mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 16.05.2024 : 11:34:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problem lajanja
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Problem lajanja  (Prebrano 59985 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Penny
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 302


WWW
« Odgovor #180 : četrtek, 12.11.2009 : 17:42:33 »

Jaz bi rekla, da bi to znal bil problem, da ne more do vas. Vidi vas, do vas pa ne more.
Ne vem no, psi so družabna bitja in si želijo človeške bližine.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #181 : četrtek, 12.11.2009 : 20:24:31 »

Jaz poznam enega aljaškega malamuta in prav tako tuli, ampak tudi on je precej osamljen pes. Mislim, da je kuža samo osamljen in si želi vaše družbe.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #182 : četrtek, 12.11.2009 : 21:01:11 »

Ko so bili naši sami v pesjaku so tudi tulili, ali pa bevskali. Prav slišalo se je, kdaj to počnejo iz dolgčasa, kdaj se pogovarjajo z drugimi psi, kdaj gre kdo po ulici - vsakič drugačen zvok. Pa nista bila polarca, sploh ne. In sta to navado tudi razvijala postopno, z leti. Smo poizkušali marsikaj, pa ni kaj dosti pomagalo. Edina stvar, ki bi po moje zares pomagala, bi bila ta, da bi jih vzeli v hišo k sebi. Za stalno, oz. kadar bi bili mi doma. Večinoma sta bevskala in gnjavila zvečer, ko se je spustil mrak. Čez dan praktično ne.
Logiran
Harley Queen
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 55


WWW
« Odgovor #183 : petek, 13.11.2009 : 10:04:42 »

No, tudi mi smo imeli skoraj 12 let AM-ja, ravno tako samca, imel je pesjak in tudi naš je začel s tuljenjem tam nekje okrog 5 ali 6 leta, pred tem pa nič kaj. Smo se sekirali in vozili psa na preglede k veterinarju, smo tudi razmišljali o kastraciji ( ker naš je pa bil precej žleht Wink )ampak ga potem nismo kastrirali, ker smo odkrili čudežno zdravilo-kužeta smo preselili k nam v hišo! Tako da se strinjam z vsemi, ki pravijo, da bi tuljenje lahko bilo posledica osamljenosti! Morda ga v prejšnjih petih letih vaš kuža ni toliko čutil? Mogoče so ga zanimale bolj druge stvari-npr. okolica, sedaj pa se vedno bolj navezuje na svoje krdelo. Naš AM je bil namreč v mladosti neprekosljiv lump, niti za hip ni smel biti spuščen, takoj bi jo kam ucvrl, kasneje, nekje po 5 letu pa se je precej umiril in je postal praktično moja senca-vsepovsod mi je sledil, okolje ga je že manj zanimalo (ok, ni postal ovčar, totalno skoncentriran na gospodarja) ampak res se je spremenil in hkrati s temi spremembami se je začelo tuljenje-zavijanje... Kot sem že rekla, smo ga po par mesecih tuljenja preselili v hišo, nekaj časa se je prav videlo, da mu je precej vroče in smo mu skoz odpirali vrata, če bi raje šel ven, pa nikoli ni hotel, mogoče se je šel malo ven hladit, pol pa takoj nazaj noter (seveda, če smo bili mi notri-on je bil tam, kjer smo bili mi, ni prenesel, da bi nas le gledal skozi okno). Kasneje pa se je navadil, tudi temp. spremembe mu pozimi niso delale težav, v bistvu smo se na ta način, ker je bil skoz zraven nas več ukvarjali z njim in postal je res zelo prijeten in neproblematičen kuža. Od takrat sem sklenila, da bom vsakemu svojemu psu dala na voljo, da si sam izbere, ali bo raje zunaj ali notri z mano in trenutno imam 2 psa-dolgodlako belgijsko ovčarko in novofundlandca in kaj misliš, kaj sta si izbrala? Seveda sta z mano v hiši! Cheesy (oz. kjer sem jaz, tam sta onadva!)

Sedaj je seveda problem, če ne prenesete psa v hiši...? Nisi nič napisala oz. sem jaz spregledala? Mogoče bi ga vseeno spustili v hišo, da bo čimveč z vami oz. babico in ne zunaj sam, (tudi ponoči) pa boste videli, kaj bo...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #184 : petek, 13.11.2009 : 11:16:14 »

Ja potem pa res ni vprašanje zakaj tuli. To, da mora čepeti v pesjaku in vas gledati skozi okno je zame navadno mučenje. (pes naj bi bil načeloma tam, kjer so njegovi ljudje. Pesjak in  ketna - je čisto vseeno -  je povsem v redu, dokler je pes zaprt samo takrat, ko ni nikogar doma)
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #185 : petek, 13.11.2009 : 11:23:21 »

Hvala vsem za odgovore.

Glede sprememb sem že razmišljala in mi pade na misel zgolj to, da kliče babi za sprehod. Dopoldne gresta ponavadi z našo babi na svojo dvourno ali  daljšo seanso. Vendar nimata določene ure. Vsak dan gresta in to je to. Če ja kakšna psička v bližini? Ne vem v okolici ni nobenega novega psa. Vsi kupujemo očitno zgolj fante. Res je ko pride njegov čas za parjenje zavija, ma ne tako dolgo. Vse ostalo pa je klasika že 5 let.
vseeno hvala.

Sicer pohvalno, da z njim tečete vsak dan, ampak psa je treba zaposlit tudi mentalno, ne samo fizično.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pei2
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #186 : petek, 13.11.2009 : 12:37:50 »

Pozdravljeni,

vsem hvala za vaša mnenja in odgovore. Določene stvari so mi dale misliti. Sicer vse lepo in prav, vendar je moje mnenje (samo moje zato me lahko kritizirate), da mamlamut absolutno ni za v hišo.

Hvala za vaše odgovore
Logiran
Penny
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 302


WWW
« Odgovor #187 : petek, 13.11.2009 : 12:49:01 »

Zakaj pa ravno malamut ne bi bil za v hišo?
V bistvu - zakaj katerikoli pes ne bi bil za v hišo?
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #188 : petek, 13.11.2009 : 12:50:09 »

Ni nujno skoz za v hišo, lahko pa recimo dvakrat na dan za kako urco, da zadovolji nekaj potrebe po družbi.
Tudi ni treba, da se sprehaja po vseh prostorih, če vas to moti, že če ima eno svojo blazino v kuhinji in je tam na 'lezi', se mu s samo bližino krdelu naredi veliko uslugo in poteši potrebo po bližini in vključenosti. Saj to je mimogrede, ko recimo po kosilu še malo posedite in čvekate, se ga enostavno povabi noter, namontira na njegov prostor in pusti, da vas gleda, kako živite. Ta občutek, da je del življenja tropa, mu bo zelo veliko dal, verjemi.

Pa jaz predlagam, da se ga ob urah, ko ima navado zavijat, še predno začne s to dejavnostjo, fejst sprehodite, magari ob kolesu, z rolerji itd. skratka, da bo fuč.
Verjetno mu takrat, ko je res utrujen, ne bo pasalo prepevat...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #189 : petek, 13.11.2009 : 13:13:33 »

Malamut se v hiši zelo lepo obnese, ker (če se je prej dovolj gibal) je za razliko od samojedov in haskijev v hiši priden in pri miru in če nima kaj pametnega početi, ponavadi lepo spi.
Za razliko od ovčarjev recimo, polarci ne rabijo ne vem kako veliko mentalne zaposlitve, rabijo pa nujno tek in družbo. Če dejansko vsak dan hodi 2 uri in teče 1 uro (ponavadi lastniki pri tem ko navajajo koliko časa se s psom sprehajajo  čas fino raztegnejo) potem bi bilo temu delu nekako zadoščeno. nikakor pa ni zadoščeno potrebi po družbi, ki je pri polarcih večja kot pri večini drugih psov (ker so po naravi krdelni psi in samoto še težje prenašajo kot drugi).

Se povsem strinjam s FŽ. Z dodatkom: psi, ki so vedno zunaj, imajo lahko pozimi probleme v ogrevanih prostorih. Zanimivo - tisti, ki so navajeni na bivanje tako zunaj kot notri, pa teh problemov nimajo.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #190 : petek, 13.11.2009 : 13:37:26 »

Jaz bi izpostavila tale stavek od Lanabele, se mi zdi zelo pomemben:
Pesjak in  ketna - je čisto vseeno -  je povsem v redu, dokler je pes zaprt samo takrat, ko ni nikogar doma)

Dejansko dostikrat sploh tule na forumu kompliciramo, da mora pes živeti na kavču. Pes ne potrebuje nujno kavča. Niti mu ni treba spat na postelji (meni recimo se vsaj to drugo ne zdi prav, tako z vidika mojega miru ponoči kot z vidika rangiranja psa). Potrebuje pa občutek, da je del našega sveta. Mi imamo prijatelje, partnerja, sodelavce, kolege, mame, tašče in tete, on pa ima samo nas. Dovolj mu je, da nas gled in spremlja, da obrača glavo in nam s pogledom sledi, ko recimo pospravljamo in nosimo stvari na svoja mesta. Da spoznava odnose med družinskimi člani, ob čemer mu je tudi lažje določiti njegovo pravo mesto v našem družinskem krdelu. Da se mu torej vsak dan omogoči nekaj 'bondinga' z družinskimi člani ob njihovih vsakdanjih opravilih. Hec pri tem je, da ob tem ugotoviš, da tudi sam bolj začutiš psa in je korist obojestranska.

Skratka, potrebuje občutek 'jaz sem vaš, sem del vašega krdela'. Vseeno mu je, če je na repu tropa, samo da JE, ker če NI, potem pa je blazno nesrečen. Dokler pa čuti, da je, je lahko redno odlagan v pesjak, teoretično celo na verigo (žal poznam samo en samcat primer, ko jo smiselno uporabljajo in pes zato ne doživlja nobene škode) in ob tem ne bo nič strašno trpel. Roza plišaste blazinice nobel znamk so za nas, takale pasma bo čisto zadovoljna tudi z dvignjenim lesenim ležiščem v mrzlem pesjaku - dokler se ga tja odlaga in ne iz njega občasno rešuje ali zglolj jemlje iz njega za nekaj sprehodov. To je pomoje vsa potrebna umetnost.
Logiran
pei2
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #191 : petek, 13.11.2009 : 13:48:03 »

Fižolva župca, hvala za utemeljen in realen odgovor.
Bomo preizkusili in sporočim.
Logiran
Penny
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 302


WWW
« Odgovor #192 : petek, 13.11.2009 : 13:52:43 »

Fižolova Župca je lepo napisala, jaz pa bi samo še to dodala, da se ob tem zelo zmanjšajo tudi morebitni drugi psihični in vedenjski problemi - pes postane bolj umirjen, poslušen itd...  vsaj po mojih izkušnjah. Smiley
Logiran
pei2
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #193 : petek, 13.11.2009 : 13:54:21 »

Lanabela, mogoče nekateri lastniki dejansko pretiravajo pri času, ki ga preživijo na sprehodu s svojim ljubljenčkom. Jaz sem pretiravala v drugem smislu, saj je to minimalni čas, ki ga sigurno lepotec preživi na sprehodu.
Ko sva se z možem odločala z pasmo psa je bil edini pogoj, da bo lahko sledil najinem načinu preživljanja prostega časa. Tek vsak dan, ob koncu tedna pa hoja po hribih. Čas, ki pa je najlepši z lepotcem in tudi najdaljši sprehodi so ponavadi takrat, pa je ob slabem meglenem ali deževnem dnevu, ko si narava odpočilje od nas ljudi, ko ni nikogar zunaj, narava pa ti ponuja tisto blaženo tišino.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #194 : petek, 13.11.2009 : 14:04:41 »

Pei2, samo še ena stvar morda - da vaju zdaj ne zapelje kaka slaba vest.
Še vedno sta vidva tista, ki odločita, kdaj bo noter. Jemljita ga k sebi predno začne lajat (če ima svoje ure), ali pa sicer, ko je priden. Da ne bo 'revež' dobil občutka, da samo malo zapoje, pa vidva že pritečeta in ga pomilujeta in bašeta v dnevno. Bi imeli kmalu celodnevne pevske vaje in gospoda psa, ki vrti svoje okrog vseh 40tih prstov, kot jih imata z možem skupaj Wink.
Poročaj, ja Smiley.
Logiran
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problem lajanja
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines