mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 07.06.2024 : 10:51:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Psi brez povodca
Strani: 1 ... 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 ... 51   Dol
Natisni
Avtor Tema: Psi brez povodca  (Prebrano 141085 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #585 : petek, 07.01.2011 : 10:11:04 »


Samo tega pa res ne razumem:A èe goni pa ne moti? Ej, prosim, no... Tole je pa res malo too much pavšalno. Moje ali tvoje šetanje po gozdu (pod zgoraj navedenimi pogoji) s psom pod nadzorom nima enakih posledic kot pogon, tu smo si menda na jasnem Wink

Gonit itak ne sme razen, če je lov in ima PNZ ali kaj več. Sem mislila, da je to logično... Roll Eyes

In če pes ne goni, je čisto isto ali je na štriku ali ne, če se drži poti ima izdelan odpoklic in zelo praktično - še prostor na daljavo. A ne?
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #586 : petek, 07.01.2011 : 10:21:48 »

Gonit itak ne sme razen, če je lov in ima PNZ ali kaj več. Sem mislila, da je to logično... Roll Eyes

In če pes ne goni, je čisto isto ali je na štriku ali ne, če se drži poti ima izdelan odpoklic in zelo praktično - še prostor na daljavo. A ne?
Ne razumem. O tem, kdo lahko goni in kdo ne, imam razjasnene pojme in mi je razumljivo. Ne razumem pa tega
če ne goni, enako moti ali je spuščen ali na štriku.  Roll Eyes
Pes, ki je pod nadzorom in ne goni, moti? Pes, ki goni, pa ne moti  Roll Eyes ?
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #587 : petek, 07.01.2011 : 10:47:12 »

Jaz sem AngSeter razumela v smislu, da če pes ne goni divjadi je ista figa ali je na povodcu ali spuščen.
Torej, če je pes poštiman, ni nujno,da je na povodcu. Z izpiljeno "down" komando pa je sploh še lažje.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #588 : petek, 07.01.2011 : 10:49:40 »

ne
Pravim, da če ne goni in ima izdelan odpoklic pa še kaj zraven je ista pašta ali je na štriku ali ne.  Tongue (moti ali ne moti - po želji)

Je marsikaj drugega dosti hujše kot en bogi sprehod po naravi s psom za divje živali, drugače nebi tako mirno gledale, ko se sprehajamo mimo... recimo Wink
Samo to, po moje, velja za naše živali v okolici bivališč, ne pa nekje kjer je ljudi zelo malo in jih tudi lovci lepo navajajo na človeški vonj...
Sicer pa vsak beg, sploh pozimi, kjer je snežna odeja je pa lahko razlika med življenjem in smrtjo in je "samo" človek čisto dovolj, če jih je toliko, kot Slovencev na Triglavu...
Žival se izčrpa in "zaspi". Ni treba da jo pes ugrizne. Dovolje je planinec.

Pač pes nima kaj gonit ali bit brez kontrole. Zame pa štrik sam po sebi niti k ni od kontrole.  Undecided Lahko je super pripomoček ali pa "bergla" s katero se lahko naredi tudi več škode kot koristi. Vse je odvisno od uporabe Smiley

Ampak nihče nima kaj težit, če si ti na svoji njivi s spuščenim psom. V prekršku smo samo, če pes odšiba za kako divjadjo. Kar se pa ne sme dogajat.

Smo en vikend pred kratkim v gozdu srečali vsaj 25 lovcev. So končali z gonjo in vsi so nas samo pozdravli, čeprav je recimo moja bila spuščena. Je pa lepo hodila zraven po poti. Če bi se delala da držim štrik v roki, nebi bilo razlike. Če pa bi moja imela ideje, da bi šla malo po svoje bi bila takoj kazensko na štriku brez pardona.

Upam, da se kaj boljše razume zdaj. Ni za podcenjevat našo prisotnost v gozdu, v odvisnosti od tega kje smo pa tudi pretiravat ni treba.

king-roy, tako nekako...
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #589 : petek, 07.01.2011 : 10:57:14 »

Umpf, potem jaz nisem zaštekala, se posipam s pepelom (sem brala popolnoma drugače) sram
Upam, da se kaj boljše razume zdaj.
Se razume bolje, ja, hvala Smiley
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #590 : petek, 07.01.2011 : 11:01:15 »

me veseli  Tongue
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #591 : petek, 07.01.2011 : 11:19:49 »

Divjad naj bi bila v gozdu. Jaz osebno imam na pasu privezan zvonček, tako te divjad dovolj zgodaj sliši in če je treba se lahko umakne. Če sem pa z otroci pa zvončka itak ne rabim. Tako v gozdu nikoli ne srečam srne. Je pa druga pesem na dvorišču. Tam imamo svašta. Enkrat sem stopila okoli vogala, za vogalom pa srnjak. Tako sva se ustrašila en drugega. A ste že kdaj slišale kako srnjak laja, ko je prestrašen? Jaz sem se samo sesedla.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #592 : petek, 07.01.2011 : 11:39:06 »

Ja, divjad naj bi bila v gozdu, pa ne samo tam. Divjad se pase tudi na odprtih planotah mimo in skozi katere se vijejo pohodniške poti, ne gre pa pozabiti niti na ptice, ki gnezdijo in se prehranjujejo na travnikih, po grmovju itd. In na vsa ostala mala bitja, ki jih marsikdaj še opazimo ne, ko hrumimo skozi njihova vedno bolj omejena domovanja.
A ste že kdaj slišale kako srnjak laja, ko je prestrašen? Jaz sem se samo sesedla.
Jaz tudi, dobesedno, sem mislila, da me napada najmanj trop podivjanih medvedov, ko sem ga prvič slišala in se po paničnem begu zvrnila na rit. Mora pa me je gledala kot da sem butnglavc Me je bilo sram za pop*****, hvalabogu da ni bilo žive duše naokoli.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #593 : petek, 07.01.2011 : 13:13:54 »

Ja, divjad naj bi bila v gozdu, pa ne samo tam.
... da se navežem. Divjad išče vire prehrane tudi izven gozda, samoumevno seveda na ograjene vrtičke sredi vasi oz v strnjeno naselje ne bo hodila, v manj "obljudenih" vaseh pa smo že čisto navajeni, da je treba njivo koruze ali pa mlad vinograd ograditi, ker ga sicer srnice z veseljem obiskujejo. Pa srnjaki, pa divji prašči, zajci, lisice ... In te njive in vinogradi so recimo 100 m od naše hiše, kjer se jaz "sproščam" s svojim psom. Zaenkrat razen sledi v snegu in razrite zemlje od divjih prašičev, živali še nisem srečala ne na tem terenju, ne 300 m bolj stran v manjšem gozdu, je pa dejstva, da se tod okoli šeta veliko divjadi toliko bolj vesel moj pes, ki obožuje razne iztrebke Lips Sealed
Kar pa se lovcev tiče ... pri nas, na Komenskem Krasu jih v glanem videvamo v avtomobilih na 4kolesni pogon, do vseh njihovih prež so speljane dobro utrjene poti (za avtomobil), sredi gozda nasadijo njivo koruze, 50 m stran pa prežo ... pod prežo pa pogosto prazne pivovske pločevinke. Pa bom na zalost še vedno v prekršku zaradi "motenja divjadi" jaz in moj pes brez povodca, če naju opazijo, ko hodiva po "njihovi" cesti do preže  Undecided
Recimo tole:

Tole je "idilični" bazenček za vodo za divjad (veste, da na Krasu zemlja "pušča" in je treba stoječo vodo umetno "ustvariti") ... vse lepo in prav, toda 50 m proč je lovska preža! In odkar je mraz, sem jaz tista, ki vsak dam hodim razbijat led, da bodo morebitni divjačinski obiskovalci lahko pili. Lovci očitno na to ne pomislijo. In tale idila je 500 m zračne linije od vasi, 200 m stran od občinske ceste, tik ob sprehajalni poti skozi ta gozd. Po pravici povedano, bi bilo mene, če bi se tu sprehajala ob svitu ali pač takrat, ko je divjad bolj aktivna strah, da bo mene in psa na povodcu kdo obstrelil, kot pa to, da jaz s svojo prisotnostjo nevemkako plašim divjad. Vendarle govorim o "vaškem" gozdu, prepredenim s sprehajalnimi potni, to je tako kot recimo ljubljanski Golovec ali Rožnik. Skratka manjši gozd, ki spada bolj k obena vasema, ki ga "končujeta" na vsaki strani. Torej gozd, kjer je divjad na človeka očitno precej navajena, če se sicer nemoteno sprehaja čisti do zadnjih hiš v vasi.
No, in tule je bil pes za čas slikanja brez povodca. Sicer pa si ga v gozdu ne upam spuščati, dokler ne bo odpoklic 100%, če bo kdaj.
Malo stran so ljudje s traktorjem in motornimi žagami pripravljali drva.

Zdaj me pa zanima nekaj - skozi lovsko zakonodajo - sem v prekršku samo jaz, če grem po tej gozdni poti s psom brez povodca ali morda tudi tisti, ki s hrupom (žaganje) na svoji parceli (ki pač po preži sodeč očitno spada pod lovski revir) moti divjad?
Logiran

Unikatne tablice in portretki
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #594 : petek, 07.01.2011 : 13:30:09 »

Daj, daj, mamaF, sem se zdajle spomnila - pri nas na vikendu je kar nekaj stran bila vojašnica. In smo večkrat s trebuhom in glavo na tleh v vinogradu ležali, ko so krogla šibale sem in tja, ko so imeli vežbe. Kaj pa to? En odvezan pes ˝pod nadzorom˝ ki ne goni, je prava nula napram švigajočim kroglam (pa tudi če je to municija za vežbe) zelenih gušterjev. Se to zadnje čase hvala bogu ne dogaja več, ne vem sicer zakaj, mogoče so ta vežbeni poligon ukinili, ker vojašnica je še tam, se mi zdi. In v tem istem vinogradu (oz. na travniku ob njem) se potem vsako jutro pasejo srčkane srnice, pa zajčki skakljajo naokoli..., ker je pač hiša in parcela čisto umaknjena na konec vasi.
Ne vem kako je zdaj to z vadbenimi poligoni urejeno, od kar imamo Slo vojsko, ampak v Jugi je bilo pa tako.
Tile sodobni jagri so pa tudi nekaj boljšega, ja - opremljeni ko eni ramboti.
Se pa tudi še spomnim, da je pred leti divjad v urbanem naselju (Trzin) redno objedala vrt pri nas in v okolici, sploh kadar je bila bolj huda zima. Sedaj pa tega ni več toliko, ali pa se dogaja res izjemoma in me zanima zakaj - zaradi milejših zim, ker se je divjad odselila, zaradi manj divjadi, nimam pojma... In takrat je bilo ful spuščenih psov, ki so lutali naokoli, sedaj pa jih praktično ni, pa tudi divjadi ni.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #595 : petek, 07.01.2011 : 13:46:03 »

Če bi bila divjad motena samo takrat, kadar jo 100 m potera nek sicer popolnoma odpokljiciv pes,ki je vedno pod nadzorom a brez vrvice in mu mogoče enkrat u lajfu srne ali zajec ravno tik mimo nosa letijo, preden vodnik to pravočasno zazna, sploh ne bi noben vedel, da je to problem.
1)Probem je zato, ker se mnogi peski sprehajajo po mili volji sami po svetu in to večino življenja in s eob tem še združijo z enako mislečimi in "enakoživečimi".
2)Problem je zato ker se eni peski , ki so večno privezani ali zaprti nekega dne osvobodijo in si dajo duška svoji zafurstrirani duši, medtem ko gazde spijo pred TV.
3)Problem je zato , ker so mali čiist neresni in se s svojimi psi, ki NIKOLI ne ubogajo in imajo poznano močan nagon sprehajajo neprivezani. Ampak celo ti so v primeru s sprejšnjim alinejama v zanemarljivi manjšini.

Lovci trdijo, da se divjad vznemiri zaradi psov bolj kot zaradi motornih žag , traktorjev in motorjev. No jaz to verjamem samo dleno. Kar sem s svojim krdelom 5 psov dnevno hodil amimo trop aistih srn pa je samo glavna pogledala kdo smo in ko so videle (in nas spoznale) se niso niti 1 m premaknile, niti nehale jest- sem šla lahko z vsemi psi spuščenimi 15 m stran od tropa. Nasprotno pa so takoj opazile že na 50 m, ko sem imela na čuvanju novega psa, da je nekaj drugače ( ta je bil privezan, ker tujuh ne spuščam). Takrat so pogledale in napeto čakale in se naprej pasle šele, ko smo se oddaljili.
Dan po novem letu smo srečali begajoče srne. Najprej sem mislila,da smo jih mi splašili, čeprav je zanimanj epokazal samo en pes, pa še tega sme takoj odpoklicala, potem pa sem opazila da so begale sem in tja zaradi zapoznelih ljubiteljev pokanja, katerih hobi se je slišal iz daljave, saj so prvič res tekle mimo nas- čez pol ure po takem oddaljenem poku pa direktno v smeri psov, skoraj čez njih .
Tako da divjad tud ni butasta in ne leta za vsak drek naokrog, ko bi nas radi prepričali. Enako kot do domače živali se navadi tudi na pse. Poglejte posnetke iz savan. Levi in gepardi se lahko- kadar niso na lovu sprehajajo dobesedno med pasočimi s ezebrami, gnuji... Živali točno vedo, kdaj so na lovu in kdaj niso.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #596 : petek, 07.01.2011 : 14:04:17 »

A je teh pogonov krdel psov res toliko ali samo lovci to propagirajo, da si zazihrajo čimveč miru? Mi smo letos dobili eno zgibanko lovske družine o tem... Saj je prav, da se to preprečuje, ker mi gre nasplošno na jetra, da imajo nekateri pse prosto po prešernu spuščene vsenaokrog, ampak kako lahko ravno nekdo, ki bo iste živali streljal čez par mesecev opozarja, naj se jih čuva?!
In ob stanju kot ga opisuje MamaF, ko se živali dejansko hrani (seveda, uboge srnice bi drugače poginile, ne) oz. celo umetno privablja, da se jih potem lahko tam strelja oz. kasneje odvečne (seveda preživele zaradi dobre hrane...) lahko odstreljuje in 'skrbi za ravnotežje', si ne morem pomagat, da mi ne bi vse skupaj delovalo totalno hipokritsko in za lase privlečeno, tudi tole s tropi psov na pogonu... 
Logiran
Bourbonka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 108


« Odgovor #597 : petek, 07.01.2011 : 14:28:40 »

Pa no, lovci pa baje samo oslabljene, bolne in stare živali "izločajo", potem pa se eden od njih pohvali s polno skrinjo, pa sem ga samo vprašala: "ali bolnih in starih?", tako, da...
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #598 : petek, 07.01.2011 : 14:39:11 »

FŽ, jaz pa mislim, da večino pokolov divjadi (in drobnice, ampak to je že druga štorija) zagrešijo prav prosto spuščeni psi - takoj za lovci, seveda. Lovci se lahko z osveščanjem trudijo v nedogled, vendar bodo hočeš nočeš pri svojem "delu" vedno bolj moteni - s strani pohodnikov, sprehajalcev, fotografov, divjakov na štiri in dvo kolesnikih in tako po spisku naprej, torej si miru nikakor ne morejo zazihrati in mislim, da se večina njih tega tudi zaveda. Jaz osebno sem se najbrž rodila z neko prirojeno antipatijo do lovcev, katere nisem nikoli skrivala, vendar začenjam počasi stvari gledati še z drugega vidika, vsaj trudim se, no. Res je, da lovci nekatere vrste divjadi umetno privabljajo z namenom, da jo potem ustrelijo - razlogi za tako početje so lahko  različni, žal pa včasih tudi utemeljeni, pa če nam tako spoznanje paše ali ne. Iz mojega mestnega naslonjača sem lahko a priori in popolnoma proti streljanju divjadi - do trenutka, ko nisem več v mestnem naslonjaču, ampak v vlogi majhnega kmeta lastnika njive, ki je dan za dnem jovo na novo razrita enkrat s strani srnjadi, enkrat s strani veprov. Ah, da ne bo koga zaskrbelo - nisem udarila z glavo v kamen, samo na glas razmišljam pa izkušnje preteklega leta skušam sestaviti v neko smiselno celoto (enkrat sem več kot uro iz grma opazovala, kaj je uspelo eni sami srni napraviti iz sicer zapuščene njive - enostavno ne moreš verjeti, če ne bi videla z lastnimi očmi, res ne bi verjela). Mojim sorodnikom so npr divje svinje vinograd enostavno uničile, kot bi tornado šel mimo (ja vem, naj si gredo po grozdje v hipermarket).

Sama imam psico z lovskim nagonom, da te kap in ne dvomim, da bi za seboj pustila masaker, če bi jo spustila s povodca, tako da, hmm, ja, verjamem da so spuščeni psi velik problem (večji od volkov in medotov). Glede ravnotežja pa - nekje nekoč se je začelo z rušenjem in blebetanje (tudi lovcev) o ponovnem vzpostavljanju ravnotežja je metanje peska v oči, nič drugega. Gre samo za (kratkotrajno?) zmago domnevno močnejšega nad domnevno šibkejšim. Jaz svojo idejo o končnem zmagovalcu imam Wink

Pa no, lovci pa baje samo oslabljene, bolne in stare živali "izločajo", potem pa se eden od njih pohvali s polno skrinjo, pa sem ga samo vprašala: "ali bolnih in starih?", tako, da...
Kdo to pravi? Lovne dobe za posamezne lovne vrste niso namenjene zgolj bolnim in starim.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #599 : petek, 07.01.2011 : 15:10:36 »

Moksa, saj mi je jasno da to ni prav, zanima pa me vseeno, koliko se tega recimo zgodi na leto - glede na to, da je tema vseskozi aktualna. A obstajajo kake številke oz. predvidevanja?

Drugo kar me moti (in dejansko ne paše čisto v tole temo) pa je, kdo na to opozarja. Skušam gledat iz stališča ljudi, ki morajo z živalmi sobivat in tudi razumem, da je občasno treba kako žival odstrelit, si pa želim da bo nekoč v prihodnosti obstajala profesionalna oskrba divjadi namesto zdajšnjih  amaterskih dvomljivih lovskih združenj - tako kot recimo dreves v državnih gozdovih niso nikdar oskrbovala prostovoljna društva drvarjev, ampak zaposleni profesionalni logarji, kar je edino logično. Potem tudi čudnih interesov ne bi bilo toliko pomoje...
Logiran
Strani: 1 ... 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 ... 51   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Psi brez povodca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines