mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 30.04.2024 : 17:04:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 162   Dol
Natisni
Avtor Tema: Border collie - čvek  (Prebrano 471318 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
teja
gost
« : četrtek, 28.02.2002 : 21:47:17 »

Sm strašna ljubiteljica veliko pasem in ker sem opazila da imamo na forumu leglo tega čudovitega ovčarja, bi želela izvedeti kaj več o tej pasmi.
Vem izgled pasme, značaj...  zanima pa me kolk časa na dan je treba borderju posvetit.
Pa če lahko prebiva v hiši?
Pes se mi zdi zame sicer premajhen (mahnjena sem na velike  mrcine) ampak mi je grozno lep.
Pa še baje je to najintiligentnejša pasma! Cheesy
Zanima me še, če se dobr razume z drugimi psi.
Pa še kšna information ne bo odveč... Smiley
Logiran
sirtaki
gost
« Odgovor #1 : petek, 01.03.2002 : 01:38:01 »


Torej sama sicer nimam border collija, jih pa poznam kar nekaj.
To je pes, ki skoraj ne pozna počitka, zanj je v bistvu celo življenje eno samo delo. Od njegove in lastnikove domišljije pa je odvisno kako se ta želja po delu pravilno "kanalizira", da ne bo prišlo do nezaželenega vedenja.

Seveda lahko živijo tudi v stanovanju, v bistvu večina teh borderjev, ki jih poznam uživa polnovredno življenje pasjega razvajenca, ki spi po posteljah in kavčih v stanovanjih v blokih itd. Imajo pa aktivne lastnike, ki jih zaposlujejo z sprehodi, treningi, igranjem itd. To je skorajda potrebno, če ne zelo hitro premodelirajo vse v dolgčasu.
No obstajajo tudi taki, ki so tipični "couch potatoes" in nimajo kakih hiperaktivnih nagnjenj.

Tudi z drugimi psi se zastopijo čisto vredu, veliko je odvisno od pravilne socializacije. Je pa značilno za njih, da bodo že od malih nog dalje v vlogi pastirja, torej bodo raje "čuvali" ostale pse kot pa se igrali z njimi. Najprej si morajo pa seveda prisluziti "status psa" v oceh borderja, saj so zanj sprva vsi njegova čreda.

No rekla sem, da nimam ravno izkušenj kot lastnica, je pa zato na temu forumu kar nekaj lastnikov borderjev, ki ti bodo znali odgovoriti bolj podrobno.

Logiran
McOven
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #2 : petek, 01.03.2002 : 10:01:22 »

Ojla!
Kar je zapisala Sirtaki čisto drži, bi pa mogoče le dodala, da je karakter border collie (oz. po domače "borderja" :-) ) malce odvisen od gospodarja precej pa tudi od genov - nagonov, ki jih je prinesel s seboj na svet (tukaj bi lahko spet razpredali o temi "rodovnik da ali ne"). Borderji čisto delovnih linij (selekcioniranih zgolj za pašo) imajo po večini zelo izražene pašne nagone, ki malce manj izkušenemu (ali pa aktivnemu) lastniku lahko povzročijo nekaj slabe volje (kuža bo res, kot je zapisala Sirtaki, pasel vse, kar se premika - vključno z avtomobili, ljudmi in drugimi kužki), kar zna biti včasih precej neprijetno.
Z ostalimi kužki in domačimi živalmi se lahko border zelo dobro razume (tako pes kot psica) - je pa seveda to odvisno tudi od socializacije, ki jo lastnik privošči svojemu mlademu borderčku. :-)
Po mojih izkušnjah border ne potrebuje dolgih sprehodov, bolj pomemben mu je stik s človekom in čim več izzivov - z veseljem se naučijo raznovrsnih trikov, uživajo v agility-ju, so uspešni reševalci, ruševinarji,...
Ne samo, da so inteligentni (kaj je po mojem mnenju večina kužkov), bistveno je, da to svojo inteligenco radi uporabljajo v našo korist! :-) Nekaj posebnega je njihov pogled, ko samo čakajo, kako naj ti ustržejo!
Upam, da sem ti vsaj malček potešila radovednost. Upam pa, da se bo oglasil še kakšen od lastnikov teh naših čudovitih borderčkov in povedal še kaj iz svojih izkušenj!
Če pa te zanima border v živo, te (in hkrati vse, ki vas zanima) vabim na (čisto brez obveznosti) ogled naših malčkov in njihove mame! :-)
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #3 : petek, 01.03.2002 : 11:12:02 »

Tudi jaz sem ena od forumovk, ki zivi z bordejem. Kiss
Ce pri kateri pasmi, potem ravno pri borderju velja, da je kopija lastnika (vodnika). Zivcen vodnik - zivcen pes, umirjen vodnik - umirjen pes. Temepramenten vodnik - temepramenten pes. Najbolj znan slovenski BC je Aki - zvezda serije "Vrtickarji". Prvi par BC je prisel v Slovenijo zacetek 90-ih, parcek je pripeljal zivinorejec Kriselj iz okolice Kranja skupaj z ovcami. V zadnjih letih so postali kar popularni, tak med tekmovalci v agilityju kot med ovcjerejci. Za obidience in razstavljanje se v SLoveniji ne uporalbjajo tako pogosto, ceprav so atraktivni psi. Posebej v zadnjih letih je pravi boom mladicev - registrianih pri Kinoloski zvezi, pa tudi kar precej legel, ki so registrirani pri ISDS (organizacija, ki jo KZS & FCI ne priznavata).
Njegovi nagoni so malce mocnejse izrazeni, prav tako pa ima veliko voljo po delu in zeljo sodelovanja s clovekom. Tudi sama lahko recem, da ni pogoj dolzina sprehoda temvec njegova intenzivnost. Razmisljanje (meditacija) lasntika na sprehodu ne pride v postev, ker border zahteva svoje. Ali pa kaksno uspici, ce se z njim ne ukvarjamo. Cool Pri BC je potrebno paziti, da vztrajamo, kadar od njega kaj zelimo. Ne sme se mu popuscati (npr - das mu ukaz sedi, on ne seda, ti pa reces, OK, naj ti bo), ker jutri, ko bos isto zelel od njega, ne bo niti mignil vec z usesom. S svojo pametjo vedno najde najboljso resitev. Njegov nacin razmisljanja se razlikuje od ostalih pasem (sem jih imela nekaj, in to zelo razlicnih), osebno mislim, da ima tudi veliko sposobnost samostojnega sklepanja. Krivice ne prenese, na grobost pa odreagira burno (po navadi  ravno z nasprotnim ravnanjem, kot pricakujemo). Telesno kaznovanje ali hudi psihicni pritiski so pri tej pasmi zgreseni. Potrebno mu je dopovedati, kaj se od njega zeli, in ko bo - zelo hitro - to dojel, bo to z veseljem in uzitkom delal. Seveda pa dopovedovanje zahteva kar nekaj znanja in domisljije od lastnika.
Nas crnuh je v moje zivljenje prisel v starosti 2 let. Njegov pogled me je plasil (nekajkrat sem stala mirno in premisljevala, kaj zdaj) , sedaj pa se mi zdijo te oci prav magicne. Prisel je v kardelo in - ceprav je velik in mocan - ni zavzel dominatnega mesta (imamo se enega samca). Zivi v stanovanju, spi ob postelji in se vse dneve trudi, da bi nam ustregel. Razume, kdaj je cas za igro, in kdaj je pametneje, da lezi pod nogami in caka.  Tudi ko so starejsi, se jih da hitro uciti - sama sem ga pripravila za izpit "B" v treh tednih (pri starosti 4 leta), pa se to samo skozi igro na sprehodu.  Cheesy Vcasih zna biti malce pokroviteljski - ampak - generalno - je super prijatelj.
Osebno menim, da so BC lahko prijetni prijatelji druzine, vendar je treba bodoce lastnike pravocasno opozoriti na dobre in slabe lastnosti in jim - ce nimajo izkusenj - svetovati.

Okrog visine: BC so srednje veliki, v povprecju okrog 52 cm. So pa lahko vecji ali manjsi (moj jih ima zavidljivih 57 cm, prav tako njegovi polbratje in polsestre komaj kaj zaostajajo. Je pa to bolj izjema kot pravilo). Osebno se mi zdi "velik pes" v ravno pravem formatu  Cheesy

Jaz mladickov tega legla se nisem  sram zal - videla v zivo. Se pa obiska veselim. In prepricana sem, da bodo te kepice zrasle v lepe, pametne in temperamentne kuzke.  Grin
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
teja
gost
« Odgovor #4 : petek, 01.03.2002 : 15:40:19 »

Hvala vam za tako izčrpne podatke! Cool
57 cm?! Opa skoraj tako velik kot moja rotka! Smiley
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #5 : petek, 01.03.2002 : 20:10:23 »

Emm,
tako je s temi slikcami (super fotke btw). Če si avtorica ti oziroma imaš dovoljenje avtorja, potem jih lahko popaš okrog. Če pa ne, je pa boljše da daš link do slik (a si te slike slučajno našla na netu, jih shranila in dala na Imagestation?). Sicer pa dvomim, da bo avtor izvedel (no ja, odvisno iz kje je).  Grin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Najda
gost
« Odgovor #6 : sobota, 02.03.2002 : 21:17:50 »

Na tejle strani lahko kupite zelo veliko stvari v zvezi z borderji:
http://www.bordercollies.com/
Logiran
pia15
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 171


« Odgovor #7 : sobota, 02.03.2002 : 22:07:28 »

Hello!
To je odporen, gibčen in neutruden pes. Dobro se počuti v družinskem krogu, zlasti na deželi. Ni priporočljiv za ljudi, ki živijo v mestu. Poleg veliko gibanja potrebuje velik vrt ali pa ogrado z ovcami. Velja za najhitrejšega in najokretnejšega pri agilityju.Potrebno ga je redno krtačiti.

LP

Pia
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 93


« Odgovor #8 : ponedeljek, 04.03.2002 : 11:27:01 »

Odgovor na zmote, ki jih je zapisala pia,
Border collie lahko živi v stanovnjau kot vsak drug pes in potrebuje toliko gibanja kot vsak drug povprečen pes. Nujno pa potrebuje kakšno aktivnost s katero mu lastnik poteši njegovo željo po delu - agility, paša ovac, obedience, flyball, pravzaprav karkoli...
Večina border colliejev, ki jih poznam (vključno z mojo psico) živijo v stanovanjih. Še več, ne priporočam da bi border večino časa preživel sam na vrtu. Iz dveh razlogov.
Prvič: bo nesrečen ker si od vsega najbolj želi bližine gospodarja.
Drugič: razvil bo nezaželene oblike vedenja, kot je tekanje ob ogradi in paša avtomobilov, kolesarjev, otrok oziroma vsega živega in mrtvega. Da ne govorimo o tem da je ob pomanjkanju objektov za pašo pravi specialist za kopanje jam....
Res velja za enega najintelegentnejših psov, se izredno hitro uči, sploh tisto kar si želimo da ne bi znal.
Praktično vsi lastniki borderjev kar jih poznam smo zelo zadovoljni s svojimi psi vendar poudarjam: nismo ravno povprečni in novopečeni lastniki psov.
Dopuščam možnost, da bi border odlično funkcioniral tudi kot družinski pes, pri kakšni bolj aktivni in športni družini, ki psa ne prepusti vrtu, češ saj ima dovolj prostora. V splošnem pa sem prepričan, da je border pač za ljudi, ki vedo zakaj so si ga kupili.
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 04.03.2002 : 13:23:59 »

Tudi sama sem zelela komentirati Pio. A me je Mitja prehitel. In napisal, kar sem zelela sama.
Bi pa dodala se sledece. Vsak pes potrebuje redno krtacenje. Vendar je dlaka pri borderju taka, da se sama cisti - beri - ko se border posusi, svinjarija pade z njega.
Drugace pa - za okras border ni. In - ce ga zelimo imeti samo za to, vam bo kmalu pokazal, kaj si o tem misli.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
McOven
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #10 : ponedeljek, 04.03.2002 : 14:57:13 »

Pa sta me prehitela (Barbka in Mitja namreč). :-) Ravno sem ugotavljala, da vse preveč bodočih lastnikov kužkov izbira pasmo na podlagi skopih in marsikdaj površnih opisov iz nekaterih knjig. :-( Zato toliko bolj pozdravljam tiste, ki se s svojimi vprašanji obračajo na lastnike in vzreditelje!
Mitja bi dopolnila le v toliko, da ni problem, kje border živi (zunaj ali v hiši) pomembno je le, da mu omogočimo čimveč zaposlitve! (agility, ruševine, poslušnost, ali preprosto učenje čimveč trikov) ;-) V nasprotnem primeru, pa se resnično mimogrede zgodi, da bo naš ljubljenček vneto iskal zaposlitev tam, kjer nam niti malo ne bo všeč!
In ne pozabite: kar se border nauči, ne pozabi tako hitro!
To velja tako za dobre kot za slabe navade!
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 93


« Odgovor #11 : torek, 05.03.2002 : 09:38:55 »

Hej McOven
kaj sem pa jaz zapisal o nujnosti aktivnosti za črno bele pošasti?
Kako pa kaj mladiči?
Logiran
McOven
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #12 : torek, 05.03.2002 : 10:31:45 »

Ojla Mitja!

Vem, da si zivahnost ze omenil, ampak saj ves, nekaterim je to potrebno ponoviti večkrat, ker se odločajo LE na podlagi izgleda. :-) To pa pri "naši" pasmi ni vedno najbolje (ne za lasnika in ne za borderčka)!

Naši mali borderčki že veselo capljajo okoli, se ruvajo, bevskajo, preskušajo zobke,.. skratka so cukerčki.  :-) Upam, da mi bo jutri uspelo dodati nove fotografije na moje strani. :-) (Čeprav, v živo so veliko lepši.)
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 93


« Odgovor #13 : torek, 05.03.2002 : 11:52:35 »

Tile šampioni iz ameriških razstav so pa res obupno grdi.
Na kratkih nogah in z dolgimi trupi - po postavi bolj delujejo kot kakšni retrieverji. Čisto nasprotje atletskim postavam
psov iz psarne Mawlch.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #14 : torek, 05.03.2002 : 12:17:46 »

Mitja, se strinjam. Pa ne da so se tudi tu že razdelili na delovno in razstavno linijo. Angry Angry
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 162   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines