi:

»25. člen

Zakol se izvaja v skladu z Uredbo Sveta (ES) št. 1099/2009 z dne 24. septembra 2009 o zaščiti živali pri usmrtitvi ( UL L št. 303 z dne 18.11.2009, str. 1; v nadaljnjem besedilu: Uredba 1099/09/ES).

Ne glede na četrti odstavek 4. člena Uredbe 1099/09/ES mora biti omamljenje živali izvedeno tudi pri obrednem zakolu, razen če gre za zakol perutnine, kuncev in zajcev izven klavnice za zasebno domačo porabo.

Zakol živali, ki ni urejen z Uredbo 1099/2009/ES, se izvede na predpisan način in s postopki, ki žival usmrtijo v trenutku oziroma z ustrezno predhodno omamo ali izjemoma na način, ki povzroča le neizogibne bolečine.«.

Razlaga predlagatelja k 14. členu:
S spremembo 25. člena zakona se področje zaščite živali pri zakolu ureja z Uredbo 1099/09/ES, razen nekaterih živali, katerih klanja navedena uredba ne ureja. Za te živali se še naprej uporabljajo obstoječi podzakonski akti.

Uredba 1099/09/ES stopi v veljavo 1.1.2013. Do takrat bodo veljala določila obstoječega zakona in podzakonski predpisi.

Republika Slovenija bo izkoristila pravico, ki jo daje nova uredba, da predpiše strožje predpise na področju zaščite živali pri obrednem zakolu. Dosedanji zakon je predvideval klanje brez omamljanja pri obrednem zakolu le na podlagi predhodnega dovoljenja, ki ga izjemoma lahko izda upravni organ, pristojen za veterinarstvo. Odkar je ta določba v veljavi, Veterinarska uprava Republike Slovenije še ni prejela vloge za odobritev obrednega klanja brez omamljanja. To posledično pomeni, da bo v Republiki Sloveniji dovoljeno le tisto obredno klanje, ki dovoljuje predhodno omamljanje živali. Trenutno takšno klanje rutinsko izvajajo štiri perutninske klavnice, ki so nosilke halal certifikata. Njihova proizvodnja halal izdelkov se bo lahko nemoteno odvijala tudi po sprejemu omenjenih sprememb.

Poleg tega je treba poudariti, da zakon v skladu z Uredbo 1099/09/ES kljub strožjemu predpisu v zvezi z omamljanjem pri obrednem zakolu ne prepoveduje trgovanja ali uvoza izdelkov iz mesa, ki je bilo pridobljeno v postopku klanja brez omamljanja. Tako je tudi v Republiki Sloveniji zagotovljeno meso in mesni izdelki, pridobljeni s klanjem brez omamljanja, za potrebe nekaterih verskih skupnosti.


25. člen v sedaj veljavnem Zakonu o zaščiti živali (ZZZiv-UPB2)

5. Zakol živali

25. člen

Pred zakolom se morajo toplokrvne živali na strokoven in predpisan način omamiti.

Prepovedana so naslednja ravnanja:
– zakol brez strokovnega in predpisanega omamljanja živali pred zakolom;
– zakol živali po omamljenju, ki ni izveden na strokoven način;
– izkrvavitev živali, ki ni izvedena takoj po omamljanju živali;
– začetek nadaljnje obdelave zaklanih živali, preden je žival popolnoma izkrvavela.

če ravnanje iz drugega odstavka tega člena naklepno izvrši oseba, ki je registrirana za dejavnost klanja živali, se šteje, da gre za mučenje živali.

Določbe prvega in drugega odstavka tega člena ne veljajo za klanje perutnine in kuncev na domu pri rejcu, za lastno uporabo.

Izjemoma se lahko žival zakolje brez omamljanja:
– če gre za zakol v sili ali obstaja druga nevarnost pogina živali ali za zakol iz drugih zdravstvenih razlogov;
– če upravni organ, pristojen za veterinarstvo, izjemoma dovoli obredni zakol.

Zelo poškodovane ali neozdravljivo bolne živali morajo biti zaklane ali usmrčene takoj na kraju samem. Za take živali lahko veterinar izjemoma dovoli prevoz do klavnice, če ugotovi, da prevoz ne bo povzročil nadaljnjega trpljenja živali. Vse poškodovane ali bolne živali, ki so bile prepeljane v klavnico, morajo biti takoj po veterinarskem pregledu zaklane ali usmrčene.

V klavnici morata biti zagotovljena zaščita živali, namenjenih za zakol, in preprečevanje vsakega razburjenja in trpljenja živali, ki se jim je mogoče izogniti.

Doprema živali v klavnico in njihov počitek do zakola, oskrba živali do zakola, gonjenje živali od mesta razkladanja do hleva oziroma prostora za klanje živali, omamljanje in zakol živali morajo biti v skladu s predpisanimi pogoji.

Pri vseh izjemah od omamljenja pred zakolom iz tega člena je treba poskrbeti, da bo živalim pred zakolom prihranjeno vse trpljenje, ki se mu je mogoče izogniti.


Povezave:
  • Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C)

  • Video o obeh postopkih - z omamo in brez

  • Uredba 1099/09/ES

  • Zakon o zaščiti živali (ZZZiv-UPB2)

  • Pomeni prepoved klanja živali brez omamljanja res kratenje verske svobode? Dnevnik, 30. 07. 2012

  • Debata o Predlogu na mojpesForumu




  • Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
    //www.mojpes.net

    URL za ta prispevek je:
    //www.mojpes.net/article.php?storyid=1939