mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 13:15:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Medvedi
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Medvedi  (Prebrano 66079 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« : torek, 13.03.2007 : 12:42:50 »

Vsi najverjetneje poznamo odlok vlade RS oziroma pristojnega ministrstva, s katerim je letos določeno število medvedov za odstrel.

Kaj me je privedlo k pisanju in odpiranju nove teme. Danes sem na Radiu Celje poslušala prispevek o napadu medvedke, na vprašanja je odgovarjal predsednik Društva za osvoboditev živali. Nekoliko je razjasnil, kaj se je v resnici sploh zgodilo. Trije ljudje, med njimi tudi en lovec in človek, ki je bil poškodovan, so skrenili s ceste in se približali medvedjemu brlogu, čeprav bi lovec moral vedeti, da je tam brlog, da ima medvedka mladičke in se bo najverjetneje odzvala po materinskem nagonu. Lovec je bil tudi oborožen s strelnim orožjem, torej je lahko pričakoval, kaj jih čaka.
Medvedka, ki jo še vedno iščejo in jo smrtonosni streli čakajo na stražah okoli brloga, je imela dva mladička. Eden je še v brlogu, drugi pa je po pripovedovanju predsednika Društva za osvoboditev živali poginil za posledicami poškodb lovskega psa.

Predsednik društva je svoj intervju končal z besedami, da je to, kar se počne z medvedi v Sloveniji sramotno za 21. stoletje in za našo mlado državo.
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #1 : torek, 13.03.2007 : 12:55:46 »

Zakaj me ne čudi, da je mela zgodba ozadje?  Undecided In seveda..... medvedko je treba fentat.... Lips Sealed
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #2 : torek, 13.03.2007 : 13:08:25 »

Prav zanima me, koliko bomo zaslužili z odstrelom in bog si ga vedi, katera proračunska luknja bo zamašena. Morda tista na Ministrstvu za okolje in prostor.
In kje bodo visele slike veselih dobitnikov trofej in kje bodo visele nagačene medvedje glave in krzno?
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #3 : torek, 13.03.2007 : 13:29:32 »

Seveda so vedeli. Je znano tudi to, da gredo mladički čez mejo za med...
Logiran

Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #4 : torek, 13.03.2007 : 13:51:38 »

Ne vem...meni je danes od vsega slabo. Ne razumem, ne morem razumeti in ne sprejeti. In res je sramota za 21. stoletje, za človeštvo...o še kako bomo plačali vse to!
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #5 : torek, 13.03.2007 : 14:13:07 »

Za začetek bi si mogoče morali vsi trije pogledat uni film! Pol pa še vsi na straži....  Angry

Mi je všeč, kako so na TV Slovenija kazali samo prestrašene prebivalce, pa nekako se mi zdi, da jim je ušel podatek, da je bil zraven lovec.... pa tudi se jih niso spomnili vprašat kaj so pravzaprav iskali tam.  Huh Pa tudi se ne spomnim, da bi omenili možnost, da ima medvedka mladičke ....  aja... meja....   Ne vem no, ampak če medvedi ne pašejo v gozd, kam pa potem pašejo   Huh 
Logiran
Zivc
rad pišem
****
Sporočil: 392


« Odgovor #6 : torek, 13.03.2007 : 14:49:06 »

No, jaz bi za začetek temu "genialcu" izstavila račun za zdravljenje, ker iskanje medvedke z mladiči je zame adrenalinski šport in čisti idiotizem. In tu (pri adrenalinskih športih) so pravila zavarovanja rahlo drugačna. "Lovcu" takoj odvzem licence (ali dovoljenja), vse povrsti pa v šolo. Mislim, da se v osnovni šoli učiš, kdo vse prebiva v gozdu in da so mamice z mladički nevarne ne glede na vrsto. Tisti lovec, ki ga poznam, mi že nekaj časa teži, da trenutno v gozdu (na območju medveda) nimam kaj iskat. Še kak mesec ali dva, pa bo spet uredu. Teoretično.

Res ne vem, zakaj bi davkoplačevalci krili zdravljenje tako pametnemu osebku. Na žalost sem ugotovila, da Slovenci razumemo samo položnice.
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #7 : torek, 13.03.2007 : 14:51:52 »

Nimam besed...
Logiran
miško1
otrok do 14 let
*
Sporočil: 10


« Odgovor #8 : torek, 13.03.2007 : 15:49:44 »

Ja je že žal tako, da se najde tudi kak pameten lovec, ki mogoče zanalašč, ali pa "po nesreči "naredi tako neumnost.
In res je, da medvedka vedno brani svoje mladiče tudi do smrti.
To se ne bi dogajalo, če ne bi pred leti po zakonu ukinili mrhovišč, ki so bila globoko v gozdu in na katere so vozili poginule živali. S tem so medvedom vzeli dodatni vir hrane in zato se je medved preselil bliže ljudem.  Angry Angry

A ne bi bilo ceneje zopet uvesti mrhovišča in bi se medved odmaknil nazaj v gozd, kjer ga nihče ne bi motil??
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #9 : torek, 13.03.2007 : 17:05:16 »

A ne bi bilo ceneje zopet uvesti mrhovišča in bi se medved odmaknil nazaj v gozd, kjer ga nihče ne bi motil??

Se strinjam. Če pa že to ne, naj pa vsaj ljudje (večina), ki živijo na teh območjih, poskrbijo, da ostanke vsega medvedom uporabnega hranijo v primerni embalaži, ko pa se dovolj nabere, pa odpeljejo do prve kante za smeti. Kaj je lažje, plačati prispevek za Komunalo ali tvegati srečanje z medotom.

Morda še nekaj. Nezagovorniki tega ukrepa zatrjujejo, da okolnjo ministrstvo nima pojma, koliko je sploh  medvedov v Sloveniji. Torej predvidevam, da bodo imeli ša manj pojma, koliko jih bo odstreljenih.
Da nam ne bosta nazadnje ostala samo dva ali pa jih bomo naskrivaj vozili nazaj iz Francije.
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #10 : torek, 13.03.2007 : 20:30:27 »

So imeli lovci štetje medvedov. Vsi na preže in so šteli lepo 1,2,3....Ampak , ko bi to štetje trajalo eno uro in povsot ob istem času, bi še človek verjel koliko jih je, pa je trajalo celo noč. Ali veste kako razdaljo prehodi medved v eni noči?? Tako so enega medveda šteli lahko tudi 10x hehe, ko se je sprehajal po svojem teritoriju. In namesto 100 medvedov jih je bilo kar naenkrat 300. In madona to je 100 preveč, dejmo jih 100 odstrelit. Pa jih bodo odstrelili 100 in nazadnje ugotovili, da ni nobeden ostal!!!!
Logiran
svrk
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.000


« Odgovor #11 : torek, 13.03.2007 : 21:25:45 »

Jaz pa mislim malo drugače.
Tale primer bom pustila pri miru, ker je res absurden. Eden od treh iskalcev medvedov je bil baje otrok. Ne vem, kaj bi si mislila o njegovih dveh spremljevalcih, ki sta ga peljala na tako nevarno pot.
Mislim, da so naši vrli velmožje na ministrstvu lani staknili glave in ugotovili, da res ni prav, ker so popustili EU kar se tiče mrhovišč in so jih uvedli nazaj. In upam, da bo to pomagalo.
Imam pa vedno ob takih dogodkih pred očmi tudi iznakažene obraze in telesa in včasih trupla tistih kmetov, ki so jih medvedje napadli brez znanega vzroka. In mislim, da je nam mestnim ljudem zelo lahko solit pamet kmetom, ki pa tam, kjer prihaja medved do vasi, živijo. In jih je strah. In če je medvedov preveč, pač pridejo bliže h hrani. In zato ne bi kar nekaj na pamet govorila o preštevanju in migraciji medvedov v eni noči.
Potrebno je pogledat obe strani medalje.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #12 : sreda, 14.03.2007 : 07:30:31 »

Imam pa vedno ob takih dogodkih pred očmi tudi iznakažene obraze in telesa in včasih trupla tistih kmetov, ki so jih medvedje napadli brez znanega vzroka. In mislim, da je nam mestnim ljudem zelo lahko solit pamet kmetom, ki pa tam, kjer prihaja medved do vasi, živijo. In jih je strah. In če je medvedov preveč, pač pridejo bliže h hrani.

Tu se strinjam v popolnosti s teboj. Ampak za poseg medveda v prostor človeka je kriv slednji.
Govorimo pa o tem, da se širitev medvedje populacije (če ta resnično obstaja) lahko kontrolira z drugimi ukrepi in da obstajajo tudi vzvodi, s katerimi se da onemogočiti  napade. Ob shodu, ki je bil namenjen tej temi so bile omenjene opozorilne table v gozdu (po sistemu opozarjanja voznikov na srnjad, žabe, prehod živine), prodaji v živalske vrtove in v druge države, nekaj koristnega pa lahko preberete tudi v spodnjem članku:
"Država trdi, da medvedi povzročajo škodo, so nevarni za ljudi in je zato potreben njihov odstrel. Menimo, da je vse te probleme mogoče reševati na drug način. Mnoge med njimi pozna tudi strategija upravljanja z rjavim medvedom, ki jo je sprejela vlada že leta 2002. Medvede, ki se približajo naseljem, je mogoče odloviti in jih prestaviti nazaj v gozdove, za škodo je vzpostavljen sistem odškodnin, pa tudi lastniki morajo na spornem področju poskrbeti za zaščito svoje lastnine. Če je medvedov preveč, kot še trdi država, bi bilo razmisliti o kastraciji oz. sterilizaciji dela populacije ali o kontracepciji. Razen tega pa država niti ne ve, koliko je v Sloveniji sploh medvedov in je zato vsak poseg v mednarodno zavarovano živalsko vrsto, ki je ogrožena, nedopusten, saj se tako vrsta slabi. Glede na veljavni Pravilnik o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrst v rdeči seznam pa je številčnost te vrste celo na kritični točki oz. zelo hitro pada, kar meče na odstrel medvedov še bolj čudno luč.

V javnost prihajajo informacije, da lahko odstrel živali poveča konflikte in število rojstev živali. Zato je mogoče, da se bo z odstrelom medvedov dosegel samo nasprotni učinek, torej še več bo konfliktov, škode in verjetno tudi medvedov. Primer kantona Ženeva pa dokazuje, da je lahko v kulturni krajini naravno ravnovesje vzpostavljeno tudi brez lova, saj je bil tam lov odpravljen že leta 1974 in to še sedaj velja."

In pri tem se mi poraja naslednja misel: Kaj smo naredili z mufloni, iz mojega konca so jih popolnoma iztrebili, najdeš ga pa na vsakem jedilniku boljše gostilne, drugje odstrel ponujajo kar na spletni nakupovalnici.
Kaj smo naredili z volkom in navsezanje, kaj z risom. Tri rise, ki so jih v Kočevsko reko pripeljali leta 1973 za razplod, so bili odlovljeni na Slovaškem, ker mi nismo imeli potenciala.

Se oproščam, ker sem bila dolga.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #13 : sreda, 14.03.2007 : 07:40:46 »

Sem pozabila dopisat,da je avtorstvo članka v rokah Društva za osvoboditev živali.
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #14 : sreda, 14.03.2007 : 09:43:15 »

Se mi zdi, da naj bi Rakitna pasala v "področje medveda". Pa tam so vikendi prav lepo po gozdu posojeni, in če se prav spomnim, sem tam pred mnogo leti (tega je res že doooooolgooo) vidla opozorilno tablo "območje medveda - gibanje omejeno". Že res, da tam ni kmetovalcev, pa vseeno.... a je tam kašen medved napadel človeka? Jaz se takega primera ne spomnim. In če sem se v šoli in kasneje kaj naučila, naj se medvedi ne bi imeli želje prehranjevat s človekom (nevarne so predvsem samice z mladiči, zlasti, če se človek znajde vmes, kar pa je čisto logično), res pa je, da za svoje bivanje potrebujejo velik življenski prostor na katerega človek ne vpliva..... In koliko je takih področij v SLO? Se mi vseeno zdi, da bolj mi rinemo k medvedu kot medved k nam.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Medvedi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines