mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 08.05.2024 : 13:42:08

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: "umor" mačke
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: "umor" mačke  (Prebrano 24473 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
PravaBiBa
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 236


WWW
« Odgovor #45 : četrtek, 07.07.2011 : 23:26:39 »

Ok, še enkrat - brisano ne bo, ne glede na to, kako ti ne ustreza smer, v katero je šla debata. To je pač usoda vsake teme, ki jo kdo odpre - lahko gre tja, kamor želi prvi pisec, lahko pa čisto kam drugam.

Kakšno zvezo ima zadeva z mučenjem živali, če ne veš (nimaš dokazov), ali je bil maček umorjen namerno, ali se mu je "nekaj zgodilo" po nesreči (reciva avto)? Dejstvo, da je mrtvega mačka nekdo prinesel pred vrata stanovanja, samo po sebi še ne pomeni mučenja. Najprej je nekaj potrebno opredeliti kot mučenje, da lahko na mizo vržemo ZZZiv. Nesreče (torej morebiten avto) se v ZZZiv obravnavajo z druge strani - "v prekršku" je tisti, ki je mačku omogočil izpostavljenost nesreči - torej izguba oz. maček ni bil pod nadzorom.

Policaj, ki je prišel, je videl na pragu mrtvega mačka in spraševal se je lahko enako, kot mi vsi tukaj - kaj se je v resnici zgodilo? So samo "velike oči" in je mačka zbil avto, ali je kaj drugega. Lastnica je vpletla v zgodbo še neke pretekle dogodke, s katerimi policija najbrž ni bila predhodno seznanjena (grožnje, o katerih pišeš). Lastnica nima dokazov ne o grožnjah (po napisanem sklepam tako), kot tudi ne za dogodek z mačkom. Kje začet iskat? Kaj sploh naredit? Gre za mačka, ki je v pravu "stvar majhne vrednosti".

Če nisi zadovoljna z našimi odgovori, potem predlagam, da res poiščeš kakšnega odvetnika in ga prosiš za razlago. Poleg tega pa se lahko nad delom policista pritožiš tudi na Ministrstvo za notranje zadeve - Direktorat za policijo in druge varnostne naloge - Sektor za pritožbe zoper policijo. Vse podatke najdeš na http://www.mnz.gov.si/si/policija_varnost_in_nadzor/pritozbe_nad_policisti/.
Jana....še enkrat...ne gre za mojega mačka oz. žival.......in ker je padlo od vsepovprek po meni in ni neke jasne izjave kako naj policija reagira v takšnem primeru, prosim za izbris teme....ker očitno nikomur ne koristi.......razen, da sem jaz osebno "usrala" ostalim forumašem..........
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #46 : četrtek, 07.07.2011 : 23:38:36 »

Ti bom še jaz poskusila odgovoriti, lepo, po točkah, na vprašanja iz tvojega prvega posta:

če ima kdo info kako natančno MORA policija ukrepati v teh primerih bi prosila za informacijo,
Policija je dolžna sprejeti prijavo in na podlagi morebitnih dokazov ukrepati-

, kaj storiti, če policija ne reagira?
Poglej zadnji Janin post.

Kaj lahko sploh stori?
Lahko naslednijč kakršnokoli grožnjo takoj prijavi. Lahko se preseli. Mora namontirati mrežo na okna, ne glede na to, le se bo preselila ali ne, v primeru, da no imela novega mačka.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.308


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #47 : četrtek, 07.07.2011 : 23:45:21 »

Eh, ja, ti si odprla temo, ne jaz. Ti sprašuješ v imenu tvoje prijateljice/znanke ..., ne jaz. Odgovarjamo ti, kakor menimo, da je prav. Če ne vemo, kakšen je čisto tapravi in uraden postopek pri taki zadevi, bi morda bilo prav (glede na to, da si odprla temo), da raziščeš tam, kjer vse to vedo do zadnje pike. Sem ti dala napotek v zadnjem mojem sporočilu. Najbrž ni treba dati pritožbe, lahko se pa kulturno povpraša. In fajn bi bilo, glede na to, da si odprla to tematiko, da nam prideš nazaj povedat, kakšen je uraden in pravilen postopek.

A bo zdaj ok?

In, ja, tema ima smisel že od samega začetka - naslov je "umor" mačke in glede na to, da je že v naslovu dvom v resničen umor (kasneje ves čas praviš, da ni dokazov zanj), ti že ves čas pišemo, da si z dvomi ne more nihče prav nič pomagat. Policaj je poslušal (sem šla še enkrat brat začetek, kjer celo piše, da "je šla na policijo prijavit" in ne da je poklicala policijo, naj pridejo pogledat), skoraj zagotovo je dogodek zabeležil in to je to. Ni pa po moje dejansko to nič več kot dogodek, glede na to, da je bil maček brez nadzora in se mu je res lahko zgodilo karkoli, nekdo pa ga je mrtvega prinesel pred vrata. Ko bo več dokazov za to, da gre za umor (brez navednic), je pa najbrž tudi pričakovati kakšen drugačen zapis tukaj in tam, kjer je to potrebno - na policiji.

Fajn bo takrat, ko se bomo ob sklicevanju na odgovornost drugih začeli zavedati tudi svojega dela odgovornosti.
Logiran

bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #48 : četrtek, 07.07.2011 : 23:49:54 »

Če bi obstajal sum, da lastnico mačke nekdo ogroža in da je to bil "namig" njej, da jo bo nekaj doletelo, bi to po mojem mnenju morali prevzeti kriminalisti in ne policija. Če že.

      Iz lastnih iskušenj: Prijaviš grožnjo, naredijo zapisnik, spet prijaviš grožnjo, spet naredijo zapisnik....... Od vseh sosedov imajo prijave in zapisnike. Pa ne moremo nič, ker je do sedaj samo verbalno grozil. Sama vem, da moram imeti otroke in živali na očeh, ker nikoli ne veš kdaj bo "taprava" luna, da bo dotični gospod prešel iz besed k dejanjem.
      Zatorej, žalostna usoda je doletela tega mucka, ampak policija ne more "pričarati" dokazov. Lastnica mucka je tista, ki bo to dejstvo morala sprejeti. Cry Lahko ji sosed v glavo pove, kaj je storil. Pa če ne bo prič ali posnetka, ne more nič. Njena beseda proti njegovi. Srečno!
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #49 : četrtek, 07.07.2011 : 23:59:47 »

     Iz lastnih iskušenj: Prijaviš grožnjo, naredijo zapisnik, spet prijaviš grožnjo, spet naredijo zapisnik....... Od vseh sosedov imajo prijave in zapisnike. Pa ne moremo nič, ker je do sedaj samo verbalno grozil. S
Žal je temu res tako. Je pa tudi res, da bi oseba, katere grožnje so bile prijavljene, bila takoj osumljena v primeru (nevemkdonedaj), da bi se tistemu, ki mu je bilo grozeno, kaj zgodilo. Če pa prijav ne bi bilo, pa ta oseba ne bi bila avtomatično osumljena. Zato je grožnje po mojem mnenju vredno prijavljati in upati, da bo samo pri grožnjah tudi ostalo.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #50 : petek, 08.07.2011 : 07:10:48 »

PravaBiBa, če se že sučemo kot mačke okrog vrele kaše, probajmo biti malo bolj direktni: tudi jaz živim v pritličnem stanovanju in če mi bo nekega dne ena od dveh mačk zbežala skozi priprta vrata/okno in za tem umrla, bom za to odgovorna najprej jaz in potem še morebitni zastrupljevalec/ubijalec/avtomobilist - vstavi poljubno. Pa če mi je zbežala po nesreči ali ne, vseeno bo.
Skrbnica mačke je imela na razpolago avtopsijo, katere se ni poslužila. Ker stane preveč? Prevečkrat slišano, sorry, res, jaz na te finte ne padam več. Policija je svoje delo opravila korektno - kaj drugega pa naj bi naredila? Ima soseda vsaj močnejši namig s kakšnim dokazom ali eksplicitno grožnjo, kdo naj bi mačka ubil?  Ima priče? Ta človek grozi tudi drugim? Naj ga ovadi. Ji kdo grozi? Naj ga prijavi. Naj si najame odvetnika, če je potrebno - marsikdaj pomaga že prijazno odvetniško pismo. Fora je v temu, da je večina ljudi navajena ene blažene pasivnosti in vedno čaka, da bo neka mama ali tata (policija, "država", javna uprava, očebog) napravil nekaj namesto nas, pa tako ne gre in ne bo nikoli šlo.
Če meni, da se policija ni odzvala na primeren način, naj se pritoži.
Res hecno, kako se praviloma vedno, ko ima nekdo neke močne sume, naenkrat spomne, da bo te zadržal zase in kvečjemu mogoče še za svoje kolege, naredi pa ne čisto nič. Aja, še enkrat - avtopsija. Ki ni nujno, da prinese kak konkreten rezultat, se pa vsaj poskusi.

bamfel: prepoved približevanja se pri nas bolj ali manj uspešno uporablja že vrsto let, je vredno poskusiti.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #51 : petek, 08.07.2011 : 08:50:54 »


Se ti hecaš Branka? A ti slučajno praviš, da policaji kazni, ki jih napišejo na cesti za čisto prave prekrške, pospravijo v svoj žep, al kako?

Ne, kako si pa to sklepala.  Smiley Sem tudi napisala, da ni, da se ne strinjam s tem, da pišejo kazni, seveda se strinjam. Moja poanta je bila ta, da velikokrat policija ukrepa predvsem tam, kjer vidijo denar, in kjer ga z lahkoto zaslužijo. Nič drugega nisem mislila s tem.

Se lahko samo pohvalim, da imam že 10 let izpit, in da me niso policaji še nikoli ustavili. Se imam za zelo vzorno voznico.  Smiley
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #52 : petek, 08.07.2011 : 11:24:47 »

Ma, ne vem, meni ni ok da nekateri nesrečo kličejo sami, je pa res, da je še ob najboljših ukrepih sem in tja možna. Končno imajo tudi lastniki zamreženih oken vrata in se nekako, če imaš hudo smolo, vsakem lahko zgodi. In sosed v tem primeru nima nikakršne pravice izkoristit situacije za maščevanje. Se mi sicer postavlja vprašanje, kako je vedel, čigava je mačka, če je še ni srečal zunaj (najprej celo piše, da ima gospa kar več sitnežev v bližini... tko posplošeno to ne gre...), ampak jaz bi, če bi bila prepričana, da krivca poznam (resne predhodne grožnje, priče, njegovo priznanje itd.) in stvari ne bi šle preko policije, naročila par tipov za njegovo obdelavo oz. vsaj da se ga hudo prestraši. Vem da se sliši čist mimo, ampak dejansko je človek dolžan zaščitit in zavarovat svoje tudi s tem, da se resno grozečo nevarnost nekako odstrani (takle psihič je pripravljen tudi ljudem škodit).

Žal hodi po svetu čist preveč zafrustriranih kretenčkov z napihnjenim egom v stilu 'jaz sem kralj sveta in lahko izsiljujem kogar hočem, kdo mi pa kaj more', ki leta in leta hodijo po robu in ustrahujejo širno in daljno okolico. Pogumni so na skrivaj, ko se jim pa enkrat stopi na prste pa stisnejo prpo in se skrijejo v najtemnejši kot oz. gredo rajši nadlegovat manj pogumne. Imam izkušnjo z nekom podobnega kova (je bila jasno, a mu pravno gledano nihče ni nič mogel - sodnica je ob ogledu kraja dogodka namignila, da je edina rešitev v takem primeru 'uporaba samopomoči'). Bi pa jaz uporabila tudi vsa pravna sredstva, da obnašanje tudi po tej poti dobi epilog, vključila sosede, če grozi vsem, skratka, fejst bi mu zagrenila življenje.

Seveda, če je maček uhajal, ker je bila gospa preveč komot in enkrat pač ni zneslo (kar sumim, grožnja s smrtjo notranjega mucka je namreč precej težko uresničljiva in zato manj verjetna)... zdaj bi pa nekdo rad na hitro dušo olajšal in krivdo zvalil na potencialne druge krivce, vsakega evra za razjasnitev zadev mu je pa škoda... jah, tu se pa ne da kaj dosti naredit... oziroma bo treba požret en grenek cmok in izkušnjo za naprej. Škoda mucka Sad.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #53 : petek, 08.07.2011 : 12:22:15 »

Nezavarovano stanovanje v mestu, obdukcija je pa predraga...  Roll Eyes

Nihče iz katerega koli urada ne bo ukrepal samo zato, ker nekdo nekaj sumi. Gleda se vedno dejstva. Če bi gospa lastnica res hotela priti resnici do dna je najmanj s čimer bi začela oobdukcija.
Zame je to dokaz, da v bistvu s pritoževanjem čez delo policije in sosedi "samo" izraža svojo žalost, jezo, nemoč... Ji je samo ventil. Če misli imet spet mačko mora zamrežit okna preden si nabavi novo.

Kdaj se bo narod naučil, da živo bitje ni potrošna roba...  Undecided  ...in da so za varnost svojih živali odgovorni v prvi vrsti sami...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #54 : petek, 08.07.2011 : 16:26:57 »

Uf. Ne bi bilo treba veliko spremeniti teksta, pa bi  lahko v vlogi hudobnega soseda prebrala kar samo sebe. Štorija se je zgodila že davno enkrat, ko se mi je še dalo kakšno mačjo crko postrgat s ceste. Šlo je pa takole: sosedi, ne čist tabližnji, so si nabavili lepo dolgodlako mačko, ki je imela izhod ven, na lokaciji, kjer sta na dve strani prometni cesti, na tretjo pa železniška proga. In moje prve brsede so bile - škoda, ker ne bo dolgo živ. In res, že po parih dneh je bil povožen, našla sem ga seveda jaz, ker sem od vseh najbolj zgodaj zunaj. Sem ga pobrala in jim ga dala na prag. Ajs. Pa še v glavo je bil udarjen. Ajs.Ajs.

In pravzaprav je to že skoraj pravilo: mačka spustijo/uide ven, ga ni nazaj - en ga je ukradu, k je biu tko leo. Ok. Če pa pride nazaj poškodovan, mu je pa eden neki zanalaš naredu - čeprav se vidi, da so ga pretepli drugi mački, da so poškodbe čisto take, kot bi ga zbil avto, ali pa so dan, preden je maček prišel domov brez noge pokosili bližnji travnik.
Včasih je folk  čist paranoičen: ko je pred leti prvič paradajz postal črn, so se sosedi iz cele ulice dobili skupaj in se menili, kako bi se maščevali sosedu, s katerim so bili vsi skregani - ker naj bi jim paradajze poparil z vrelo vodo. Dokaz je bil pa ta, da so bili njegovi paradajzi še lepi (jih je imel pod streho). Par let kasneje je ena tetica istega soseda obtožila, da ji je pomoril kure tako, da jim je preščipnil vratove s kleščami. Te kure sem videla in povsem jasno je bilo, da jih je kuna. Pa se ženske ni dalo prepričati. Ah ja.
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #55 : petek, 08.07.2011 : 17:14:07 »

Mački zunaj se lahko marsikaj zgodi, medsosedskih sporov pa je pri nas veliko. Občutek ogroženosti je subjektivna zadeva, mora pa bit ogrožena varnost, da gre v resnici za kaznivo dejanje. Vse grožnje je fino prijavit policiji, zato da so stvari dokumentirane.

Ne glede na to ali žival pobegne zaradi nesreče ali zaradi neodgovornosti, lastnik pač ne more bit isto kriv za njeno smrt kot tisti, ki jo je namerno povzročil. Je pa soodgovoren. Ne glede na to kako zelo gre komu lutajoča žival na živce, ji ne sme nič nardit, lastniku pa se lahko naloži plačilo kakšne kazni ali odškodnine, če je bila storjena škoda.

Če si prepričana, da je šlo za namerno povzročitev smrti, potem lahko podaš kazensko ovadbo zaradi mučenja živali, proti neznanenu storilcu. To narediš na tožilstvu ali policiji, lahko jo napišeš celo sama, ti jo spiše odvetnik, mislim pa da jo lahko podaš celo online z digitalnim podpisom. Enako velja za grožnje.

Grožnje soseda se da prijavit na policiji tudi brez kazenske ovadbe in policaj gre lahko k spornemu sosedu in opravi z njim informativni razgovor. Običajno zaležejo tudi taki pogovori, lahko pa (sicer v majhnem procentu, pa vseeno) stvar poslabšajo.

Btw. Cats ni ravno nujno res, da policija razišče recimo nastavljanje strupa, še streljanja z zračno puško v naselju ni nujno, da se lotijo preiskovat, če je poškodovana "samo" mačka. Mislim da je precej odvisno od policaja na katerega naletiš, vodje okoliša, pa najbrž še koga višje.

Je za pazit na svoje živali, ampak neodgovornosti pa pač ne gre mešat ali enačit s krivdo za povzročeno kaznivo dejanje mučenja živali.

Če je šlo pa za kaj drugega ali kakšno nesrečo, potem je boljše sosede povprašat, če kdo kaj ve. Včasih gre res lahko za paranojo brez kakšne osnove, včasih pa tudi ne.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #56 : petek, 08.07.2011 : 17:29:56 »

Ne glede na to ali žival pobegne zaradi nesreče ali zaradi neodgovornosti, lastnik pač ne more bit isto kriv za njeno smrt kot tisti, ki jo je namerno povzročil. Je pa soodgovoren.

Tole je v moji glavi eno z drugim povezano. Če ni neodgovornosti, do nesreče skorajda ne more priti.
Si upam trdit, da v 99% primerov ne.


Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #57 : petek, 08.07.2011 : 22:39:04 »

Saj če je mačka zunaj nalašč (jo lastniki spustijo) so soodgovorni za smrt, ampak ali vam še nikoli ni nobena žival po nesreči zbežala? Nisi ti kriv če npr. pridejo obiski in odprejo vrata ravno takrat ko se mačka igra pred njimi in zbeži. Vi bi rekli, pa imej vrata zaklenjena. Pa jih imate vedno? Imate vedno vse pod ključavnicami, zamreženo...? Ne poznam primera ampak se mi zdi da malo pretiravate. So pa skoraj izključno krivi lastniki ki imaj zunanjo mačko če jo npr. povozi avto...
Moje mnenje

Lep pozdrav, Rebeka
Logiran
PravaBiBa
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 236


WWW
« Odgovor #58 : petek, 08.07.2011 : 22:55:59 »


Mački zunaj se lahko marsikaj zgodi, medsosedskih sporov pa je pri nas veliko. Občutek ogroženosti je subjektivna zadeva, mora pa bit ogrožena varnost, da gre v resnici za kaznivo dejanje. Vse grožnje je fino prijavit policiji, zato da so stvari dokumentirane.

Ne glede na to ali žival pobegne zaradi nesreče ali zaradi neodgovornosti, lastnik pač ne more bit isto kriv za njeno smrt kot tisti, ki jo je namerno povzročil. Je pa soodgovoren. Ne glede na to kako zelo gre komu lutajoča žival na živce, ji ne sme nič nardit, lastniku pa se lahko naloži plačilo kakšne kazni ali odškodnine, če je bila storjena škoda.

Če si prepričana, da je šlo za namerno povzročitev smrti, potem lahko podaš kazensko ovadbo zaradi mučenja živali, proti neznanenu storilcu. To narediš na tožilstvu ali policiji, lahko jo napišeš celo sama, ti jo spiše odvetnik, mislim pa da jo lahko podaš celo online z digitalnim podpisom. Enako velja za grožnje.

Grožnje soseda se da prijavit na policiji tudi brez kazenske ovadbe in policaj gre lahko k spornemu sosedu in opravi z njim informativni razgovor. Običajno zaležejo tudi taki pogovori, lahko pa (sicer v majhnem procentu, pa vseeno) stvar poslabšajo.

Btw. Cats ni ravno nujno res, da policija razišče recimo nastavljanje strupa, še streljanja z zračno puško v naselju ni nujno, da se lotijo preiskovat, če je poškodovana "samo" mačka. Mislim da je precej odvisno od policaja na katerega naletiš, vodje okoliša, pa najbrž še koga višje.

Je za pazit na svoje živali, ampak neodgovornosti pa pač ne gre mešat ali enačit s krivdo za povzročeno kaznivo dejanje mučenja živali.

Če je šlo pa za kaj drugega ali kakšno nesrečo, potem je boljše sosede povprašat, če kdo kaj ve. Včasih gre res lahko za paranojo brez kakšne osnove, včasih pa tudi ne.
Saj v tem je hec....s tem sosedom so že imeli takšne spore, da je posredovala policija, vendar ne zaradi živali.....mogoče gre za paranojo in ji je xy osebek, ki v bistvu sploh ni mogel vedeti, da ima mlado mačko in kako izgleda njeno trupelce nastavil pred vhodna vrata?Huh....in to mene najbolj muči.....nabaviš si mlado mačko, vidi jo en sosed, ki že takoj zagrozi...mačka se čez dva tedna izmuzne in lastnica jo dobi mrtvo nastavljeno na prag stanovanja........

p.s.: niti pod točko razno je ne skušam braniti, vendar mi reakcija policije vseeno ni čisto jasna......nobene reakcije s strani policije...niti proti neznanemu storilcu ne.......
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #59 : petek, 08.07.2011 : 23:08:41 »

p.s.: niti pod točko razno je ne skušam braniti, vendar mi reakcija policije vseeno ni čisto jasna......nobene reakcije s strani policije...niti proti neznanemu storilcu ne.......
Je Sleepy dvolj jasno napisala, da kazensko ovadbo lahko poda tudi lastnica. Jo je podala? Če je ne spiše policist je ne bo niti ona, ali kaj? Če kdorkoli meni, da policija ni storila dovolj, naj tisti dovolj stori sam, kje je težava? Res ne razumem, da je nekdo tako zelo prepričan, da je šlo za grožnjo, ki se je mogoče prelevila v konkretno dejanje in kljub temu ne stori ničesar, oziroma odneha že ob prvi prepreki (ki to niti ni). Bohpomagi, malo samoiniciative, saj gre za mrtvo mačko, ne za preluknjano pnevmatiko na biciklu.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: "umor" mačke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines