mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 16:39:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pred nakupom - Ali sem pripravljen na psa?
Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pred nakupom - Ali sem pripravljen na psa?  (Prebrano 46496 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #60 : torek, 09.04.2013 : 18:44:18 »

Najbrž spada sem Smiley

Kupiti ali posvojiti psa? - KLIK
Logiran

Jajčk
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #61 : sreda, 11.12.2013 : 15:29:51 »

Živijo,

k vam se obračam z dilemo in sicer je moja situacija taka: že dlje časa si želim psa (s psi se srečujem od otroštva - živela sem na vasi, kjer smo seveda imeli psa doma) in do sedaj nisem imela pravih pogojev. Sedaj sem se nedolgo nazaj preselila v najemniško stanovanje, kjer so domače živali dovoljene. Sedaj močno razmišljam ali sem sploh sposobna primerno skrbeti za psa. Vsak dan namreč delam 8 ur v službi (od osmih do štirih), trikrat na teden imam trening v telovadnici (2 uri), kamor pes ne bi mogel z mano. Drugače živim v stanovanju sama. Navdušila sem se nad weimaranci, vendar me po vsem prebranem sodeč srbi, da bi bil pes osamljen. Ali sem trenutno sploh primerna za pasjo skrbnico, ali bi bilo bolje da bi počakala dokler nimam nekoga, ki bi mi za psa pomagal skrbeti (da bi bil pes manj časa sam).
Kar se tiče finančnih zmožnosti to ni problem.
Že vnaprej hvala za nasvete in mnenja.
Logiran
n00b
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #62 : četrtek, 12.12.2013 : 05:10:40 »

Zakaj pa weimaranec?
Logiran
Jajčk
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #63 : četrtek, 12.12.2013 : 09:51:53 »

Po pravici povedano, so mi najprej padli v oči zaradi izgleda. Potem pa sem veliko prebrala o njih, spoznala par psov in sem se zaljubila v njihov karakter. Všeč mi je, da so vedno v pogonu, da so zelo navezani na lastnike, da so scrkljanci... Mislim pa da doslednost pri vzgoji z moje strani ne bi smela biti problem... Čeprav potem v praksi se marsikaj spremeni... Pač po vsemu prebranemu in videnemu se mi zdijo idealni zame. Nasploh so mi pa všeč bolj lovske pasme...

Ampak me sedaj prav to kar mi je na njih všeč malo skrbi, glede na moj trenutni življenjski slog (se pravi to, koliko sem doma). Me zanima a bi mogoče glede na to bila zame kaka druga pasma? Ne mislim s tem neke lenobe, ker imam namen psa voziti na sprehode čim več (vsaj 2x na dan vsak dan je seveda logično) ampak kaj bolj primerne, če sploh obstaja kaka pasma ki bi me trenutno lahko prenašala.
Ker nočem pa imeti psa ki bo nesrečen zaradi mene... Zato se tudi obračam na ta forum...
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #64 : četrtek, 12.12.2013 : 10:22:22 »

Dobrodošla na forumu.  Smiley
Smo že imeli na tem forumu debato o količini brezdomih psov, če bi se zanje odločali samo ljudje, ki nimajo vsaj 8 urnih odsotnosti od doma med tednom...

Pri opisu tvoje situacije sta dve stvari, zaradi katerih je res potrebno razmisliti, če dejansko lahko zagotoviš odgovoren dom, in sicer:
- živiš sama, kar pomeni, da nimaš back-upa za situacije, ko nisi odsotna samo 8-ur;
- izbira pasme.

Če najdeš opcijo za rešitev prve točke, potem bi ti priporočala, da si pogledaš malo FCI 10, to se pravi hrte. Za njih je značilno, da so doma scrkljane "mačke", zunaj pa primerni družabniki za aktivne lastnike. Lahko pa se seveda odločiš tudi za posvojitev.

Še to: v tvoji situaciji se bi definitivno odločala za odraslega psa. Z mladičem bi sicer tudi šlo, vendar bi morala računati vsaj z zelo pozno sobno čistostjo.

 
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #65 : četrtek, 12.12.2013 : 10:31:08 »

Jaz osebno se na tvojem mestu za psa ne bi odločila. Služba je pač nujno zlo, to morajo vsi preboleti, dodatna odsotnost se mi zdi pa za mladega in aktivnega psa preveč in bi na tvojem mestu počakala.. Ampak to sta samo moje mnenje in moja vest, zato mogoče za marsikoga pretiravam. Ker tudi 8-urna odsotnost to nikoli ni, je treba še do službe priti in nazaj - torej to nanese vsaj 9 ur, odvisno od lokacije seveda.  

Tudi odrasel pes bi spet potreboval dodatno pozornost in čas prve mesece, da se spoznata in da se privadi. Jaz si pač ne predstavljam, da sem v tem delikatnem obdobju, od doma odsotna več kot 9 ur (brez back-upa seveda).. kdaj že tako nanese, kaj češ, redno trikrat s takim urnikom, kot ga opisuješ ti, pa ne.
Logiran
Jajčk
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #66 : četrtek, 12.12.2013 : 11:00:09 »

Hvala vsem za nasvete! Smiley

Mislim vsaj na začetku par dni bi se lahko v službi dogovorila da delam od doma/imam dopust, ampak skrbi me nasplošno. Bom še temeljito premislila vse skupaj. Ampak verjetno bom res še počakala s posvojitvijo kosmatega prijatelja...
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #67 : četrtek, 12.12.2013 : 14:48:48 »

En predlog, če te zanimajo lovske pasme - kaj pa jazbečar?  Smiley Sicer ravno za kak tek na dolge proge ni, ampak kakšen dan moj brez problema zdrži s čisto malo sprehodi, samo kakšen krogec po pločniku, pa seveda en kup trikcev in igre, kakšen dan pa je lahko brez problema ves čas v pogonu in se ne utrudi tako zlahka kot bi rekel na prvi pogled.  Smiley Tudi za kakšen agility, RO, obedience in podobne športe je super, moj resavec trikce obožuje, prav tako dolge sprehode v naravo, tudi v hribe gre zelo rad (edini problem na enem malo višjem hribu kot običajno hodimo (pa še vedno ne zelo visokem) je bil, da se je pod vrhom bal ker je bilo tako strmo in skale, da smo ga mogli nesti najbolj strmi del poti - samo navzdol, gor brez problema).  Smiley Žal je naš jazbečar zaradi določenih razmer v pesjaku, tako da je žal veliko časa sam (vem da to ni najboljše), pa je pri 3 sprehodih dnevno brez kakšnih vedenjskih težav - edino lajanje je moteče, če ga ne utrudiš dovolj. Pa ne takoj po videzu reči da takšnega psa pa že ne bi, tudi jaz sem včasih, potem pa ko jih spoznaš takoj spremeniš mnenje.  Wink
Samo predlog, itak premalo vemo o tvojih razmerah, ampak sem pomislila nanje ko sem prebrala da imaš rada lovske pasme. Smiley Pa še majhen je in so povezano stroški nižji, lažje ga je imeti v bloku (ciljam na nošenje po stopnicah) itd., kot enega ogromnega weimaranca. Tongue
Logiran
Jajčk
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #68 : četrtek, 12.12.2013 : 16:17:33 »

Ma jazbečarji so čist lušni! Smiley Ni da mi ne bi bil všeč na pogled. Me pa skrbi to da laja... Česar si v bloku ne morem privoščiti. Ni pa problem imeti večje pasme ker imamo dvigalo, tako da to ne bi bil problem.

V bistvu niti ni pasme, ki mi ne bi bila vizualno lepa ali karkoli, zato sem tudi odprta za vse mogoče predloge. Oz. bi rada najprej  Je pa res da nisem preveč navdušena nad majhnimi pasmami... Pa nad t.i. "lap dog-i". Jaz bi psa ki je aktiven, ima rad družbo, ni glasen, ampak vseeno ko je "treba" opozori, nima problemov z ljudmi in živalmi, so mi pa všeč pametne pasme - da ti da res izzive. Smiley
Logiran
ličinka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 106


WWW
« Odgovor #69 : četrtek, 12.12.2013 : 16:48:24 »

No drugace sem bolj nova na forumu vendar useeno vidim, da tukaj lahko nekaj dodam. Ko sem bila stara 14let sem dobila kuzka, ker sem pridno vozila sosedovega usak dan 3 leta !!! Posvojili smo jo iz zavetisca husky mix veliko sem prebrala od te pasme in vse je bilo tako lepo veliko gibanja, ni cuvaj, trmast, prijazen do ljudi...vendar se useeno ne pricakujes, da so tako naporni seveda je sedaj poslusna vendar, ce bi vedela koliko dela je z poslusnostjo bi se odlocila za kaksno bol enostavno pasmo, sreco imava le, da sem tudi jaz zelo trmasta. Vendar ce clovek ni taksnega karakterja je njegovih naslednjih 15let lahko nocna mora. Pa sem bila preh tudi mnenja sej se se sproti naucis pa me je to zelo teplo ceprav mislim da se naredila domaco nalogo dosti bolje, kot pa vecina ljudi, pa tudi ni bilo dovolj tako da kdor se odloca za kuzka naj dobro naredi domaco nalogo spozna kaksnega predstavnika te pasme tudi v najslabsi luci in pa seveda naj ima nekaj na kupcku tudi za pasjo solo!!!! No upam da je moja izkusnja pomagala pa cetudi nisem najbolse predstavila ker bi zasedla celo stran :-)
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #70 : četrtek, 12.12.2013 : 17:22:35 »

Navdušila sem se nad weimaranci, vendar me po vsem prebranem sodeč srbi, da bi bil pes osamljen. Ali sem trenutno sploh primerna za pasjo skrbnico, ali bi bilo bolje da bi počakala dokler nimam nekoga, ki bi mi za psa pomagal skrbeti (da bi bil pes manj časa sam).


Glede na trenutno situacijo, zelo pametno razmišljaš. Moj nasvet je, počakaj  Smiley
Pes vsekakor bo osamljen in to bo slej ko prej začel kazati, vsekakor na način, ki tebi in/ali tvojim sosedom ne bo všeč in šele takrat rata vsa zadeva sila naporna, verjemi raje zdaj na besedo  Wink
Logiran
n00b
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #71 : četrtek, 12.12.2013 : 18:18:40 »

Weimaranci so lustni psi, ja. Imam enega doma. Smiley
Ce si prebrala o pasmi dovolj, ves tudi, da je ta navezanost na lastnika lahko tudi zelo problematicna. Prav lahko se zgodi, da naletis na takega, ki se absolutno ne bo strinjal, da je sam doma. Sploh. Kar pomeni, da bo pes jodlal osem ur skupaj, ti pozrl boks, stanovanje in sebe v protestu.
Moj je zdaj brez problema sam doma. Prvega pol leta pa je bil to kar konkreten problem. Sploh na zacetku.
Rabijo veliko pozornosti. Pri vsem hocejo biti zraven. Zraven tako, da se te dotikajo z najvecjo mozno telesno povrsino. Ves cas. Ce se le da. Kar je vcasih prav nevarno. Ko se recimo sredi noci v temi vracas s stranisca in pades cez psa, ki te zvesto caka pred vrati.

Ce si pripravljena s psom delat, hodit na lovske treninge, v pasjo solo, iti vsak dan ven na vsaj en dolg, zelo aktiven sprehod, ce ves da te ne bodo iz stanovanja brcnili, ce/ko bo pes v tvoji odsotnosti lajal, tulil in histeriziral potem ja, bosta ze nekako sfolgala. Saj imamo tudi ostali faks pa sluzbe pa take stvari. Vrjetno se bos morala odreci kaksnemu treningu v korist psu, mozno da tudi vsem.
Ne me razumet narobe, so krasni psi. Vendar pa moras vedet, da krasni niso kar sami po sebi ampak jih je potrebno take narediti. In to zahteva kar nekaj odrekanj.
Logiran
Jajčk
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #72 : nedelja, 15.12.2013 : 00:25:19 »

Hvala n00b za vidik okrog weimarancev! Trenutno guglam vse možne pasme ter poskušam najti kar, kar bi bilo zame, zato me zanima če ima mogoče kdo izkušnje s corgiji?

Čeprav zna biti da bom na koncu šla v Horjul in se tam zaljubila v kakega kosmatinca Smiley
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #73 : nedelja, 15.12.2013 : 09:57:50 »

Od srca ti privoščim kateregakoli psa, malega, velikega, kosmatega, zavetiškega, pasemskega... a mislim, da v bistvu sploh nisi ostala pri vprašanju iz teme, ampak si zgolj iskala odgovor kakšna je v bistvu tvoja zagledana pasma in enako delaš naprej  Undecided


Moj je zdaj brez problema sam doma. Prvega pol leta pa je bil to kar konkreten problem. Sploh na zacetku.

Ce si pripravljena s psom delat, hodit na lovske treninge, v pasjo solo, iti vsak dan ven na vsaj en dolg, zelo aktiven sprehod, ce ves da te ne bodo iz stanovanja brcnili, ce/ko bo pes v tvoji odsotnosti lajal, tulil in histeriziral potem ja, bosta ze nekako sfolgala.

Ta zadnji opis ne velja le za to pasmo, ampak je lahko vzorec za vse. Res je, da pri nekaterih lahko traja manj, pri drugih pa tudi bistveno dlje. In pri nekom, ki nima pokritega zaledja je lahko to tudi razlog, da se psu po določenem času in zaradi pritiskov (mora) odpove(dati)  sram. Ampak kaj, ko smo narejeni tako, da ne verjamemo, dokler se to NAM ne zgodi  Sad

Logiran
KuzaHov
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #74 : sreda, 04.06.2014 : 12:46:40 »

Živjo,

upam da sem kolikor toliko na pravem mestu za tole vprašanje.

Odločam se za nakup pasemskega psa v prihodnjih nekaj mesecih, ko se ustrezno in dovolj podučim o vzgoji in si priskrbim vse kar je potrebno (hočem reči, da se v nakup nikakor ne podajam nepremišljeno). Izbrala sem mladiča irskega setra, za katere vem da znajo biti precej živahni. Sicer smo že imeli pse ko sem bila mlajša, ampak v tem primeru bo to res pes za katerega bom in želim biti odgovorna sama. Zanima me predvsem tole, česar še nisem zasledila drugje:

Hodim v službo, pon-pet po 8 ur na dan. Srečo imam da je delovno mesto od mojega doma oddaljeno zgolj nekaj minut, torej se lahko vsaj enkrat vmes vrnem domov in poskrbim za psa.
Zanima me kako je s puščanjem mladiča samega doma, predvsem v prvih tednih po tem ko ga pripeljem domov; nekje sem zasledila da ga je najbolje zapreti v manjši prostor z vodo in ležiščem? vsekakor ne bi želela da sam tava po hiši tisti čas ko me ni, ne želim pa aktivirati babic in podobno, ker bi res želela psa vzgojiti sama in želim da mene tretira kot svojega lastnika in "vodjo tropa". Smiley
Je po vašem mnenju pravilno da mladič počaka sam, na enem mestu dokler me ni, oziroma da ga pridem vmes spustiti na potrebo? Verjetno dosti drugače niti ne gre, razen kakšnih pasjih "varušk" Smiley

Zahvaljujem se vam za odgovor.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pred nakupom - Ali sem pripravljen na psa?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines