mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 20.05.2024 : 17:15:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Strani: 1 ... 95 96 97 98 99 [100] 101 102 103 104 105 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Angleški in Ameriški koker španjel  (Prebrano 249495 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1485 : sreda, 26.09.2012 : 15:07:13 »

Torej obljuba dela dolg, in tu je še francoski članek Wink


Ameriški vpliv na striženje in prezentacijo angleških koker španjelov


Zadnje čase postaja ameriški vpliv na "grooming" in prezentacijo angleških koker španjelov vedno močnejši. Kakšna škoda! Naši dragi kokri nimajo kaj zavidati svojim sorodnikom na drugi strani atlantika. Vsak po svoje! Če so se američani odločili narediti iz kokra zelo sofisticirano žival z veliko dlake, ki jim omogoča oblikovati in zakrivati telesne napake, potem so angleži ostali vdani originalni ideji kokra: atlet v majhni postavi, aristokrat,  "gentelman". To ni simpatični ameriški klovn, ki srfa na penastih valovih ampak se veličastno giblje kot lord z veliko elegance. Mislite da si Janet Jackson in princesa Kent lahko zamenjata svoji vlogi? Prav gotovo ne. Enako je z angleškim in ameriškim kokrom. Vsak naj ostane v rokah njegovih občudovalcev.

Grooming
Sama menim, da je angleški koker španjel dobro postrižen, ko daje vtis da na njemu ni bilo opravljeno veliko dela.
Njegov izgled dlake mora delovati zelo naravno. Brez sledu brivnika ali škarji. Ko le te uporabljamo moramo paziti da ostanejo sledovi skriti. Dlaka kokra je ravna in svilena in taka mora tudi ostati. Ko jo strižemo postane trda in kodrasta. Ni lepšega občutka kot objeti svojega psa in božati mehko svileno dlako. Meni osebno predstavlja to veliko zadovoljstvo.

Standard določa "bogate a ne pretirane zavesice". Na slikah A, B in C lahko na levi vidite Angleške pse, na desni pa Ameriške pse. Primerjajte njuno striženje. Mislim da je razlika očitna. Menim da s pomočjo bujne dlake prekrivajo telesa psov in spreminjajo njihovo obliko.

Zakaj bi brili in strigli dlako na vrhu glave in ušes? Menim da je to grdo. Poglejte ti dve sliki H: Dve glavi Angleškega koker španjela. Leva predstavlja psa, ki živi v angliji, desni pes pa je ameriški. Slednji ima popolnoma drug izgled kot prvi in tako ni več tipičen za svojo pasmo.

Prezentacija
Na slikah D, E, F, lahko vidite kako izgledajo psi "narejeni v Ameriki". Menite, da je to naraven položaj? Še ko lovski koker najde sled, še ko se najdejo vsi njegovi nagoni in tvorijo njegov najlepši pogled in držo ne bo stal v taki pretirani stoji. Za kokra je zelo nenaravna in atraktivna stoja zanj ni značilna.

Zakaj držijo glavo tako visoko? Zakaj taka naduta drža? Zakaj visoko dvignjen rep? Od kje ta aroganca? Zakaj agresija? V angleškem koker španjelu je vse gladko, mehko, iz njega sije ljubezen. Na slikahA, B in C "ameriški" kokri ne delujejo naravno, ne mirno, uravnoteženo (balanced), izgledajo napeti, kot da nekaj prikrivajo, nepravilnosti morda?

Gibanje
"Hitreje kot se gibljem, bolje izgledam!" Se strinjate? Nekateri mislijo, da mora sodnik postaviti hitrejšega psa pred počasnim. Če ameriški koker španjel potrebuje določeno hitrost da pokaže tipično gibanje zanj, še ne pomeni da je enako z njegovim angleškim bratrancem.

Slika G prikazuje dva psa v gibanju. Oba imata netipično gibanje za španjela a zaradi hitrosti delujeta atraktivno ter skrivata pomankljivosti. Angleški koker španjel mora biti predstavljen brez tekanja po ringu, handlar mora hitro hoditi ter tako omogočiti psu da pokaže pravo moč v gibanju t.j. moč odriva zadnjih nog ter prostor ki ga pokrije s pomočjo tega odriva. Ne smemo pozabiti da to ni Nemški ovčar ali Afghanistanski hrt, kot tudi ne Ameriški koker španjel.

Angleški koker španjel se mora dobro gibati s pomočjo močnih zadnjih nog, ki porivajo telo naprej a ne dajejo izgleda premočnega iztegovanja ali utrujajočega gibanja. Vse skupaj mora potekati v zmernem tempu, skozi katerega se pokaže vsa njegova moč in dostojanstvo. Všeč mi je predstavitev psa v Angliji; Trikotnik nato pa vrnitev psa na sproščeni vrvici. Napeto vrvico prihranijo za kdaj drugič.

Malo vrjetno je, da bi sodniki postavili mejo in poskrbeli za pravilno selekcijo tipičnih psov.  Marsikdo je očaran nad prekrasnim valovanjem dlake skozi hitro gibanje psa ampak to ni Angleški koker španjel. Veter, psi ki se gibljejo kot veter. Pomislite še enkrat kaj določa standard. Pasmo imamo radi tako kot jo le ta določa. Naj ostane tako. 


Povzeto po "Influence américaine sur le toilettage et la présentation
du Cocker Anglais, avtorice Catherine Jacquier-Graveleau, Francija"

Neža Jereb
Logiran
alenka
midi
***
Sporočil: 133


« Odgovor #1486 : četrtek, 27.09.2012 : 08:33:59 »

Divi in njenemu očetu Milanu iskreno čestitam za vse razstavne uspehe in naziv slovenskega prvaka!

Alenka
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1487 : četrtek, 27.09.2012 : 09:00:26 »

Čestitke vsem!  Cheesy
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1488 : četrtek, 27.09.2012 : 09:03:05 »

PS: Meni je pa zelooooo všeč tisti lepi seterček na posnetku, zadnja leta so vsi angleški setri, ki sem jih vidla narazstavi ali slikah z razstav dosti bolj, kako bi rekla... povešeni in zožani pa večji se mi zdijo... Tisto bitje je pa krasno krasno  Kiss
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1489 : petek, 28.09.2012 : 20:09:03 »

Čestitke še tukaj za Tončka. In seveda ni problema za fotko.

AngSeter enako bi lahko rekla za kokra Wink
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1490 : nedelja, 14.10.2012 : 18:15:06 »

Nekaj novosti.. Wink
10.10.2012 so v Tamalanni na svet prišla nova življenja! Razveselili smo se petih krepkih mladičev, ki so ob rojstvu tehtali več kot 300 gramov! Tokrat se je razmerje spolov popolnoma obrnilo samčkom v prid, saj imamo 4 samčke in eno samo psičko.
Seveda jim želimo vse najlepše.  Kiss

Več pa na spletni strani. Smiley
http://www.tamalanna.net/
Logiran
spelamg
rad pišem
****
Sporočil: 266


« Odgovor #1491 : nedelja, 14.10.2012 : 22:36:36 »

Majka mila, kakšni kerlci! In spet skor sami fantje... Ampak lepi!  Smiley Srečno, cukrčki!  Kiss
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1492 : ponedeljek, 15.10.2012 : 17:30:29 »

Hei spelamg! Hvala za lepe besede. Smiley sicer smo pa mi vajeni bolj ženskih legel, ker je do sedaj število bilo vedno njim v prid oz. je bilo enako.. Sicer pa je prav vseeno, saj je vedno tako, da ko bi vsi imeli punčko imaš sigurno leglo polno samcev... Roll Eyes
Mogoče pa naslednje prinese kakšno punco več....  Wink
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #1493 : ponedeljek, 15.10.2012 : 21:33:27 »

čestitke  Kiss
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #1494 : ponedeljek, 15.10.2012 : 23:20:37 »

Čestitke! Kiss ljubezen
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1495 : nedelja, 28.10.2012 : 17:35:43 »

Hvala obema za čestitke!

Nekaj novih slikic naših mladičkov lahko najdete tu: www.tamalanna.net
Pa še ena skupinska Wink
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #1496 : ponedeljek, 29.10.2012 : 02:37:02 »

Srčkani so vsi... Kiss Kiss Cheesy
Logiran
spelamg
rad pišem
****
Sporočil: 266


« Odgovor #1497 : torek, 20.11.2012 : 16:05:51 »

O, rastemo! Kako veliki so že! No, zdej se pa začne zabava.  Wink Srčki!  Kiss
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1498 : nedelja, 25.11.2012 : 17:34:48 »

Grozna sem ker se nič ne javljam.. Toliko se dogaja. Smiley

Prejšnji petek smo po dolgem premoru ponovno obiskali eno izmed razstav. Bili smo na klubski razstavi v Zagrebu! Odločitev je padla prav proti koncu prijav, a mislim, da smo se pravilno odločili. Sodil je italjan, Alberto Cuccillato, prijavili smo pa kar oba, Buxija in Kasjo.
Prvi je nastopil Buxi ki je takoj osvojil sodnika. Ta ga je ocenil z odl.1 ter CAC-om v razredu šampijonov, nato pa je izbral Buxija kot najlepšega samca ter mu dodelil naziv KLBSKEGA PRVAKA!!!!
Povni navdušenja smo že morali pripraviti Kasjo. Tudi ona je tokrat nastopila v razredu šampijonov in tako kot Buxi hitro osvojila sodnika.. tudi ona je dobila odl.1, CAC ter postala KLUBSKA PRVAKINJA!!!
Sodnik je nato izbiral najlepšega predstavnika pasme med Buxijem in Kasjo, JBOB namreč ni bil podeljen saj je sodnik dal tudi pravdobro oceno edini mladi psici..
Kasja je od navdušenja bolj kot ne le skakljala po ringu ter poskušala ujet svojega polbrata, medtem ko je on profesionalno odnesel BOB. Hvala Urška za pomoč!  Cool

Slikica naših klubskih prvakov - Kasja (BOS) in Buxi (BOB)


Buxi je nato tudi lepo predstavil pasmo v tekmovanju za grupo, saj ga je priznana vzrediteljica ameriških kokrov (L. Volarikova) izbrala med 4 najboljše pse v grupi.

Vsi rezultati iz specialk so nedvomno vredni 10000x več kot pa kateri koli CACIB.. To da ti psa oceni vzreditelj pasme, ki jo brez dvoma pozna do podrobnosti je neprecenljivo. Poleg tega res je kaj za videt.


Seveda pa medtem tudi mladički rastejo. Zdaj imajo že 6 tednov in so pravi mali razbojniki. Smiley Včeraj so bili prvič zunaj, tako da so spoznavali velik zelen svet. Prav zabavno jih je gledat kako vonjajo, skačejo po zemlji, grizejo korenine, tekajo za vsem ki se premika... <3








Več pa jih bom naložila tudi na spletno stran, obljubim Wink (www.tamalanna.net)

Se je pa pri kokrih mednarodno dogajalo še nekaj... prišlo je namreč do spremembe/dopolnitve pasemskega standarda.. ja prav svež je še, od tega tedna, sprejet pa začetka meseca..
In kaj je novega? Poglejmo (kopirano iz standarda objavljenega na uradni spletni strani FCI):

BRIEF HISTORICAL SUMMARY: Cocker Spaniels were recognized as a separate breed from Field and Springer Spaniels soon after the formation of the Kennel Club in 1873. He originated as the ‘cocking spaniel’, and derived this name from flushing woodcock. As with a number of gundog breeds there is nowadays a difference between those used for work and those used for show: the show Cocker is a sturdier, heavier version of his working counterpart.

Tako kot sem že večkrat namigovala.. pasma se ločuje. In razstavni so tisti, ki so močni, angleški cobby type psi. In zdaj je to uradno, prav na prvi strani standarda.

Dodali so pa še točno poimenovanje barv.. Navedene so tudi edine veljavne, kar pomeni da je sable (soboljeva) barva zdaj tudi uradno izključena iz pasme (kar je že dvignilo veliko prahu iz strani vzrediteljev, ki imajo linije teh psov). Začelo se je že lani, ko so barvo v angliji označili kot nezaželjeno, in očitno tudi FCI ni dolgo čakal.

Colour:
Solid colours: Black; red; golden; liver (chocolate); black-and-tan; liver-and-tan; No white allowed except a small amount on chest.
Particolours: Bicolours; Black and white; orange and white; liver and white; lemon and white. All with or without ticking.
Tricolours: Black, white and tan; liver, white and tan.
Roans: Blue roan; orange roan; lemon roan; liver roan; blue roan and tan; liver roan and tan.


Zahteva po lovskem testu pa še vedno ostaja v državah, ki to zahtevajo.

Vse skupaj gre na roko vsem, ki sledimo angleškim razstavnim linijam. Če se ne motim, je bil v komisiji tudi dolgoletni vzreditelj in priznan sodnik T. Jakkel. Njegova psarna je močno znana po celi evropi (če ne kar po celem svetu) in v rodovnikih njegovih psov najdemo same angleške pse, angleške ShCh.
Zato se ne čudim nad odločitvijo FCI-ja. In kljub temu, da bo veliko ljudi preklinjalo novi standard (pa naj bo to zaradi barvnih določil ali zaradi priznanja razstavnega tipa), je to odlična poteza FCI-ja, saj tako sledimo angliji in KC-ju, kar nam omogoča (skoraj da spodbuja) večjo povezavo z angleškimi linijami. In mislim, da nam tega v Evropi primanjkuje.. dobrega angleškega pasemskega tipa, ki je prisoten v pasmi že več desetletji..

OT.. Jana članek ima že 11 strani, ampak moram zdaj malo popravit zaradi sprememb v standardu.. pa še mnogo slik je na poti.. ampak bom, pišem. Wink
Logiran
Samješveš
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 485



« Odgovor #1499 : nedelja, 25.11.2012 : 17:44:23 »

Joj, ta mali cukri... ljubezen ljubezen ljubezen
Logiran
Strani: 1 ... 95 96 97 98 99 [100] 101 102 103 104 105 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines