mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 16  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Zdravje : Nevarnost stekline pri psih iz tujih zavetišč
Dodal/a jana 11.11.2013 18:56:35 (2144 prebrano)

Nevarnost stekline pri psih iz tujih zavetišč

V vseh državah bivše Jugoslavije je virus stekline še vedno prisoten, podrobnosti glede uspešnosti nadzora nad cepljenjem psov v zavetiščih pa nam pogosto niso poznane, zato obstaja velika verjetnost, da iz teh zavetišč dobimo psa, ki morda še ne kaže znakov stekline, vendar je okužen s povzročiteljem te bolezni ter zato predstavlja veliko nevarnost za zdravje in življenje svojih novih lastnikov v Sloveniji.

Na Nizozemskem odkrili steklino pri dveh psičkih iz bolgarskega zavetišča
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) poroča, da so Nizozemske veterinarske oblasti pri dveh psičkih, ki sta bila evtanazirana kmalu za tem, ko sta prispela iz bolgarskega zavetišča, potrdili steklino. Psička sta bila iz istega legla in so ju prepeljali iz zavetišča v Bolgariji, posvojili pa sta ju dve različni družini na Nizozemskem. 10. oktobra sta se pri enem od njiju pojavili vročina in paraliza. Stanje se ni izboljšalo. 2. oktobra je psiček ugriznil svojega novega lastnika. 18. oktobra je bil evtanaziran. V tem času se je pri drugem mladiču pojavil hemoragični gastroenteritis, nevroloških simptomov ni kazal. Tudi drugi psiček je bil evtanaziran.


fotografija je simbolična, foto arhiv mojpes.net

Pri obeh mladičih so potrdili steklino z dvema različnima metodama, in sicer z direktno imunofluorescenco (DIF) in s polimerazno verižno reakcijo (PCR).

Kljub temu, da sta bila oba mladiča mikročipirana in sta na Nizozemsko prispela z veljavnimi evropskimi potnimi listi za hišne živali, je torej prišlo do vnosa zelo nevarne bolezni, ki se lahko prenaša z živali na človeka in s tem resno ogroža prebivalstvo države, ki je sicer prosta stekline.
Podobne primere poznamo tudi v Franciji, kjer so npr. odkrili steklega mačjega mladiča brez znanega izvora. Podoben primer je španski pes, ki je z lastnikom potoval v Maroko, se od tam vrnil stekel, za tem pa v Španiji pogrizel tri otroke.

V Sloveniji še zdaleč nismo rešili vseh problemov in živali v slovenskih zavetiščih povsem enako nujno potrebujejo nove domove, kot živali v tujini. Tudi oskrba v vseh slovenskih zavetiščih za živali ni tako odlična, kot bi nas radi znova in znova prepričali razni aktivisti, zato je poziv UVHVVR, da raje posvajajte živali v slovenskih zavetiščih, več kot na mestu.

- vir UVHVVR
- BSAVA - članek Rabies confirmed in The Netherlands

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.