mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 09.05.2024 : 21:54:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Čipiranje je očitno samo za bedake!
Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Čipiranje je očitno samo za bedake!  (Prebrano 39177 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #60 : petek, 08.12.2006 : 18:12:41 »

... da pri mačkah ni registra tako kot pri psih. Kako potem vsa stvar deluje, mi ni jasno.  Undecided

Hm  Huh Čemu potem obvezno čipiranje, če greš mačko cepiti proti steklini, ker hočeš čez mejo?  Undecided Samo za carino? Da tam v pomoč knjižice preverijo, da gre za točno to žival? Jaz sem pa mislila, da se ob izgubi da tudi lastnika izslediti  sram Ah, kako je to brezveze.
A potemtakem tudi morebitna tetovaža mačk ni vodena v nobenem registru in ne vodi do lastnika?
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.308


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #61 : petek, 08.12.2006 : 18:18:36 »

Ne vem, kako je s tetovazami pri mackah, vendar se verjetno tetovira samo rodovniske primerke, oz. so za take primerke ravno tako rodovne knjige, kot pri psih. Vec o tem bo zagotovo vedela povedati nota, ki je vzrediteljica kosmatih kep Smiley.
Kolikor vem, pri veterinarju ni registra mackov, torej ti res ne morejo nikamor pogledat, kdo je lastnik najdenega cipiranega macka. Verjetno res gre samo za identifikacijo macka na meji.
Logiran

Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #62 : ponedeljek, 11.12.2006 : 20:45:29 »

Tisti, ki mačke čipiramo, imamo svoj register. Kar pomeni, da imam jaz spravljene svoje, klinike svoje, Gmajnice svoje itd. Če pride čipiran maček do koga od nas, se prekličemo in poskušamo ugotoviti, od koga je...gre pa pri čipiranju mačk zaenkrat bolj za to, da ne "matramo" dvakrat prostoživečih, spuščeih nazaj v okolje kot za to, da bi lahko našli lastnika. Žal...čipirani bi morali biti oboji, psi in mački; pa še pri psih škripa in to "ornk". Kje so šele muce, ki so itak za mnoge drugorazredna žival...
Logiran

Ikaro2005
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 83


« Odgovor #63 : petek, 02.03.2007 : 13:46:26 »

Pozdrav - pa še nekaj z moje strani. Tako kot je napisala Bela že dosti prej, smo tudi mi doma na deželi. Pri nas je situacija taka, mi imamo sicer ograjeno dvorišče ampak mi smo v očeh sosedov "mestjanarji", priseljenci, kakor koli že. Vsi sosedje, ki imajo kmetije, imajo po tri pse, mogoče nekateri celo več, kaj pa vem, ko se pa vedno sprehajajo sem in tja in sploh ne vem točno kam kateri spada. V glavnem, naš prvi sosed ima tri, ki so vedno spuščeni, največjega samo čez noč zapre v pesjak. Največji je cepljen proti steklini, ker jih je pač strah, da bi se kaj lahko zgodilo verjetno je tudi čipiran ali pa tudi ne, najstarejši ni cepljen, ker je že pač toliko star, vprašanje če je sploh kdaj bil ali pa mogoče v začetku, srednji pa tudi varianta "eh saj je tak čisto mali" pa tudi ni ne cepljen verjetno niti čipiran. In tak je verjetno pri vseh, enega dajo cepit mogoče tudi čipirat, vsi ostali so pa "tak domači, pa tega ne rabijo". Taka je večina miselnost na deželi. In jaz "mestjanarka" ki imam svoja psa cepljena, čipirana in vsake toliko pri veterinarju če sta slučajno bolana, si ne upam z njima sploh na sprehod, ker je povsod polno spuščenih "domačih vaških pesekov", jaz pa moja dva v prtlažnik in hajd v mesto na sprehod. In to se ne bo verjetno nikoli spremenilo, ker ko ne bojo imeli več teh psov, si bojo pa nabavli nove 3 ali 4 ali 5.
Lp
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.308


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #64 : četrtek, 08.03.2007 : 16:06:07 »

Ikaro2005, stanujes ti morda v moji blizini? Grin
Ko berem tole, se mi zdi, da opisujes moje sosede in mojo okolico. Tudi mi se ne setamo po domacih terenih, temvec nabasemo pse v avto in hajd mestnim (beri: bolj urbanim) dogodivscinam naproti.
Lahko si samo predstavljas, kako gledajo sele nas, ko imamo tri psice in dva macka, vse v hisi, ko smo zunaj, smo vsi naenkrat zunaj, ko poklicem katero izmed psic, se odzove na prvi klic in na sploh se skoraj ne vidi, da imamo zivali. Povrhu vsega pa najbolj pri bajti lajam jaz, ko se derem po okolici, na cesti, pred stacuno..., naj za hudica poskrbijo za svoje pse, sicer bo kmalu Zonzani se bolj pokal po sivih, oni pa bodo naenkrat imeli prazne denarnice. Hja, v glavnem se niso slisali ne za Zonzani (huh, saj ni cudno, kam gre svet, ce zavetisca za zivali delajo), briga jih cipiranje (spet ena pogruntavscina mestnih bedakov), jajc ne bi dal noben rezat za zivo glavo (raje psa stran)...

Nekega dne, nekje... se bomo pa mi smejali, ko bodo vsi vaski cucki na stroske svojih lastnikov lepo pocipirani, cepljeni, sterilizirani in kastrirani Grin
In potem se bom zbudila Tongue
Logiran

Ikaro2005
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 83


« Odgovor #65 : sobota, 10.03.2007 : 11:54:09 »

Jana, kaj če bi midve vsaka z svojimi sosedi naredili anketo - Kaj je to Zonzani ? - po moje bi jih dosti reklo, "joj, pa saj sem vedo, kje že leži ta država?" .
No naši sosedi so bolj obremenjeni kolko jabolk bojo na leto pridelali, aja, pa najnovejša pogruntavščina enega je preganjanje voluharjev. Jaz sem prvič mislila, da imajo lovci kaj po gošah, pol je pa to trajalo celi dan in vsake 10 minut. No in pol so mi doma povedali da je to neka zadeva, da se (če sem prav razumela) nastavi v luknjo in pol se plin vstreli not, sliši se pa ko v 2. svetovni voljni. Moj mož pa je rekel, da se mu zdi da je to celo prepovedano. Samo kaj pa koga tu brigajo predpisi.
Jana, kako dolgo pa vi že stanujete na deželi? Mi smo tu okroglo leto pa se nekak še nismo navadili. Meni najbolj manjkajo vsakodnevni sprehodi z mojima psotičoma.
Glede veterinarjev pa me čudi, da recimo imajo na kmetiji tudi krave, da njih hodijo gledat in takrat tudi vidijo čopor psov ki se klatijo po dvorišču, samo po moje nobeden niti ne vpraša, če so cepljeni in čipirani. Verjetno so srečni, če nesejo domov kako pipiko za nedeljsko kosilo v vrečki.
Eh, pa saj bom nehala, da se ne bom še bolj razpisala Smiley
Pozdravček
Logiran
ulpi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #66 : sobota, 10.03.2007 : 13:20:07 »

Ikaro te bom povabila enkrat ob cepljenju psov na dezelo da vidis kak pestro zna bit in z kaksno dobro domisljijo razpolagajo ljudje na dezeli:-)
No ena taka zgodbica, ki jo ne bom nikoli pozabila.. Prideva z ocetom na dom cepit pse. Prvi je cakal na striku in ko je je oce hotel cepit se drugega, ki je pred tednom dni ko je krava kotila se veselo lajal, je Ancka povedala zelo zalostno zgodbo... Psa je pred dnevi avto povozil. Ko ga je Ancka nasla, je bil brez noge, celi krvav. Ni jim preostalo drugo kot poklicat lovca, da mu pomaga na drugi svet. Seveda je to ceneje, kot poklicat veterinarja. Ancko je ta dogodek zelo prizadel. Ko so se se meni nabirale solze v oceh, me je Ancka potolazila: "Ne joci dete, tak je to. Vsi bomo enkrat sli!" No nakar se iz senika zaslisi lajanje. Bundi je ozivel:-)) Se vedno vesel in zdrav. Ancka pa jezna, ker je morala placat dvojno cepljenje.
No taksnih pripetljajev je bilo ogromno. Cepljenje psov je za mene vedno bilo zelo negativno obdobje. Kot veteriarjeva hcerka sem dozivela svasta, samo zato, ker si je moj oce izmislil obvezno cepljenje, da smo lahko sli vsako leto na morje. Da o reakciji na obvezno cipiranje, ki povrh vsega se stane, ne bom izgubljala besed. No tolko o lahkem delu podezelskih veterinarjev.. Kot je Polona v svojem dnevniku napisala druzbenega napredka ni, ce ni odnosa do zivih bitij.
Jaz bom tudi nehala, da vas ne bom prevec utrudila. lp, vsem! Katja


Logiran
AlenkaEka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 100


« Odgovor #67 : nedelja, 27.05.2007 : 00:57:15 »

Hja, tudi jaz sem na deželi, pa mi je sosed zadnjič "uslugo" naredil, ko je inšpekcija hodila okrog ( ja tudi to se dogaja ), in kontrolirala, če so psi cepljeni in jim je povedal, da smo iz Ljubljane sem prišli in nimamo živali. Pa so pomoje v okolici moji edini štirje psi, ki so cepljeni, imajo čipe, imamo ograjo okrog hiše in hodimo z njimi na povodcu na sprehod ( ljubi jezus, kakšna izguba cajta - saj se pa pes lahko sam zlaufa, če ga spustiš ), mi bi pa lahko namesto tega lahko v gorici delali ali pa si grunt spucali grmovja, da ne bi bilo tako zapušeno! Pa pese in mačke v hiši imeti - toti pa ja niso čisto pri sebi!
Ampak, tako smo čisto nehote naredili prvo selekcijo ljudi, ki sploh pridejo k nam. Uf, kako paše!
Pa, da ne bom preveč zašla - tole čipiranje je krasno zamišljena zadeva, ko bi se le izvajala tako, kot je v zakonu napisano.
Ampak očitno je res samo za bedake, čeprav sem vesela zase ( čeprav sem butasta ), da, če se slučajno po nekih čudnih variantah zgodi, da se moj pes izgubi, imava mogoče eno čisto majhno možnost več, da se spet najdeva.

Ikaro - ti pa le poskusi živeti, kakor si bila navajena, vsaj kar se tiče sprehodov s svojimi psi. čudno te gledajo tako ali tako, pa outsider tudi si, če hočeš ali nočeš, pa vsaj poskusi uživati v tem!
Logiran
Lissa
rad pišem
****
Sporočil: 311


« Odgovor #68 : sobota, 22.09.2007 : 15:56:23 »

Odgovoren lastnik psa čipira.Neodgovoren in neskrben pa ga ravno iz tega razloga ne , da ga ne odkrijejo v primeri da se pes izgubi (ali pa se ga kar sam znebi Angry).
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #69 : nedelja, 23.03.2008 : 14:51:30 »

Pravilnika o označevanju živali še vedno ni najti na netu oz. ga jaz ne najedm. Če ga kdo najde bi lepo prosila za link.

lpk
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #70 : nedelja, 23.03.2008 : 18:05:16 »

Seveda je objavljen  Smiley

Izvoli link -  PRAVILNIK o označevanju živali, veterinarskem spričevalu in napotnici, izjavi o prehranski varnosti, povratni informaciji ter izjavi prevoznika in velja od 30.12.2006 dalje.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #71 : nedelja, 23.03.2008 : 18:13:56 »

Hvala Drejči.

LPK
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #72 : petek, 28.03.2008 : 10:46:19 »

No, se tudi pri "velikih mestnih ljubiteljih" to dogaja. Da nimajo pojma namreč o čipiranju in cepljenju, kaj šele o sterilizaciji...

V sredo sva z mojim norim psom stala pred blokom in čakala na taksi. In se seveda vpiči v naju gospa, ki ima vedno pregled nad okoliškim dogajanjem, ker pač mora vse vedeti prva. In me vpraša, zakaj kar stojiva (ah, firbec je huda stvar). Ji odgovorim, da čakava na taksi. Zakaj, jo je zanimalo. Pa ji povem, da greva na kliniko se cepit in čipirat. Aaaaaaa, se začudi ona. Kaj pa je to, čipiranje? Buuuu, čisto sem bila frapirana, kajti gospa ima psico, za katero zelo lepo skrbi, sprehaja jo, neguje, celo preveč jo razvaja, dobesedno za svojega otroka jo ima. No, ampak iz nadaljnega pogovora sem izvedela, da sploh nima najmanjšega pojma o čipiranju, pa o cepljenju tudi ne, sterilizacija je pa itak brezvezna (pa ima psica non stop probleme z gonitvami).

Kaj torej lahko pričakujemo od tistih, ki že itak ne skrbijo dobro za svoje pse, če niti takšni, ki načeloma lepo skrbijo zanje, določenih pojmov nimajo razčiščenih?
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #73 : petek, 28.03.2008 : 11:45:55 »

Naši sosedi imajo brata od mojega psa. Star je 10 let in bil nazadnje cepljen, ko je bil star 2 leti. Pa vedo, da bi ga mogli cepit vsako leto in nujno čipirati, pa sem ji zdi škoda denarja. Drugače zanj lepo skrbijo.
Logiran
saska
odvisnež
*****
Sporočil: 563


« Odgovor #74 : četrtek, 03.04.2008 : 20:53:30 »

Odlično. Danes sem izvedela, da je v registru pod Brinino številko vpisan mešanec, samec star 10 let iz Celja z znanim lastnikom. Smo šli na cepljenje stekline pa sem prosila še za spremembo podatkov na čipu, ker naj bi bil v registru še vedno vpisan Zonzani. No pa ni, niti ne ve se kdo je naredil napako. Upam pa, da se bodo zadeve uredile, če ne bo Brina morala biti še enkrat čipirana v čemer pa ne vidim smisla.  Roll Eyes
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Čipiranje je očitno samo za bedake!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines