mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 20:52:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Vzgoja dveh psov
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vzgoja dveh psov  (Prebrano 51081 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
shih tzu
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #135 : četrtek, 23.03.2006 : 09:10:18 »

Pozdravljeni!
Opazila sem, da ima kar nekaj od vas dva psa. Tudi jaz imam in sicer 6 let staro shih tzujko (Mini), ter 7 mesecev staro dalmatinko (Pika), ki jo imamo 3 tedne.
Problem pa je v tem, da se Mini, ki sicer ni napadalna, nikakor ne more navaditi na novinko, ki pa je še otročja in bi se z njo rada igrala, ta pa jo napada, laja kot nora in odganja stran. Zanima me, če ste imeli tudi vi enake težave ob prihodu novega psa in kako ste to rešili!
Predvidevam, da je Mini nanjo ljubosumna in rada bi ji posvetila več časa, da bo videla, da je še vedno naša lubika, a takoj ko jo začnem cartati ali pa se z njo igrati prileti še Pika in se Mini umakne ali pa jo začne grdo napadati!
Naslednja stvar, ki me zanima pa je, kako psa odvaditi lajati? Pri Mini sem probala že vse mogoče (preusmeritev pozornosti, nagrada ko ni zalajala, kreg, pošpricala sem jo z vodo), pa mi tega ni uspelo. Zdaj je cel hudič, ker Pika ponavlja za njo in lajata obe, ob vsakem šumu na hodniku (živimo v bloku) in se sosedje že pritožujejo.
Pika gre v šolo, takoj ko se ta začne,  do takrat pa bi rada že sama kaj postorila z njeno vzgojo, saj je tudi sprehod muka-ona pelje oz. vleče mene!
Prosim vse s podobnimi izkušnjami, da mi svetujete!!!
Hvala
Lp
Maja
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #136 : četrtek, 23.03.2006 : 10:08:20 »

Torej, jaz nisem imela tezav, ko sem pripeljala drugega psa, ker je ta starejsa stara komaj leto in pol in se sama relativno otrocja, ceprav ji tamala obcasno gre zelo na zivce. Wink

Predlagam, da das Mini nekaj casa, da se navadi na Piko. Mogoce je smiselno da ju za zacetek locis in sta skupaj samo v dolocenih "termini", seveda pod vaso kontrolo in se tako pocasi navajata druga na drugo. Prav tako je treba Piko naucit, da ne sme bit pregroba do Mini, v koncni fazi je tudi precej vecja, tako da kadar se ti zdi, da ji prevec tezi jo enostavno opomnis oziroma poskusas preusmeriti njeno pozornost nase. Mini se bo tako naPiko pocasi privajala, Pika pa bo tudi razumela, kaj mini pase in kaj ne. Dejstvo pa je, da lahko vcasih prijavajanje starejsega psa na manjsega traja tudi vec mesecev, tako da ne smes izgubiti prevec potrpljenja.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #137 : četrtek, 23.03.2006 : 10:15:08 »

Pozdravljena!

Tudi sama imam šicujko in moram reči, da se zelo nerada igra z večjimi psi, posebno če so mladi. Nikoli ni marala temparamentnih psov z izrazitim lovskim nagonom, med drugim tudi dalmatincev. Naj povem, da sem jo socializirala na vse mogoče pse, vseh velikosti in pasem, vendar se je zelo zgodaj sama odločila, s kom se želi družiti in s kom ne. Umirjeni večji psi ovčarskih in čuvarskih pasem, tudi nemške doge, niso problem. Dosledno pa zavrača vse stike z lovskimi in zelo temperamentnimi psi. Ne mara njihovega načina igre, saj jo večinoma takoj začnejo gnjaviti, kot da je plen. Prav nič ne bi bila presenečena, če bi na primer zavračala stike s tvojo dalmatinko. Seveda ne morem posploševati, vendar po izkušnjah tudi drugih lastnikov šicujev lahko rečem, da si ustvarijo krog pasjih prijateljev, v katerega le izjemoma pozneje vključijo še kakšnega psa. Druge pse preprosto ignorirajo. Si pa seveda tudi predstavljam, da ima Mina zdaj težave, ker svoje pozornost ne posvečaš samo njej. Počasi bi se morali navaditi druga na drugo, predvsem pa se moraš zavedati, da je Mina prva pri hiši in ju tako tudi tretirati, drugače se bodo težave še poglobile.

Glede lajanja... Zdi se mi nenavadno, da Mina tako laja, ker šicuji praviloma niso glasni psi. Lajajo samo, ko pozvoni zvonec, takrat moraš preprosto čimprej odpreti vrata, da vidijo, kdo je prišel, ker lajajo od veselja, ker so dobili obisk. Če misliš to lajanje, se z obiskovalci dogovori, da te raje pokličejo po GSM namesto da zvonijo na vratih.

Če laja tudi v drugih situacijah, je treba najprej odkriti vzrok.
Logiran
shih tzu
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #138 : četrtek, 23.03.2006 : 11:59:09 »

Pika do Mini ni pregroba. V bistvu samo skače okoli nje in ji daje vedeti, da bi se igrala. Čudno mi je, ker Mini na začetku, ko je Pika prišla k nam, ni kazala preveč zanimanja za njo in jo je bolj ignorirala, kot kaj drugega, zdaj je pa vedno hujša.
Na sprehodu z obema pa nimam problemov z tem, da bi se preganjali ali pa hoteli zravsati (to tako ali tako počne samo Mini, ampak na sprehodu pa nikoli). Pika se mi zdi, jemlje Mino nekako kot svojo mamo. Jo pazuje in oponaša.
Mini laja vsakič ko kdo pride, pa če pozvoni, potrka ali pa kar vstopi. Vse sliši in takoj odreagira. Oblaja tudi vsakega, ki ga sreča zunaj, psa ali človeka. Meni se zdi, kot bi jih pozdravljala ali pa opozorila nase, naj jo pogledajo, ogovorijo,... To tudi tem ljudem povem, ker mislijo nekateri, da je huda. Mini se do vseh pasem psov obnaša enako. Vsakega oblaja in povoha (njo ne sme noben, razen ko se goni) in potem gre naprej. S tistim, ki ga bolje pozna, se tudi igra.
Se pa obnaša kot kakšna gospa, vzvišena in fina-vedno.
Mi lahko še svetujete kako naj Piko navadim da ne pelje ona mene na sprehod ampak jaz njo? Pri Mini je bilo to lahko, ker je majhna in se je hitro navadila, pa tudi uboga, ko jo pokličem k sebi. Pri Piki pa ne zaleže tudi če jo imam čisto na kratko, ob nogi. Vleče in vleče. Groza!
Hvala obema za odgovore!
Kalsang, koliko staro psičko pa imaš ti in ali se tudi ona vede kot princeska?
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #139 : četrtek, 23.03.2006 : 12:10:48 »

shih tzu pozdravljena na forumu! oglasi se tudi kaj v temi o dalmatincih, da nam predtsavis svojo piko Smiley
glede lajanja- ce mini tega ni nikoli prej pocela, mogoce je pa vzela piko ze za svojo, ter ko na vse laja, hoce povedati, "bejzte stran ona je moja" Huh .. ce bos pa odvadila lajanja mini, bo tudi pika nehala Wink vidim pri mojih dveh (oba dalmatinca), ce eden zacne lajati, se takoj oglasi se drugi, pa sploh ne ve zakaj Roll Eyes.. pac zacne lajat, ker drugi laja Roll Eyes .. malo prebrskaj na forumu o vzgoiji, mislim da kaka tema - kako prepreciti lajanje- ze obstaja Smiley
drugace pa daj vedno mini vedeti da je bila ona prva pri hisi- prvi ji dajaj za jest, prvo jo pocartaj, prvo jo spusti skozi vrata,.... vglavnem naj bo ona vedno na prvem mestu, potem cez cas edino vec ne rabis biti tako fejst pozorna.. glede tega ko pa pika gnjavi mini za igro.. ne vem, ce je mini toliko "osebnost" da ji zna povedati da tega ne sme, potem pusti da se sami zmenita.. ce pa je mini samo tiho, pa se ji samo umika, potem pa ze ti malo zaustavi piko, da ne sme tako gnjavit.
aja, glede vlecenja, tega se ne da odpravit cez noc, bos potrebovala se kar precej casa in "zivcev", ker dalmatinci , ki so tako hiperaktivni, tezko hodijo pocasi zraven cloveka Roll Eyes tudi o tem je ze dosti napisanega na forumu.vglavnem treba je vztrajati in biti dosleden, ji bo ze kapnilo v glavo, da ne sme vlect Wink .. sicer pa si rekla da grete v pasjo solo, vama bo v veliko pomoč pri nevlečenju in hoji poleg Smiley
Logiran
shih tzu
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #140 : četrtek, 23.03.2006 : 12:30:13 »

Pozdravljena JasminaJ!
Hvala tudi tebi za odgovor. Mini  je že prej lajala, se pravi tudi preden je k nam prišla Pika. Ta pa ne laja, razen če da Mini! To se najbolje opazi, kadar Mine ni zraven, če peljem le Piko ven npr.
O lajanju sem na forumu tudi jaz že zasledila temo in sem vse našteto pri Mini probala že ko je bila majhna, pa ni zaleglo. Na to sem se navadila, je pa zdaj to veliko bolj moteče, ker lajata obe in sosede moti.
Drugače se pa trudim, da bi Mini vedela, da je še vedno šef in No.1, a za enkrat še ni nič bolje. Pika je vedno takoj zraven, če pokličem Mini, priteče Pika in Mini me velikokrat zdaj kar zignorira!
V pasjo šolo gre pa Pika na srečo že v soboto, a dokler se tam kaj nauči in vsaj vlekla več ne bo na sprehodu, bo pa kriza. Me že zelo noge bolijo od "bremzanja".
Na forumu o dalmatincih smo pa že, Dalmatinec 832. Tam se razpiše Pikin pravi lastnik. Pika je njegova, a zaradi službene odsotnosti sem z jo večinoma jaz. Morda je tudi to razlog, da je Mini vedno bolj jezna na Piko?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #141 : četrtek, 23.03.2006 : 14:53:55 »

To, da Mina laja na Piko in se repenči, ko Pika po dalmatinsko igrivo skače okrog nje je normalna reakcija majhnega kužka na vihravost večjega psa. Tudi moja Tara bi Piko takoj nadrla v taki situaciji. To razumem kot "takoj nehaj divjati ti kljuse štorasto, me boš še pohodila, kako se pa obnašaš, ti smrklja nevzgojena". Problem nastane, ko večjega psa ta reakcija začne zabavati in jo namenoma izziva. Jaz bi na tvojem mestu tako kot je rekla JasminaJ Piko umirila in jo naučila, naj ne bo tako vihrava v bližini Mine. Skratka, morala se bo naučiti manir in divjati s sebi primernimi.

Minino lajanje je pa zelo netipično za shih-tzuje. Ne poznam nobenega shih-tzuja, ki bi toliko lajal kot tvoja Mina, saj so zelo slabi čuvaji. Vlomilca bi navdušeno pozdravili, ga polubčkali, ga odvlekli do hladilnika po klobaso in mu nato pokazali, kje je družinska zlatnina...
Glede lajanja ti ne morem svetovati nič drugega kot preusmerjanje pozornosti in dosledno nagrajevanje vsakega trenutka tišine. Tu moraš biti zelo natančna. Ko se dere, ji ne posvečajo nobene pozornosti, ne kregaj jo, ne reci nobene besede. Ko umolkne vsaj za trenutek, izdatno pohvali in nagradi. Pazi, da ji res ne boš posvečala nobene pozornosti, ko laja. Tu bi ti zelo pomagal kliker, ker lahko z njim zelo natančno označiš, kaj ti je všeč. Tudi o klikerju je na forumu že obsežna tema. V katero šolo pa greš s Piko? Mogoče te lahko tam naučijo uporabljati kliker.

Ja, shih-tzuji se res visoko nosijo. Aroganca je zaželena lastnost pasme, vendar v tistem pozitivnem, družabnem smislu. Kot vse azijske pasme gledajo na človeka kot na sebi enakega, na pse drugih pasem pa pogosto kot na drhal. Tudi moja Tara ni izjema, stara je pa 3 leta in pol. Če te še kaj zanima o shih-tzujih, si lahko prebereš na moji spletni strani (ikonca spdaj levo).
Logiran
Ninca10
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 644


« Odgovor #142 : četrtek, 23.03.2006 : 15:47:20 »

Mogoce samo malo v tolazbo, da pri nas tudi ni ne duha ne sluha o prijateljstvu, pa je mladicek pri hisi dobra 2 meseca...imamo kitajca (Ganya) in 15 let starega civavkota (Olija)...

Oli tudi na vse pretege renci in laja  na Ganya, ko bi se le-ta bi igral z njim...v vsem navdusenju pri igri bi ga verjetno dobesedno "povaljal" pod sabo...sicer v tistem trenutku se ne glede na Olijevo rencanje Gany zeli igrati z njim, samo lajanje pa mu je se toliko bolj zanimivo in ga zace oponasati in lajati nazaj...v takih trenutkih posezem vmes, ker mu Oli enostavno ni kos, in Ganya primem, da se oba umirita in se nato v miru povohata, potem pa se sama zacne igrati z Ganyem...
Kak teden nazaj se je zacelo dogajati, da ob vecerih Oli pride sam do Ganya, ko je le ta prevec utrujen za igro, in ga zacne ovohavati...tako da dolgorocno upam, vsaj na kolegialnost, ce ze ne prijateljsvto...

Do tega trenutka, ju se nikoli nisem pustila same, ker ne upam, da slucajno ne bi prislo do takih ali drugacnih poskodb...
Logiran
shih tzu
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #143 : četrtek, 23.03.2006 : 19:47:38 »

Mogoče sem se napačno izrazila: Mina ne laja na Piko kot na druge pse, tako kot si Kalsang opisala je zelo dober primer (tudi ostalo o shih tzujih). Ona je besna nanjo. Po mojem je dober primer če rečem, da je iz našega stanovanja slišati, kot bi prirejali pasje fajte. Pa to tudi ne stalno, ampak le, če bi se Pika igrala z njo ali če se preveč mota okoli mene (me potem Mini "brani"). Laja pa res vsakič Mini kadar kdo pride k nam. Takrat je pa vesela in miga z celo ritko, ne samo z repom. To je čisto drugačen lajež. Takrat jo moramo/jo vsi pobožati in ogovoriti, potem je pa uredu in se umiri. Ko je bila mlajša, se je od veselja včasih kar polulala!
Skratka, vaše nasvete sem upoštevala in zdaj vadimo. Upajmo, da bo zaleglo in se bosta punci pomirili.
Hvala!
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #144 : ponedeljek, 08.12.2008 : 13:12:46 »

king-roy, dober dan  Grin.
Logiran

king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #145 : ponedeljek, 08.12.2008 : 13:16:27 »

A lahko prosim nehaš  Tongue

špijonka  Grin

Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #146 : ponedeljek, 08.12.2008 : 13:18:03 »

To je že na pol nadlegovanje ljudi  Wink
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #147 : ponedeljek, 08.12.2008 : 13:40:15 »

Katerega pa posvajaš king-roy? Wink

Radovednost je pogosta človeška lastnost (in mačja). Tongue
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #148 : ponedeljek, 08.12.2008 : 13:41:35 »

Pri nas je tako:

-imata se rada, ampak pes ne bi nič naredil za njo, oz. bolj malo

Primer: na sprehodu pes nalaja in se spušča v mojega psa - psica ga nalaja nazaj, oz. ga brani
            na sprehodu psica nalaja mojo psico, in se celo spusti v njo, jo rahlo napade - moj pes je ne brani prav nič

Oba sta mešanca.

Delamo pa tudi mi tako, da pes najprej dobi za jest, ima vedno prednost. Se pa drugače lepo razumeta od prvega dneva naprej.  Smiley
            
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #149 : ponedeljek, 08.12.2008 : 14:49:34 »

Jaz se samo zanimam in izobražujem.
Logiran
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Vzgoja dveh psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines