mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 09:30:59

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Kako odvaditi/umiriti psico ko....
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako odvaditi/umiriti psico ko....  (Prebrano 21056 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #15 : torek, 10.08.2004 : 11:37:15 »

Citat
Fortuna!

Psa se najlazje uci z 10 m vrvico! Znas delati z njo?

Lp, Ursa

Linchaich, priznam, da ne znam. Undecided

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #16 : torek, 10.08.2004 : 12:17:03 »

Bonie,
moj odgovor je bil bolj namenjen Fortuni, ker ima starejšega psa.

Tvoja psička je pri tej starosti še mladič in je skoraj preveč samozavestna. Nič nenavadnega za Cane corso, kar se tiče samozavesti. Torej, imaš tipičen primerek te pasme.
Ker je še mladič, odrasli psi tolerirajo njeno skakanje okoli in po njih. A kmalu ne bo več tako. Čez kakšna 2-3 mesece, bodo taisti psi začeli renčati nanjo, če bo preveč vsiljiva, ker jo bodo začeli tretirati kot odraslo in bodo od nje zahtevali odraslo obnašanje. To tudi nič nenavadnega in nič takšnega, kar bi bilo treba preprečiti. Določene reči lahko psa nauči samo pes. Seveda govorim o normalnem pasjem obnašanju in takšno ponavadi tudi je.
So sicer tudi primeri psov, ki napadejo tudi mladiča (a zelo redki). Jaz, pegula sem že naletela na takšnega, ki je mojega, takrat 4 mesečnega, psa, usekal čez hrbet. Hudega ni bilo, a sem v tistem trenutku skočila vmes in "rešila" moje zmene. Dobra plat te zgodbe je, da od takrat dalje ne rine več v vsakega psa, če me ni zraven.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #17 : torek, 10.08.2004 : 12:28:20 »

Drejči, ko si že omenila da so redki psi, ki ugriznejo mladiča...

... jaz imam enega takega "redkega" primerka doma na dvorišču. Oz, bolj natančno, sosedovega psa. Tudi moja psica je kot nekajmesečni mladiček "pokasirala" ugriz starejšega psa. In to samo zato, ker je tekla mimo ograje (po naši strani), tisti pes pa si je že prej pod ograjo izkopal luknjo in mojo ugriznil za nogo. Do krvi.

To se je zgodilo nekje na sredi lanske male šole. Pri psici se je v istem trenutku pokazalo spremenjeno obnašanje do drugih psov. Bila je bolj nezaupljiva in vedno se je med igro, ko recimo ni zmogla več, metala na tla, na hrbet, v podrejen položaj.

Letos, ko pa je že malo starejša, pa je v mali šoli z veseljem merila moči z enim švicarjem, ki je bil tudi trmast in nihče izmed njiju ni odnehal. Tudi po pol ure sta hodila en ob drugem in se vrtela enkrat v eno stran, drugič v drugo.

Jaz sem se zelo bala, da bo tisti nesrečni pasji ugriz pustil kakšne negativne posledice na moji psici, vendar zaenkrat še nisem opazila nobenih posebnosti. Še NIKOLI ni pokazala kakršnekoli agresije do drugih živali. Ali psov, mačk, kokoši.... edino, kar z veseljem počne, je da se hoče z vsemi igrati in ji nikakor ne gre v glavo, zakaj se muc od straha vrže na tla, če prileti do njega nekaj čez 30 kilska mrcina in "pleše" en čuden bantu ples okoli njega. Pri maminih kokoškah pa je najbolj zanimivo to, da ko Shiva skoči pred kokošnjak v tistem ala Bu stajlu, da kokoške odksočijo. oh kako je srečna, če se je nekdo boji. lol Grin

No, malo sem zašla s teme, morda pa tudi ne. Mogoče bo kakšen "stručko" tukaj gori tudi iz tega kaj pametnega razbral. Smiley

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #18 : torek, 10.08.2004 : 12:33:31 »

Prej sem hotla samo povedat, da jaz svojega psa za vse učim, da mora najprej ubogati, da dobi nekaj kar si želi.
Pri poslušnosti nagradim samo kar je dobrega, isto pa na sprehodu. Samo če je ob meni in pozoren, bo dobil igrače ali igro z mano ali igro z drugim psom. In za sprehajanje mimo psov sem uporabila žogco, ko jih je lepo ignoriral je dobil žogco (seveda je že res, da je moj pes nor na plen) a isto sem delala s prejšnjim psom ali pa z malo pudlico. Osnova vzornega pasjega spremljevalca je v poslušnosti. Ko vspostaviš tak odnos s svojim psom, je vse lažje. Ista fora je recimo za če pes prosjači pri mizi. Pa ti povem, da moj ni bil nikakršna izjema. Naučila sem ga le, če bo lepo mirno ležal, bo dobil na koncu. Pač naučiš psa, da mu bo fajn samo če bo poslušal. Ne rečem, da nikoli ne uporabljam fizične kazni, a to so zelo redki in ekstremni primeri. Vse ostale stvari pa nikoli ne učim z vrvico in ovratnico.
No in če bi se to nanašalo na tvoj primer. Vzameš nekaj kar tvoji psici veliko pomeni, npr. igrača ali hrana in greš na varno razdaljo od psa, ko je še pozorna nate. Nagradiš jo ko se sama odloči, da si ji bolj zanimiva. In tako nadaljuješ. Samo nikoli ne smeš jeti prehitro. No to je moj nasvet. Samo sigurno traja nekaj časa, da se psica iz tega kaj nauči. Na koncu lahko uporabiš skoči ali kaj podobnega za nagrado, ko te bo že ubogala. (igra s psom)
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #19 : torek, 10.08.2004 : 13:00:56 »

Drejči
se kar strinjam s tabo, da neke stvari lahko psa nauči samo drug pes. Samo upam, da bo mojo tamalo cimprej ( in brez posledic) izucilo, da brez dovoljenja ni igre z drugimi psmi. Mogoce je res malo prevec samozavestna, saj ko drug pes zarenči ali zalaja, sicer potegne črto vstran, ce pa vec ni casa pa se hitro vrže na hrbet. Samo naslednjič bo spet hotela k istemu psu...  Se mi pa zdi, da vseeno tudi malo odrašča. Prej bi se do onemoglosti igrala z drugimi psmi, zdaj pa se mi zdi, da ji je toliko predvsem samo do tega, da psa pozdravi in povoha. Igra ni vec tako nujna, kot je bila včasih. Zdaj je vcasih ze cisto ok, ce drugega psa povoha, potem pa lahko gre mirno dalje. Pa se nekaj, tudi ce ji ne dovolim niti povohati drugega psa, ze ko sma 1 meter dalje (ceprav je prej vlekla kot nora), jo lahko komot spustim iz vrvice in ne bo tekla nazaj k psu. Kot da ve, da ne sme k psu in se je s tem sprijaznila.

Maja,
tudi jaz vse pse učim popolnoma brez prisile (pri tej psici pa s prisilo sploh nikamor ne prideš) in za vse stvari mora nekaj narediti, pa četudi najbolj enostavne stvari kot so sedi, taco, pusti (rada ji dam kos sircka, ki ga ima najraje,  pred noge in ji ne dovolim, da ga vzame). Kar se tice pozornosti, pri tej psici tudi sploh ni problem, ker je prav tako kot Fortunina, še preveč navezana name. Tudi ko je na sprehodu spuščena ne bo šla dlje kot cca. 5 metrov vstran od mene, tudi če bo mimo zdirjala srna ali zajec. Ko je bila mala, mi je na sprehodu hodila po mojih petah... Njena ahilova peta so samo drugi psi in njena želja, da bi jih pozdravila. Kar se pa tiče igrač, je ni igrače, ki bi bila Bonie tako zanimiva, da bi šla lepo mirno brez vlečenja mimo drugega psa. Tudi takšnega priboljška ni. Če bo šla mimo mirno bo šla zaradi mene in želje po tem, da mi ugodi. Različne metode so pač različne za različne pse... Verjemi, sprobala sem že vse mogoče.
Sicer pa grem v jeseni z njo še v tečaj poslušnosti, pa mislim, da bo njeno dozorevanje tudi še pripomoglo k odpravi tega problema.
Lep pozdrav
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #20 : torek, 10.08.2004 : 14:16:05 »

Fortuna,
 Grin  Grin  Grin  Grin do solz sem se nasmejala tvojemu postu, ko opisuješ kako Shiva izvaja bantu ples in v ala bu stilu skače okoli kokoši  Grin  Grin  Grin. Upam, da mi bo nekega dne dano spoznati tole tvojo skokico.  Smiley

Bonie,
mislim, da vama gre čisto O.K. Kljub vsemu je še zelo mlada in ni za pričakovati, da se bo obnašala kot odrasel psič.  Wink Ukvarjaj se z njo, kot opisuješ, še naprej. Naj ima dovolj stika s pasjo družbo. Važno pri vsej stvari je le, da ne bo pasje družbe začela postavljati pred tebe.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #21 : torek, 10.08.2004 : 14:31:57 »

Joj, kako je meni to znano! Grin S sicer eno majckeno razliko...moja psica se dere ko jesihar kadar vidi kaksnega psa (kar nekaj forumovcev ze ve  Grin sram) in jo je nemogoce utisati. Zraven se poskakuje na vrvici in besni kot, da se ji je utrgalo. Ko koncno le pride do psa ga se nekajkrat rence povoha, potem pa bi se z njim igrala do onemoglosti. Saj vcasih se mi res zdi, da ima male tezavice v glavi! Wink Vem, da sem sama kriva, ker sem jo nekajkrat rajsi spustila z vrvice, da je stekla k psu, ker jo enostavno nisem mogla umiriti. Pa se vedno se ravno takrat najde zraven kaksen brihtnez, ki mi razlozi, da imam divjega psa. Ja in?  Angry
No in zdaj se trudim stvar popraviti. Upam, da bodo vasi nasveti prisli v postev tudi pri meni! Hvala in lp
Logiran

Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #22 : torek, 10.08.2004 : 15:57:54 »

Hmmm, pozabila sem napisati eno zelo pomembno stvar.
Na vsake toliko le pustite svoje pse, da se v svoji pasji družbi dodobra znorijo, brez vašega vmešavanja. Ta čas izkoristite za kramljanje z ostalimi lastniki, da vam ne bodo po glavi  hodile kakšne neumnosti v smislu odpoklica ipd.
Pa naj to traja pol ure ali pa eno uro. Ko bo od utrujenosti padel dol ali pa vas milo prišel prosit, da ga končno že rešite teh kosmatih norcev (ta možnost je bolj malo verjetna  Grin), ga počohajte in pohvalite, kako dobro jih je preganjal, mikastil in kradel palčke  Grin, šele potem na povodec in počasi domov.  Tongue
Tudi pes rabi "odklop" od vas. Torej čas, ko se posveti samo svojim pasjim prijateljem in to brez vašega vmešavanja.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #23 : torek, 10.08.2004 : 16:00:20 »

Drejči, tudi jaz bi rada spoznala vse vas. Upam, da boste še kdaj organizirali kakšen piknik pasjeljubcev ali pa vas pridem pogledati na kakšno razstavo. Smiley

Tiste smešne situacije pa se pri nas doma dogajajo vsak dan. Najbolj pridejo do izraza na domačem terenu, kjer Shiva že vse in vsakega posebej pozna do obisti. Toda tudi na drugem teritoriju se kmalu znajde, brez skrbi. Grin

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
sallys
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 422


« Odgovor #24 : torek, 10.08.2004 : 16:03:52 »

Prav res ste mi zopet dali nekaj za tuhtanje! Dobri ste, res!!! Cheesy

Sally je tudi ena skokica: ponavadi se pred neznanega psa kar uleže, dvigne zadnji konec in maha z malim repkom, da jo kar meče. No zdaj ko se goni, se razvratnica uleže na hrbet z razkrečenimi tacami in čaka, čaka... Včasih nama uspe ukaz sedi izvest do smrčkanja prihajajočega.
Pogosto se tudi čisto naježi. Zdaj pa ne vem, ali je mogoče da se psi ježijo tudi ko so vznemirjeni na tak prijeten način. Sally namreč vsa naščeperjena teka po travnikih in zdaj sumim, da se ježi od veselja- je to mogoče?

Kaja... dej no, vsi vemo da je Bagi kuža, ki res veliko laja, zato ker je klepetulja- ne zato ker misli grickat! Grin
pa, pa
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #25 : torek, 10.08.2004 : 16:05:27 »

Citat
Ko bo od utrujenosti padel dol ali pa vas milo prišel prosit, da ga končno že rešite teh kosmatih norcev (ta možnost je bolj malo verjetna  ), ga počohajte in pohvalite, kako dobro jih je preganjal, mikastil in kradel palčke  , šele potem na povodec in počasi domov

Vidiš Drejči, tukaj pa nastopi moj problem. Undecided Psice nikakor ne upam pustiti dolgo divjati z drugimi štirinožci, že zaradi operacij ne. Pa tudi ko se spomnim začetkov, ko smo iz male šole odhajali šepajoči in cvileči, jo kar hitro pokličem k sebi in dam na prostor.

V jeseni imamo pregled oz ponovno slikanje pri dr. Matku in šele takrat bom izvedela koliko se moja psica sploh lahko znori v resnici. Undecided

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #26 : torek, 10.08.2004 : 20:25:27 »

Citat
Na vsake toliko le pustite svoje pse, da se v svoji pasji družbi dodobra znorijo, brez vašega vmešavanja.

Saj pustimo, brez skrbi. Samo mene ponavadi skrbi za ostale pse, ki slej ko prej padejo dol, nasa Bagi pa jih grize in spodbuja k igri se vsaj pol ure. Zadnjic me je ze imelo, da bi preverila, ce je en snavcer se ziv, tako zalostno je lezal na tleh. Grin Bo res treba zaceti z agilitijem.  Cheesy

Citat
Kaja... dej no, vsi vemo da je Bagi kuža, ki res veliko laja, zato ker je klepetulja- ne zato ker misli grickat!
pa, pa

Heh, klepetulja je precej blag izraz!  Grin Vseeno bolje to kot, da bi imela mutastega psa, ki bevskne enkrat na pol stoletja. Sem pa vesela, da doma skoraj ne laja. Vcasih potiho renci, ce slisi, da gre kdo mimo hise, tudi na zvonec in telefon ne reagira. Obiske pa obvezno nadere ko stopijo skozi vrata. Samo psi (in otroci) jo cisto vrzejo iz tira. Siperka pac...hvalabogu, da ima le 4 kilce! Grin lp
Logiran

Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #27 : torek, 10.08.2004 : 21:01:22 »

Hvala vam, ker me spravljate v smeh s tako dobrimi opisi vaših peripetij s svojimi skokicami.  Grin  Grin   Grin

Fortuna,
Če so po sredi zdravstveni zadržki, bo treba žal potrpeti, dokler vet ne bo dal zelene luči. Vem, da je težko, bo pa potem slajše.  Do takrat ji pa najdi kakšno "penzionersko" družbo, ki se hitro utrudi.  Roll Eyes Smiley
Če bo Jana malo pohitela, se lahko srečamo še letos. Jana, kaj praviš?

Kaja,
Glede na to, da imam doma dva šprinterja, vedno preverjamo pulz kakšnemu nadebudnežu, ki si je zadal sveto nalogo, da bo ujel vsaj enega od njiju. Grin No, do zdaj so še vsi preživeli divjo jago.  Roll Eyes
Najbolj smešno je to, da lastniki kar z ušesi začnejo ploskat, ko zagledajo mene in moja dva metka. Potem molijo, da je danes tisti dan, ko ju bom spustila. Ker to pomeni, da bodo njihovi psi "drop dead" zmatrani od dirjanja  in bodo imeli mir pred njimi do naslednjega dne.  Roll Eyes
Ja, agility je dobra stvar.  Sem že oodločena, da začnem.  Trkmanova naj se kar pripravi na resno konkurenco...   Grin  Grin čez ene 10 let, ko bova s Tarujem v vrhunski pripravljenosti  Grin  Grin in zrela za penzionersko ligo.  Cool
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #28 : sreda, 11.08.2004 : 16:29:34 »

Fortuna, škoda ker nisi prišla na piknik pasjeljubcev pred kratkim. Drugače pa je forumovka Teja iz Novega mesta in ima tudi rotiko, tako da jo poskušaj kontaktirati.
Logiran
sky_watcher
novinec
*
Sporočil: 3


« Odgovor #29 : četrtek, 12.08.2004 : 18:26:57 »

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam podoben problem (AST, samec 15 mesecev), odpoklic obvlada, težava pa nastane, če je v bližini pes. Takrat postane gluh in teče direkt do psa. Do sedaj ni bilo večjih težav, še posebej, če je bila psica. Zadnje čase pa - ko ni več mladič, prihaja do ravsanja s starejšimi samci - očitno čutijo, da ni več mladič, on pa še vedno misli, da je.  Do kakšnega resnejšega pretepa oz. poškodbe še ni prišlo, vendar... na sprehodu je vedno na vrvici, razen kje na polju ali gozdu, kjer sva sama, veste pa, da te kakšen sprehajalec s kužom vedno lahko preseneti.
rada bi vedela, kako naj ga naučim, da ne sme do drugega psa, razen, če mu ne pustim jaz in kako ga navaditi, da do psov ne bo napadalen in se ne bo stepel z vsakim.
Naj še povem, da je imel v mladosti hudo izkušnjo (mučenje, izolacija...), zato si najbrž tudi tako želi stika z drugimi psi.

Hvala in LP,
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Kako odvaditi/umiriti psico ko....
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines