mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 20:21:39

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Pinki
Strani: 1 [2] 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pinki  (Prebrano 19170 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #15 : sreda, 06.02.2008 : 11:04:58 »



Logiran

Evč
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 91


« Odgovor #16 : torek, 12.02.2008 : 22:39:49 »

Kako pa to, da se je družina premislila in Pinki vrnila? Moram priznati, da mi je tale kepa zelo prirasla s srcu-kako je kdo ne bi hotel?! Po vsem kar sem prebrala, slepota ni nobena ovira za normalno pasje življenje (razen lovljenja žogic seveda).

Imam pa eno vprašnje-doma imam 3 in pol leta starega samca, ki je sicer lepo vzgojen, vendar zelooooo energičen in navajen, da je v središču pozornosti. Ker sem brala, da se slepi kužki zelo naslonijo na drugega psa, me zanima ali bi to pomenilo, da bo Pinki avtomatično pobrala vse negativne lastnosti, ki bi jih jo moj pesjan lahko naučil  Roll Eyes

lp, Eva in Dart
Logiran
ticka
rad pišem
****
Sporočil: 421


« Odgovor #17 : torek, 12.02.2008 : 23:29:02 »

Eva, za vsa vprasanja najbolje, da pokličeš Polono in ti bo vse povedala.
Logiran
Ninikina
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #18 : sreda, 13.02.2008 : 00:08:52 »

Evč, seveda se psi tudi učijo eden od drugega - tudi kakšno neumnost poberejo. Ne ratajo pa kopija, vsak pes ima svoj karakter. Iz mojih izkušen je celo prednost, če maš že enega vzgojenega psa doma. Mal pa le olajša vzgojo. Tko da, kar korajžno!  Wink
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #19 : nedelja, 24.02.2008 : 16:10:39 »





Logiran

AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #20 : nedelja, 24.02.2008 : 16:24:04 »

Tudi lovljenje žogic ni problem Wink
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #21 : nedelja, 24.02.2008 : 18:03:26 »

Obstajajo žogoce in druge igračke, ki ropotajo ali zvončkljajo. Slepi psi se z njimi imenitno zabavajo. Tisti, bolj na igrače vrženi se krasno zabavajo s plastenkami, v katere damo kamenčke (ali z odmašenimi plastenkami, v katerih so briketi in jih stresajo ven.
Res je, da se slepi psi zelo lepo prilagodijo in odlično funkcionirajo - vsekakor bolje kot gluhi. Tudi šolati se jih da čisto lepo kakšno poslušnost, pa kakšno sled bi se tudi dalo delati. Povsem enako kot z videčimi pa z njimi vseeno ne moremo: vsi slepi psi se sicer  zelo hitro naučijo, kako se je treba gibati, da se kam ne zaletijo. Pod pogojem, da ne divjajo "na pamet". Ponavadi imajo svoje "varne" poti, na katerih ne pričakujejo ovir. Če tja nekaj nastavimo, se lahko slep pes grdo zaleti. Poleg tega slep pes težko oceni globino (moj se je sicer naučil, vendar je zato rabil vsaj 2 leti) in zlahka padejo v kakšen jarek ali luknjo. Pa še en problemček zna pojaviti - vsaj meni je povzročal več težav kot sama slepota psa: usmiljene človeške dušice, ki so prepričane, da se slep pes najbolje počuti, če je mrtev.
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #22 : nedelja, 24.02.2008 : 19:50:28 »

Pa še en problemček zna pojaviti - vsaj meni je povzročal več težav kot sama slepota psa: usmiljene človeške dušice, ki so prepričane, da se slep pes najbolje počuti, če je mrtev.

Ja, res je in prav žal mi je, da je tako. Če ne bi veljalo takšno prepričanje, bi bila Pinki že v novem domu, se mi zdi.
Logiran

svrk
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.000


« Odgovor #23 : nedelja, 24.02.2008 : 21:01:52 »

Naša dva psa sta se takoj po združitvi začela učiti stvari en od drugega. Kuki laja na mimoidoče, kar jo je naučil Bobi, gre spat, ko zasliši ukaz, ker to naredi Bobi, oba se bojita časopisa v mojih rokah, kar je naučila Kuki Bobija, takoj, ko je prišla k njemu živet. Pa še bi lahko naštevala. Tako, da se dva psa, posebno, če že nekaj znata, zelo povežeta in nesebično prenašata znanje en na drugega.  Wink
Če bi se tako odločila in vzela Pinki, se mi zdi, da bi se Pinki navezala na novega prijatellja in ga posnemala in mu sledila.  Smiley Več o tem bodo pa povedali tisti, ki se spoznajo.
Logiran
ika
odvisnež
*****
Sporočil: 644


« Odgovor #24 : torek, 26.02.2008 : 11:37:20 »

tale Pinki me spominja na našo Pinky.ne samo da so soimenjakinje,naša babika je pa gluha.Smiley
upam da lepotička čim prej najde lep dom
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #25 : torek, 26.02.2008 : 12:22:37 »

Švrk, seveda bi se navezala. Nič narobe s tem, seveda, vendar se meni zdi bolje, da se slepi pes ne naveže kar takoj in preveč na drugega psa. Prav lahko se zgodi, da ostane od starejšega psa preveč odvisen (saj se to dogaja tudi povsem "normalnim" psom) in ne razvije svojih sposobnost tako kot bi jih lahko. Čisto nič ne bi bilo narobe, če bi bila Pinki edini pes v družini in bi morebitnega novega psa vzeli šele, ko bi bila Pinki že "narejena". Če pa bi prišla v družino, kjer so že drugi psi, pa bi bilo zelo dobro, da bi lastnik pazil, da bi poleg navezanosti in učenja od drugih psov vspodbujal tudi samostojnost.
Logiran
ika
odvisnež
*****
Sporočil: 644


« Odgovor #26 : torek, 26.02.2008 : 15:42:21 »

pes zna biti samostojen. naša pinky se je na začetku zelo težko znašla s svojo gluhostjo. večino jo je naučil naš Princ. on je slišal namesto nje in tako se je počasi naučila vsega kar spada v njeno življenje. na začetku jo je na to opozarjal Princ, potem pa je počasi njegovo opozorilo povezala z drugimi čutili. tako da se sama zelo dobro znajde,čeprav sta zelo navezana.
tako da se s tvojimi trditvami ne bi strinjala Lanabela. s pomočjo drugih psov se bo še hitreje naučila, kako sama prepoznavati stvari.
npr. kako smo mi učili ukaze kot sedi... princu smo rekli ukaz, zraven pokazali znak z roko in ko se je on vsedel je dobil priboljšek. kmalu je ona ugotovila kaj mora narediti.in sedaj tudi brez njega zna vse ukaze.
Logiran
svrk
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.000


« Odgovor #27 : sreda, 27.02.2008 : 09:26:39 »

Ali je kaj narobe, če sta  psa navezana. Naša dva sta, pa se mi to celo dobro zdi, ko korakata  v svet z ramo ob rami.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #28 : sreda, 27.02.2008 : 09:57:22 »

Lanabela gleda bolj z vidika sodelovanja človek pes in dela/sodelovanja z njim. V tem primeru je pomembno, da pes ni navezan na psa bolj kot na človeka. Do tega pa mimogrede pride. In dveh psov, ki sta sama sebi dovolj je težje obvladat. To je že krdelo v vsakem primeru.
Sicer so to skrajnosti, ki pa so pogoste, če se premalo individualno ukvarjamo s svojimi psi. Če/ko starejši pes pogine pred hendikepiranim, je lahko slednji v hujši stiski, kot bi bil sicer.
...hipoteze, ki se znajo hitro uveljavit, ni pa nujno.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #29 : sreda, 27.02.2008 : 12:49:42 »

Kar se mene tiče, ni popolnoma nič narobe, če so psi navezani drug na drugega in če tvorijo (pravo) krdelo. Navsezadnje imam doma eno tako zelo povezano, močno in staro (par pasjih generacij) krdelo. Krdelo se da zelo lepo obvladati, vendar samo, če obvladaš vsakega posameznega člana. Kar pomeni, da moraš tudi delati z vsakim posebej in z vsakim posebej zgraditi dober odnos. Znati moraš najti ravnotežje med medsebojno navezanostjo psov in navezanostjo na lastnika. Ali na drug način povedano, pes mora dobro funkcionirati kot del krdela in kot samostojen posameznik. To pa ni vedno lahko, ne za pse in ne za lastnika.
Vse prepogosto se zgodi, da se psi pretirano navežejo drug na drugega, tako da kot posamezniki sploh ne morejo več funkcionirati, lastnik pa tega sploh ne opazi. Še fino se mu zdi. Pri slepem psu pa je ta nevarnost še večja, saj je bolj odvisen od drugih. Vem za čisto konkreten primer, ko je oslepela mlajša psička živela z starejšo, se od nje naučila praktično vse, starejša jo je vodila...skratka krasota za pogledat. Dokler ni starejša psička poginila. Potem je bila pa kriza da joj. Lastniki so skoraj obupali, tako hudo je bilo z mlajšo.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Pinki
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines