mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 02.05.2024 : 07:28:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Pomije - hrana za pse in mačke
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pomije - hrana za pse in mačke  (Prebrano 39234 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #30 : sreda, 28.05.2003 : 13:14:04 »

Očitno se nismo razumeli. Kar sem hotela reči je tole: psi niso tako grozno občutljiva in krhka bitja, kot se nekaterim zdi. Razen redkih izjem, ki imajo (ponavadi prirojene) probleme, lahko čisto dobro uspevajo ob zelo  različnih načinih prehrane. Če ima nekdo veselje s kuhanjem domače hrane in je pes zdrav, naj to dela še naprej v obojestransko veselje. Če nekoga veseli rezljanje surovega mesa in mletje kosti, pa njegov pes to hrano dobro prenaša, naj pač to dela še naprej. Nič hudega, če ima ob tem občutek večvrednosti, ker da je za psa storil več, kot ostali bolj leni smrtniki, to ne škodi nikomur. Mi, ki sodimo med leno in zaslepljeno ruljo, ki svoje pse baše z briketi, pa bomo to delali še naprej, saj smo ugotovili, da so psi ne glede na vse vaše trditve zdravi, celo več, povprečna življenska doba se je krepko zvišala.
Da se razumemo, nič nimam proti BARF. Vendar pa to ni neka ne vem kako nova zadeva. Že kar nekaj let, odkar imam internet sledim to temo na pasemskem mail listu. Izbruhi navdušenja si sledijo v nekakšnih dvoletnih ciklih. Navadno se najprej pojavi navdušenje, "nova" metoda dobi silno veliko skoraj fanatičnih vernikov, ki pa se kmalu začno osipati (nekaj zaradi težav, ponavadi krvavih drisk, večinoma pa zaradi nepraktičnosti). Potem je kratek čas BARF v nemilosti. In potem tema za kakšno leto zamre, potem pa se ves cikel ponovi.
Poleg tega so podatki o zdravstvenem stanju pasje populacije, ki jih navajajo BARF verniki zlagani, še več, nekateri so naravnost smešni. Da je temu tako, se zlahka prepriča vsak sam.
Kapitan Nemo: zelo lepo od tebe, da se boriš za bolj zdravo prehrano psov. Vendar pa je tvoje grmenje proti nam, lenim briketašem malce licemersko. Kolikor vem, ste pri vas še čisto do nedavnega svoje pse hranili z briketi, (če se prav hudo ne motim celo z istimi kot jaz), in o groza, če se spet prav hudo ne motim so bili psi celo zdravi.
Furstenfeld: Pasja filozofija je preprosta. Če ima gastritis, bo žrl travo in bruhal, vsak kolikor toliko pozoren lastnik pa bo to tudi opazil. K sreči o tem, kakšna strašna smrt jih bo doletela pri šintarju psi ne razmišljajo. Vsaj kar se tiče samojedov ti lahko zagotovim, da tudi ne ležijo v kotu in potrto razmišljajo o tem, s kakšnim groznim lastnikom jih je kaznoval Bog. Če jim gazda ni všeč, si preprosto poskusijo najti drugega.
Morala je silno raztegljiva zadeva. Lahko pa ti zagotovim, da me, dokler so moje psice zdrave in vesele prav nič ne peče vest zaradi cene briketov.
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #31 : sreda, 28.05.2003 : 15:25:01 »

Draga Lanabela,
Neznam od koje strane da počnem odgovor, one etičke ili empirijske.No kak ja mislim da je naša, ljudska, primarna karakteristika duh, počel bum s onim prvim.
Lenost i zabluda.To su Tvoja polazišta iz kojih misliš rešiti problem.Vi koji ste "leni kuhati ili rezati sirovo meso" ali zato jako pametni za razliku od nas glupana koji se mučimo na taj način, imate zdravije pese jer za razliku od BARF-a pesi nikad nemaju drisku, a gastritis imaju i jedni i drugi ovak i onak.Moram ti reči da između ovo dvoje, biti glup ili len, biram, ako mogu, biti glup.Uz to mi niko nemože prigovoriti da sam nepošten prema svojem pesu, nego, eto, glup je, pa se muči s BARF-om, a mogel bi jednostavno zagrabiti u vreču.No kaj češ, nemamo svi isti odnos prema pesima, a niti prema sebi.Zato imamo i različite prioritete.
A kaj se tiče onog dijela, o travi, gastritisu i povračanju mogu Ti reči samo ovo:Nije svejedno po zdravlje pesa kao i čovjeka kaj jede.Da Ti argumentiram to, povukel budem jednu paralelu sa istraživanjem u humanoj medicini.3. maja, objavljeni su rezultati najopsežnijeg (do sada, uzorak od 500000 ispitanika)istraživanja raka debelog crijeva, koja su pokazala da je , ugrubo, u 70% slučajeva, mogučnost oboljenja uvečana industrijski prerađenom hranom, tj. unošenjem vlakana u prehranu koja su industrijski pripravljena.Dakle celuloza iz integralnih žitarica ili bijelog kruha, kao statusnog simbola, pokazatelj je svijesti o odnosu prema zdravlju.
Mislim da nisam pomešal lončiče, kad tvrdim da je isto i sa pesima.Ak ga hraniš s gnojem(čitaj briketima) ili sirovim mesom, nije isto!
A to, kaj pesi ne ležiju u kutu i razbijaju glavu s problemima, kaj im je Bog dal ili nije, to znam i ja.Ali ja nisam tak nekaj ni napisal radi pesih.Napisal sam to da bi malo "briketaši" razmislili o sebi i svojem odnosu prema "najboljem prijatelju".Možda bi na taj način, bar nekima, palo na pamet zakaj licemjernost i lenost počinjaju sa L.
Nemoj kaj zameriti.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #32 : četrtek, 29.05.2003 : 14:35:41 »

Čisto nič ne zamerim, celo zelo zabavna se mi zdi tale debata. Res, vse je stvar prioritete. Sama dam vedno prednost lenobi pred neumnostjo. Pa da ne bo pomote. Nikakor se mi ne zdi neumno, če za pripravo pasje hrane porabiš veliko časa. Seveda samo, če ima pes od tega kakšno korist. O kakršni koli koristnosti BARFa pa močno dvomim. Razen nekaj kvazi znanstvenih člankov pobranih z interneta, v katerih kar mrgoli nepreverjenih "dejstev" in že na prvi pogled netočnih podatkov, nič konkretnega. Prehranski strokovnjaki, katerih mnenje cenim, ker je podprto s konkretnimi podatki, so BARF označili celo kot nevaren. Zelo malo verjetno se mi zdi, da so podkupljeni od proizvajalcev hrane, saj so s kritiko, podprto s konkretnimi dejstvi, prisilili ravno te proizvajalce k izboljšavam. Značilno je, da sta največja zagovornika BARFa na tem forumu proizvajalec hrane, ki ima od reklame korist in pa nekdo, ki se mu zdi sama ideja imenitna, nima pa z njo nobenih konkretnih izkušenj. Pa brez zamere.
Sicer pa imam pse že precej dlje, kot pa so na našem trgu briketi. Prej sem hrano psom kuhala, nekaj mesa so dobili tudi surovega. Če se bo pokazalo, da jim briketi na kakršen koli način škodijo, jim bom pač spet kuhala, saj rezultati niti niso bili slabi. So pa z briketi boljši, to lahko trdim na podlagi 16 let izkušenj z njimi ne pa zaradi reklam.
Pa še malo pasje filozofije: če bi pred moje psice postavili skledo briketov in skledo barfa, bi si nedvomno izbrale barf  (no ja resnici na ljubo, storile bi vse, kar bi mogle, da bi pojedle oboje). Če bi pred njih postavil barf in gnila svinska čreva, ki so nekaj tednov zorela v gnoju, bi si nedvomno izbrale slednje. Če bi lahko izbirale med kakršnokoli hrano in dodatno uro sprehoda bi si svoji požrešnosti navkljub izbrale sprehod (preverjeno). S tem sem pa povedala tudi nekaj o svojem odnosu do psa. Čas, ki bi ga sicer porabila za pripravo hrane porabim za rekreacijo s psi, kar je prijetno in koristno za oboje. Stvar prioritete pač.
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #33 : četrtek, 29.05.2003 : 15:07:42 »

Nekim ljudima je jedino važno da sami sebe nebi dopelali u situaciju, u kojoj bi počeli razmišljati o svojim postupcima.
I ja sam švercal iz Italije i Austrije brikete do početka 80-tih godina.Kad se danas toga setim jasno mi je da sam delal krivo, da ne velim drugačije, ali meni to nije teško priznati.Ni sebi ni drugima.
To kaj Ti vreme ušteđeno na pripremanju hrane koristiš za rekreaciju i nije neka velika stvar.Ti si pesu dužna i jedno i drugo, ovak ili onak.Ako misliš da si mu uopče nekaj dužna.
A kaj se tiče potkupljivanja stručnjaka od multinacionalki, to namre nikak biti istina.Ko je još čul da bi neka velika firma tak nekaj napravila.Pogotovo prehrambena ili farmaceutska.Ko još u tak nekaj veruje? Wink Cheesy

A kaj se tiče onog drugog posta, z mačkom na tanjuru, pital bi samo jedno:"Jel taj mačak serviran, ili nije jel jedno 7 dana pa sad jede i to .....? Grin
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #34 : četrtek, 29.05.2003 : 15:55:08 »

En prevec zagret BARF-er se je odlocil, da bo svojemu ljubljencku priskrbel res karseda naravno prehrano-beri; kupoval bo mlade zajcke, jih spustil na vrt skupaj s psom in... Fast food pac...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #35 : četrtek, 29.05.2003 : 19:10:16 »

Ce lahko pridam moje skromno mnenje Wink Wink
Ta tema je tako nedokoncana kot tema o rodovniskih in nerodovniskih psih in  o tem,ali lahko pes spi v postelji ali ne....
Nikoli ne boste prisli skupaj do istega mnenja,nekdo prisega na to drugi na ono stvar....
Pomembno je to,da prihaja pri tem do "kresanja"isker z ene in druge stvari,konca pa ni in ni...
Jaz mislim,da ima vsak pravico do svojega mnenja in bolj mu dokazujes z argumenti,da nima prav,bolj se bo drzal svojega(tudi ce mogoce nekje globoko v sebi malo dvomi:)Smiley
Dokler pa so vasi psi zdravi tako ali drugace in dokler so vam v veselje in vam lepsajo dni,jih hranite tako kot drugace,samo da so z vami in vam ONI dovolijo,da ste vi njihovi Grin Grin
Moram pa priznati,da je vcasih prav zabavno spremljati taksnekle diskusije in dokazovanja svojega prav drugim-dokler ne nastopijo nesramnosti in pranje umazanega perila Wink Wink
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #36 : četrtek, 29.05.2003 : 23:59:52 »

Sonja, to kaj veliš uglavnom je točno, ali imamo jedan problem, kaj ako smo pese krivo hranili i oni se razboliju?Onda nam više nebuju veselje i počeli se bumo brinuti i razmišljati o tome kak smo ih možda krivo hranili.Samo onda bu kasno.Više nebudu veseli, a niti nama nebudu veselje.
Uopče mi ne pada frcanje nikakvih iskri na pamet, ali mislim da bi neko konačno mogel odgovoriti od koje kvalitete mesa se delaju briketi i konzerve.Ja mislim da se briketi delaju od smeća, pa onda prehrana sa briketima nosi i probleme koje nosi i žderanje smeča.Za BARF se to več malo teže reće.Sirov je i niš se nemre skriti.Ako smrdi, ne valja, ako ne smrdi znači da je meso friško.Briketi ni ne zgledaju ko meso, ako uopče ima u njima mesa, a na meso sigurno ne mirišeju.Ni pesima.

Ovo sigurno nebi smelo biti mesto za zameranje i bezobrazluke, nego za rasprave.Pa kad več ne raspravljamo sa "špiglom" moramo reskirati da nekad i nismo u pravu.
Logiran
sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #37 : petek, 30.05.2003 : 10:02:30 »

No,pa se je spet zacelo Grin Grin
Saj ne vlecem ne na eno in ne na drugo stran,hotela sem samo povedati,da ima vsak svoje mnenje,ki ga nekateri spreminjajo,nekateri pa ne...
Jaz nasi dve psici hranim  z hrano,ki jo kuham sama,z mesom,z dodatki(olivno olje,sezamovo in laneno seme,ribe, ipd)z skuto,jajcki,rizem,polento ,tu pa tam dobita vmes malo konzerve,brikete jesta takrat,ko se ucimo,kot "pohvalo"pri ucenju....
Moram pa biti dovolj postena in priznati,da sem,dokler je bila pri hisi samo Kala(bokserka),vec uporabljala brikete,sploh poleti so bili briketi eden izmed obrokov .Zdaj,ko je pri hisi se mastinka,smo pristali pri tej hrani,kot sem opisala(po nasvetu prijateljice)in moram reci,da se zelo obnese,obe sta cudoviti,mastinka je zdrava,raste super,redi se tudi Grin Grin
Tako,da vsak ima svoje mnenje in svoje izkusnje Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #38 : petek, 30.05.2003 : 10:26:42 »

Ahm, torej so briketi iz klavniskih odpadkov? In to je slabo...ce pa je BARF iz klavniskih odpadkov, je pa vse super...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #39 : petek, 30.05.2003 : 12:25:54 »


Citat
...ce pa je BARF iz klavniskih odpadkov, je pa vse super...

Neznam od kud Ti ideja da je BARF iz odpada.Čak i kosti nemoraju biti odpad, jer se mogu prodati kao "kosti za juhu".No nije razlika samo u kvaliteti nego i u načinu pripreme i obrade.
Barf nikako nemože biti napravljen od KONFISKATA, na to vjerojatno misliš kad govoriš o odpadu, a briketi se delaju isključivo iz konfiskata, a razlika je ogromna.Sirovina za brikete može, a uglavnom i je, zaražena, a za BARF nesmije biti, jer nema nikakve zaštitne obrade nakon i u toku proizvodnje.Zmrzavanje ne uništava bakterije.Znači, BARF mora biti od ISPRAVNE sirovine.

BONES      AND      RAW      FOOD
kosti           i        sirova     hrana

a to znači, nema kuhanja i nema nikakvih kemikalija kojima bi se ubilo mikroorganizme kojima je zagađena sirovina.
Vi u Sloveniji imate JEDNU kafileriju u Ljubljani, kao i mi jednu jedinu u Zagrebu.Probaj otiči u kafileriju da vidiš što je to od čega se dela hrana za pese i mačke.Kad to vidiš, mislit češ drugačije o briketima.I o BARF-u.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #40 : petek, 30.05.2003 : 16:31:57 »

Z BARF mailing list in BARF forumov, kjer se ljudje na veliko hvalijo, da poznajo npr. mesarja, ki jim bo zastonj priskrbel klavniske odpadke. Roll Eyes No, ne vsi, nekateri pobirajo crkovino s cest in potem to futrajo psom...vidis, ne gre vse samo v brikete  Grin Wink.

V briketih so klavniski odpadki termicno obdelani, pri BARFu pa ne. Je BARF popolnoma brez bakterij? Ne bi rekla. Mar vsak, ki doma pripravlja BARF, meso nese na testiranje? Dvomim.

Se eno vprasanjce; BARF je krasen, ker je surov...naraven  Roll Eyes in bla bla...popolna, "species appropriate" prehrana. Zakaj zaboga potem dodajajo razne vitamincke, mineralcke, predvsem pa na veliko cvete prodaja dodatnih encimov in probiotikov->za lazjo prebavo. Kaj ni vse to ZE apriori v BARFu?  Roll Eyes

Ne me narobe razumet, tudi meni briketi ne disijo najbolj, ampak BARF mi pa le se manj.  Grin

Citat
Vi u Sloveniji imate JEDNU kafileriju u Ljubljani, kao i mi jednu jedinu u Zagrebu.Probaj otiči u kafileriju da vidiš što je to od čega se dela hrana za pese i mačke.Kad to vidiš, mislit češ drugačije o briketima.I o BARF-u.


Bom sla kdaj pogledat ja, me res zanima iz cesa natancno spackajo briketke, konserve in BARF.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #41 : petek, 30.05.2003 : 16:59:37 »

Ce koga slucajno zanima..primerjava KUHANE in SUROVE hrane glede na kcal, g ipd.

govedina

piscanec

riba

ovcetina
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
smrcek
rad pišem
****
Sporočil: 263


« Odgovor #42 : petek, 30.05.2003 : 17:20:39 »

Kakor jaz vem je meso, ki se prodaja v trgovini in ga nekateri postrezemo nasim kuzkom, deklarirano kot primerno za prehrano ljudi.
Torej je brezhibno, razen ce tudi nas ne zastrupljajo. Ker sem te stroke vem kako mora meso cez razlicne kontrole! Zadnje case (zaradi norih krav) pa je sledljiv celo vsak zrezek.
Na sreco ima moj pes rad vso zelenjavo, in bi se prodal tudi za navaden list solate !!
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #43 : petek, 30.05.2003 : 17:30:39 »

No, tudi to meso ni brez bakterij, ravno zato je priporocljivo kuhanje/pecenje, ljudje pa se v kar velikem stevilu raje izogibamo tistih napol surovih stvarc (vsaj tisti, ki jih poznam).

"In the commercial food business there are terms that are used for marketing and the like, terms like "Human Consumption", "USDA Grade A" etc. Do not be fooled, 3% of all beef being sold for human consumption has E-coli present, and last I saw about 10% of poultry has salmonella and depending on which part of the country you live in anywhere from 20% to 60% of all poultry has Campylobacter."

http://www.doggieconnection.com/barf/barf_food2.html

No, to verjetno velja za ZDA.

Vsekakor pa mocno dvomim, da so tisti klavniski odpadki brez bakterij.

No, BARFerji imajo odgovor tudi na to-psi so seveda odporni na vse te bakterije in zagotovo ne bodo zboleli.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #44 : petek, 30.05.2003 : 18:16:26 »

Na BARF mailing listah se marsikaj najde, v. furstenfeld. Wink To, da morda ti se nikoli nisi slisal za dodajanje encimov, se ne pomeni, da ne obstaja. Linkov nimam, ker ne gre za strani, temvec mailing liste, kopiranje in posiljanje mailov pa tudi ni dovoljeno-crkovina pa to. Morda je kaj med tistimi na temi o BARFu; zal so vsi ostali linki zaenkrat se na starem PC-ju.

No, morda se motim in "probiotics and digestive enzymes" pomeni kaj drugega... Wink

No, tale je kar popularen imam obcutek. Pa kefir jasno.

Kar pa se vitaminckov in mineralckov tice..to prodaja tudi dr. B., ker...no, ker, dr.B. ma vas raaad, kajne  Wink. Prav nobenega dobicka nima od tega, psi jedo tudi videokasete in majice.  Grin Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Pomije - hrana za pse in mačke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines