mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 08.06.2024 : 23:30:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: debata
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 31   Dol
Natisni
Avtor Tema: debata  (Prebrano 88161 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #105 : sreda, 09.06.2010 : 11:21:18 »

Ok. Dajmo ponovit za take blond, kot sem jst: dotično zavetišče dela na višjem nivoju, zato ker posvajate pse z namenom oddaje iz le-tega. Zakaj pa je potem potrebna formalna posvojitev? A ni potem bolje, da se dogovorite za začasno skrbništvo z vsemi ugodnostmi, ki se le-tega (začasnega skrbništva) tiče, brez odgovornosti, ki jo prinaša formalna posvojitev živali. Če se seveda z delovanjem zavetišča in njihovo politiko oddajanja živali strinjate.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.327


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #106 : sreda, 09.06.2010 : 11:36:30 »

Iz zavetišča so vse tri (brez plačila česarkoli, z izjemo cepljenja proti steklin) bile posvojene sterilizirane, čipirane, cepljene proti kužnim boleznim in steklini, zdrave, dobro prehranjene, brez zavozlane dlake in čiste.
Vse tri so bile v zavetišču 2-3 mesece. Noben ni grozil z evtanazijo.

Ena stran pomaga oddajati pse, druga pa ...? Zagotavlja visji nivo dela zavetisca? Ali samo zakonski nivo dela zavetisca?

si že odgovorila z razmišljanjem o višjem nivoju delovanja zavetišča.

Da se razumemo, je zakonska obveza zavetisca:

- da poskrbi v casu bivanja zivali v zavetiscu za psa z vsem tistim, kar je zapovedano vsem skrbnikom psov, saj je zavetisce ta cas njegov zakoniti skrbnik (ZZZiv, 28. clen); o tem, kaj smo skrbniki dolzni poceti s psi, pise v zakonodaji, zagotovo pa sem spada "dobra prehranjenost (pa se posebej pravilnik, 16. clen), brez zavozlane dlake in čistost", pa tudi zdravje,
- sterilizacija psice (pravilnik, 19. clen),
- odstraniti notranje in zunanje zajedavce (pravilnik, 15. clen),
- preventivno vakcinirati proti kužnim boleznim (pravilnik, 15. clen),
- cepiti proti steklini in cipirati (ZZZiv in ZVMS - cleni v zvezi z obveznostmi skrbnika, za cip se pravilnik, 18. clen)

Visji nivo pa je v zgornjem citatu samo 2-3 mesece bivanja namesto zakonsko dolocenih 30 dni.
Logiran

taradaška
novinec
*
Sporočil: 49


« Odgovor #107 : sreda, 09.06.2010 : 11:40:59 »

pridna, na hitro samo nekaj komentarja na tvoj komentar mojega posta (pa se opravičujem, ker niti ne znam se sklicevati na posamezne dele tvojega posta, tako da bi jih kopirala sem):
- da se psov iz zavetišč ne rešuje, mi je jasno in tudi nisem napisala, da sem svoje rešila, ker jih nisem, niso bili z moje strani posvojeni zato, da bi ušli injekciji; sem pa želela povedati, in mi je žal, da me nisi razumela, da ljudje reagiramo drugače na različne dogodke v okolici in da ni rečeno, da nekdo, ki psa posvoji iz zavetišča, njegovi odločitvi pa botruje tudi dejstvo, da mu je pes všeč in mu žal grozi evtanazija, nima ustreznih pogojev za psa in ne bo odgovoren skrbnik;
- kar sem želela še izpostaviti v mojem zapisu je bilo dejstvo, da tisti, ki govorite, da je "posredno" posvajanje napačno, to utemeljujete s tem, da se daje potuho in se popravlja statistika zavetišč, ki bi morda ob drugačnih ukrepih začela bolje delovati; moje mnenje je, da na te druge ukrepe takšno "posredno" posvajanje ne bo škodljivo vplivalo; uradniki se tudi zaradi še tako slabe statistike do sedaj niso pretirano zganili, da ne govorim o VURS-u; izjeme žal ne potrjujejo pravila. Če ste prepričane, da temu ni tako in vas potrjujejo tudi pozitivne izkušnje v preteklosti (pa ne le glede enega zavetišča, ampak povsod, kjer ste se trudile), pa vas bodo verjetno razumele tudi tiste, ki sedaj prakticirajo to posredno posvajanje in se boste lahko normalno zmenile, da boste v zvezi s konkretnim zavetiščem raje storili kaj drugega kot posredno posvajali. Zato tudi moja pripomba glede nekega tekmovanja med zavetišči (tudi ta žal nerazumljena). Dokler temu ni tako, bi bilo pa sigurno za takšne priložnostne uporabnike foruma, kot sem sama, bolje da vsa vaša osebna nesoglasja pustite na zs, tukaj pa  debatirate tako, da osebne zamere ne pridejo do izraza in da v primeru nestrinjanja z nekimi dogodki stresate ven strokovne argumente, ne pa prepire iz preteklosti. Samo to sem želela napisati, pa pri tem pozabila, da internet marsikaj prenese in je težko neki osebi , ki je niti ne poznaš, prenesti svoja razmišljanja. Jaz sem vesela, da ima nekdo dovolj takih in drugačnih resursov, da se gre kaj takega, kot se grejo pola, vis in nox, in ostale. Je pa to njihova osebna odločitev, in ni rečeno, da bi se jaz odločila enako, če bi imela iste pogoje.  
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #108 : sreda, 09.06.2010 : 11:44:31 »

A ni potem bolje, da se dogovorite za začasno skrbništvo z vsemi ugodnostmi, ki se le-tega (začasnega skrbništva) tiče, brez odgovornosti, ki jo prinaša formalna posvojitev živali.

Ali zavetišče sploh lahko odda žival v začasno lastništvo brez vsaj formalne posvojitve ne da bi bilo pri tem v prekršku?
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #109 : sreda, 09.06.2010 : 11:45:00 »

jst pa ne razumem kako je lahko glavni argument vpletenih v to resevanje/sodelovanje/karkoli ze, da zakaj se ne pizdi v vseh temah, ko se kdo spravi delat kja taksnega?

Ok, polnoletne fizicne osebe, ki se ne nameravate razjasnevati. Ok. Upam pa, da se zavedate kaj to pomeni in sicer v kontekstu, ki je bil ze nekajkrat napisan v zacetku teme  - resevanje iz zavetisc. Posvajanje, ker resujes ali posvajanje, ker posvajas? Zakaj se potem ne kupi vsak mesec npr. 10 psov od Matose, da se jih resi? Ker vsi vemo, da tako ne gre...in da ce delas tako, poskrbis le za tistega enega samega, ostale pa pustis da jih doleti enako kot stotine njih poprej. Kot ideja kraje sosedovega psa, ki gnije na ketni...in sosed si omisli novega. Mu bos kradel pse do konca zivljenja? Ali samo tistega prvega? Toliko o avtoriteti odlocanja, katero je nekdo omenil v tej temi - kdo ste pa ve, da boste odlocale, kdo prezivi in kdo ne?
In kako lahko potem sploh kogarkoli ozavescate o odgovornem posvajanju?

Sem razumela koncept pomurckov, ker se je izobrazevalo, tezilo, delalo na tem. Razumem Lajkarice (pa ceprav se ne strinjam v celoti s tem, ke rmenim da odnasajo zavetiscu rit), ki pravzaprav enako delajo za Gmajnice (psi, ki jim grozi evtanazija), ampak sledijo delu zavetisca 24ur/dan in tocno poznajo stanje in pritiskajo za transparentnost ze nekaj let.

Je pa treba ob vsem tem posplosevanju in omenjanju "lova na carovnice" (mimogrede - super izobrazujete svoje domace) in bla bla bla povedati, da delate Hajdinjaku krasno statistiko oddajanja, katere bodo na obcinah, s katerimi ima pogodbo, blazno veseli in jo bodo z veseljem podaljsali  bravo

Me izjemno fascinira, da ima Hajdinjak cas prijavljati drustva, ki mu dihajo za vrat, hkrati vam oddaja zivali (in vi njemu delate super statistiko), me zanima, ce bo izgledalo to sodelovanje cez nekaj mesecev tako, da vas bo pac poklical, katerega misli fentat in vi boste drli v zavetisce resiti ubogo zival. Kaksne fajn osnove za vodit biznis ima ta gospod - iz leta v leto bolj fajn. Bolj krici in udriha po vas/nas, bolj se mu pustimo/pustite. Leta 2010 si lahko Hajdinjak privosci pravzaprav vse, kar se zivali tice od tega da na veliko oglasuje,  da bo 30 psov evtanaziranih, ce ne bodo hitro posvojeni (ker ve, da ima taksno oglasevanje efekt histerije resevanja) do tega da si lahko privosci dejstvo, da prostozivecke, pripeljane na poseg S/K, ne pridejo vec iz zavetisca ven zive. In ko rece "BU", vsi mrknejo in prosto hara naprej. In naslednjic, ko bo tam inspekecija, se bo lahko pohvalil, da oddaja in sodeluje in se trudi...bruh.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #110 : sreda, 09.06.2010 : 11:46:23 »

taradaška, v zgornjem desnem kotu vsakega posta imaš gumb, na katrem piše citat. Torej, ko si na odgovoru, pritisneš "dodaj citat" in imaš moje besede v zelen okvirčku citirane. pazi samo, da pišeš svoje besedilo izven zelenega okvirčka, ker je drugače (vsaj) nepregledno.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #111 : sreda, 09.06.2010 : 11:48:13 »

Houdini, beri pravilnik o pogojih za zavetišča:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200045&stevilka=2089
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #112 : sreda, 09.06.2010 : 11:48:48 »

Ali zavetišče sploh lahko odda žival v začasno lastništvo brez vsaj formalne posvojitve ne da bi bilo pri tem v prekršku?

ja lahko. se podpise pogodba o zacasnem namescanju. taksno ima recimo lj zavetisce + jo je potrdil svet zavetisca
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #113 : sreda, 09.06.2010 : 11:51:31 »

Ampak pri tem ni zaslužka. Kupčija, da se zniža ceno posvojnine na cepljenje proti steklini (cca 36 eur), je pa pač dobra kupčija. Ampak pomaga se psom, jasno.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.327


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #114 : sreda, 09.06.2010 : 11:57:47 »

Ampak pri tem ni zaslužka. Kupčija, da se zniža ceno posvojnine na cepljenje proti steklini (cca 36 eur), je pa pač dobra kupčija. Ampak pomaga se psom, jasno.

ZZZiv

31. člen
[...]
Imetnik zavetišča, ki žival odda, lahko zaračuna novemu skrbniku pavšalni znesek za materialne stroške oskrbe živali v skladu s cenikom, ki ga potrdi svet zavetišča.
[...]


Lahko, torej ni nujno in nezaracunavanje ali zaracunavanje nizjega povsalnega zneska za materialne stroske ne more predstavljati "visjega nivoja" delovanja nekega zavetisca.
Logiran

Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #115 : sreda, 09.06.2010 : 11:58:06 »

helena,

o tvojem ponosu+Zonzani pa raje ne bi, sploh ker se mi ne da iskati po arhivih tega foruma. Ko si dala cez fazo kujanja potem ko smo ti leta nazaj stopili na prste (na tale forum si namrec prisla z namenom, da pomagas oddajati pse iz Zonzanija, ker je to ful fajn zavetisce in se trudijo po svojih moceh, pa ker si ponujala moznost izvoza psov v neka nemska zavetisca, drustva ali karkoli ze), si se zacela oglasati na forumu skesana, v stilu da sedaj ves bolje (torej koliko je Zonzani "dober in ful fajn") in ves, da si jim pravzaprav odnasala rit. Lepo prosim ne sedaj trdit, da si na tisto svoje delo ponosna. ali bom pa resnicno zacela sumit, da si trojna osebnost.
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #116 : sreda, 09.06.2010 : 12:01:51 »

Ampak pri tem ni zaslužka. Kupčija, da se zniža ceno posvojnine na cepljenje proti steklini (cca 36 eur), je pa pač dobra kupčija.

A se ti ne zdi, da je cena sterilizacije, cepljenja, čipiranja bistveno višja kot 36 eur?
Ker če bi psičke zmetal v skrinjo in ne bi opravil nič od tega, bi bilo to zanj še najbolj poceni in profitabilno, tako, da zaslužka od cepljenja proti steklini v tem primeru res ni za očitat. In še to po 30 dneh, ne po 60 dneh.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #117 : sreda, 09.06.2010 : 12:05:23 »

Če ste prepričane, da temu ni tako in vas potrjujejo tudi pozitivne izkušnje v preteklosti (pa ne le glede enega zavetišča, ampak povsod, kjer ste se trudile), pa vas bodo verjetno razumele tudi tiste, ki sedaj prakticirajo to posredno posvajanje in se boste lahko normalno zmenile, da boste v zvezi s konkretnim zavetiščem raje storili kaj drugega kot posredno posvajali.

Hja, saj poznajo izkušnje iz preteklosti. Nobena ni glih včeraj po juhi priplavala (bojda). Zato je meni še toliko bolj nerazumljivo.

Dokler temu ni tako, bi bilo pa sigurno za takšne priložnostne uporabnike foruma, kot sem sama, bolje da vsa vaša osebna nesoglasja pustite na zs, tukaj pa  debatirate tako, da osebne zamere ne pridejo do izraza in da v primeru nestrinjanja z nekimi dogodki stresate ven strokovne argumente, ne pa prepire iz preteklosti.

To niso osebne zamere in nestrinjanja (tukaj ignoriram pripombe o lovu na čarovnice, enoumju in podobne nebuloze). Prav nič osebnega nimam s katerokoli od vpletenih. V bistvu prav to sprašujem - a se pogovarjamo o pravici posameznika (osebni odločitvi, na osebni ravni) ali se pogovarjamo o dobrobiti (vseh) živali, ker sem imela do sedaj občutek, da se pogovarjamo o živalih, zdaj pa nisem več prepričana.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #118 : sreda, 09.06.2010 : 12:09:42 »

A se ti ne zdi, da je cena sterilizacije, cepljenja, čipiranja bistveno višja kot 36 eur?
Ker če bi psičke zmetal v skrinjo in ne bi opravil nič od tega, bi bilo to zanj še najbolj poceni in profitabilno, tako, da zaslužka od cepljenja proti steklini v tem primeru res ni za očitat. In še to po 30 dneh, ne po 60 dneh.

Možno. Če tega ni opravil že prej (preden je nameraval psu/psici poslat po žili T61). Ampak renome je pa tako boljši.

A pa ti veš, koliko njega dejansko stane, da vse to opravi? 
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #119 : sreda, 09.06.2010 : 12:10:08 »

Jst za vsa slaba zavetišča (po mojih kriterijih) upam, da bodo delala na višjem nivoju, tako za Zonzani, kot za Meli, Perun in še za katero.
Ker zavetišča bodo imeli eni in isti, pa če mi še tako pizdimo. In s konstantnim kritizanjem in kritiziranjem in obsojanjem in zgražanjem močno dvomim, da bomo za živali v njih naredili kaj dobrega. Za poskusit pa je, se vam ne zdi? Ja, sej vem, ne briga vas za živali v njih, ker so pač obveznost in odgovornost zavetišča in blablabla, podpirat je treba tiste, ki že zdaj delujejo ok.
Se strinjam, ampak še vedno ostanejo tista, v katerih bi se lahko živalim boljše godilo, pa se jim ne. S prijavami ne gre, ker ne kršijo nič, torej? S čim potem?
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 31   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: debata
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines