mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 16.06.2024 : 10:13:08

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: shih-tzu - čvek
Strani: 1 ... 277 278 279 280 281 [282] 283 284 285 286 287 ... 353   Dol
Natisni
Avtor Tema: shih-tzu - čvek  (Prebrano 330009 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #4215 : petek, 17.10.2008 : 16:55:05 »

citiram: OMG Marko, kaksne lutkice dajes gor Tongue... Tega bi moral slikat zvecer, ko mu snamejo maskaro, vse natupirane copke (mogoce se kaksnega rezervnega Grin) in ga vrzejo v bano Roll Eyes.

Verjetno bi mi bil všeč tudi zvečer, skuštran, brez maskare, ... Tudi naša kosmatula je na razstavi čisto drugačna kot vsak dan - pa je zato nimam ali nimamo nič manj radi.

citiram: Moram reci, da tole meni ni vsec. V standardu so karakteristike shih tzujev drugace opisane.

Agnesana - nisem govoril o standardu, čeprav ne vem kaj iz tele slike vse vidiš, da je narobe ... le všeč mi je bil in mi je še vedno ampak takoj za Ronjo Smiley sej več da sem bolj za črne

citiram: Je pa res, da je vzreja shih tzujev postala industrija. In kot le-ta mora reklamirat svoje izdelke. In tole je idealna slikica za tovrstno reklamo. Ta prodaja take lutkice Tongue.

Mogoče res ampak jaz o tem ne vem veliko in ti verjamem na besedo ... ampak še vedno mi je všeč.

Citiram: Odlocitev vzreditelja je pa itak samo njegova, cemu bo sledil, standardu ali reklamam. Mimogrede, tale kuza ima za svojo starost ravno dovolj dlake. Ko pa vidis odrasle, pa nikoli ne ves, ali je za dolgo dlako zasluzna genetika ali zivljenje v kletki ...

Zaradi mene je lahko tudi ostrižen - sem videl že nekaj takih ki se jim kratka dlaka super poda. Sploh pa ni bil namen te slikce, da začnemo temo o genetiki, življenju v kletki, standardu ali reklami. Kuža mi je bil preprosto všeč in izgleda da na tem forumu tega ne smeš deliti z ostalimi. Glede sodnikov pa je takole - jasno vedno se jih kritizira, pogosto upravičeno je pa možno tudi, da narediš izpit, sodeluješ kot sodnik, slediš standardu, sodeluješ v strokovnih telesih (upam da jih imajo), ... in tako lahko vsaj nekaj narediš v pravo smer. En, dva, trije, .... sto dobrih sodnikov lahko pelje počasi v pravo smer. Torej poleg vzreje v standardu še korak na drugo stran.

lp pa brez zamere če mi je všeč kaj kar tebi ni in verjemo ne bom skočil nate ko ti bo všeč kar meni ni.

M
Logiran
Agnesana
Irena
odvisnež
*****
Sporočil: 583


« Odgovor #4216 : petek, 17.10.2008 : 17:15:48 »

Marko,
kakrsnekoli slikice posljes na forum ( s tvojim tekstom/opisom), pomeni, da stojis za svojimi slikami in komentarji teh slik.

Ko komentiras kuzke, je dobro, da poznas njihov pasemski standard.

Meni je vsec, da so komentarji se zmeraj mozni brez, da se pogrizemo  Tongue...

Moj komentar je bil namenjen tvoji slikci "idealnega" kuzka (shih tzuja).

BTW, Ronjo pa sploh ne primerjaj s tem kuzkom, ker je Ronja vsaj v nekaj ***(zvezdic) visjem kakovostnem razredu Tongue.

Lp tudi tebi Smiley,
Irena
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #4217 : petek, 17.10.2008 : 17:38:13 »

Agnesana "idealnega" ni. Pri nas, ki nismo Shit tzu vzreditelji in ne sodniki obstaja boj al manj MI JE VŠEČ - NI MI VŠEČ ali pa se zgolj vzdržimo komentarja. Tale mi je bil všeč kajti za moj okus ima res lepe barvne kombinacije - nisem pa se vtaknil ali je ali ni v standardu ker se na to ne zastopim dovolj - če sploh kaj. Mi je pa všeč še tud tale poba in če bi jaz dobil TT-ja, ki je zlat in ima črn gobček bi verjetno tudi pri nas veljalo "da je bolje kot en TT le dva TT-ja  Cheesy

[attachment deleted by admin]
Logiran
Agnesana
Irena
odvisnež
*****
Sporočil: 583


« Odgovor #4218 : petek, 17.10.2008 : 18:06:27 »

Agnesana "idealnega" ni. Pri nas, ki nismo Shit tzu vzreditelji in ne sodniki obstaja boj al manj MI JE VŠEÈ - NI MI VŠEÈ ali pa se zgolj vzdržimo komentarja. Tale mi je bil všeè kajti za moj okus ima res lepe barvne kombinacije - nisem pa se vtaknil ali je ali ni v standardu ker se na to ne zastopim dovolj - èe sploh kaj. Mi je pa všeè še tud tale poba in èe bi jaz dobil TT-ja, ki je zlat in ima èrn gobèek bi verjetno tudi pri nas veljalo "da je bolje kot en TT le dva TT-ja Cheesy

Hoj Marko,
zato mi je vsec, da lahko razpravljamo o shih tzujih Tongue. Tale poba je lep (Toby), ampak ne samo zato, ker je zlat s crno masko Smiley.
Nasa (vzrediteljska) odgovornost je, da poskusamo osvescat ljudi glede pasme. Ne samo prodat mladicke za cimvisjo ceno Tongue. Upam, da mi ne zameris moje reakcije na to temo Roll Eyes.

Zate pa vem, da si bos nasel se eno TT ljubljenko (ne glede na barvo)Smiley... Vedi, da bomo zmeraj na strani pogumnih Tongue.

lep pozdrav od nas Smiley
Irena

Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #4219 : petek, 17.10.2008 : 18:09:58 »

Tale shih-tzu, ki je zlat in ima črn gobček, ima pa tako ponosno držo. Kot bi hotel reči "Watch me I'm perfect!" Cool
Logiran
Agnesana
Irena
odvisnež
*****
Sporočil: 583


« Odgovor #4220 : petek, 17.10.2008 : 18:15:19 »

He knows, what he is talking... Tongue
He has this is his genes  Smiley
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #4221 : petek, 17.10.2008 : 18:36:26 »

Debest je res!! Cool
Logiran
Mei Tashi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 194


« Odgovor #4222 : petek, 17.10.2008 : 19:05:52 »

Jaz bom pa samo rekla OMG  Grin Agnesana, hvala za tisti link nekaj postov višje, kjer sem med ostalimi krasnimi kuštravčki našla tudi tegale fantička :
http://www.elisanet.fi/shih_tzu/ClubShow05102008BesamanosOvoPicaro.jpg
Sem najprej takole  Shocked pogledala, ker sem mislila pa so mi Sončka ukradli.
Se bom v kratkem tudi prisilila kakšno slikico mojega klonirančka sem prilimat  Smiley
Agnesana zdaj pa res pridem gor do vas kakšno razstavo obiskat z malčkoma.

Marko, tebe pa popolnoma razumem. Verjetno tudi jaz enako ocenjujem TTjčke od daleč kot nepoznavalec, pač so mi nekateri bolj všeč kot drugi in eni lepše barve kot drugi, vendar čisto vizualno, ker se pač ne spoznam na standard TTja in na različne tipe te pasme.
Ravno to pa ti poskuša Agnesana dopovedat, da je psička na tvoji sliki popolnoma drug tip shih tzuja (t.i. ameriški), kot npr. Ronja, ki je klasični shih tzu. In "ameriški" tip je pač na žalost precej skomercializiran, zaradi česar vedno bolj odstopa od standarda. Upam da nisem preveč zakomplicirala, pa prosim še Agnesano in Kalsang, da me dopolnita, če sem kaj pozabila napisat.

LP, Sara
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #4223 : petek, 17.10.2008 : 21:19:34 »

Marko, nič ni narobe, da ti je ta kuža všeč, ampak če prilimaš njegovo fotko v pasemsko temo, lahko pričakuješ kakšen komentar. Lahko jo pa še naprej občuduješ doma. Tega ti nihče ne brai. In ja, sessa, res izgleda kot pliško, ampak žal te karakteristike ni navedene v pasemskem standardu. Kuža ni tipičen predstavnik pasme in tudi ne bo, ko bo odrastel, je pa tipičen predstavnik razstavne mode pri shih tzujih, ki se zelo odmika od standarda. To je vse.

Sicer pa upam, da je kuža deležen kolikor toliko normalnega pasjega življenja ne glede na to, koliko se ujema s standardom, in da mu ni treba ure dolgo preždeti v kletki.

Pa da ne bo kdo zdaj pomislil, da gre za foušijo, ker takšni psi zmagujejo. Ne, še zdaleč ne gre za to. Samo za žalostno ugotovitev, da so pasmo spridili.

lp
Logiran
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #4224 : sobota, 18.10.2008 : 05:59:25 »

ej, samo kot nepoznavalka me pa res fuuull zanima-cist iz radovednosti-zakaj ni v standardu?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #4225 : sobota, 18.10.2008 : 11:31:29 »

Najprej, za vse tiste, ki boste v luft skočili in me obtožili, da sem kot nacist, ki trosi okrog ideologijo o arijski večvrednosti - pse imam rada, ne glede na to, ali so po standardu ali ne, ali so pasemski ali ne. Toda govoriti o pasemskem standardu je nekaj popolnoma drugega in ne pomeni, da zaničujem pse, ki od njega odstopajo. Izražam samo svoje mnenje, da imamo pasemske standarde zato, da se jih držimo, ne pa da jih prilagajamo glede na modne trende, saj to privede do velikih odstopanj v videzu pasme, kot se jasno odraža pri ameriškem tipu shih tzujev, kamor spada malček na sliki.

Sessa, če greva po vrsti:

- Glava tega psa je premajhna. Popravljena je s frizuro, kar se lepo vidi na drugi sliki, ki jo je pripopal Marko. Dlaka med očmi je močno natupirana, vendar če dobro pogledaš, boš opazila, da je gobček še vedno daljši od te "bunke", kar pomeni, da je predolg. Če pogledaš tega psa od spredaj (Markova prva fotografija), izgleda gobček normalne dolžine, vendar stvar je v tem, da je precej "prifrknjen", zaradi česar se od spredaj zdi, da ni predolg, saj linija smrčka ne pade pod linijo spodnjega roba oči. Če ga vidiš od strani, se pa jasno vidi, da gobček in glava nista po standardu. Poleg tega ima ta pes zelo malo stopa (stop je okroglo izbočeno čelo, ki mora biti izrazito). Tudi to je popravljeno z natupirano frizuro. Oči se mi zdijo premajhne.

- Prsni koš in stoja sprednjih nog: definitivno preozko. To je težje videti zaradi dlake, ki ustvarja vtis večje širine, kot je dejanska, toda poglej, kje so tačke, pa boš videla koliko je prsni koš dejansko širok.

- Sprednja okotenost: slaba. To spet lahko vidiš po tem, kje stojijo tačke in kje je postavljena glava.

- Vrat: že zdaj daje vtis, da je dolg. Ko bo ta pes zrastel, bo še daljši in s tem bodo proporci porušeni.

- Noge: že zdaj dajejo vtis, da so dolge. Z rastjo bodo postale še daljše in rezultat bodo porušeni proporci: shih-tzu ne sme biti kvadratičen, kar pa ta pes bo, ko bo zrastel (če ni že zdaj, samo se telo slabo vidi od strani in dlaka na prsih in zadnjih nogah daje vtis daljšega telesa kot je v resnici).

- Splošna konstitucija: veliko prenežna tudi za mladiča te starosti. Še zlasti, ker pes ni majhen (govorim o višini). Shih tzu mora biti močan (ne debel!), nabit, imeti mora širok hrbet. Pri tem psu je hrbet sicer raven, toda ozek. Še zlasti, če upoštevamo, da je še ves puhast zaradi mladičkaste dlake in zaradi tega izgleda bolj medvedkast, kot bi sicer.

Vse to so odstopanja od standarda, ki jih je moč razbrati samo iz fotografije. Če bi psa lahko pretipali, bi našli še kakšno odstopanje. Je pa to značilen ameriški tip shih tzuja, kjer so telesno zgradbo tako spremenili, da je primerjava s klasičnim tipom popolnoma nemogoča. Je pa ameriški tip razstavno veliko bolj glamurozen. Zakaj? Zaradi lažje konstitucije, daljših nog in kratkega hrbta se ti psi gibajo veliko hitreje od klasičnih shih tzujev, ki imajo v skladu s standardom veliko močnejši prsni koš in krajše noge ter daljši hrbet. Za ameriškim shih tzujem v ringu kar vse plapola, ponavadi hendlerji z njim tečejo, dlaka plava po zraku, zaradi dolgega vratu, ki je še podaljšan nosi takšen pes glavo zelo visoko (poleg tega mu jo še potegnejo v zrak z razstavno vrvico) in vse skupaj izgleda zelo spektakularno (če je v ringu več takšnih psov, je vse skupaj podobno že dirki). Standard predpisuje, da mora biti gibanje tekoče in povezano, v dobrih knjigah o pasmi (smešno, tudi v eni ameriški, ki jo imam doma), piše, da se shih tzuja ne sme v ringu predstaviti v hitrem gibanju. Ampak razstavna moda je svet zase in ambiciozni vzreditelji so shih tzuje konstitucijsko prilagodili tako, da ustrezajo tej modi (oziroma so jo s temi spremembami tudi povzročili). Seveda se pa lahko vsak odloči sam, kakšnega psa bi imel raje: tipičnega, klasičnega shih tzuja, ali drugačnega, sicer nepoučenemu očesu bolj glamuroznega, ki pa ga je treba ustrezno sfrizirat, da je ta vtis glamurja dosežen in da se zdi, da je pod dlako psa več skupaj, kot ga je v resnici.

Za primerjavo pa še fotka klasičnega shih tzu mladiča, predvidevam da približno iste starosti, ki jo je omenila že Mei Tashi:

http://www.elisanet.fi/shih_tzu/ClubShow05102008BesamanosOvoPicaro.jpg


PS: Marko, lepa obarvanost je pri shih tzuju, kjer so dovoljene vse barve in vse barvne kombinacije, zelo nepomembna. Pa tudi jaz bi imela zlatega enobarvnega psa s črno masko, ampak bi želela, da ima še kakšne druge odlike. Wink
Logiran
Agnesana
Irena
odvisnež
*****
Sporočil: 583


« Odgovor #4226 : sobota, 18.10.2008 : 12:50:03 »

Jaz bi dodala samo se to... toplo vam priporocam v branje standard. Poleg tekstov najdete tudi slikce, ki nazorno prikazejo tip shih tzuja in napake le-teh.

 Ga je pametno prebrati vsaj preden zacnete vzrejati ali razstavljati. Se bolje pa je, da se seznanite s karakteristikami pasme se preden greste v nakup mladicka.
Logiran
hgvkjcvajgvbsgdfb
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 534


« Odgovor #4227 : sobota, 18.10.2008 : 13:16:43 »

PS: Marko, lepa obarvanost je pri shih tzuju, kjer so dovoljene vse barve in vse barvne kombinacije, zelo nepomembna. Pa tudi jaz bi imela zlatega enobarvnega psa s črno masko, ampak bi želela, da ima še kakšne druge odlike. Wink

PS: Kalsang, če to leti na mene in na mojega Toby-ja, se bom tokrat vzdržala komentarja - Saj veš kak pravijo, pametni molčijo!
Logiran
.neža.
novinec
*
Sporočil: 38


« Odgovor #4228 : sobota, 18.10.2008 : 13:25:09 »

Kalsang tole je pa dobro napisano in obrazloženo Wink

Jaz osebno nimam tolko proti šicujem, ki so ameriškega tipa, ampak proti nekaterim njihovim lastnikom, ki jim ne omogočijo normalnega pasjega življenja.  Undecided
V mislih imam razstavnega samča, ki (kolikor vem) je bolj ameriški tip, pa še vseeno ni tako natopiran v ringu, dobiva pa lepe razstavne uspehe.  Smiley

Citat
Jaz bi dodala samo se to... toplo vam priporocam v branje standard. Poleg tekstov najdete tudi slikce, ki nazorno prikazejo tip shih tzuja in napake le-teh.

Je standard, ki ima poleg tudi slikice, najde tudi na netu?
Logiran
.neža.
novinec
*
Sporočil: 38


« Odgovor #4229 : sobota, 18.10.2008 : 13:29:42 »

Pa še tole...

Kalsang čestitke za srebrnega maksa Cheesy
Vaša spletna stran je res ful dobra, saj se na njej najde kar nekaj koristnih nasvetov in super fotk Wink
Logiran
Strani: 1 ... 277 278 279 280 281 [282] 283 284 285 286 287 ... 353   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: shih-tzu - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines