mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 07.05.2024 : 07:06:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: irski terier
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: irski terier  (Prebrano 52519 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tincat
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 136


« Odgovor #30 : petek, 15.06.2007 : 18:38:49 »

hello, torej v Zagrebu je blo fenomenalno! Grin sicer mal vroče,a je blo za zdržat. Glede ircev ni blo nč novga na "sceni", na žalost pa niman nti ene slike kr sm raj klepetala z razstavljalci in cartala "devilčke" Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Ja ga. Helga sploh ni mislila pridet, pa je naključje le hotel, da se srečava!!! Cool Smo se o vsem pogovorile. Tongue Svojih psov ni razstavljala, kr gre z njimi ta vikend na razstavo v Salzburg. Smo se pa zmenile d jih grem pogledat ko bom šla kej v Nemčijo.  Cheesy

Lep irski pozdrav; Tina Wink
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #31 : sobota, 19.01.2008 : 16:00:03 »

Tole je pa edini irec, ki je bil prijavljen na CACIB Ljubljana in CACIB Tromostovje ...
Imena nimam, ker nimam kataloga. Njegova lastnica pa naj bi pred leti imela eno boljših vzrej ircev, vmes je imela malo premora, sedaj je pa spet počasi začela. To je vse kar vem oz. se spomnim.  Smiley



[attachment deleted by admin]
Logiran
samson
rad pišem
****
Sporočil: 320


« Odgovor #32 : sobota, 19.01.2008 : 19:38:28 »

Tale požeruh (iz lastnih izkušenj je zelo "lačen" pes) je CH Fairfax v.f. Weiten Flur, vzred. in lastnice Bifflove iz Avstrije, od katere je pred leti svojo prvo irko Daisy kupila Suzana, in ta psica je bila potem temelj njene vzreje.
Logiran
Bea
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 158


« Odgovor #33 : sreda, 30.01.2008 : 22:22:14 »

Tale pasma mi je tudi zelo všeč. Ne prevelik, pa še vedno dovolj velik, da ti služi za zaščito. Všeč so mi namreč veliki psi, vendar mojim niso (ker so kao veliki, zasedejo veliko prostora itd. - njihovo mišljenje pač). Vendar imaš pri večernih izhodih drugačen občutek z večjim psom (čeprav je drugače po značaju kot muca), kot z malim, ki te opozori lahko samo z laježem. Problem pa je, da ne vem, kako bi se pri meni obnesel terierski značaj. Z njimi namreč nimam izkušenj. Rada imam cartaste pse, sama sem bolj nežna, čeprav pa sem dosledna pri zahtevah. Našla pa sem tuji forum o ircih, kjer so lastniki govorili o stvareh, ki so jih špičili njihovi psi (predvsem uničevanje), pa mi je dalo misliti. Če je tukaj kdo, ki ima psičko irko, bi bila vesela dodatnih informacij o karakterju, živahnosti, zahtevnosti za vzgojo. Zadnja leta sem predvsem navajena starejšega lovskega psa, ki večino dneva prespi, tako da si trenutno ne znam predstavljati, kako zahteven je lahko pes. Morda bi mi značajsko bolj pasal pšeničnik.
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #34 : sreda, 30.01.2008 : 23:36:17 »

tukaj bi ti lahko pomagala tincat - sama ima sicer samca, je pa zelo padla v irce.  Smiley
Pšeničniki so včasih čisto ne terierski, irci so bolj "značajski" psi. So pa skoraj vsi terierji cartkarji, tudi irci.
Uničevanje pa je včasih lahko rečem kar lastnost vsake pasme oz. vsakega mladiča.  Smiley

Meni so irci všeč - imajo tako osebnost, nekako mi delujejo zelo aristokratsko. Pametni, lepi psi, uporabni na vseh področjih, niso ne preveliki ne premajhni. Res je, da jim rečejo tudi "rdeči hudički" - ampak ob pravem lastniku oz. pravi vzgoji tak hudiček lahko hitro postane prav super prijeten skoraj angelček  Grin

Pšeničniki so kar občutljiva bitja - je treba malo z rokavicami včasih, da mu ne poči srce.  Grin
Obe pasmi pa rabita sprehode in gibanje; doma so sicer res bolj zaspančki, zunaj se pa razživijo.  Smiley
Logiran
tincat
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 136


« Odgovor #35 : sobota, 02.02.2008 : 12:49:52 »

Hej, sm bla kr malo presenečena ko sem vidla, da se ne pogovarjam več sama s sabo na tej strani.Smiley
No pa da preiden kar k stvari in uničim nekaj klišejev, ki krožijo o ircih... Tongue
Naš Atos bo aprila star 9 let in ni v nobenem pogledu podoben skoraj 9 letnemu psu, ravno včeraj mi je ena gospa na sprehodu rekla, da je pa sigurno še maldiček, ker je tako razigran. Glede uničevanja pa je tako, vask pes je uničevalec, če ga primerno ne vzgojimo. Tako, da ni Atos odkar je prišel uničil nobene stvari, razen kakšnega pokata ko je bil mladiček, ps še to zavoljo mlečnih zob:) Irski terierji so zelo inteligentni in iznajdljivi, hitro se učijo, predvsem trikov, polni energije in vedno pripravljeni na igro, so pa tudi izvrstni čuvaji. Drži pa tudi, kar je rekla Sanci_cat da delujejo aristokratski, jst to opažam pri hoji in izražanju, všasih hodi kot kakšen konj v kasu, čisti važič je. Cool Če srečava kakšnega psa ali psičko se naš gospoda usede in počaka da pride do njega, moram pa priznati da je velik zapeljivec, spogleduje se tako z dogami kot tudi s ameriško staffordko, na tem področju je pravi don juan Tongue Ma tud mačje prijatle:)  Je pa velik cartljivec, skos je rad v naši bližini in pokaže s tačko da ga je treba čohat, to je ena taka maza. So pa irci zelo podvrženi psi, za gospodarja bi naredili vse, zelo so lojalni. Je pa res, to se kaže večinoma pri samcih, da so zelo dominantni, radi podrejajo druge pse, razen psiške seveda ... Smiley Aha pa še tisto, da to ni pes za začetnika, to sploh ne velja, Atos je moj prvi pes in je čisto normalno socializiran in lahko rečem, da celo bolje vzgojen kot marsikateri pes, ki ga pripisujejo kot "začetniški". Je pa v sloveniji dokaj malo ircev, nekaj v Lj, drugi pa smo razgubljeni po Sloveniji.
Sedaj pa če imaš klakršno koli vprašanje v zvezi s irci, vzreditelji, nego,če bi ga rada vidla v živo, karkoli torej; piši na forum pa bomo probali zrihtat. :)Sama načrtujem nakup še enga irca in mam tud zbrano psarno, sam čakam na pravi trenutek in pravega psaoz. psičko. Ker sem v stiku z nekaterimi vzreditelji ti lahko priskrbim informacije o leglih itn. P.S. Konec januarja /začetek ferbuarja se pričakuje eno zelo obetavno leglo:) Lep pozdrav! Wink

Logiran
Bea
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 158


« Odgovor #36 : sobota, 02.02.2008 : 14:43:02 »

Tincat, tudi jaz sem vesela, da si se oglasila. Vem, da bom čez nekaj časa kupovala psa, vendar pa trenutno ne vem, kje točno bom živela, zato sedaj čakam in raziskujem, kaj bi nama ustrezalo s fantom. Lahko bi se reklo, da sklepava kompromise, ker če bi bilo po moje, bi imela nemško dogo Wink. Njemu pa so nasprotno všeč manjši psi (najraje bi imel parson russla). Ker pa bo večino dela s psom na meni, bi si rada izbrala tako pasmo, da jo bom "sfolgala". Sedaj torej raziskujem eno manjšo pasmo (cairn terier) in tudi nekaj vmes - pšeničnik (težim k večjim psom).

Ko sem zagledala irca na sliki, mi je bil takoj všeč izgled, vendar pa s terierji nimam izkušenj, zato sem zelo previdna in se bom dobro pozanimala, če mi bo ta karakter ustrezal. Všeč mi je, ker ima krajšo dlako kot pšeničnik, da ne pobere toliko umazanije (čeprav mi ga ni problem prati - izkušnje z španjelom, samo je pa nega tako lažja). Trimanja pa se bi morala še naučiti.

Glede na to, da si napisala, da je cartljiv, mi je zelo všeč. To mi je blazno všeč tudi pri dogah. Je pa res, da je manjši "paket od psa" Wink bolj priročen, kar se tiče transporta, stroškov in srečevanja z drugimi ljudmi (predsodki glede velikih psov). Čeprav drugi ljudje in stroški niso toliko pomembni, pomemben je odnos z mojim fantom, kako se bova uskladila, ker imava drugačne izkušnje glede "imeti psa", kaj se z njimi počne, koliko se z njimi ukvarja itd.

Na internetu sem si ogledala stran od Royal Rubys Irish Terrier. Zelo dobro imajo predstavljeno, kako vzgajajo in skrbijo za mladiče (jih izpostavljajo različnim situacijam). Poleg tega so začeli tudi z cairn terierjem. Edino mi ni všeč njihov način trimanja (oblika).

Imela bi psičko, vendar je po vsej verjetnosti ne bi parila ne razstavljala. Želim si spremljevalca, s katerim bi lahko hodila naokrog, ga vzela po opravkih, da bi me počakal pred trgovino ali v avtu, se učila trikcev, poslušnosti, bil dober prijatelj (bodočim) otrokom, se kolikor toliko dobro razumel z drugimi psi, sprejel tudi morebitno domačo muco itd.

Kakšen je Atos doma? Če se nič ne počne ali poležava, ali skoz teži, da hoče nekaj delat? Ne moti me, če pes hodi z mano po stanovanju, me opazuje pri opravkih, ne vem pa če bi se zmogla stalno ukvarjat z njim v smislu igre, da nekaj delaš z njim itd. (primerjava z parson russlom). Ga moraš recimo tudi stalno imeti na očeh, da ne ušpiči kakšno? Jaz bi ga/oz. jo navajala na kletko (da bi varno počakal, ko me ne bi bilo doma). Koliko časa počaka tvoj doma sam?

Ali se je zapleteno naučiti trimanja?

Toliko zaenkrat z vprašanji. Saj se mi bodo porodile še sproti. Vsekakor pa ima željo to pasmo videti tudi v živo, ker šele takrat dobiš občutek, kako se pes obnaša in kakšen ima karakter.

LP
B.
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #37 : sobota, 02.02.2008 : 15:16:57 »



Imela bi psičko, vendar je po vsej verjetnosti ne bi parila ne razstavljala. Želim si spremljevalca, s katerim bi lahko hodila naokrog, ga vzela po opravkih, da bi me počakal pred trgovino ali v avtu, se učila trikcev, poslušnosti, bil dober prijatelj (bodočim) otrokom, se kolikor toliko dobro razumel z drugimi psi, sprejel tudi morebitno domačo muco itd.


Tale primer mi je pa enkrat opisala Janja; sama je večkrat opazila eno gospo? z ircem, ki je bil prosto spuščen, ko je šla v trgovino pa jo je mirno zunaj počakal.
Irci so grozno pametni psi, ogromno se jih da naučiti.
Mislim, da pa je treba mladička že od malega navajati na manjše živali - terierska kri je kar hudič, samo z vztrajnostjo se doseže marsikaj. Envy (pšenična terierka) načeloma sovraži mačke (in to zelo) ampak je bila Janja tako dosledna in vztrajna, da je  zrelo psica navadila na sobivanje z domačim mačkom. Sprejela ga je, sam še vedno pa ne mara drugih mačk.
Z otroci pa so načeloma terierji zelo nežni in prijazni; prej je vprašanje kakšen je otrok do psa...
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #38 : sobota, 02.02.2008 : 15:25:01 »

Sem še pozabila napisat;

ne pišem tukaj primerov s pšeničniki zato, da bi začela navijati za to pasmo, samo primere na katere sem posredno ali pa neposredno naletela.

Trimanje tudi ni tak bavbav, še vedno ga na koncu lahko pelješ k frizerju, ki to obvlada in te on nauči.
Življenska doba je tam cca. 12 let ali več (tincat popravi me, če se motim) tako da se pripraviš na kar dolgoletno crkljanje  Smiley

Pa da še malo navijam za terierje - večinoma smo lastniki terierjev tko fejst druščina   Grin  Ni važno katera pasma ...


tincat - kdaj pa bo nova pridobitev? 
Logiran
Bea
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 158


« Odgovor #39 : sobota, 02.02.2008 : 17:25:27 »

"Življenska doba je tam cca. 12 let ali več (tincat popravi me, če se motim) tako da se pripraviš na kar dolgoletno crkljanje"
Imam skoraj 17 letnega španjela, pa se še vedno nisem naveličala crkljanja - tako da ... Wink 

Glede otrok in psov pa menim, da otroka nikoli samega pustiti s psom, vedno pod nadzorom. Prav tako nisem privrženec ideje, da greš po mestu s spuščenim psom (pa če je še tako ubogljiv). Sem pač malo panik in nočem tvegat, da se psu kaj zgodi zaradi tega.

Še nekaj me zanima - se irci radi vozijo v avtu, oz. kakšni popotniki so (kako se obnašajo, ko gredo z nami na pot)? In pa lepljenje ušes, da lepo stojijo - je to treba početi vsem mladim irskim terierčkom?
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #40 : sobota, 02.02.2008 : 17:58:50 »

Psa lahko sama nekako navadiš na vožnjo v avtu; nekateri jo naravnost obožujejo že od prvega dne, drugi pa potrebujejo več časa.
Nekaterim terierjem se lahko predhodno lepijo uhlji (ko so mladički), ker ali niso vzreditelji prepričani, da bodo sami stali normalno ali pa jim res ne. Drugi pa tega ne rabijo. Elmo in mislim, da kar vsi njegovi bratci in sestrice, tega niso rabili in nihče ni imel lepljenih uhljev.
To je pač genetika.
Lepljenje je neke vrste lepotni popravek.
Logiran
tincat
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 136


« Odgovor #41 : nedelja, 03.02.2008 : 15:02:16 »

Pa da začnem...Smiley glede vožnje v avtu je zlo priden, ne cvili, ne laja, večino časa sedi in gleda vn al na leži. Kar se življenjske dobe tiče, ti zgornji podatek vse pove da je pri skoraj devetih letih čisti mladič. Kokr se pogovarjam z rejci in lastniki je kr višja od 12 let.  Mi je zelo všeč, da razmišljaš z "zdravo pametjo" kot se reče, v mestu psi sodijo na povodec, če ne zaradi drugih stvari, je dovolj že dejstvo, da obstajajo ljudje, ki ne upočasnijo avta, ko vidijo spuščenega psa.  Angry Angry Angry  Glede nege so pa res nezahtevni, mi gremo 3 do 4 krat na leto k frizerki, ki je ena redkih, ki pravilno potrima irca in to stane 20 evrov, tko da ta pes res ni "drag" za vzdrževanje. Lahko se pa tud sama naučiš, sam je men kr fajn da dela to en drug, da se pes navadi prijemov tujih ljudi... predvsem glede rezstav. Kopam ga tud, bol poredko, enkrat na mesec, včasih še bol poredko, poleti še posebej uživa da se tko shladi. Pa fajn je ker ne pušča dlak po stanovanju. Glede lepljenja ušas je vse gensko pogojeno, mi smo jih lepli, to se nardi pri 2-3 mescih, oz. bolš je čim prej in se pusti, dokler se lepilo samo ne odlepi, oz. zraste spodi nova dlaka, to traja okol 2 mesca (je že kr neki časa od takrat Wink ) Je pa to bol zadeva, k je povezana z razstavljanjen, kjer res gledajo na vsako malenkost.
Ja je ful cartljiv, pa ni zdj tko da ti skos sledi po stanovanju in neki hoče, je zraven v sobi in počiva v svojem kotu, kavču, košari... Je pa res da ma rad svoj mir, je kot nekak bodyguard,  Cool k je rad skos zraven, vendar v diskretni oddaljenosti, ne pa kt en ponorel oboževalec  Grin Atos je navajen da je sam v stanovanju, ma dnevno sobo in hodnik in res nč ne uniči, ne glede na to da je ful kablov na tleh in daljinci so na mizici, vse ostane tam, kjer je. Pa ful je čist, ko je mel drisko, je tolk dolg cvilu pr vratih, da smo se zbudil, da je šel vn kakat. Po moje je pol tud tuki tista aristokratskost, da je res tak en FIN pes. Tud zuni ne skače po lužah in se ne valja po tleh(Sanci cat, na tisti sliki "blatni Elmo" bi mojmu oči vn padle, če bi jo vidu Tongue).  No ja to je zaenkrat to. Jutri pa greva v Novo mesto na pregled, da mu bojo pol sčistl zobni kamen, da bo mel spet bleščeče zobke.  Grin
Logiran
tincat
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 136


« Odgovor #42 : nedelja, 03.02.2008 : 15:08:10 »

Sanci-cat ;ja nova pridobitev. Fax mi meša štrene. Bi mogla it pogledat leglo v Nemčijo  decembra, sam se mi ni izšlo - pomanjkanje časa, bojo mel pa konec februarja leglo, pa bom šla predvidoma na zečetku aprila gor. UPAM BA BO ZDJ VSE KLAPAL. Tko da mal vidim kak se leglo obnaša pa kakšni so njihovi psi, pa da mal vidim ostale pse iz njihove psarne, tko da me še kr neki dela čaka!!! Raj se 100% prepričam in da zberem res top psa, in na tazga bom čakala tud več let če bo treba( beri ne več kot 5 let) Smiley) Kaj pa ti in tvoji načrti?
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #43 : nedelja, 03.02.2008 : 18:32:43 »

Ja kar se tiče "vzdrževanja" so irci sigurno bolj enostavni kot pšeničniki. Sam dokaz je res tista slika blatne podganice (alias Elmer). Obožuje blatne kotičke ...  Cool
Elmer je doma pa kot senca - vsake toliko časa mi pride s kako žogico naokol, da mu mečem 10 minut, potem pa zgubi zanimanje. Kamor grem pa jaz gre sigurno tudi on ...  Grin Še na wc-ju mi ne da miru.  Grin

Ja moji plani - doba manjša od treh let, legla pa si žal ne bom mogla v živo pogledat. Pa tudi vzreditelj mi bo izbral tapravo psičko zame; so namreč iz Nizozemske.  Undecided Se pa dopisujem z njim in že pozna tako moje želje kot mojo vzrejno smer.  Smiley
Logiran
Bea
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 158


« Odgovor #44 : nedelja, 03.02.2008 : 20:37:16 »

Kar sem do sedaj prebrala tukaj, mi je zelo všeč. Kaj pa stvari, ki vam pri vašem psu niso všeč, vam gre kaj na živce, bi pri vzgoji delali drugače, če bi šli od začetka?
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: irski terier
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines