mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:04:59

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Lovski nagon
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lovski nagon  (Prebrano 18017 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #15 : nedelja, 12.09.2004 : 13:54:21 »

Hvala za tvoj nasvet. Star je 7 mesecev ( bo čez en teden). Ja za razplod  bo ( naj bi bil) odvisno od ocen na razstavi. To da ga kontroliram  to se bom morala pa še naučiti. Sicer decembra  gremo na  otok Vis, ker so bili tamkajšni prebivalci  Rukavca( vsi lovci na fazane)  tako navdušeni nad njegovim lovom  na galebe , da so mi obljubili  da ga bodo  vzeli seboj na pregon in  da ga malo naučijo. Preizkušnja  pri nas je  februarja  a ne ? Jaz močno upam , da bova oba dva kaj odnesla od šole in od  Visa drugače  pa najbolje da ga  fajn zavarvam , ko bo enkrat kure zavohal bom samo še " colala". Vem da bom morala  kar pospešeno delat na njem, sicer bi ga dala že na  to razstavo ki je bila v Trbovljah pa so mi odsvetovali . Je namreč gordon seter in na morju ga je sonce in slana voda tako " obšlesala " da je sedaj namesto črn -rjav( kot medved).  Pa  niti nobenih izkušenj nimam z razstavami tako , da rabim  še enega mentorja  da me malo pouči, še glede tega.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #16 : nedelja, 12.09.2004 : 16:10:54 »

Citat
Ja za razplod  bo ( naj bi bil) odvisno od ocen na razstavi.
....In če bo OPRAVIL najmanj pomladansko vzrejno preizkušnjo ptičarjev in če bodo njegovi kolki po 18. mesecu starosti A ali B. Predvsem pa naj bi vsi ptičarji imeli poleg ocene z razstave tudi telesno oceno (vsaj tako piše v sklepih, sprejetih na zborih sodnikov).

Citat
Sicer decembra  gremo na  otok Vis, ker so bili tamkajšni prebivalci  Rukavca( vsi lovci na fazane)  tako navdušeni nad njegovim lovom  na galebe , da so mi obljubili  da ga bodo  vzeli seboj na pregon in  da ga malo naučijo.
.... o kriza!  Undecided Pregon (oziroma pogon, kot lovci temu pravijo) je pri ptičarju PLJUVANJE V LASTNO SKLEDO! Kajti ptičarja, ki enkrat okusi strast gonje (še posebej PRAVE JAGRSKE gonje), je hudičeva muka naučiti trdne stoje. Kajti zakaj bi stal pred divjadjo, če jo lahko preganja... Roll Eyes Pa ti "ode u maloro" pomladanksa ali pa karšna koli preizkušnja ptičarjev, kajti stoja na divjad je za to vrsto psov OBVEZNA! V glavnem naj ti povem, da mladega ptičarja za preizkušnje in lovske potrebe NIKOLI ne šolamo vzporadno z drugimi pasmami lovskih psov (še posebej, ker mora večina drugih pasem divjad goniti). Kajti če se enkrat nauči divjad goniti, ga hudo težko ustaviš (če sploh). Ptičarje "dodajo" pri jagah k drugim psom šele, ko so popolnoma odrasli (pa še takrat pogojno in z veliko previdnosti).

Citat
Preizkušnja  pri nas je  februarja  a ne ?
...ne! Pomladanske preizkušnje se po vsej Sloveniji dogajajo nekje od sredine aprila pa do sredine maja. Odvisno kam boš želela it (seznam vseh je navadno objavljen v Lovcu in Kinologu). Za vse preizkušnje pa velja, da se moraš vsaj nekaj prej prijaviti (koliko dni prej pa je odvisno od LKD, ki preizkušnjo prireja).

Lp, B.

Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #17 : ponedeljek, 13.09.2004 : 08:58:32 »

Damayanti: Koliko je star tvoj seter? sedaj poteka v Ljubljani tečaj za JZP - jesensko zrejno preizkušnjo, in mi se ga z mojim (ircem) udeležujemo...vsekakor pa ima seter za to, da lahko opravlja PZP tudi določeno starostno mejo, drugače gre na PPA - se pravi PZP se opravlja lahko za pse, ki so rojeni v preteklem vzrejnem letu...drugače gre na PPA - je sicer ista fora, le pri PPAju je malo težje oziroma strožje ocenjevanje...vsekakor ti pa zelo zelo priporočam, da psa ne navajaš na gonjo ptic, ker jih bo potem do konca življenja preganjal - seter mora pred ptico obstati, oziroma če jo želi splašiti (čimprej začnita vaditi down) mora iti pes v down - si opazila pri psu, da nakazuje divjad? to je recimo pri setru takrat, ko nekaj zavoha (se pravi ptico) pa se vkoplje ko teliček pa je čisto pri miru? moj sicer dviguje tudi nogo, samo to je pri setrih redkost...v glavnem ko pes stoji, oziroma, ko boš opazila, da ti nakazuje divjad, ga moraš hvaliti (pri meni gre to približno tako; priden stojjjjj, stoooojjjj....ko pa iščemo: azzuro išči raco...-ker išči je zanj žogica:)) - v glavnem naš tečaj poteka pri gospodu selanu in pri andreji stranar - najbolje da za šolanje (kar ti na srce polagam, šolaj setra v lovskem tečaju...da boš naredila iz njega to, za kar je namenjen - drugače so same napake...) - če želiš, ti dam številko od strajnerjeve (piši mi na privat) in se prijavi na spomladanski tečaj (ki bo verjetno potekal tam od februarja do aprila), sedaj pa psu vcepi v glavo, da mora pred ptico stat ne pa je brezglavo preganjati...mogoče bi si nabavila kakšno prepeličko, fazana, da bi pač to trenirali....če pes ne stoji ne opravi nobene preizkušnje...verjemi, mi tega veliko treniramo, saj azzuro nima dolge stoje (samo nakaže za prb 10sec.), tako da smo sedaj pri tistem, da če stoji je priden, če pa se hoče pognati dalje ima pa down...pač kazen:) se pravi da je bolje če stoji ko kamen:) - v glavnem, če te več zanima mi lahko pišeš na privat...
Nina
Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #18 : ponedeljek, 13.09.2004 : 08:59:58 »

Breza: iz katere psarne imaš ti setra?
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #19 : ponedeljek, 13.09.2004 : 09:29:02 »

No punce  zdajle vama bom pa podrobno opisala kaj dela naš" Damster".
On ko vidi ptiča   se se mu približuje kot mačka( pri starosti 4 ih mesecev je začel to delati samo je zraven mahal z repom tako da jih je še splašil) sedaj pa on stoji v pozi mirno  kot kakšen pointer . in to še dela.     moja napaka ki sem jo pa naredila ( ene parkrat) je  pa bila , da ko sem ga to videla delat sem ga poklicala in mu zavpila fuj potem se je pa pognal.

In sedaj   on še vedno "markira" ptiča  potem pa mene pogleda in če vidi da ga gledam se požene če pa ne je pa zmožen stat tudi 10 minut čisto okamenel  in se mu po milimetrih približuje potem pa ptič zleti on pa  za njim.  Na visu ga bodo učili  samo markirat ker bodo baje spuščali gojene fazane in  da  po strelu prinese plen. ( tako naj bi bilo)  .  A je to ok? Kaj mislita?
Aha  ta šola v katero greva jo organizira lovsko kinološko društvo Kranj ( mislim da Kranj) in je prav šola za lovske pse kjer naj bi ga  ( nas) naučili obvladovat nagon. Meni je sicer malo od rok ga vozit v Ljubljano zato sem se tudi odločila za Bitnje.
Je pa gordon seter naš  ni  irček. In to v Belgijo smo šli ponj ker   pri nas letos ni bilo mogoče dobiti mladička.  Zdaj kakšen bo na razstavi pa " pitaj boga" njegov oče je sicer " camelots prince flim flam man" naj bi bil prvak vseh možnih razstav  ampak kolikor sem jaz potem kasneje gledala  po netu so vsi  naj naj prvaki, tako da ne vem  garantirali so mi ( pod pogojem da ga razstavljamo) mladička oz bodočega psa z A kolki, čeprav jaz osebno  se ne spoznam na to prav nič. Jaz sem pač hotela gordona  , pa brez naslovov ali brez rodovnika  jih nisem zasledila nikjer tako da je potem ta divjak pri nas pristal.
To je sicer moj prvi pes in delam grozne napake scrkljala sem ga do nezavesti, tako da je  včasih kar grozen. nekaj sva se naučila  sedi ,lezi ,poleg ,prostor ampak tačke pa noče dat.
Jaz vama bom najbolj hvaležna na svetu za vsak nasvet , ker so mi vsi rekli da setri  so pa čist " easy" za vzgajat........ no zdej pa mam. Mogoče tudi preveč dramo delam za brez veze ampak   za vsak nasvet že v naprej hvala.
L.P.   K.
Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #20 : ponedeljek, 13.09.2004 : 10:37:52 »


Jaz vama bom najbolj hvaležna na svetu za vsak nasvet , ker so mi vsi rekli da setri  so pa čist " easy" za vzgajat........ no zdej pa mam. Mogoče tudi preveč dramo delam za brez veze ampak   za vsak nasvet že v naprej hvala.
L.P.   K.

Setri niso čist easy:) - ob nepravilni vzgoji znajo biti trmasti, neposlušni in v glavnem oh in sploh samosvoji:) - če ti pes stoji na divjad - to je 1A!!!!si pol preizkušnje že naredila...če boš pogledala med osebna sporočila sem ti poslala en post o PZP oziroma PPAju...to da ga bodo učili markirat - super....prinašat divjad - super....vsekakor delaj v tej smeri...kot vidim ima tvoj gordon dovolj prirojenih stvari, da z preizkušnjami ne bi smelo biti nekih groznih problemov...poizkusi ga navaditi da bo na tvoj ukaz šel levo ali desno....če ima tvoj kosmatinec toliko nagona - kaj naj rečem : poezija:)....vsekakor bi ti priporočala, da se prijaviš na CAC ljubljana, ki bo novembra (tvojga kužka bi z veseljem videla....tako da - pridi ga nam pokazati:)) - za raztavo ga moraš malo postričti - pokliči psarno seterday (mojca dobro striže), in ti bo za normalno ceno pošlihtala tvojega pikeca...če te zanima ti lahko tudi skopiram/skeniram pravilnik za PZP/PPA/JZP in ti ga pošljem, tako boš 100% vedela kako in kaj delati...to da ima njegov oče toliko rezultatov in oh in sploh, je seveda pozitivno (sicer ti noben ne garantira da bo imel kolke A, vendar je z dobrimi geni na dobri poti..Smiley) - mislim pa da glede na rezultate bi tudi tvoj kužek znal odnesti kaj na raztavah, saj nam dobrih gordonov kar primankuje....a to greš na program VP?
Nina
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #21 : ponedeljek, 13.09.2004 : 11:15:33 »

Nina po pravici nimam pojma kakšna šola je to danes zvečer  bom vedela več ko se vrneva v zasebnem poročilu sem ti pustila  telefonsko kar se pa  pravilnika tiče pa malo počakaj ker imam probleme z pošto. Tako da res bi bila vesela če se slišiva in dobiva pa  ga boš videla in   bova potem  dorekle. L.P. K.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #22 : ponedeljek, 13.09.2004 : 11:55:45 »

Citat
Breza: iz katere psarne imaš ti setra?

 Grin  Grin  Grin  Grin  Grin .... nimam setra alix!

Imam samo nekaj izkušenj s ptičarji!  Wink

(Glede na to, da me omenjaš kar v precej svojih postih - huh...bom zdej kar važna ratala zarad tega!  Grin  Grin - in da ponujaš damayanti celo mojo telefonsko številko, potem se pač potrudim kaj napisat o šolanju ptičarjev tudi na forum.  Cool )

Torej punce....kar pridno delat s svojimi seterčki ... in alix - se vidimo v četrtek na tečaju!  Wink

Lp, Andreja
Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #23 : ponedeljek, 13.09.2004 : 12:00:12 »

Andreja: mislim da imaš malo več kot samo nekaj izkušenj s ptičarji:) - nisem vedela da si na forumu - se pa lahko pohvalim, da je azzuro včeraj prinesel RACO:)
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #24 : ponedeljek, 13.09.2004 : 12:05:55 »

 Cheesy ... komplimenti azzuru! Kar tako naprej!

O ja ... sem na forumu že skoraj tri leta (vmes so ga celo prenovili, tako da imam "letnico priključitve" pomlajeno za kako leto).  Cool

Lp...  Smiley
Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #25 : ponedeljek, 13.09.2004 : 12:11:22 »

Smo skrajno ponosni danes jo gremo pa metat v Dravo!:) No, kaj vse ne vidiš....
Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #26 : nedelja, 07.11.2004 : 12:10:41 »

No, zdej me res dolgo ni bilo tlele gor, pa moram napisat, da smo mi PPA opravili z drugim nagradnim razredom! Smo vsekakor ponosni nase ker je azzuro uštimal vraga in pol:)...na JZP pa letos nismo šli, ker namreč azzuro se ni mogel (takrat) še odločiti ali bi prinašal ali ne...zdej s tem nimamo več toliko problemov, moram pa povedat, da smo šli tudi na račjo jago in azzuro zelo zelo lepo nakazuje race! sicer dost od daleč približn 15m, pa tudi gre! Se pravi da gremo ob prvi priložnosti na ŠPP, če bo le še voda tako zlaufala!
Lp
Nina in Skuštrani Azzuro
Logiran
Yorki
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 468


WWW
« Odgovor #27 : nedelja, 07.11.2004 : 14:23:17 »

Mi smo imeli ptičarko. Grin Ampak obnašala se je bolj kot lovski pes, čeprav je bilo v njej veliko ptičarke. Ko je bila stara nekaj mesecev ji je skoraj uspelo splezat na lovsko prežo Grin Po gozdu je iskala kosti mrtvih živalc, živali pa tako vsakega psa zanimajo Grin Če ne bi bila tako dobra plezalka bi zdajle mogoče še bila med nami. Preprezala je namreč ograjo pesjaka, ki je bila visoka pribložno dva metra in pol. Undecided
Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #28 : torek, 09.11.2004 : 20:46:38 »

No, mi moramo povedati, da smo naredili poljsko preizkušnjo z drugim nagradnim, se pravim da je v azzuronu koj malo lovca:)....no mislim zdej smo že tako daleč da nakazuje race na 15m!
Bili smo pridni:)
Neza: kdaj čmo iti slikat kolke?
Nina
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Lovski nagon
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines