mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 16.05.2024 : 18:36:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Strani: 1 ... 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 ... 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: zakaj živali sploh obstajajo?  (Prebrano 107346 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #435 : sreda, 11.05.2011 : 23:36:08 »

To, da rečem, da sem vegi, ker se mi ne da razlagati, kaj jem, se nanaša na okoliščine, ko se naroča hrana, ne sicer. Smiley To ni moja opredelitev - torej nisem vegi.

Sprašujem le, zakaj bi bilo dvolično, če sem se (iz katerega koli razloga že) odločila, da jem ribe in mehkužce, drugih živali pa ne.

Odločitev, kaj boš jedla in česa ne, je samo tvoja. Dvolično je pa to, da rečeš, da si vegetarijanka, če v resnici nisi - torej ne dejstvo, da ješ ribe in mehkužce, temveč to, da se predstavljaš kot nekaj, kar pač nisi. Jaz takim, kot si ti, vedno rečem, naj se predstavijo kot "človek, ki ne je mesa", ne pa kot vegetarijanec. Mogoče za razmislit.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #436 : sreda, 11.05.2011 : 23:45:19 »

Odločitev, kaj boš jedla in česa ne, je samo tvoja. Dvolično je pa to, da rečeš, da si vegetarijanka, če v resnici nisi - torej ne dejstvo, da ješ ribe in mehkužce, temveč to, da se predstavljaš kot nekaj, kar pač nisi. Jaz takim, kot si ti, vedno rečem, naj se predstavijo kot "človek, ki ne je mesa", ne pa kot vegetarijanec. Mogoče za razmislit.

Saj to je isto. Wink
Ma ponavadi rečem tako, kot sem napisala tukaj: da ne jem mesa, razen rib. Smiley In jaz bi se ustavila pri tem, ampak potem se nadaljuje:
"A potem si vegi?"
(Ja halo, a nisem povedala, da JEM ribe, torej kaj me potem to sprašujete? Verjemi, da bi po 1000. takem bedastem vprašanju tudi ti odgovorila le z "ja", ker se ti ne bi več dalo razlagati. Wink
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #437 : četrtek, 12.05.2011 : 07:35:59 »

Pepsi - podpis. To sem želela povedati Smiley .
Jst, sigurno pripomoreš že s tem ko ne ješ mesa, je pa seveda prav, da sama sebe ne opredeljuješ kot vegetarijanko, ker to pač nisi Smiley . No, ti se te razlike vsaj zavedaš, ker koliko jaz vidim, jih polovica nima pojma, kdaj si "pravi" vegetarijanec in kdaj (še) nisi. Če ješ ribe, mehkužce itd. si zaenkrat človek, ki ne je mesa, ne pa vegi. Ni pa nobena žival manj vredna, sami pa odločamo, kaj bomo jedli.

Ja, veliko rastlin je že uvoženih, zato pa tudi marsikatere avtohtone ni več. (ker ni bila kaj pride pomembna v gospodarskem pomenu, pa se zaradi tega noben ni nikoli kaj sekiral). Če pa pogledaš, koliko novih rastlin bi sadili, če bi bila večina človeštva vegijev... Potem pa itak lahko spremenimo gozdove v vinograde, vrtove itd.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #438 : četrtek, 12.05.2011 : 08:37:02 »

Jst, sigurno pripomoreš že s tem ko ne ješ mesa, je pa seveda prav, da sama sebe ne opredeljuješ kot vegetarijanko, ker to pač nisi Smiley . No, ti se te razlike vsaj zavedaš,

Glej, meni je popolnoma vseeno. V zadnjem času raje rečem, da sem vegi, ker se mi ne da sodelovati v debatah tipa:
jaz: "Ne jem mesa, razen rib."
odgovor: "A potem si vegi?"
jaz: "Ne, samo večine mesa ne jem."
odgovor: "No, saj, potem si vegi. Zakaj pa?"
itd.
Pač raje rečem, da sem vegi, razen ko se (redko) odločim za sodelovanje v takih debatah.
Sama nočem nikomur govoriti, kaj naj je in česa ne, prav tako pa pričakujem tudi od drugih, da me bodo glede tega pustili pri miru. In, sori, ampak stavek tipa
Citat
sigurno pripomoreš že s tem ko ne ješ mesa
je nekoliko pokroviteljski.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #439 : četrtek, 12.05.2011 : 11:18:09 »

Tole z več površinami za nemesno prehrano ne drži.
Če danes ogromen delež rastlinske hrane (soje ipd, ne trave) poje živina, potem je jasno, da bi v svetu, kjer bi se pojedlo bistveno manj mesa (odpoved mesu je itak povsem iluzorna), te površine šle za rastline namenjene prehrani ljudi. Ni treba novega gozda izsekat, samo nadomestiš kulturo, včasih pa še tega ne bi bilo treba. Zaradi mene tudi ne bi bilo čisto nič škode, če bi se kak vinograd in nasad hmelja s čim drugim zasadil, sploh glede na to, kje smo Slovenci na lestvicah konzumacije alkohola, samomorov, kolk smo nasilni in kolk jih pod gasom še vedno sede za volan.

Ali bi izginila večina vrst 'jedilnih' domačih živali?
Težko verjamem. Ali kraševc danes še pase živino in preganja trope volkov? V veliki meri ne več. Obstaja pa inštitucija, ki ti 'pove', kateri pes je kraševc in bi bil potencialno primeren za to. Pasma kot taka torej z nerabo ni izumrla, se je pa res bilo treba potrudit zanjo, veliko je potem na ljubiteljih. Tudi take in drugačne pasme tončk bi lahko še vedno obstajale, čeprav bi jih bilo precej manj. Lahko bi recimo ljubiteljem kosile sadovnjake, ali pa bi skrbele za košnjo drugih zelenih površin (ponekod na Nizozemskem vidiš to). Fajn je, ker ovčka to lahko počne do pozne starosti, ne rabi bit niti mlečna, niti posebej fit. Upam da vemo, da je tole samo teoretične narave, lahko kar pozabimo, da bi kdaj do tega res prišlo. Zmanjšana konzumacija mesa bi bila pa koristna za okolje in posameznika - saj nam je jasno, kako gre to s holesterolom, pritiskom in podobnim (eni imate srečo - ali genetsko ali slučajno ali pa na drugih področjih ful skrbite za zdravje, da iz te statistike tolčete ven, splošno pa ni tako).

Pepsi, ribe imajo tudi meso, težko rečt torej, da je nekdo, ki jih je, 'človek, ki ne je mesa'. Je pa res, da se jih v različnih filozofijah jemlje precej drugače od ostalega mesa.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #440 : četrtek, 12.05.2011 : 11:23:40 »

Tole z več površinami za nemesno prehrano ne drži.
Če danes ogromen delež rastlinske hrane (soje ipd, ne trave) poje živina, potem je jasno, da bi v svetu, kjer bi se pojedlo bistveno manj mesa (odpoved mesu je itak povsem iluzorna), te površine šle za rastline namenjene prehrani ljudi.

Točno tako - ampak tega se meni ni dalo pisati. Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #441 : četrtek, 12.05.2011 : 11:25:19 »

Bi sle, vprasanje je, za kaksno ceno (gnojila, pesticidi,...).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #442 : četrtek, 12.05.2011 : 11:55:09 »

Hm, glede na to, da tudi pridelek za živali ne zraste kar od sončka in božje ljubezni, ne vem če bi bilo res tako zelo drugače. Pa tudi sicer živinoreja ni glih strašno čista reč. Odpadek - gnojnica in gnoj gresta pri nas lepo na travnike, v količinah, ki niso za 'izboljšanje tal' koristni čisto nič in pred dežjem romajo direkt v podtalnico.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #443 : četrtek, 12.05.2011 : 11:58:35 »

Za vas ne vem, ampak pri nas pasniki sigurno niso monokulture.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #444 : četrtek, 12.05.2011 : 12:34:25 »

Če bi vsi postali vegetarijanci, bi velike površine, ki niso primerne za nič drugega kot za pašo ostale neizkoriščene in bi jih preraslo grmovje in trnje (večina pašnikov je tam, ker drevje ne more več uspevati) kar niti ne bi bilo tako slabo. S površinami, ki jih je mogoče obdelati, pa ne bi bilo tako fajn - travniki (ki pri nas večinoma nikakor niso monokulture ampak povsem soliden ekosistemček) bi postali odveč, saj trave noben več ne bi jedel. Torej bi se vse kar je mogoče zoralo. Seveda tisto, kar bi ostalo, ko bi se zgradile vse potrebne ceste in industrijske cone. Posejalo bi se tisto, kar bi šlo najbolj v denar - torej rastline za predelavo v gorivo. Monokulture, pri katerih ni niti tistih varnostnih mehanizmov, ki veljajo za pridelavo žit za krmo. In ja, po vsej verjetnosti bi se morala tudi površina za pridelavo hrane za vegetarijance povečati - ker se ponavadi lepo pozabi, da se  živina večji del prehranjuje s travo in ostalim rastlinjem, ki ga ljudje ne moremo prebaviti.

Ali pa bi prihodnost prinesla kaj lepega nepričakovanega - recimo gensko spremenjene simbionte, ki jih bodo dobili že otročički in se bodo lahko lepo pasli kot krave. Al pa postali zeleni in živeli od fotosinteze.

U pa še ena dobra stvar bi bila: končala bi se večna vojna med lastniki psov in lastniki travnikov - ker bi oboji izumrli.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #445 : četrtek, 12.05.2011 : 12:36:32 »

ob tem sem se spomnila na nek film o grški poroki 

Aunt Voula: What do you mean he don't eat no meat?
[the entire room stops, in shock]
Aunt Voula: Oh, that's okay. I make lamb.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #446 : četrtek, 12.05.2011 : 12:51:22 »

Seveda tisto, kar bi ostalo, ko bi se zgradile vse potrebne ceste in industrijske cone. Posejalo bi se tisto, kar bi šlo najbolj v denar - torej rastline za predelavo v gorivo.

To, da se proti podnebnim spremembam borimo s tem, da hrano kurimo za energije, je tako ali tako ena največjih neumnosti, ki bi jo morali prepovedati.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #447 : četrtek, 12.05.2011 : 12:53:03 »

Hm, vidve o pašnikih, jaz pa o tem, da večina živali ni tam zaradi paše visokogorskih hribčkov, ki so preveč nagnjeni, da bi se jih dalo kosit. Dejmo bit realni: farma v Ihanu - proti 100.000 pitanih pujsov letno (upam da mam pravi podatek). Zanje uvažajo sveže seme iz Norveške. Iz Norveške! in ne, ne jejo travce s planinsko reso in marjeticami.
Visokogorski pašniki in tistih par krav lahko zaradi mene ostanejo, itak pravim da ukinitev ni realna, tako da so odgovori s 'če bi vsi...' nepotrebni. Če bi se pojedlo le tistih nekaj krav iz pašnikov v krajih tamkjermurkecveto, bi se lahko pogovarjali o tem. Vprašanje je, na kateri strani bi bila potem jaz. Dokler grejo pa pujsi po hrano na Norveško in jih na eni farmi živi toliko na kupu, se moramo pa o drugačnih pomenih živali za ohranjanje krajine menit.

Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #448 : četrtek, 12.05.2011 : 13:05:26 »

To, da se proti podnebnim spremembam borimo s tem, da hrano kurimo za energije, je tako ali tako ena največjih neumnosti, ki bi jo morali prepovedati.
bravo
In ne samo to: hrano kurimo (!!!) za gorivo ve-se-koga, medtem ko drugod ljudje ne umirajo ampak dobesedno crkavajo od lakote. Ej, živimo v svetu, kjer je gorivo pomembneje od življenja...In še se najde nekdo, ki sanja, da bodo površine, ki so danes zasedene z živinorejo in ki jutri mogoče ne bodo to več ali pa bodo to v manjši meri, namenjene površinam za prehranjevanje ljudi? Na podlagi česa tako optimistično razmišljanje? 
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #449 : četrtek, 12.05.2011 : 13:07:52 »

Ampak saj to je. Itlam pise valda utopicno "kaj bi bilo, ce bi vsi postali vegetarijanci". To je itak nerealno in tudi nepotrebno.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 ... 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 ... 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines