mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 04.05.2024 : 13:24:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: problem pri odpoklicu
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: problem pri odpoklicu  (Prebrano 47513 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #150 : ponedeljek, 09.01.2006 : 13:20:03 »

Fora piščalke je le  ta  , da  prišparaš  svoj glas Wink.
 Meni osebno se mi zdi  zelo moteče  in rahlo  idiotsko  , ko gledam nekatere lastnike  psov  kako  se derejo kot  kreteni za  svojim psom  pri  namenu odpoklica.

Praviloma ,navajanje psa na  piščalko  se začne  že   pri mladiču.  In sicer takoj ko ga  prinesemo  domov .
Pokličeš ga po imenu  in   sledi  dvakrat  kratki pisk. Ko  kuža pride ga nagradiš.  Kasneje  počasi  ime   in nagrado opuščamo  ,  in uporabljamo  le piščalko.
Piščalke katere se regulirajo niso  preveč  funkcionalne, že kot je rekla  lanabela,  se  ponavadi  razštelajo.  Pri piščalki pa je najbolj pomembno  da  vedno  uporabljamo  isto  frekvenco glasu.  
Pomen piščalke je tudi  pri  odpoklicu na daljavo.  Na  bližino  psa  kličemo  brez piščalke->  le po imenu.  In z  umirjenim glasom. Wink
Starejšega  psa navaditi na piščalko  je bistveno težje  kot  navajati mladiča.
In kdor  misli  , da  bo  piščalka  oz. piski  navadili psa  odpoklica  se  moti.

Piščalka  se  ponavadi  uporablja pri  ptičarjih(  je  obvezna)  sploh pri delu.
In sicer  gre nekako  takole;  dva  piska-  pes   se mora vrniti  k lastniku  -  brezpogojno(  neglede  če  teče  za  ptičem , se  igra  ali  šnofa  po  grmovju)
En pisk  pomeni  pozornornost na vodnika-  pes  mora  biti  ob enem kratkem  pisku  popolnoma  skoncentriran in pozoren na vodnika-  potem  sledi  nakaz  z  roko  levo-  pomeni  išči  levo,  desna roka  nakaz- pomeni  išči  desno,  dve  dvignjeni  roki  pomenita  išči  naprej.(  uporablja  se  pri preizkavi terena)

En sam  dolg  pisk  pomeni  down  ali  dol. ( Uporablja pa se  pri    strelu.)
Ko  vodnik piska    down,  mora  pes  pasti  dol  kot  pokošen(   včasih je bilo  še celo  pravilo  ,da   tudi  glavo  spusti  dol)  potem sledi  strel... (  namen  je  zgolj  iz varnostnega razloga)

Toliko  vam jaz lahko povem o  piščalki.  Ker  sama  svoja psa  treniram z pomočjo   piščalke.(  ker sta ptičaja)  za  vse  ostale  pasme pa lahko  uporabljate    tudi kaj drugega,  glas, kliker, žvižg ... ma trobento  če hočete Grin....  sploh ni  pomemben pripomoček  važno je, da  pes  uboga  odpoklic.
Če  ga pa ne , pa  na dolgo  vrvico  in " jovo na novo"  od  začetka Wink....  Ni nikakršna  sramota, tudi če je pes  starejši. 
Logiran
_Bučka_
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 78


« Odgovor #151 : četrtek, 26.01.2006 : 22:17:08 »

Moj pesjanko me pogosto čisto ignorira, kot da me ni. Na klic se odzove samo takrat, kadar sem daleč stran, če tečem ali se skrijem. V teh primerih vedno takoj z veseljem pridrvi za mano. Kadar pa sem blizu njega (npr. 2, 3, 4 m stran), me pa ignorira, gleda stran, posluša, vohlja. Tud pribolšek ne pomaga, če si on v glavo zapiči nekaj drugega. Kako naj pridobim njegovo pozornost? Kako naj bom bolj zanimiva, kot drugi - še druge nepoznane ljudi, če ga pokličejo, včasih bolj uboga kot mene.
No, čeprav kdaj pa kdaj, se pa takoj odzove na moj klic, tako da kar presenečeno pogledam. Sploh ne morem pogruntat, kaj se mu mota po glavi.

Zdaj sva začela z vajo "poglej me" - kakšna muka Grin Cheesy - gleda levo, gleda desno, dol, gor, samo v oči me noče pogledat, le s težavo, kdaj kakšen pogledek ujamem, ali se mi pa samo zdi, da me gleda.

Zelo zelo je firbčen in vsak človek, pes ga zanima. Vsakega bi rad povohal, se z njim igral ... pa čeprav se veliko z njim ubadam (igram, sprehajam, učim). Kako naj ga odvadim, da ne more steči k vsakemu človeku, vsakega povohati, se igrati z vsakim psom ...?

No, edino v hiši me pa uboga Cheesy.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #152 : petek, 27.01.2006 : 12:44:40 »

Mi smo imeli enake probleme, pa delno jih se imamo...edini nacin je vadit, vadit in se enkrat vadit. Najprej vadi pozornost cisto zraven tebe in potem razdaljo podaljsuj. Poskusi ga dati na daljso vrvico, recimo 10m in potem poskusaj najprej samo pridobiti pozornost, potem pa vaditi odpoklic in scasoma bo uspelo - pa veliko vztrajnosti!!!
Logiran
Stella
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 295


« Odgovor #153 : sreda, 01.02.2006 : 13:01:04 »

naš Ben je tudi tak lump da če ve da sem kje v bližini (4,5m) me še pogleda ne, pa naj ga kličem prijazno, se derem, piskam rogovilim, tobentarim, delam salte in stoje.. če sem pa nekje na približno 20m pa že en klic zadostuje da prihiti. Roll Eyes
tako da zdaj, če je situacija taka, da mora nujno takoj priti, hitro šibam še malo dlje stran od njega, ga potem pokličem in pride. je pa še otrok, na pragu pubertete pravzaprav (znaki so že očitni), in imava še kar nekaj časa, da prideva do 'popolnosti'. do zdaj sem še kar zadovoljna, čeprav mi je včeraj tako živčke nakravžljal,da sem razmišljala o tem, da bi ga prvemu mimoidočemu prepustila ko so vsi tako pametni Angry učim psa, da se ne zaganja v vse kar leze in gre, ljudje me pa buljijo kaj ga tako štrapciram in ga kličejo k sebi, pa čohljajo. ko vsa jezna privihram za njim mi pa razlagajo da saj ni nič hudega če jim je poslinil hlače, in jim umazal čevlje, da imajo radi pse. me zanima, če bojo potem, ko bo imel 70+ kg še vedno istega mnenja. ko ga bodo videli čez leto, dve bodo pa morda razumeli, zakaj  mu nisem pustila vsega, kar si je v nekem trenutku zamislil.
Logiran
_Bučka_
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 78


« Odgovor #154 : sreda, 01.02.2006 : 22:18:34 »

Stella, na kakšen način pa ga skušaš naučit, da se ne bi zaganjal v vse kar leze in gre, ker pri tem imava tudi midva z Bučkotom velike borbe Cheesy.
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #155 : sreda, 01.02.2006 : 22:40:49 »

Tud moja je  v puberteto prišla in odpoklic nama dela malce težav sedaj. Sej ko sva sami bo  vse ok,  ko pa je med drugimi psi, pa ne kej preveč.  Bo potrebno še ful vaje pr tem, pa še dobro , da gre v šolo kmalu spet. Drugače pa imam tud jaz velike probleme s tem, da rine k vsem kar leze in gre Undecided
Logiran
Stella
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 295


« Odgovor #156 : sreda, 01.02.2006 : 23:49:24 »

najprej sem se obnašala kot dvorni norček, nosila s sabo vse mogoče igrače in žogice. ampak to je delovalo par dni, potem nisem imela več nobenih šans. priboljške mam itak vedno s sabo in po vseh žepih in sva začela v trenutku, ko se nama je kdo približeval izvajat kakšne trikce z najbolj slastnimi klobasicami in sirčkom. seveda sva začela na manj obljudenih krajih, kjer je šel le tu in tam kdo mimo. potem se mi je že zgodilo, da je en dan šel en striček mimo, ki ga jaz nisem pravočasno opazila in se je mali sam usedel in čakal kaj pa zdaj, kakšen trikec bova? zdaj sva že na stopnji, ko mu ne težim več tolko ko koga zagledam, ampak ima samo komando počasi (to pomeni da se ne oddaljuje dlje od 3eh metrov in je lepo pozoren name, če bom slučajno kaj hotela), potem pa če vidim da je mogoče v dvomih ali bi šel ali ne mu pač ponavljam ne sme, ne sme, ne sme. ko gre 'skušnjava' mimo je seveda obilno pohvaljen. kadar pa opazim, da utegne bit vendarle prevelika pa še vedno začneva izvajat vaje ali pa ga le pokličem in dam na sedi ali pa tudi kar primem.
Logiran
piia
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 98


« Odgovor #157 : nedelja, 05.02.2006 : 16:08:01 »

oj
mene pa zanima kje je najbolje da psa spustiš iz vrvice (gozd,travnik,kjer koli,...)? meni se zdi da bolj če na kakšnem travniku, saj se moj zelo rad hitro stepe s kakšnim samčkom, ki ga ne pozna. edino samičke pusti pri miru. Smiley
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #158 : nedelja, 05.02.2006 : 16:11:31 »

ja potem je res najboljše kje na travniku ga probaš spustiti.
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #159 : nedelja, 05.02.2006 : 16:17:02 »

piia ja potem ga pa spuscaj tam, kjer ne pride prepogosto drug pes mimo.. kje je to- travnik, gozd,..- v vašem kraju pa moraš ti najboljse vedeti... pa ko je spuščen vadi odpoklic, tako da boš lahko kdaj šla tudi kam kjer pride več psov mimo, pa ga takrat poklicala k sebi, da gre drugi mimo vaju Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #160 : nedelja, 05.02.2006 : 16:26:42 »

Ce ne zna odpoklica-nikjer.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #161 : nedelja, 05.02.2006 : 17:15:34 »

Kdo lahko zagotovi da na travniku ne bo srečal naključnega sprehajalca? Prav tako me zanima za ostale površine - gozd itd?

NIHČE!

Saj še na lastnem dvorišču ne moreš vedeti kdaj ti bo nekdo butnil not...
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
aika
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 103


« Odgovor #162 : nedelja, 05.02.2006 : 19:25:38 »

piia
Nikjer ne spuščaj psa s povodca, razen na domačem ograjenem dvorišču, sploh če veš, da se rad stepe.

Pes je za na povodec, ne pa da se prosto sprehaja, kjer mu paše. Pa odpoklica ga ne boš kar tako na travniku naučila. Pojdita raje v pasjo šolo, kjer se bosta lahko skupaj učila in zabavala.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #163 : nedelja, 05.02.2006 : 22:15:06 »

piia jaz bi ga spuscala na kaksnem ograjenem terenu,mogoce vadisce kluba v blizini ali pa kaksno ograjeno nogometno igrisce. Prej se edino pozanimaj kako in kaj, da nebos imela tezav. To je seveda v primeru da nimas lastnega dvorisca, ce pa ga imaste in je vredu ograjeno, potem pa ni boljsega prostora za vadbo odpoklica.
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #164 : ponedeljek, 06.02.2006 : 12:03:34 »

Midve z Albo bova mogli še vaditi in vaditi, da bo mogoče kdaj prišla na odpoklic. Ampak po drugi strani pa ker ima tako močen nagon, jaz pa živim v bližini gozda s srnami in zajci, je sploh izven ograjenih prostorov ne upam spustiti. Sva se pa naučili, da na sprehodu pride na vztrajne prošnje do men in da prostor. In to celo brez priboljškov.
Ko je pa v družbi Kana in sta v zagrejenem prostoru spuščena, pa ne uboga niti pod razno, če nimam priboljška  Grin Cheesy.
Logiran
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: problem pri odpoklicu
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines