mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 19  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Zakonodaja o zaščiti živali : Pismo ministru in ostalim odgovornim
Dodal/a jana 24.1.2018 11:11:30 (3200 prebrano)

Pismo ministru in ostalim odgovornim

V parlamentarni proceduri je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, ki poleg uskladitev z EU direktivami uvaja tudi sledeče pomembne spremembe:

- Predpisano bo čipiranje tudi za mačke in dihurje.
- Uvedeno bo čipiranje psov že v leglu (do osmega tedna starosti mladičev).
- Uvedeno bo enotno ravnanje pri določanju statusa nevarnih psov.
- Usmrtitev zdravih zapuščenih živali zaradi dolžine bivanja v zavetišču ne bo več dovoljena, strošek njihove oskrbe pa bo po 45. dnevu naložen zavetiščem.

Več o tem najdete tukaj.

Najbolj odmevna je ukinitev možnosti evtanazije zdravih živali v zavetiščih. Da je bila ta sprememba pripravljena brez razmisleka o širših posledicah ter temelječ na netočnih oz. pomanjkljivih analizah, ki so vodile v predstavitev zavajajočih argumentov, je zdaj že jasno. Vodja Sektorja za zdravje in dobrobit živali pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, mag. Breda Hrovatin in Andreja Bogataj Krivec, predsednica Obalnega društva proti mučenju živali, sicer pa tudi članica Strokovnega sveta RS za zaščito živali, sta v oddaji Studio ob 17h, ki je bila 22. 1. 2018 na 1. programu Radia Slovenija (posnetek je na voljo tukaj), povedali vse.


Bibika, ki v Zavetišču Horjul že od 11. 8. 2015 (ob objavi tega zapisa je to 897 dni) čaka na posvojitelje. Več o njej ... klik.
foto Zavetišče Horjul

Mag. Breda Hrovatin, v oddaji predstavljena kot predstavnica UVHVVR, sicer pa vodja Sektorja za zdravje in dobrobit živali pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

V posnetku od 6:15 naprej:
"Preden smo šli v predlog te spremembe, da se briše možnost usmrtitve zdravih živali v zavetišču, je bila, seveda, opravljena analiza poročil, ki jih pošiljajo zavetišča ... Zavetišča poročajo o svojem delu, upamo, da korektno poročajo ... Nek argument moraš imeti, da greš v tako spremembo in naš argument je sigurno ta, da se je stanje na področju izgubljenih živali precej izboljšalo, da so se spremenila določena etična načela v družbi in ... Podlaga je bila pa analiza poročil zavetišč, po kateri pravzaprav vsa zavetišča, z redkimi izjemami, ..., že uporabljajo politiko neusmrtitve živali, ... Niso poročala zavetišča o kakšnih velikih problemih z oddajanjem, s tem, da bi se kopičile živali. Preden smo šli v to spremembo, smo morali pripraviti to analizo in podatki, ki so, tako kažejo."

V posnetku od 26:30 naprej:
"Z vidika UVHVVR, ki sledi samo temu, kar je napisano, so problem tisti posamezniki ali skupine ljudi, ki se ukvarjajo z oddajo zapuščenih živali in ne izpolnjujejo pogojev. Po naši zakonodaji morajo vsi, ki se ukvarjajo z oddajo živali, izpolnjevati take pogoje kot zavetišča."

V posnetku od 37:40 naprej:
"UVHVVR zaznava pri delovanju nekaterih društev težavo pri promociji reševanja psov iz držav bivše Jugoslavije.
To zaznavamo kot problem, ... drugo je pa to, da za te živali ne vemo izvora, ne vemo porekla, ne vemo, kakšno je zdravstveno stanje, ...
Ljudje potem te živali, ki so velikokrat nesocializirane, se ne vključijo v okolje, ne znajo bivati s človekom, skratka, ...
Take živali potem velikokrat končajo v naših zavetiščih."


Andreja Bogataj Krivec, predsednica Obalnega društva proti mučenju živali, sicer pa tudi članica Strokovnega sveta RS za zaščito živali (imenoval minister mag. Židan)

V posnetku od 29:20 naprej:
"Zavetišče, UVHVVR, občina, veterinarski inšpektorji ..., vsak ima neko svojo predpisano nalogo v dobrobiti živali. Kakšna je teoretično predpisana naloga društev, tudi vemo, kaj danes 90% slovenskih društev počne, ni nobena tajna. Pretežno opravljamo tudi zavetiško dejavnost. Zdaj sem javno priznala nekaj, za kar me lahko jutri kaznujete. Dajmo biti realni, tako pač je. Če bi se danes vsa društva odmaknila od te dejavnosti, bi se slovenska zavetišča napolnila in počila po šivih. To je dejstvo, da mi poskrbimo, da dosti živali v zavetišče sploh ne pride."

V zvezi z navedenimi izjavami sem danes pisala sledečim naslovnikom:
- mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS,
- dr. Janez Posedi, generalni direktor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,
- mag. Breda Hrovatin, vodja Sektorja za zdravje in dobrobit živali pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,
- Glavna pisarna Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,
- Predsednik Sveta RS za zaščito živali, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zaprosila sem jih za odgovore na vprašanja.

Kaj boste v okviru svojih pristojnosti storili:

- Da bodo 'posamezniki ali skupine ljudi, ki se ukvarjajo z oddajo zapuščenih živali in ne izpolnjujejo pogojev', odkriti in sankcionirani, njihovo nezakonito početje pa bo v bodoče onemogočeno?

- Da bodo revidirani razlogi oz. argumenti za spremembo zakona ('brisanje možnosti usmrtitve zdravih živali v zavetišču') in pripravljene nove analize, ki bodo poleg podatkov o zavetiščih, ki izpolnjujejo pogoje, vključevale tudi podatke o 'posameznikih ali skupinah ljudi, ki se ukvarjajo z oddajo zapuščenih živali in ne izpolnjujejo pogojev' ter podatke '90% slovenskih društev, ki opravljajo zavetiško dejavnost'?

- Da živali 'iz držav bivše Jugoslavije, za katere uradne službe ne vedo izvora, ne vedo porekla, ne vedo, kakšno je zdravstveno stanje, ki so velikokrat nesocializirane, se ne vključijo v okolje, ne znajo bivati s človekom ...', ne bodo več 'končale v naših zavetiščih'?

- Da slovenska zavetišča ne bodo 'počila po šivih', ko bosta uvedena red in zakonitost?


Pismo sem v vednost poslala tudi na naslove:
- mag. Aleksander Jevšek, predsednik Skupnosti občin Slovenije,
- Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije,
- Matej Arčon, predsednik Združenja mestnih občin Slovenije,
- Dušan Hajdinjak, predsednik Združenja oskrbnikov slovenskih zavetišč za zapuščene hišne živali.
Ker je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali že v parlamentarni proceduri, pa tudi v:
- Državni zbor RS, Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Z odgovori bo javnost seznanjena. Prepričana sem, da bodo prejemniki na vprašanja odgovorili in glede na navedene izjave opravili svoje odgovorno delo.

Sprejemanje Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali pa spremljamo tukaj.

Jana Pahovnik
24. januar 2018

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.