mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 16.05.2024 : 01:44:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...  (Prebrano 25887 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Simon_in_Bay
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 662


« Odgovor #45 : torek, 11.05.2004 : 09:57:09 »

Brez skrbi, z vzrejo se ne mislim ukvarjati, če se bomo odločili bomo imeli samo 1-2 legli. Ker kot si Sirtaki povedala se res glede znanja ne morem primerjati s tabo in drugimi, bom pa zato vseeno psičko peljal pregledat kolke in oči, čeprav to vzrejno ne predpisuje. Upam pa tudi, da mi boste takrat ko bom iskal pravega samca vi strokovnjaki pomogali Cheesy, kot ste mi že velikokrat!
Lp
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #46 : torek, 11.05.2004 : 12:06:56 »


No Simon_in_bay pa brez zamere ane, ampak tvoje pisanje res lahko povzroči precej dvomljivih interpretacij.

Ravno o temu govorimo, da če so že vzrejna pravila v kaki državi šlampasta in povsem v škodo pasmi, se lahko pasmo in tudi mladiča (ter seveda vzreditelja) zavaruje s kupoprodajno pogodbo. Dvomim, da bi bilo tvoji vzrediteljici absolutno vseeno, če bi ti vzrejal s psičko brez vseh potrebnih pregledov, ker pač tega pravila v Sloveniji ne predpisujejo...
Sicer pa se sam zavedaš kaj je potrebno dati pregledati pred vzrejanjem border colliejev in boš seveda to tudi naredil. Večina pa jih ne. Ne pozabi tega. Bi pa, če bi jih k temu zavezovala pogodba.


LP

Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #47 : torek, 11.05.2004 : 22:01:49 »

Pogodba... Ko sem jaz pisala mojo prvo pogodbo (in upam da zadnjo, sicer: "never say never"), so se mi roke tresle.... ko sem jo podpisala, sem jokala... od žalosti? Morda! Od veselja? Morda!

Pogodba... Čemu in zakaj? Vzdrži, ne vzdrži? Splošna, podrobna? Prepovedi, zahteve?

Jaz jo imam kot podpisan spomin, z naslovi, imeni, številkami... Predstavlja mi zaključek enega pomembnega obdobja, ki ga ne bom v življenju nikoli pozabila...

In kot je nekdo zapisal, hočeš-nočeš:
Citat
bom namrec odgovorna celo njihovo zivljenje, prav tako za njihove potomce
pa četudi je odgovornost še nekje nazaj, mnogo, mnogo nazaj, nazaj... če sploh lahko govorimo o odgovornosti za to, na kar nimamo vpliva.

Pomembni so ljudje ... ne pogodba! V pogodbi nikjer ne piše, da se je potrebno kasneje "družiti" - v kolikor je korekten odnos, pride to samo po sebi.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #48 : torek, 11.05.2004 : 22:28:51 »

Ne bom komentiral raznih izjav nekaterih tukaj, povedal pa bom kaj bi jaz zahteval v pogodbi:

1. Sem absolutno za to, da se, preden se odloči, da se psico in plemenjaka pari, vsako leto opravi pregled psa, oči in ostalih pomembnih stvari za določeno pasmo in se mu slika kolke, če pa to za določeno pasmo ne zahteva zakon, se od bodočega lastnika to zahteva V POGODBI. Tukaj pa gre ZA ZAŠČITO PASME, v tem primeru upravičeno in ne kot v primeru kastracije, kot trdite nekateri, kajti pes brez vzrejnega dovoljenja tako ali tako ni primeren za izboljšavo pasme in ni vzrejni potencial. Je le 'valilec' nerodvniških psov, ki pa imajo prav tako kot vsi ostali pravico obstajati. Ker so ustrezni pregledi pred paritvijo, čeprav niso v zakonu, po mojem nujni, bo to v moji pogodbi sigurno pisalo! Oz. bo pisalo v pogodbi vzreditelja, katere psico bo zaplodil moj samec.

2. Zdravstveno stanje mladičev je odvisno tudi od znanja vzreditelja ali je izbral pravilno paritveno kombinacijo ali ne. No v tem primeru pa lahko kupec toži tega vzreditelja, ker je zaradi neznanja spravil na svet npr. pri kokrih PRA mladiče, ki bodo še bolj ogrozile pasmo kot je že. Ne moreš vedeti, da ima nek pes PRA, izveš šele takrat ko zboli, v tem času pa lahko spravi na svet ohoho mladičev. Sem za to, da bi v pogodbi pisalo, da v primeru, če npr. 3/5 psov ali VEČINA v leglu zboli za isto dedno boleznijo, vzreditelj povrne vse stroške 'zdravljenja', psa pa najbrž po 8ih letih ne bo smiselno zamenjati a? Roll Eyes Bo vzreditelj zelo premislil s kom pari in gledal daleč, ne samo za ovinek! Kastracija takšnega mladička je v tem primeru stvar 'pameti' lastnika, to od njega ne morem zahtevati.

3. V moji pogodbi bi torej pisalo, da je v vse mladiče vložena najvišja raven znanja in oskrbe, izbrana odlična paritvena kombinacija, da so vsi mladiči veterinarsko pregledani, socializirani, razglisteni, ob oddaji zdravi in cepljeni. Da imam v primeru, da lastnik prodaja psa, prvi pravico, da ga odkupim. Da so oddani brez PLAČILA rezervacije, ker se mi zdi to banalno. Da v primeru dedne bolezni večine psov iz legla, povrnem bolniško oskrbo. In da v primeru slabe oskrbe, psa po predhodnem opozorilu brez povračila kupnine odvzamem. Za psa tudi ne bi zahteval kastracije, kot sem že rekel je to stvar zdrave pameti lastnika. Mladiče bi oddajal pri 3-4 mesecih, takrat se že vidi za koga je kdo, kdo je vrhunski in kdo povprečen. Na podlagi tega bi bila določena tudi cena.

4. V pogodbo lahko napišeš marsikaj, tudi to, da bodoče mladiče lastnik ne bo prodajal za zaslužek in da psica ne bo imela več kot 3 legla v življenju, pa da bo psa vodil v šolo (razen če sam plačaš, pa še takrat ne), pa hranil z Barf hrano pa ne vem kaj še vse, vendar zelo težko potem takšne stvari zahtevaš od bodočega lastnika oz. ne moreš.

Lp!
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #49 : sreda, 12.05.2004 : 11:32:49 »

Ok, spet težim, to pa zato, ker sta mojo pogodbo sestavlja pravnik in pol pravnika Wink.
Težila sem z vsem mogočim, kaj mora biti vse zapisano v pogodbi, a naletela sem na nemalo problemov, da bom s temi svojimi zahtevami naredila pogodbo nično.
Torej kupoprodajna pogodba, mora biti še vedno napisana tako, da je v skladu z našo zakonodajo.
Zataknilo se je že pri tem:
vzreditelju dovoliti psa kadarkoli videti
Kako ga boste prisili, da vam pokaže psa, če on tega ne želi. Po nobenem zakonu ga ne morete tožiti, ker je pes popolnoma isto kot avto, pralni stroj, bicikl, ..... Psa se tretira kot stvar.  Shocked

A boste kar šli k nemu domov?
Tukaj ste vi v prekršku ne on, ker kršite nično pogodbo, ker se na tuje posestvo ne sme vstopat brez dovoljenja lastnika posesti.
V končni fazi vas lahko toži za motenje posesti in vam celo izbori prepoved približevanja!!! Shocked

V pogodbo pisati stvari, kot je sterilizacija/kastracija, evtanazija, prepovodi ne vem česa vse, je celo pravno gledano tako sranje, da ste  s tem zafrknili sami sebe, ker ste naredili že v začetku nično pogodbo.
Kaj pomeni nična pogodba pa upam, da veste Huh.

Tudi o vračilo kupnine, če se ugotovi, da je nekaj narobe zakon lepo določa kako in kaj. Z roki, v kolikem času je potrebno "reklamirati" stvar /predmet in kakšne so posledice za tistega, ki je stvar/predmet prodal.

Kaj pa pravite na to?

Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #50 : sreda, 12.05.2004 : 11:45:16 »

Kaj je potem sploh lahko noter?
resitev - kupis psa in ne psice in se ne ukvarjas z vzrejo - beri nimas legla. Upam, da ste razumeli, da je bila to sale...
Logiran
IgiS
gost
« Odgovor #51 : sreda, 12.05.2004 : 13:43:17 »

Madonca, še malo pa boste zapisali v pogodbo, da se mora bodoči lastnik ob klicu vzreditelja nemudoma vsesti v avto in se v 10 minutah zglasiti pri vzreditelju ter pripraviti psa za inšpekcijo  Grin Grin Grin.
Vse kar napišete v pogodbo je en sam lari-fari. Psa lahko bodočemu lastniku odvzame samo inšpekcija na podlagi prijave in dokazav, da je lastnik mučil ...... psa.

Sicer pa imate vzreditelji vse niti v svojih  rokah in vam ni nujno, da prodate psa prvemu, ki pokliče na vaš oglas (seveda, če tega ne delate izključno in samo za denar  Angry ), ampak se prepričajte, da boste deli psa v roke človeku, ki ne bo delal proti vašim standardom in prepričanjem.

Po mojem je pri nakupu psa šibkejša stran kupec in ne vzreditelj, tako da se mora kupec v pogodbi zavarovati, da mu vzreditelj vrne kupnino oz. zamenja psa, če se izkaže, da ima pes npr. dedno bolezen , displazijo itn., pri kateri pes ne bo mogel ustrezno opravljati svojega poslanstva oz. mu te napake ogrožajo zdravje.

LP
Igor
   
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #52 : sreda, 12.05.2004 : 14:29:10 »





Po mojem je pri nakupu psa šibkejša stran kupec in ne vzreditelj, tako da se mora kupec v pogodbi zavarovati, da mu vzreditelj vrne kupnino oz. zamenja psa, če se izkaže, da ima pes npr. dedno bolezen , displazijo itn., pri kateri pes ne bo mogel ustrezno opravljati svojega poslanstva oz. mu te napake ogrožajo zdravje.


   
Pogodbo piše prodajalec, ne kupec Shocked
Logiran
IgiS
gost
« Odgovor #53 : sreda, 12.05.2004 : 14:40:57 »

Pogodbo piše prodajalec, ne kupec Shocked
Podpišeta jo pa oba, a ne Huh
In če se kupec s pogodbo ne bo strinjal, jo pač ne bo podpisal Shocked

LP
Igor
Logiran
hipo
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 342


« Odgovor #54 : sreda, 12.05.2004 : 16:40:08 »

ko sem jaz kupila mojega psa sem dobila rodovnik in knjižico o cepljenju.
mislim da je to dovolj!
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #55 : sreda, 12.05.2004 : 18:27:00 »

Pogodba je super. tudi sam jo bom dal. ideje ki sem jih dobil tule, da jo bom znal sestavit, so super.

Ampak po vrsti:
-Moja večna lajna: Pes je v pravu stvar. Torej pogodba ki jo sklenemo ob nakupu velja kot vsaka druga stvarnopravna pogodba. Avto, krava, rabljen računalnik... Če kupec ne zna brat, ali je pravno neuk, je to njegov problem. Ignorantia iuris nocet-nepoznavanje prava škodi. Notarja ne rabimo. to je ena fama ki se je ustvarila ob uvedbi notarijata. Podpis zavezuje. Če jaz nekomu podpišem da mu dam miljon, sem zavezan to izpolniti. Drugače pač plačam še stroške sodišča in odvetnikov, ko izgubim. Ok, lahko da notarsko rabiš overit višje zneske, ali pa kake zadeve, ki jih imaš z državo, drugače pa ne. Podpis je podpis. Ko si na banki denar sposodim, tudi ne overjam podpisa. Podpišem puf, pa sem "njihov".

- sterilizacija. gre skozi tudi ta določba v pogodbi. Sodna praksa je pokazala, da imam prav. Kateri primer je to pa si sami poglejte na točno tem portalu, ko je razsodba glede mačke za katero je bilo določeno, da se v primeru da ne odgovarja pasemskemu standardu, sterilizira, bila takšna, da so "popušili lastniki, ki so neprimerno mačko parili, potem pa so jim jo vzreditelji odvzeli in dali steriizirat. seveda je lastnik tožil za krajo in poškodovanje stvari. in izgubil. Obrazložitev sodišča je šla v smeri da je to pogodbeno določilo bilo napisano zaradi koristi PASEMSKE zivali in pasme kot take, ki sta jo zasledovala oba podpisnika, ko sta sklepala pogodbo.

- Sam imam recimo psa v solasti. In to v takšni, ki mi dobesedno dovoljuje, da psa odpeljem, če se mi dvigne in ocenim, da kaj ne štima v njegovem bivalnem okolju in da zanj ni pravilno poskrbljeno. V bistvu imam psico v reji pri nekomu, ker je pogodba tako napisana. Tako ima on psa, jaz pa možnost vzreje. Vse stroške plačujem jaz. od hrane (ko jo prinesem seveda tudi pogledam psa ali je z njim vse ok) do zdravstvene oskrbe in razstavljanja. Razstavljal jo bo njen skrbnik, ko pa ne bo imel časa ali pa se mu ne bo dalo, pa jaz sam. In bognedaj, da bi se kaj hotel it na svojo roko. Lahko se morda kje drugje "špila", ampak z mojim denarjem pa nikakor. Ampak ok, to mi je pa prijateljstvo omogočilo, ker sem psa dal prijatelju. Pogodbo je pa vseeno rabil podpisat. Nobeno prijateljstvo ni večno.

-Preprečevanje začetnikom, da bi parili......ja in prav je tako. Sam sem recimo prav želel, da bi vzreditelj moje psice, ko sem bil še "zelen" hotel sodelovat. pa ni. vzel denar in basta. Kdo je več škode pasmi naredil? on ali jaz, ko bom paril? Pomojem on. Jaz sem danes sicer naredil domače naloge in vem kaj in kako bom počel v vzreji. O kvaliteti vzreje kjer sem nekoč kupoval, pa imam danes povsem drugo mnenje. žal. ker sem prerastel vzreditelja. tudi za to mi je žal. Zanj namreč, ker ne raste.

-ustreznost za vzrejo in kdo o tem odloča: Vsekakor v sloveniji (pa še kje drugje tudi-nismo samo mi levaki, poglejte npr madžare in njihovo MEOE, kjer se za denar dobi vse)vzreditelj. Nekaj mu že mora biti jasnoglede pasme in stanja le-te v državi, če je takšno določbo vnesel v pogodbo. Ker vzrejne komisije v katerih sedijo allrounderji ki ne vzrejajo sami pasme, niso nič vredne. Še v pasemskih klubih je en velik kakec, kamoli tam kjer je po več pasem.

še bi lahko na to temo. dejstvo je pa to, da bi sam osebno imel raje psa z "nemogočo pogodbo" ker vem, da mi v resnici, če bi bilo s psom vse ok, nihče ne bi psa vzel. Nenapovedan obisk? ja seveda, no problem. če bom doma. Stik z vzrediteljem? Jasno, kaj pa. Sam pr prvi psici nisem imel te sreče v pravem pomenu. Ker sem bil jaz tisti ki je težil in pošiljal slike, pa želel kak nasvet glede nadaljnje vzreje itd. Vzreditelj je pač ko je psa dal od sebe, prepustil svojo žival na milost in nemilost meni. Če bi ji bilo slabo, bi bil to psičin problem, ne njegov. Pa ne pravim da je kriminalec, daleč od tega. Ampak on pač nima pogodbe razen tiste ki pravi da se psa vrne, če se v 14 dneh pokažejo zdravstveni defekti (po domače povedano: da je bil ob predaji zdrav)

-sedaj dobim psa v solast. zelo sem zadovoljen, ker bom na ta način lahko sodeloval z najboljšimi in se učil. in oni tudi, ker so si dobili sodelavca v vzreji. everybody's happy.

-vsake pogodbe pri vsakem vzreditelju pa seveda ni treba podpisat. greš pač k tistemu, ki ti odgovarja in ki mu lahko verjameš, da ne bo imel samo zahtev do tebe ampak se bo tudi svojih obveznosti držal.

V glavnem: pogodbe so super. Bolj ko so detajlirane, boljši občutek ima lahko človek. ker šteparji se s tem pač ne ukvarjajo. še mnogi pasemski rejci ne. Zame je omemba pogodbe prvo dejstvo na katerem vzreditelj pade. če je nima namreč.

P.s. Igis, ne bo držalo glede odvzema. Če si podpisal, da ti lahko psa odvzamejo, ti ga lahko. Inšpekcija pride kvečjemu v poštev, če jo kliče vzreditelj. Ampak potem je spet sranje, ker on vseeno ne dobi psa nazaj, lol. Ga mora iz azila odkupit. Če si podpisal, da omogočaš stike, jih moraš. Ko ti pa psa odvzamejo, pa imaš možnost tožit. Ampak sodna praksa je pokazala, da nimaš šans. Še enkrat: samo nekatere kategorije ljudi zakon ščiti pred podpisovanjem pogodb v katerih se odrekajo kaki pravici, ki jo normalno imajo-recimo pravica do nemotene posesti, o kateri je bilo govora. Če si dovolil nekomu da pride k tebi, to pomeni da ti ne more motit posesti.

Se spomnim prijateljice, ki mi je jamrala na enak način, ko je imela psico daaaaaaaaleč stran-1000 km. In lastnka ki se ni držal pogodbe. Psa so preprosto odpeljali njeni prijatelji iz tiste države z njenim pooblastilom. Pa basta. Pa je še danes vse ok. Na tožbo niso nizozemci niti pomislili. ker je pogodba.
Sirtaki pa lepo piše, sama pa ne more do psice, oz se ji verjetno ne da zajebavat preko pol evrope z neko poljakinjo ali kaj je že.
Logiran
sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #56 : sreda, 12.05.2004 : 18:27:45 »

Bom pa še jaz pristavila svoj lonček Wink
Vsaka medalja ima dve plati in vsak ima svoje razloge za ali proti pogodbi oziroma proti zahtevam v njej...
Po mojem mnenju pa je stvar takšna-vse je odvisno od  posameznika-če je človek,kot je treba in ve,kaj potrebuje pes,ne rabi pogodbe in bo sam predlagal oziroma se z veseljem strinjal z vsem,kar boste zahtevali,če pa ni tisti "tapravi",vam ne pomaga nobena pogodba na svetu!
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #57 : sreda, 12.05.2004 : 19:53:40 »

Bom pa še jaz pristavila svoj lonček Wink
Vsaka medalja ima dve plati in vsak ima svoje razloge za ali proti pogodbi oziroma proti zahtevam v njej...
Po mojem mnenju pa je stvar takšna-vse je odvisno od  posameznika-če je človek,kot je treba in ve,kaj potrebuje pes,ne rabi pogodbe in bo sam predlagal oziroma se z veseljem strinjal z vsem,kar boste zahtevali,če pa ni tisti "tapravi",vam ne pomaga nobena pogodba na svetu!


Točno tako. S prijateljem niti ne bom podpisovala pogodbe, s sosedom malo nazaj tudi ne.
Z drugimi sem jo in jo bom tudi v prihodnosti.

Nekdo mi je ponujal dvojno ceno, ker je pač hotel tega psa. Uporabljal bi ga za....., niti ni važno za kaj. Nobena pogodba mu ne bi preprečevala njegove namere.
Jeb** dnar, pes pal ne gre tja.

Sem pa nekemu stričku tudi ceno spustila, ker vem za kaj jo bo imel, vem da gre na sterilizacijo, a sva v pogodbi tudi zapisala, da mu omogočim cenejšo sterilizacijo pri temu in temu, v primeru, da se temu kaj zfodi pa pri unemu.

Logiran
IgiS
gost
« Odgovor #58 : sreda, 12.05.2004 : 20:37:30 »

P.s. Igis, ne bo držalo glede odvzema. Če si podpisal, da ti lahko psa odvzamejo, ti ga lahko. Inšpekcija pride kvečjemu v poštev, če jo kliče vzreditelj. Ampak potem je spet sranje, ker on vseeno ne dobi psa nazaj, lol. Ga mora iz azila odkupit. Če si podpisal, da omogočaš stike, jih moraš. Ko ti pa psa odvzamejo, pa imaš možnost tožit. Ampak sodna praksa je pokazala, da nimaš šans. Še enkrat: samo nekatere kategorije ljudi zakon ščiti pred podpisovanjem pogodb v katerih se odrekajo kaki pravici, ki jo normalno imajo-recimo pravica do nemotene posesti, o kateri je bilo govora. Če si dovolil nekomu da pride k tebi, to pomeni da ti ne more motit posesti.

Recimo banalni primer : v pogodbi obvežeš kupca, da če bo psa šolal z bodečo ovratnico, mu lahko odvzemeš psa brez vračila kupnine.
Prvo kot prvo nisem pravnik ampak ekonomist, pa mi tale stavek že smrdi in ga bo odvetnik z veseljem spodbijal.
Drugo maraš tožit kupca na sodišču in seveda predložit neizpodbitne dokaza, torej moraš kupca slikat, ko je v deliktu Grin
Tretje moraš dočakati konec razsodbe po 3 pritožbah kupca  Grin Grin , kar pomeni, da po 10 letih pravdanja tvojega psa ni več oziroma ti kupec izroči  psa v zadnjem stadiju življenja.
Seveda je tudi druga pot in če te je kaj v hlačaš (ali pa si nabaviš par body-bojlerjev) greš do kupca in mu psa vzameš. Seveda te bo kupec obral na sodišču, vendar je to že druga zgodba.

Je pa res, da pošteni in dobri vzreditelji teh problemov nimajo oz. so jim podvrženi v zelo majhni meri, saj kupci čakajo v vrsti in v tistih 2 mesecih (ali pa veliko več) ni hudič, da ne bi izbrali pravih lastnikov.

LP
Igor

p.s.
rad bi vidil razsodbo sodišča, ko svojemu vzreditelju ne omogočiš stikov z njegovim psom (pravno mu ne omogočiš videvanja z stvarjo, ki si jo par mesecev nazaj kupil od njega) . Si je ne predstavljam.

 
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #59 : sreda, 12.05.2004 : 21:18:43 »

Se pravi, hipotetično sem kupec, ki želi za čimmanj denarja dobit pasemsko psičko, s katero bo potem služil z nerodovniškimi mladiči.

Grem do priznanega vzreditelja, kupim pet quality mladička z napako, podpišem pogodbo in se potem gladko požvižgam na to, kaj piše v njej. Parim psičko dvakrat letno in štepam nerodovniške mladiče. Glede na hitrost našega sodnega sistema, dokler uspe vzreditelj kaj iztožiti od mene, zaslužim že toliko, da potem, ko mu plačam po zakonu določeno odškodnino (ki je, glede na naše kazni, verjetno smešno nizka), mi še vedno ostane dovolj denarja, da se mi to splača.

Zanimivo.

(Sem poudarila hipotetično v prvem stavku - da ne bo kdo razumel, da imam jaz take načrte v življenju Roll Eyes)
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines