Učenje mladička

Datum 22.3.2007 8:47:22 | Rubrika: O vzgoji

Vprašanje:
Doma imamo labradorko staro 3 leta in pol, ki je sedaj prvič imela leglo. Odločili smo se, da enega samčka obdržimo. Zanima me, ali morata imeti kot odrasla psa vsak svoj box in hišico ali je mogoče, da uporabljata isti box in hišo, če je ta dovolj velika. če je to mogoče, mi prosim povejte tudi približne mere te hiše. Zanima pa me tudi ali lahko samčka že učimo, saj bo sedaj star 3 mesece.
Tanja

Odgovor:
Za oba je bolje, da imata vsak svojo uto, kamor se lahko drug pred drugim umakneta. Uti sta lahko postavljeni v istem ograjenem pesjaku, ki mora biti za dva psa ustrezno velik, se pravi večji kot za enega psa. Glede ute si preberite odgovore v temi O pesjaku in koči.
Mladiča seveda že lahko učite oz. ga morate učiti. Način učenja mora biti primeren starosti in sposobnosti sodelovanja. Najprej ga učite osnovnih stvari glede domačega okolja in vaših zahtev (kaj je doma vedno dovoljeno, kaj ni dovoljeno, preprečevanje neželenih vedenj ipd.). Učite oz. vzgajajte ga skozi igro, z veliko motivacije, po vsakem želenem vedenju ga pohvalite in na začetku tudi nagradite. Nekatera vedenja pa bo gotovo povzel po starejši psički.

Odgovarja: Martin Simončič


Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
http://www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
http://www.mojpes.net/article.php?storyid=634