mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 08.05.2024 : 06:08:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 ... 75 76 77 78 79 [80] 81 82 83 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 146351 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #1185 : sreda, 19.01.2011 : 13:09:17 »

Sploh ni panike, sem pa malo spregledala željo po lavini, zato sem se bolj orientirala na bivanje in karakter.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #1186 : sreda, 19.01.2011 : 13:16:09 »

AngSeter Švicrski ovčarji niso najbolj potrpežljivi psi, tega ne gre zanikati. Res, je, da so lahko krasni družinski psi, tudi tega ne gre zankati, a sem prištevamo družine z večjimi otroki. Twety ni zapisala, če imajo še majhne otroke (no, morda jih nimajo, pa si le želi do otrok zelo potrpežljivega psa), tudi to je treba upoštevati.
Psi tudi niso sami krivi, upoštevati je treba tudi, da majhen otrok še ne ve čisto, kaj s psom lahko in kaj ne, tukaj pa vsekakor pride prav, če je pes kar se da potrpežljiv ter da pusti  tako rekoč vse.
Jasno, da so tudi izjeme, v bistvu jih je kar nekaj, a za tem, se skriva trud in ogrmno socializacije.
Za lavino pa krasni psi  Wink Wink.
Logiran
twety
novinec
*
Sporočil: 39


« Odgovor #1187 : sreda, 19.01.2011 : 13:28:59 »

Ja vsekakor sem spraševala o Švicarskem ovčarju in ne o švicarskem planšarju! Planšar mi je sicer res fulll lep pes ga imajo prijatli in res super pes, tudi do otrok, edino zunaj ga ne bi mogla imet...
JA Bernci so tudi zelo lepi, ampak res ne bi bil delaven pes in pa vse dedne bolezni.... NO sem imela zdaj, non stop bolanega, sej vem da je bilo pač naključje, slabi geni...  Je bil pa brez rodovnika. To je tudi en izmed razlogov zakaj se ne bomo odločili za posvojitev ampak za nakup rodovniškega psa.
Gled pesjaka pa tako, ne bojim se da bi zgrizel, prav po pravici poven in vem da jih bom zdaj slišala, ampak res se mi ne da več vsak dan sesat in čistit .... itak je pri nas pes družinski član in bo imel vstop v stanovanje, ampak ko nas ne bo in ponoči bo v pesjaku. Prejšnji je bil notri in potem smo se odločili da naslednji ne več.
Sicer je tudi ta box varianta kar vredu, o tem nisem še niti razmišljala Smiley, Za pozimi bi lahko bil v garaži + kurilnica.. ne vem no kaj mislite o tem... Garaže ne uporabljamo za avto, ampak bolj kot delavnico.  Nekoč bomo pa tudi teraso zasteklili in bo kot nek zimski vrt... bo lahko pa tudi tam notri Smiley .
ZA praznike (petarde) bi seveda lahko bil notri, ga ne bi pustila samega zunaj uboščka!

NAj povem da smo non stop zunaj, samo v ta hudi vročini poleti se skrijemo not, pa še takrat smo velikokrat pri vodi in se kopamo... Tudi če je dež grem jaz vseeno pohajat vsak dan... (razen zdaj ko imam zlomljeno nogo)
No glede pasem mi je prinašalec tudi všeč, tudi karakter.. kako je pa z dednimi boleznimi?
Logiran
twety
novinec
*
Sporočil: 39


« Odgovor #1188 : sreda, 19.01.2011 : 14:30:41 »

Sem pa res vesela da sem tukaj vprašala za nasvete, tako da bo najverjetneje odpadla možnost švicarskega ovčarja Sad Škoda zelo lepi psi Smiley
Ja majhne otroke imam (2 in 3leta), sta pa navajena živali od rojstva in jih nikoli ne vlečeta za uha, rep... cukata itd.. samo še vedno se lahko zgodi kaj nepričakovanega. Svak ima ovčarko in je res zelo potrpežljiva, še ko teče po po palico pazi, da katerega ne zvrne. V bistvu sta tako navajena živali, da jih skoraj ne vidita več ko so zraven.
Še enkrat povdarjam, da bomo psa nabavljali za mene in ne za otroke, ampak vsekakor mora to biti družinski pes. 
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #1189 : sreda, 19.01.2011 : 14:38:15 »

Ne vem zakaj bi moral biti pes zaprt v kletki v stanovanju, če je lahko v pesjaku zunaj. Pesjak je zanič rešitev samo tedaj, če pes nima vstopa v hišo in je v pesjaku večji del dneva. Za takrat, ko ni nikogar doma je pesjak idealen.

švicarski ovčar je precej "mehkejši" od nemškega ovčarja. Znajo biti živčni, a če pazljivo izbereš mladiča in paziš na karakter, potem so v redu za delo. Tudi z otroci so v redu, s tem da je treba paziti in otroke primerno vzgojiti - to ni pes, ki bi pustil, da otroci lazijo po njem, ga vlečejo za ušesa in ga stalno nadlegujejo.
Če ste shajali z nemcem, bi shajali tudi s švicarjem.

Pri zlatih prinašalcih je prav tako treba zelo pazljivo izbrati mladiča. paziti je treba na kolke, še bolj pa na komolce in pa na to, da starši nimajo kakšnih alergij. Tudi težav s hrbtenico je precej. Niso tako zelo lahki za vzgojo, kot se govori, še posebej ne samci. Tudi niso tako skrajno potrpežljivi - zoprnim otrokom pogosto pripeljejo kakšno vzgojno klofuto z odprtim gobcem, pa je hitro kakšna luknja. Izrazito razstavni goldni so pogosto povsem zanič za kaj resnega delat.

Z labradorci je podobno, s tem, da je še bolj kot pri goldnih treba paziti na komolce, pri nekaterih linijah se pojavljajo težave z deformiranimi šapami, kar jim onemogoči  vsako delo. Tisti bolj delovne vzreje so bolj zdravi, imajo pa ogromno energije, ki je ni tako lahko koristno (ali vsaj neškodljivo) pokuriti.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #1190 : sreda, 19.01.2011 : 14:46:04 »

Box se meni zdi čisto OK rešitev, pes se navadi, da se v nejm spi, da to ni nič hudega in je potem  miren vso noč. Podnevi je seveda zunaj, jasno, da ne bo zaprt v boxu  Shocked. Box se mi zdi dobra rešitev za pse, ki zaradi številnih razlogov enostavno ne morejo biti v pesjaku, lastnike pa skrbijo dlake, uničevanje ipd. Saj se pes navadi in v njem spi, mu ni hudega, če je zaprt nekaj ur čez noč Tudi v garaži / kurilnici bi lahko bil, a bi morali poskrbeti, da ne bi bilo možnosti, da se poškoduje, ker predvidevam, da če jo uporabljate kot delavico, vsebuje kar nekaj orodja, ostrega lesa (?) itd. ... ampak to ni velik problem.
Dlako vam bo puščal skoraj vsak velik pes, pri manjših pa je takoh, ki dlake ne puščajo kar pestra izbira  Tongue Ampak jasno, vi želite velikega psa, primernega za delo Wink.
Zlati prinašalci na žalost ne blestijo kar se zdravja tiče, to vm moram povedati. Imajo kar nekaj problemov s sklepi, kot večina velikih pasem, tudi za rakava obolenja so bolj dovzetni. Na žalost. Zaradi prevelike popularnosti in prevelikega števila šteparjev.
Temu pa se sicer lahko izognete z izbiro pravega vzreditelja, če ne, vam pa priporočam gladkodlakega prinašalca, res zelooo podobnega zlatemu, za bolezni pa je manj dovzeten zaradi ne ravno velikega števila primerkov te pasme v Sloveniji. Gladkodlaki je pes z velikoo energije, vsekakor primeren za delo, značaj pa ima krasen  Wink.D
Vsekakor pobrskajte po dobrih knjigah o pasmah psov, povprašajte lastnike in vzreditelje.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1191 : sreda, 19.01.2011 : 14:49:56 »

Tako in tako ne smejo biti otroci sploh majhni s psom brez kontrole. In karakterji psov so si tudi različni. Če se malce poglobijo v pasmo in so pripravljeni delat je veliko pasem in psov, ki bi prišli prav. Tu je bolj odvisno od tega ali jim je karakter in ostale karaktreristike všeč -paše v njihov način življenja. Etiketirat š. ovčarja, da po defoltu ni primeren za otroke in to posebej mahne se mi ne zdi v redu. OK, poznam samo 3, pri enih imajo tudi dojenčico in krasno shajajo.
Je dosti bolj pomembno kakšen odnos imajo vodniki s svojim psom in ali je pes stabilen, oz. vsaj ni živčen, kar je spet delno odvisno od vodnika in delno od genetike... Vem, da je tale živčnost in nepotrpežljivost problem pri pasmi. Zato pa pravim, da je treba bit na to zelo pozoren pred nakupom se temu prilagodit tudi pri vzgoji sami in bo. Teli trije, ki jih jaz poznam so vsi taki. Ena psička je sicer malce zadržana, ampak prav nič ne moti. Tisti samec, ki pa ne upošteva najbolj svojih je pa v bistvu celi frajer in krasen pes, ker ne kaže nobene živčnosti in plahosti. Hm, mogoče je pa mešanc he he  Evil

twety, za podrobnosti o posamezni pasmi je treba za začetek vsaj prebrat celotne teme o dotičnih pasmah in se vključit v pogovor v ustreznih temah. Veliko je že napisanega. Poklicat kakega vzreditelja, ki se ti zdi fajn in se v živo spoznat s čimvečjim številom osebkov. Sliko si lahko ustvariš samo sam. Večje št. psov ko boš videl in z večjim št. ljudi, ki majo te pasme boš govoru, boljšo sliko si lahko ustvariš. Pa tudi kakega povprašaj, ki dejansko dela s psom in ga nima "samo" doma, ker bo opozoril na zadeve, ki jih sicer nebi niti opazu verjetno. Seveda, če se resno odločaš, da bi kaj delal s svojim psom.

Uf, labradorci in šape ja. Na "srečo" je problem samo v eni liniji (vsaj upam).  Lips Sealed
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1192 : sreda, 19.01.2011 : 14:52:13 »

gladkodlaki... zanimivi ja Smiley
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #1193 : sreda, 19.01.2011 : 14:57:15 »

Ne vem zakaj

švicarski ovčar je precej "mehkejši" od nemškega ovčarja. Znajo biti živčni, a če pazljivo izbereš mladiča in paziš na karakter, potem so v redu za delo. Tudi z otroci so v redu, s tem da je treba paziti in otroke primerno vzgojiti - to ni pes, ki bi pustil, da otroci lazijo po njem, ga vlečejo za ušesa in ga stalno nadlegujejo.Če ste shajali z nemcem, bi shajali tudi s švicarjem.


Wink ... torej to vseeno niso že po naravi potrpežljivi psi in psi z veliko tolerance. Še tako dobro naučen dvoletnik lahko psa kdaj pa kdaj kr fino cukne za rep (nenamerno) ... gre se tudi zato, da se mali otroci plazijo, kričijo, dijajo in čisto po pomoti stopjo na repek psu. V takih okoliščinah se mi zdi pomembno, da je pes tega malo že po naravi navajen. Oz., da je po že naravi vsaaaaj malo potrpežljiv.
Vseeno se mi zdi boljše izbrat že po naravi potrpežljivega psa z veliko tolerance, kot pa igrat na malo sreče. Sej švicarji so krasni družinski psi, z veliko vzgoje, kupit pri odličnih vzrediteljih, pa tut malo sreče morš met, da ne dobiš tistega, ki je dovzeten za značilnosti pasme, predvsem za živčnost.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #1194 : sreda, 19.01.2011 : 15:14:50 »

prav po pravici poven in vem da jih bom zdaj slišala, ampak res se mi ne da več vsak dan sesat in čistit ....
Valda ne, meni še manj Angry. Postavi si prioritete, pa bo takoj lažje Tongue Wink. Pri otrocih bodo še bolj prav prišle (pa to nikakor ni "oštevanje").
Sicer pa ja, pesjak, ko te ni doma, je idealka. Tudi kje pes spi ponoči, se mi ne zdi tako bistveno (ob predpostavki, da je toplo in varno). Ko pa si doma, pa se mi zdi edino normalno, da je pes prisoten, kjer so ostali člani, dlake gor ali dol Smiley. So veliko manj škodljive in "sporne" kot vsa naša plastika, kemija in ostalo sranje, ki ga proizvajamo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #1195 : sreda, 19.01.2011 : 15:25:53 »

Ja seveda, a misliš da golden se pa ne bo okrog obrnil ko ga povleče za rep in mulcu naredil luknjo po možnosti nekam pod oko? Sicer se najdejo tudi taki, ki prav vse potrpijo, ampak....potem pa beremo veleumne statistike po katerih so goldni na prvem mestu po številu ugrizov... Tisti bolj delovne vzreje so kar dobrega zdravja, nam so "gverali" med 14 in 16let in razen občasno kakšnega hot spota niso imeli posebnih problemov.

gladkodlaki prinašalci so sicer luštni, a so karakterno precej drugačni od goldnov in od labradorcev.


Na otroke je treba paziti, na pse je treba paziti, pa ne jih skupaj puščati brez nadzora, pa bo vse OK.


Sobne kletke so  rešitev v sili za tiste, ki si pesjaka ne morejo privoščiti, psa pa ne morejo toliko vzgojiti, da bi jim v stanovanju ne delal škode. Psi se nanje sicer navadijo, vsekakor pa ni idealno, če je pes 10+ur na dan zaprt na pol kvadratnega metra.
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #1196 : sreda, 19.01.2011 : 15:40:13 »

Sestrin golden je vse prej kot trpežen. Je tak despot po karakterju, pa še trmast povrhu. In razvajen.

Sta imela otroka 2 in 3 leta, ko je prišel pes in je bilo obema hitro jasno kaj se s psom sme in česa ne. (je pa res, da ju je že prej vzgojila tastara mačka  Evil ).




Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #1197 : sreda, 19.01.2011 : 15:54:41 »

Tudi sama si napisala, da švicarski niso psi, ki bi pustili, da jih vlačimo za rep, ušesa itd. Ne, goldni niso angelčki, tega se popolnoma zavedam, ampak najverjetneje pa opisi v knjigah, ki ga opisujejo kot psa z ogromno tolerance in visokim pragom potrpežljivosti, skratka mirnega značaja, švicarja pa ne ravo takega,niso zastonj. Pa govorimo o kakovostnih knjigah, da ne bo pomote. Samo poglej, kakši zajci so nekateri pitt bulli, kaj vse pustijo otrokom; da jim štorajo po očeh in ušesih itd. - s pravilno vzgojo seveda! Pa ga nihče ne navaja kot krasnega družinskega psa, ker NASPLOŠNO to ni. Tudi tukaj bi bilo dobro, če se osredotočimo na povprečje, ne na nekaj tistih primerkov, ki iztopajo zaradi svojega prečudovitega značaja. Ne govorim, da naj psa nikakor ne kupijo, le odsvetujem, zaradi njihovega karakterja NASPLOŠNO. Ob tem se še predobro zavedam, kako ga je lahko z primerno vzgojo "izšolati" za naj sanjskega družinskega psa. In kako lahko golden do smrti pogrize. (samo za info. po št. ugrizov so na 3. mestu, pa saj vseeno). Vsekakor niso opisi v knjigah kar nekaj, napisani so glede na povprečje določene pasme, VEDNO pa pride do odstopanja v obe smeri - prijaznost/agresija. Jaz sem res seznanjena s povprečjem, zato govorim zase. Poznam kakih deset goldnov, pa vsi ustrezajo opisu, so krasni, in pa dva švicarska, ki nista najbolj potrpežljiva, nikakor pa ne napadalna ... Se mi pa zdi, da smo malo izven teme, ker glede na to, da govorimo o ugrizih, tega ne moremo povsem enačiti z nepotrpežljivostjo, ker jo vsak pes kaže drugače. Ni nujno, da napade oz. ugrizne, lahko jo pokaže na mirnejši način, a je kljub temu nepotrpežljiv.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #1198 : sreda, 19.01.2011 : 16:07:31 »

Meni pa ni jasno, kako je to mišljeno - da morajo bit otroci in psi pod stalnim nadzorom (seveda da je treba nadzorovat, ampak...). Meni bi se zmešalo, če bi res tako delala. Hodimo tudi lastniki notranjih psov na WC, pa ne popokamo vsakič psa oz. otrok s seboj. Pa jaz grem recimo pošto vzet iz kaseljca, smeti nesem, grem v klet in drvarnico, kakpno reč prinesem iz avtomobila itd. Otrok je takrat s psom sam, niti si ne predstavljam, da bi bilo drugače. Seveda pazim, da pes takrat recimo ne grize kosti ali galopira naokrog za žogo, tudi hitro se vrnem, ampak brez tega si živali sploh ne bi omislila za v bajto, bi bila v pesjaku, ker stalna prisotnost je zgolj teoretična in ob normalnih življenjskih pogojih pomoje možna zgolj teoretično.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #1199 : sreda, 19.01.2011 : 16:22:54 »

Meni pa ni jasno, kako je to mišljeno - da morajo bit otroci in psi pod stalnim nadzorom (seveda da je treba nadzorovat, ampak...). Meni bi se zmešalo, če bi res tako delala. Hodimo tudi lastniki notranjih psov na WC, pa ne popokamo vsakič psa oz. otrok s seboj. Pa jaz grem recimo pošto vzet iz kaseljca, smeti nesem, grem v klet in drvarnico, kakpno reč prinesem iz avtomobila itd. Otrok je takrat s psom sam, niti si ne predstavljam, da bi bilo drugače. Seveda pazim, da pes takrat recimo ne grize kosti ali galopira naokrog za žogo, tudi hitro se vrnem, ampak brez tega si živali sploh ne bi omislila za v bajto, bi bila v pesjaku, ker stalna prisotnost je zgolj teoretična in ob normalnih življenjskih pogojih pomoje možna zgolj teoretično.
Juhu FŽ, res je vse kar si napisala
Logiran
Strani: 1 ... 75 76 77 78 79 [80] 81 82 83 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines