mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 17.05.2024 : 16:26:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Samček ali samička?
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Samček ali samička?  (Prebrano 58792 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Yorki
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 468


WWW
« Odgovor #75 : torek, 12.10.2004 : 06:51:52 »

tema je že starejša, ampak vseeno bom napisala še svoje mnenje saj je še marsikdo, ki izbira med psom in psico

PES ALI PSICA?
Izbira spola je stvar osebne odločitve. Če se odločimo za psico, moramo biti pripravljeni na težave (razen če želimo imeti mladiče), ki se pojavljajo dvakrat na leto, v času gonjenja. Med gonitvijo psica privlači samce, ki se močno trudijo priti v stik z njo. Ko se goni, pušča za seboj krvavo sluzast izscedek, veliko psic pa v tem času tudi spremeni vedenje. Težava, ki lahko sledi gonjenju, je navidezna brejost. Ta se pogosteje pojavlja pri določenih pasmah, kaže pa se v spremenjenem vedenju in nekaterih zunanjih znakih. Vse te nadlog e lahko deloma omilimo z uporabo posebnih vložkov, kotracepcijskih sredstev ali s sterelizacijo živali.
Prednosti psice pa so, da je veliko bolj vdana, bolj ubogljiva, bolj vodljiva in bolj navezana na družino, hkrati pa je enako dober hišni čuvaj kot pes- Večinoma je tudi bolj "materinska" do otrok, laže jo naučimo sobne čistoče in laže se orilagodi novemu okolju- Ker opravlja potrebo na enem mestu in ne na več krajih, svoje navzočnosti ne zaznamuje s praznjenjem mehurja na rože ali grmiče na vrtu ali terasi.
Psi so manj čustveni, bolj živahni in igrivi ter bolj primerni za šolanje kot psice. A kadar je v njihovi bližini "vroča" samica, se bodo le težko uprli skušnjavi po romantični dogodviščini. Po navadi so tudi manj strpni do drugih živali v hiši.
Logiran
missy
gost
« Odgovor #76 : sobota, 30.10.2004 : 16:51:36 »

ojla!!!!
rada bi vprašala katerega spola naj kupim mladička saj imam doma skoraj 5 let starega nemškega ovčarja sedaj pa smo se odločili za nakup še enega psa za v hišo in to je pomeranec-pritlikavi nemški špic pa ne vemo za kateri spol bi se odločili saj je NM velik pes pomeranec pa zelooo majhe!!!!prosim če mi lahko svetujete Huh
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #77 : četrtek, 18.11.2004 : 10:40:14 »

Jaz bi ti svetovala psičko. Mogoče bi se par samec-samička bolje obnesel kot pa samec-samec. Tudi če bi izbrali samčka, mislim da ne bo takih problemov. Mislim, da samci niso tako teritorialni, kot samice. Če bi imeli doma samico, bi bilo malo težje.
Logiran
ChUcK_Sara
gost
« Odgovor #78 : četrtek, 18.11.2004 : 22:45:16 »

Samec je lahko dominanten do drugih samcev..Odvisno od pasme...Samica..pa je bol vodljiva ampak se ne razume čis najbolš z samicami:)  Roll Eyes
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #79 : četrtek, 18.11.2004 : 22:49:10 »

Samec je lahko dominanten do drugih samcev..Odvisno od pasme...Samica..pa je bol vodljiva ampak se ne razume čis najbolš z samicami:)  Roll Eyes

No, to pa ni čisto res Wink
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #80 : četrtek, 18.11.2004 : 23:10:38 »

Mi imamo doma 3 samičke. Res je sicer da sta dve v sorodu (mati, hči), tretja pa je prišla domov pred kratkim, pa ni bilo nobenega problema.
V našem konkretnem primeru bi bil večji problem samček (starejša psička je nekako odkar je kastrirana upičena proti samčkm pri nsa doma. Zunaj ni nobenega problema, v hiši pa renči itd.)
Mislim da če hočeš, so možne vse kombinacije, le malo več potrpljenja moraš imet v nekaterih primerih.

Lp, M.
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #81 : petek, 19.11.2004 : 13:32:09 »

Odvisno je tudi od karakterja psa-tega pa ne moreš predvideti.
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #82 : petek, 26.11.2004 : 00:09:16 »

Psi imajo včasih podobne reakcije kot ljudje... tako kot so nam nekateri ljudje nesimpatični in drugi simpatični, mislim da je tudi s psi. Moja psička ima z določenimi psicami probleme, z drugimi pa se krasno razume. Ravno tako se najde kakšen samec ki ga sploh ne mara...... tako da ne vem če je vedno problem v spolu.

Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #83 : petek, 26.11.2004 : 00:24:04 »

Ory: se popolnoma strinjam s tabo. Moji psički sicer nimata nič proti nobeni drugi samički, ampak z nekaterimi pa prijateljujeta. Tudi pri psih gre za simpatičnost družabnika. No, idealna rešitev bi bila, da se psa spoznata ko je mladič še v leglu in da sedanji pes "izbere" bodočega prijatelja. Vendar to žal vedno ni mogoče. Mislim pa da bi potrebovali tudi več kot eno srečanje, saj kot je nam nekdo na prvi pogled simpatičen/antipatičen, nam je lahko čez nekaj časa ravno nasprotno. Žal se moramo ob nakupu še enega psa ravnati po nekih kriterijih... jaz osebno mislim da mora spol psa najbolj odgovarjati lastniku. Če nekdo želi samičko ali samčka in če sedanji pes ni prav "alergičen" na določen spol (nekateri samci ne prenesejo konkurence, ne pa vsi) potem je najbolj smiselno vzeti tak spol kot odgovarja lastniku.
Če tu govorimo npr. o psih ki jih ne nameravamo sterilizirati oz. kastrirati potem so pri samičkah bolj pogoste nezaželjene dogodivščine v obliki ups mladičkov. Če tvoj pes oplodi sosedovo psičko seveda sosed ne bo tebe klical na odgovornost. No v primeru zaželjenih ali nezaželjenih mladičkov moramo tu prišteti še skrb za mladičke. Potem je tu še nekaj dni krvavenja psičk, sicer le 2x letno.
Po drugi strani pa se psi gonijo kadarkoli zavohajo gonečo psico. Na žalost pa se psičke ne gonijo vse na enkrat, torej to traja čez celo leto.
Glede karakterja pa je pomoje odvisno od posameznika ne od spola. Najbolje je (če imate to možnost) opazovati leglo (večkrat, ne le na enem obisku) in se odločiti ali želite bolj podredljive, bolj domonantne... pse. Po karakterju mladička in psa, ki ga že imamo pa se da (do neke meje) sklepati ali se bosta razumela.

Lp!
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #84 : petek, 26.11.2004 : 10:56:53 »

Doma imam samca in samico in moram reči, da razen popolnoma karakternih potez, ki niso vezane na spol, ni bistvenih razlik.
Je pa nekaj, kar me malo moti pri kombinaciji različnih spolov in sicer občasni problemi na sprehodih. Samec bi se npr. rad igral s tujo samico, samici pa se začneta npr. rangirati. Ali pa bi se psica igrala s kakšnim tujim samcem, pa spet samca ne gresta OK skupaj... Eh... No, zato pa imamo 2 sprehoda dnevno ločena, pa je volk sit in koza cela  Wink

Lp, Yo
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #85 : petek, 26.11.2004 : 12:26:42 »

-Nikoli nisem opazila , da bi bila kakšna posebna razlika glede šolanja po spolu, ali pa glede privrženosti itd.
-Na splošno se psi nasprotnih spolov bolje prenašajo kot istih- se prvi manjši rizik za rangiranje. Ampak bolj ovisno od značaja kot spola psa. Poznam več problematičnih samcev kot samic - preprosto zato, ker imajo večjo potrebo it vsakega pogledat.
-nesporna prednost samic je , da n emarkirajo- vsaj ne tako zagnano in dlje lahko držijo pipico.
-nesporna prednost samic je , da jih na splošno mnogo manj zanima šminkiranje, osvajanje teritorija, potepanje itd, zato se bolj držijo vodnika- mogoče se zato zdijo neterim bolj preproste za šolanje?
-se lažje podredijo oz se manj borijo z avodilno vlogo v družini- v povprečju.
-ni res ,da  so kaj drugačne do otrok, bolj zaščitniške itd.
-Igrivost je enaka, mogoče so samci celo bolj partnerski in crkljivi.
-Bi rekla ,da znajo biti samice bolj žensko muhaste in nepredvidljive.
-Psice z normalnim odnosom do vodnika ne kažejo nekih posebnih vedenjskih sprememb med gonitvijo. samci so v času gonitve problem predvsem v okoljih , kjer je veliko neogovornih lastnikov- jaz nisem nikoli imela posebnih problemov.
-Ni res , da samčki ne morejo delati , če so v bližini vroče samičke- vse je stvar pristopa k šolanju, res pa j eda samičke teh problemov sploh nimajo.
-Če imamo mešane sploa doma, zna biti neprijetno ob gonitvah-ni pa nujno, odvisno čisto od značaja samca.
-Mnogi samci se zaradi samice obnašajo bolj pogumno in zašitniško do drugih samcev- zna biti tudi neprijetno.


Logiran
missy
gost
« Odgovor #86 : četrtek, 02.12.2004 : 17:20:29 »

hvala za pomoč!!! ;Dkupili bomo samičko tako kot ste mi svetovali Cheesy Cheesy
Logiran
Olly
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 273


« Odgovor #87 : petek, 03.12.2004 : 19:49:57 »

No sama imam psičko (berenski planšarski pes).
Mi smo najprej razmišljali o samčku, potem pa so nam rekli da so samičke bolj ubogljive in da se bolj držijo doma (sploh če so stelirizirane), da ne lulajo kar vsepovprek in da so bolj poslušne. Zato smo se potem odločili za samičko, ki nam sedaj krajša dneve in nas spravlja s svojimi vragolijami v smeh!
S samčki pa še nisem imela izkušenj, ker je to naj prvi pes oz. psička Wink
Aja, pa še pravijo da so za začetnike samičke boljše od samčkov, saj jih laže obvladajo...no vsaj tako sem slišala!
Lp,
upam da sem kaj pomagala!
Logiran
Olly
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 273


« Odgovor #88 : petek, 03.12.2004 : 19:52:58 »

No, super da boste vzeli psičko! Ste začetniki? Kakšne pasme bo? In ime že veste?? Kaj pa ostalo? Napiši čimveč!
Čaw
Logiran
čebelica maja
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 10


« Odgovor #89 : ponedeljek, 06.12.2004 : 19:07:27 »

ZDRAVO !!!

    :)Mene zanima kakšen spol je primernejše vzeti pri zlatem prinašalcu. Smiley Huh Huh
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Samček ali samička?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines