mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 16.05.2024 : 13:10:07

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: vnete dlesni
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Dol
Natisni
Avtor Tema: vnete dlesni  (Prebrano 37117 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #60 : petek, 20.08.2010 : 23:08:43 »

Naš zelo rad je brikete in mi je znak, da je stanje kritično, ko jih noče več hrustat.

A pol res nihče ne ve končnega razloga/zdravila za te naše težave? Razen puljenja?


Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #61 : petek, 20.08.2010 : 23:12:33 »

To je verjetno to - LPGS ?
Logiran

sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #62 : petek, 20.08.2010 : 23:19:45 »

Vzrokov je verjetno več in so vejetno podobni kot človeškem gingivitisu ter paradontozi. Če praviš, da imajo vsi mački iz legla, tudi genetika. Menda pa je to med mački nasploh zelo razširjeno, vsaj tako mi je rekel vet. Samo da je zaenkrat še malo lastnikov, ki svojim gledajo v gobce, razen takrat, ko je nekaj več kot očitno narobe.
Torej je čisto možno, da smo v tej temi same histerične babnice. 
Logiran
čaja
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.037


WWW
« Odgovor #63 : petek, 20.08.2010 : 23:28:49 »

Menda pa je to med mački nasploh zelo razširjeno, vsaj tako mi je rekel vet. Samo da je zaenkrat še malo lastnikov, ki svojim gledajo v gobce, razen takrat, ko je nekaj več kot očitno narobe.

Se strinjam. Tudi jaz sem bila prvič opozorjena, da ima vnete dlesni, ko smo bili pri vetu zaradi ene druge zadeve. Od takrat sem pa "histerična babnica", ki stalno gleda mački v gobček.  predaja

Skogkatt, želim si, da bi poznala rešitev pa je žal ne.  Sad
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #64 : petek, 20.08.2010 : 23:41:08 »

O tem sem velikokrat razmišljala, glede na to kako strastno navsezadnje tudi veterinarji priporočajo brikete. Sama ne vidim prednosti s škrobom nabitih briketov, razen v praktičnosti. Sicer je to bolj stvar za debato o prehrani...
Bom pa tukaj omenila, da doslej nisem imela izkušnje, da bi bile vrečke slabše za zobe.... Vsaj tiste ne, ki ne bazirajo na škrobu.
Po dosedanjih izkušnjah pa lahko rečem, da od vseh muc ki jih poznam - tiste, ki jedo v glavnem meso (torej vrečke ali brikete res izjemoma), nimajo težav z zobmi. Verjetno podobno kot tudi nam različna hrana naredi različne obloge...
Sprašujem se vse bolj, ali so najbolj kritični primeri briketojedci? In kakšna je prehrana tistih, ki se s temi težavami ne soočajo? Moje opažanje sem omenila. Hvaležna bom vsake replike, razen če je treba odpreti novo temo in tam vprašati? Anketa o tem bi me razveselila   Wink

Prav tako mi ni jasno, kako naj mačka z vnetimi dlesnimi je trdi briket? Po tem, kar sama vidim, jih potem cele golta. Če pa je poanta tistih za dlesni v tem, da jih pregrizejo in le-ti s polzenjem ob zobu odstranjujejo obloge - ali ni to skrajno boleče, ko se trda tvar drgne ob vneto tkivo?

Prosim, razložite mi, kako je lahko briket dober za dlesni oz. zakaj je boljši od ostalega? Očitno česa ne vidim, pa bom hvaležna za dobro razlago- da spodbijem morebiti krivo vero, ki se mi je splazila v misli. Hvala.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #65 : sreda, 15.09.2010 : 18:28:33 »

Jakobu se po vsakem ščetkanju skoraj čudežno zacelijo dlesni Afro bravo bravo
Včeraj je bilo spet malo rdeče, sem šla ščetkat in pričakovala danes še malo bolj opazno razdraženost, pa so bile dlesni rožnate kot pri dojenčku in stomodine  ni bil potreben, čeprav sem malo vseeno namazala.
Vsaj ena nadloga, ki jo zaenkrat uspešno brzdamo. Upam, da ne bo več kakšnih neprijetnih presenečenj.
Morda je pa res vse v ustih, kot je rekel prvi veterinar, ki ga je pogledal. Gloda še vedno samo brikete, ki pa jih sedaj uspe lepo prežvečit, včasih ga nahecam za malo konzerve. Meso je še vedno neužitno.
U iber hepi sančotova Cheesy
Logiran
čaja
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.037


WWW
« Odgovor #66 : sreda, 15.09.2010 : 20:36:41 »

 super Super fajn, sem prav vesela za vaju oba.  Wink

Pri nas je pa ravno zadnje dneve bolj kriza  Undecided ... bom končno resno vzela nasvet in začela bolj redno ščetkat, pa magari, če se mi tamala na brke vsakič postavi.  Evil Hehe, že zdaj točno ve, kdaj je čas za mazanje dlesni in se začne kar zvijat in po tleh metat, ker ve, da jo takrat težje zagrabim. Baraba mala.  Angry
Logiran
teycha
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 69


WWW
« Odgovor #67 : torek, 12.10.2010 : 22:55:16 »

4-mesece staro muco so mi diagnosticirali s tem: Gingivitis Stomatitis. Po streilizaciji (v petek) je vse manj jedla in zdaj praktično ne je nič - briketov itak da ne, vse konzervice pa hodi samo vohati. Svetovali so mi, da naj še par dni počakam če se bo samo umirilo in bo začela jesti plus redno naj spremljam koliko so dlesni rdeče. Če ne bo bolje predlagajo kirurško odstranitev zob.

Ker predvidevam da muco boli in je zelo lačna me zanjo zelo skrbi. Kako ji lahko pomagam da se boličina vsaj malo umiri in bo lahko kaj spravila vase? Kako je s hrano - predvidevam da ni dobro da tako mala muca cel teden ne je - naj kupim brizgo in jo hranim 'na silo'?

Že v naprej hvala za pomoč!
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #68 : torek, 12.10.2010 : 23:01:04 »

Jaz bi rekla, da čim prej nazaj k vetu. Če ne je, mora biti pa res kritično. Nikar ne čakaj. 
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #69 : sreda, 13.10.2010 : 00:22:28 »

Strokovni nasvet ti naj podajo tisti, ki imajo živali s to težavo in uspešno zdravijo.
Lahko ti povem le, da meni osebno (kljub odsotnsti zobnega kamna imam pogosta vnetja dlesni) poleg pogostega umivanja zob pomaga redčenje kisline v ustih = velikokrat poplakniti usta z vodo. Zato ti, v kolikor ti kdo drug ne da boljšega nasveta, priporočam da muco pripraviš do pogostega pitja čiste vode. Morda ji pa lahko tudi hranila daš v tekoči obliki? Recimo:
- Mesna juha
- omaka, ki jo narediš iz vrečkice in vode, pa odstraniš moteče koščke mesa in ponudiš le zredčeno tekočino
- kozje mleko;...
Tako sama sicer pripravim lenega pivca do pitja, ampak tebi bi morda tudi pomagalo, v kolikor je muca še sposobna odpirati gobček.
Naj povem še to, da meni najhujše obloge naredijo škrobne jedi. Zato tudi dvomim v primernost briketov, kot sem v tej temi že omenila.
Kot rečeno, ti nasveti nikakor niso strokovni (!), niti vezani na izkušnjo z živaljo. Mišljeni so bolj kot povod k iskanju vzroka kroničnih vnetij. Vseeno upam, da ti bodo izkušeni znali bolje svetovati.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #70 : sreda, 13.10.2010 : 20:13:10 »

teycha - pa je macka dobila kaksna zdravila (antibiotike, lokalno mazilo, analgetike)? Je testirana na FIV/FeLV? Ce ne je sama, jo je potrebno dohranjevati z mahko hrano, ampak je potrebno hkrati resevati tudi problem bolecih dlesni. Kako bi moral pa tocneje povedati veterinar, ki je macko videl v gobec, ampak vsaj kaksen cikaflogo bi ze moral dati, oz. glede na to, da je ocitno za macko hudo, se kaj "resnejsega". Ponavadi se pred "metanjem zob ven" vseeno poiskusi s kaksno manj invazivno metodo.

p.s. A macka menja zobe? Ker so dlesni lahko vnete in bolece tudi od tega ...
Logiran
teycha
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 69


WWW
« Odgovor #71 : sreda, 13.10.2010 : 23:18:56 »

Greva takoj zjutraj nazaj. Sicer danes je ze nekaj jedla tako da zgleda je malo bolje, mi je pa cudno ker prostovoljno poje nekaj briketov in tudi igrace zagrize normalno - mokri hrani ki ji je bila prej naj naaj se pa izogiba. In ne ni dobila nobenih zdravil. Zobje se se ne majejo tako da mislim da jih se ne misli menjati.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #72 : sreda, 13.10.2010 : 23:23:06 »

Res, kot je rekla maja01, ne pusti, da jih takoj spulijo in ne zdravi jo s kortizonom. Za začetek bi verjetno pomagal (vsaj mojemu je) Stomodine gel, je v prosti prodaji pri veterinarjih. Ampak naj jo prej pogledajo.
Logiran
čaja
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.037


WWW
« Odgovor #73 : sreda, 17.11.2010 : 20:32:08 »

Kako je kaj stanje? Ali je katera že našla kakšno dobro ščetko?

Pri nas je stanje bolj ali manj enako. Stomodine redno mažem, s čiščenjem je pa tako tako. Ščetka za pse se je izkazala kot prevelika (noče gobčka toliko odpreti) in pregroba, tako da uporabljam kar gazo. Mislim, da redno čiščenje res pomaga. Ko nekaj časa ne čistim, ji ob ponovnem čiščenju na nekaj mestih dlesni takoj zakrvavijo, naslednje dneve pa ob ponovnem čiščenju nič več in tudi zgledajo boljše. Je pa Urla totalno navdušena nad zobno pasto. Kar rola se ji, ko jo zavoha in potem med čiščenjem tako opleta z jezikom, da je čiščenje še bolj oteženo.  Grin

Prosim, razložite mi, kako je lahko briket dober za dlesni oz. zakaj je boljši od ostalega? Očitno česa ne vidim, pa bom hvaležna za dobro razlago- da spodbijem morebiti krivo vero, ki se mi je splazila v misli. Hvala.

Jaz mislim, da je fora predvsem v drgnjenju/čiščenju zob. Seveda je to očitno predvsem pri dental ipd. briketih, ki so ponavadi večji od običajnih in jih mora mačka bolj gristi. Poleg tega imajo dodane še neke snovi, ki dobro delujejo na dlesni.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #74 : sreda, 17.11.2010 : 22:05:47 »

Jaz sem še vedno na Karlie naprstni, boljše nisem našla, pa še to razmišljam, da si bom verjetno morala napraviti zalogo, ker se na področju pasjih ščetk dogaja neka revolucija in ne vem, če jih bodo sploh še proizvajali. Bi pa res lahko začeli mislite še na mačke. Angry
Stomadine pri nas pomaga, vendar ga je včasih potrebno nanesti kar precej (ponoviti postopek), predno se dodobra zaceli - predvsem po čiščenju je razdraženo.
Stanje pri nas je tudi nespremenjeno - ob rednem čiščenju in mazanju zadovoljivo, bojim se iti kam za dlje časa, ker vem, da bi šlo brez rednega vzdrževanja zelo hitro navzdol. Seveda sem samo jaz usposobljena za naš mačji gobec.
Moje skromno mnenje je, da prehrana - ob predpostavki, da je maček lastniški in ima po splošnih standardih primerno oskrbo, ni odločilna, ampak gre za splet zelo različnih dejavnikov. Fajn je, če ima maček vsestansko hrano, tudi meso, vendar nikakor ne gre prezreti dejstva, da se danes v resnici dobijo že zelo visoko kakovostni briketi.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: vnete dlesni
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines