mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:02:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (2018/2019)
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (2018/2019)  (Prebrano 14549 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : sreda, 24.01.2018 : 10:22:14 »

Ker je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali že v DZ, je prav, da mu odpremo novo temo.

Na spletni strani Državnega zbora lahko dogajanje spremljamo na

2495-VII Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - klik
(spletna stran DZ, kjer so zbrani vsi dokumenti in navedeni vsi postopki)

Besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - .pdf (oz. tukaj - klik)

Poleg uskladitev z EU direktivami uvaja tudi štiri ključne spremembe:

- Predpisano bo čipiranje tudi za mačke in dihurje.
- Uvedeno bo čipiranje psov že v leglu (do osmega tedna starosti mladičev).
- Uvedeno bo enotno ravnanje pri določanju statusa nevarnih psov.
- Usmrtitev zdravih zapuščenih živali zaradi dolžine bivanja v zavetišču ne bo več dovoljena, strošek njihove oskrbe pa bo po 30. dnevu naložen zavetiščem.


Najbolj odmeva je ukinitev evtanazije zdravih živali v zavetiščih in na to spremembo je največ odziva:

DRUGA OBRAVNAVA MDT - SKRAJŠANI POSTOPEK
Ostali dokumenti
- Mnenje in predlogi v zvezi s Predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 16.01.2018 [Društvo za zaščito živali Ljubljana] (.pdf tukaj)
- Mnenje in pripombe k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 19.01.2018 [Združenje oskrbnikov slovenskih zavetišč za zapuščene hišne živali] (.pdf tukaj)
Mnenja lokalnih skupnosti
- Pripombe na Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 18.01.2018 [Občina Šmartno pri Litiji] (.pdf tukaj)
- Mnenje k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 22.01.2018 [Mestna občina Ljubljana, Mestna uprava] (.pdf tukaj)
- Mnenje k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 22.01.2018 [Združenje mestnih občin Slovenije] (.pdf tukaj)
- Mnenje k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 22.01.2018 [Občina Lukovica] (.pdf tukaj)
- Mnenje na Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 22.01.2018 [Združenje občin Slovenije] (.pdf tukaj)
- Mnenje na Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 22.01.2018 [Skupnost občin Slovenije] (.pdf tukaj)

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 117. redni seji dne 15. 1. 2018 sklenil, da se Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali obravnava po skrajšanem postopku, kar pomeni, da ni splošne razprave, druga in tretja obravnava pa se opravita na isti seji. Več o tem tukaj.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 24.01.2018 : 11:42:09 »

V ponedeljek je bila na Radiu Slo1 zanimiva oddaja, v kateri se je dalo slišati nekaj izjav, ki zagotovo zahtevajo pozornost, tako tistih z vrha ministrstev, uradov, parlamenta in občin, kot tudi najširše javnosti. Nezakonito delovanje 90% slovenskih društev in uporaba pomanjkljivih podatkov ter analiz za argumentiranje spremembe zakonodaje niso mačji kašelj in ne smejo mimo nikogar izmed nas.
Jaz sem najodgovornejšim že napisala pismo in jim postavila nekaj vprašanj:

Pismo ministru in ostalim odgovornim - klik
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 12.03.2018 : 17:57:56 »

Predloga še vedno niso obravnavali na Odboru in nič ne kaže, da ga bodo kmalu, je pa dodan dokument:

Pripombe in predlog za amandma k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 08.03.2018 [Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski]
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 25.04.2018 : 11:49:37 »

Kaj se dogaja?

Luka Mesec je na 70. nujni seja Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je bila 12. 4. 2018, predstavniku Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano postavil sledeče vprašanje: "Zakaj ne obravnavamo tudi predloga zakona o spremembah Zakona o zaščiti živali za katerega je bil skrajšan postopek v Državnem zboru sprejet že decembra 2017. Če lahko malo pozornosti, se pravi zakaj ne obravnavamo Zakona o zaščiti živali, ki je bil, za katerega je bil na Kolegiju predsednika Državnega zbora skrajšani postopek sprejet že decembra 2017 in v katerem je več rešitev za izboljšanje položaja živali in uskladitev z evropskimi regulacijami, tako, da bi prosil, če lahko uvodoma ministrstvo odgovori na to vprašane, kaj se je zgodilo s tem zakonom, zakaj ga nismo dobili v obravnavo čeprav je bil skrajšani postopek sprejet že pred skoraj štirimi meseci."

Ker predstavnik ministrstva na seji na to vprašanje ni bil pripravljen, je dobil Mesec sledeč pisni odgovor:

Logiran

Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 25.04.2018 : 14:24:08 »

-prepoved evtanazije v zavetišču po 30 dneh-neumnost, problematično se bo izkazalo. k+Kapacitete se bodo hitro zapolnile in kaj bo potem?  Undecided

In še  vedno nič o prepovedi prodaje nerodovniških psov ter tudi o predpisanih visokih kazni za prodajo nerodovniških psov. (ker to je prvi korak, k zmanjšanju zapuščenih, zanemarjenih in neželenih psov-ker bo tudi šteparjem minila volja...).
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 25.04.2018 : 18:27:33 »

Koliko pa je zapuščenih nerodovniških psov, ki so bili pred tem kupljeni? Je bila narejena kakšne raziskava ali vsaj 'preprosto' štetje? Razmerja med ...
Zakaj prepovedati prodajo, posvojitev (naštepanih mešancev z domačih dvorišč, recimo) pa ne?
Ali se mešanci (ne tisti, ki so podobni kakšni pasmi) prodajajo? Kje in za koliko?

Kam med rešitvami pa spada ukvarjanje z lastniki in kupci psov? In kam osveščanje o odgovornem lastništvu? Kakšen učinek na populacijo zapuščenih živali se pričakuje od prepovedi prodaje mešancev?

Problem prepovedi evtanazij živali v zavetiščih je večplasten, vsekakor pa je (na hitro) za izpostaviti dvoje:
- zakonska prisila lastnikov zavetišč, da morajo na svoje stroške oskrbovati tuje živali do smrti teh živali, je leta 2018 sredi Evrope nedopustna;
- zaradi pomanjkanja posvojiteljev (tudi prezasičenosti 'slovenskega trga') se bodo težje posvojljive (verjetno počasi tudi v normalnih razmerah lažje posvojljive) živali 'zataknile' v zavetiščih, kjer bodo zaradi pomanjkanja sredstev in posledično tudi zavetiškega osebja slabše oskrbljene.

Očitno v tej državi lahko eno živalovarstveno društvo, na podlagi podpisovanja prirejene in spremenjene peticije - klik, skupaj z ministrom na skrivnem sestanku sproducira člen v zakonu, ki je v resnici najbolj naperjen proti živalim, sploh pa proti odgovornemu lastništvu. Sporočilo lastnikom namreč po sprejetju bo - "ne imejte slabe vesti, ko zapuščate neoznačeno žival, saj bodo zanjo morali v nedogled skrbeti drugi na svoje stroške, v svojih prostorih in v svojem prostem času". Preprosto bo vreči neoznačenega psa čez prag, o mačkih se pa niti pogovarjati še ni nihče začel ... Če računamo, da se je obvezno čipiranje psov začelo pred več kot 14 leti, je rešitev problema brezdomnih mačk na tak način najmanj 2x14 let oddaljeno od nas.

Zanimivo je, da je mnogo slovenskih živalovarstvenih društev in akterjev proti sprejetju dela novele, ki uvaja prepoved evtanazij živali v zavetišču. Večina se namreč sprašuje, od kod bodo lastniki zavetišč jemali denar za zakonsko predpisano oskrbo (vštejte delež stroškov kompletnega delovanja zavetišča, ne le hrano za eno žival). Iz donacij? Ministra in nekatere poslance katerekoli živali zanimajo le še toliko, kolikor jim lahko prinesejo glasov na predvolilnem valu, zato je malo verjetno, da se bodo glavni akterji tej populistični rešitvi v dobro živali odpovedali in sprejeli samo spremembe, ki jih zaradi EU direktiv morajo in čemur je pri noveli zakona v začetku tudi šlo.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #6 : nedelja, 23.09.2018 : 08:07:45 »


vir klik


vir klik

Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 08.11.2018 : 08:02:09 »

Gremo nov krog:

Portal eUprava
PREDLOG PREDPISA
ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI - KLIK

Komentar lahko oddate do 9. 11. 2018.

Skupnost občin Slovenije
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - KLIK
"Skupnost občin Slovenije vas obvešča, da je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, katera vsebina je enaka predlogu ZZZiv-D, ki je že bil obravnavan na Državnem zboru RS. Zakonodajni postopek ZZZiv-D je bil takrat končan zaradi prenehanja mandatne dobe državnega zbora."

Skupnost občin Slovenije piše tudi:
"Predlog zakona med drugim prinaša spremembo v 31. členu, ki določa oskrbo zapuščenih živali v zavetišču in kritje le-te. Tako sedaj peti odstavek 31. člena določa, da v primeru če zapuščene živali ni možno oddati, se jo lahko po 30 dneh od dneva, ko je bila nameščena v zavetišče, usmrti. Predlog spremembe petega odstavka pa določa, da v kolikor zavetišče zapuščene živali ne odda v 45 dneh od dneva namestitve v zavetišče, krije nadaljnje stroške oskrbe živali imetnik zavetišča, v katerem je žival nameščena.

S tem se plačevanje stroškov za zapuščene živali podaljšuje na 45 dni v breme dosedanjega lastnika ali občine v kolikor ni zagotovila zavetišča. Po preteku tega roka stroški oskrbe in namestitve zapuščene živali preidejo stroški na zavetišče. S tem želijo spodbuditi oddajo zapuščenih živali, ki jih je težje oddati."
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 03.12.2018 : 08:06:23 »

V Društvu za zaščito živali Ljubljana so ponovno podali predloge sprememb novele, ki jih najdete tukaj (.pdf).
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (2018/2019)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines