Nevarnost stekline pri psih iz tujih zavetišč

Datum 11.11.2013 18:56:35 | Rubrika: Zdravje

Nevarnost stekline pri psih iz tujih zavetišč

V vseh državah bivše Jugoslavije je virus stekline še vedno prisoten, podrobnosti glede uspešnosti nadzora nad cepljenjem psov v zavetiščih pa nam pogosto niso poznane, zato obstaja velika verjetnost, da iz teh zavetišč dobimo psa, ki morda še ne kaže znakov stekline, vendar je okužen s povzročiteljem te bolezni ter zato predstavlja veliko nevarnost za zdravje in življenje svojih novih lastnikov v Sloveniji.

Na Nizozemskem odkrili steklino pri dveh psičkih iz bolgarskega zavetišča
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) poroča, da so Nizozemske veterinarske oblasti pri dveh psičkih, ki sta bila evtanazirana kmalu za tem, ko sta prispela iz bolgarskega zavetišča, potrdili steklino. Psička sta bila iz istega legla in so ju prepeljali iz zavetišča v Bolgariji, posvojili pa sta ju dve različni družini na Nizozemskem. 10. oktobra sta se pri enem od njiju pojavili vročina in paraliza. Stanje se ni izboljšalo. 2. oktobra je psiček ugriznil svojega novega lastnika. 18. oktobra je bil evtanaziran. V tem času se je pri drugem mladiču pojavil hemoragični gastroenteritis, nevroloških simptomov ni kazal. Tudi drugi psiček je bil evtanaziran.


fotografija je simbolična, foto arhiv mojpes.net
Pri obeh mladičih so potrdili steklino z dvema različnima metodama, in sicer z direktno imunofluorescenco (DIF) in s polimerazno verižno reakcijo (PCR).

Kljub temu, da sta bila oba mladiča mikročipirana in sta na Nizozemsko prispela z veljavnimi evropskimi potnimi listi za hišne živali, je torej prišlo do vnosa zelo nevarne bolezni, ki se lahko prenaša z živali na človeka in s tem resno ogroža prebivalstvo države, ki je sicer prosta stekline.
Podobne primere poznamo tudi v Franciji, kjer so npr. odkrili steklega mačjega mladiča brez znanega izvora. Podoben primer je španski pes, ki je z lastnikom potoval v Maroko, se od tam vrnil stekel, za tem pa v Španiji pogrizel tri otroke.

V Sloveniji še zdaleč nismo rešili vseh problemov in živali v slovenskih zavetiščih povsem enako nujno potrebujejo nove domove, kot živali v tujini. Tudi oskrba v vseh slovenskih zavetiščih za živali ni tako odlična, kot bi nas radi znova in znova prepričali razni aktivisti, zato je poziv UVHVVR, da raje posvajajte živali v slovenskih zavetiščih, več kot na mestu.

- vir UVHVVR
- BSAVA - članek Rabies confirmed in The Netherlands





Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2180