mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 02:06:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: ko kupuje psa začetnik z otrokom
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: ko kupuje psa začetnik z otrokom  (Prebrano 14726 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:12:05 »

opazila sem, da je bilo izpostaveljeno pri pasmi doberman, za katerega mislim, da je zelo dobro vprašanje, pa je žal zaklenjeno. Ker pa mislim, da je to tema, ki je širšega pomena, saj jih ljudje neformalno delijo tudi na ta način, odpiram novo temo. Če bo jana smatrala, da se podvaja, pa nimam nič prosti, da se jo zbriše.

Značaj dobermana  (linije) se lahko zelo razlikujejo med seboj .Osebno mislim, da si vsak vzreditelj, ki ima leglo, želi dobiti izkušene lastnike svojim mladičkom.

Primer : "Začetnik" z majhnim otrokom, pa še "neurejenim stanovanjskim prostorom, kot je premajhno stanovanje obsolutno ni primeren za dobermana - to je čisto moje osebno mnenje.

No ampak tudi  "tudi vrhunski  in ostali  vreditelji "  imajotako ali drugače družine ali pa majhne otroke. Gre samo za  kombinacijo , ki vsebuje način razmišljanja , prostorske pogoje in znanje o tej pasmi , pa tudi "kinološko v tej smeri  že vzgojene otroke" .

Kar pa zadeva otrok in ostale pasme; pa upam, da bodo dopisali še ostali forumovci , ki imajo ostale pasme
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #1 : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:22:01 »

Jaz lahko recem,da je pasma zlati prinasalec primeren za otroke, vendar pa se prinasalec pri otrokih zelo razigra in v igri nima obcutka - to pomeni, da lahko skoci na otroka in ga polize po obrazu itd. Seveda se ga otrok ustrasi, zato si jaz ravno iz tega razloga ne upam puscati svojega psa samega z otroki. Drugace pa ni popolnoma nobene nevarnosti, da bi prislo do kaksnega ugriza.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #2 : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:43:46 »

Moje izkušnje:

PRITLIKAVI PUDELJ
Definitivno NE. Ga imam, pa je preveč fragilen, posestniški in živčen. Če lastniki niso dovolj izkušeni in pozorni, lahko v igri z otrokom hitro pride do "nesporazumov". Pri izbiri moramo biti pozorni na pretirano živčnost in histeričnost. Premajhen pes za majhne otroke.

DOLGODLAKI ŠKOTSKI OVČAR
Definitivno DA (ga tudi imam), je dovolj umirjen, v igri dovolj samokontrole, da ne podira otrok, ni fragilen, je zelo ljubeč in nežen. Paziti moramo na karakter (veliko škotov je boječih ali pa preobčutljivih na zvoke - kar pri otrocih ni dobro).

Yo
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #3 : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:44:24 »

Tudi jaz se čisto strinjam, da doberman ni primerna pasma za otroke in tudi za odrasle, ki se odločajo za prvega psa. So zelo zahtevni psi, in tudi zelo močni psi po karakterju, zato lahko pri ljudeh, ki še nimajo izkušen z psi (vzgoja, pravila, prehrana, igra) naenkrat zadominirajo in tukaj se začnejo vse težave. Čeprav mislim, da je vsak začetek težak, vseeno ne priporočam dobermana kot prvo pasmo. Govorim iz lastnih izkušenj. Pred nakupom dobermana sem imela že mnogo psov od novofundlanca, foxterierja do mešančkov, in zase mislim, da imam že nekaj izkušen z psi in nihovo naravo, pa vendar se mi zdi, da sem se dozdaj še največ morala ukvarjati z Kaiserjem in zna biti včasih kar naporen, čeprav je moj lubček Kiss. Vsekakor pa to ni pasma ki bi jo kupili otroku za rojstni dan, odlično spričevalo itd, ker ga bo pes zrangiral pod sabo, ker moraš imeti za to pasmo veliko potrpljenja in živcev in včasih tudi močan glas, vse to pa otroku primankuje.

Če se ze odločite za to pasmo se prej temeljito pozanimajte o njej!!

LP Tjaša
Logiran
Tomster
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 325


« Odgovor #4 : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:45:06 »

Tudi border collie se hitro razigra in vsak povod za igro je zanj dobrodošel! Midva sicer nimava otrok (še), imava pa borderčka, ki se čisto dobro znajde v enosobnem stanovanju (za kar borderji naj ne bi bili primerni), saj ga večkrat na dan peljema noret in na sprehod, tako da pokuri večino nakopičene energije (se midva krepko prej utrudima Tongue, tako da vse energije z nama zaenkrat še ni pokuril Wink).
To, da kakšna pasma ni primerna za stanovanja oz. manjša stanovanja, se da deloma kompenzirat z intenzivnejšim ukvarjanjem s psom, ko ste doma, deloma pa tudi z vzgojo (Drim je čez dan kar veliko sam, ampak ve, da ko ni nikogar doma, se pač nič ne dogaja, ko sma doma oba, je pa toliko bolj veselo-tega se je navadil in zaenkrat je vse O.K., star pa je 5 mesecev Cool)
Obvezno pa je potrebno psa in otroke, ko se igrajo ali so skupaj, imet pod nadzorom, da ne pride do kake nesreče s trajnimi posledicami za vse, ne glede na to, ali je pes koker španjel, prinašalec, border ali pitbull!
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #5 : ponedeljek, 21.10.2002 : 11:12:46 »

Da se nekaj dopolnim:
Se strinjam z Yo ,da pudelj ni za otroke. Nasa bivsa psicka je zbezala pod posteljo, samo da je zaslisala otroke od brata. Ocitno ze otroskega vrescanja ni prenašala... Cool
Nemski ovcar: po mojih izkušnjah je primeren za otroke, saj mirno prenaša cukanje - vsaj naš kuža je bil zelo strpen do otrok - sem bila takrat, ko smo ga imeli, se otrok in baje nic kaj nezna do kuzka (plezanje, lubckanje itd Cool Cool.  Pa je vse mirno in zelo dobrovoljno prenasal.  Cool
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #6 : ponedeljek, 21.10.2002 : 11:14:29 »


Ne strinjam se z ocenjevanjem primernosti te ali one pasme.

Boljse je vprasanje, ali so (pre)majhni otroci primerni za pasje mladice.

Taksativno nastevati pasme in jim pridruziti "ocene" primeren ali neprimeren, je...pot k nemskemu modelu sestavljanja "seznamov nevarnih pasem".

Dobermani, ki jih jaz poznam (vzreja jih Dezider Nagy, psarna Esporai) so stabilnega znacaja in nenapadalni. Taksen znacaj je "posledica" vzreje, pri cemer je bilo pomembno iz paritvenih kombinacij izlociti nervozne, netolerantne in plasne pse.
Naslednji korak je vzgoja, pri kateri je treba psa navaditi, tudi na otroke, ki znajo biti grobi in vsiljivi. (Pri tem so zazeljene izkusnje)
Grobi in vsiljivi otroci znajo nervirati tudi nas, toda jih prenasamo. Enak odnos do otroka moramo razviti tudi pri psu, in probleme ni za pricakovati.

Kljub temu, je  zaradi nepredvidivosti obeh najboljse, da jih ne pustamo same brez nadzora.

Skratka, pri izbiri psa ki bo imel otrosko druzbo, je potrebno previdno izbrati psa, preveriti znacaj prednikov in preveriti vzreditelja, ne glede na pasmo. Pri temu je dobrodosla pomoc izkusenih kinologov in poznavalcev pasme.

Pozdrav vsem
Darko L.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #7 : ponedeljek, 21.10.2002 : 11:21:10 »


Citat


Ne strinjam se z ocenjevanjem primernosti te ali one pasme.

Boljse je vprasanje, ali so (pre)majhni otroci primerni za pasje mladice.

Taksativno nastevati pasme in jim pridruziti "ocene" primeren ali neprimeren, je...pot k nemskemu modelu sestavljanja "seznamov nevarnih pasem".



Brez zamere, ampak preveč fragilni psi ne morejo biti primerni za otroke. Govorim ti iz lastnih izkušenj, ker imam tudi otroka, kinološko vzgojenega, če se tako izrazim, vendar... otrok lahko pade, se spotakne ipd. In če pade na pudlja ali čivavo, si lahko predstavljamo posledice. Pravzaprav ravno zaradi tega odsvetujemo tudi cel kup drugih živalic, kajne?
Sama mislim, da je pomembno poznati značilnosti pasme: ali je večina primerkov tolerantna ali ne, ali so dovolj ali morda preveč živahni ipd. Seveda pa je to samo merilo, potem pa moramo biti pozorni pri sami izbiri mladiča, da izberemo takšnega, ki bo primeren našemu stilu življenja (ne glede na otroke). Še vedno mislim, da nekateri od psov niso primerni za otroke.

Lp, Yo
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #8 : ponedeljek, 21.10.2002 : 11:33:50 »


Citat



Grobi in vsiljivi otroci znajo nervirati tudi nas, toda jih prenasamo. Enak odnos do otroka moramo razviti tudi pri psu, in probleme ni za pricakovati.



Tudi jaz ne odobravam predalčkanja primerna pasma in neprimerna pasma, vendar dejstvo je da so psi živali in ni nujno da bo tudi pes, ki je iz vrhunske vzreje mirno prenašal skakanje, cvilenje in cukanje malčkov, čeprav otroke učimo da se z psi lepo in nežno dela. Psu je slej ko prej dovolj in se umakne, če se ima kam za umaknit. Ampak otroci so tudi samo otroci in mogoče skozi igro psu ne dovolijo miru....
Veliko je bilo primerov, da so psi napadli otroke (veliki, majhni psi) tudi ko so bili prisotni starši....
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #9 : ponedeljek, 21.10.2002 : 12:09:35 »


Citat

Ampak otroci so tudi samo otroci in mogoče skozi igro psu ne dovolijo miru....
Veliko je bilo primerov, da so psi napadli otroke (veliki, majhni psi) tudi ko so bili prisotni starši....


Tjasa,
Prav zaradi nepredvidljivosti obeh, je treba biti zraven.
Osebno, odsvetujem pripeljati psa v dom otroku, ki je se premajhen (do sedem let).
Najboljse je, ce otrok (dojencek) odrasca v druzbi ze odraslega in mirnega psa, ne glede na pasmo.

Darko L.

PS: Yo, tudi jaz se bojim nekaterih civav
Logiran
mata
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 114


« Odgovor #10 : ponedeljek, 21.10.2002 : 12:18:54 »

Za otroke so še primerni labradorci. Imajo zelo radi otroke in tudi ko vidijo da se jih bojijo gredo raje vstran. so zelo potrpežljivi in se jih da veliko naučiti. skratka so nežni in obogljivi psi, ki ljubijo vodo in so kar igrivi-vendar ne preveč!
Definitivno pa male pasme niso primerne že zato, ker so (večina) napadalne.

Logiran
lenja
gost
« Odgovor #11 : ponedeljek, 21.10.2002 : 13:01:54 »


Citat


1.
Taksativno nastevati pasme in jim pridruziti "ocene" primeren ali neprimeren, je...pot k nemskemu modelu sestavljanja "seznamov nevarnih pasem".
2.
Dobermani, ki jih jaz poznam (vzreja jih Dezider Nagy, psarna Esporai) so stabilnega znacaja in nenapadalni. Taksen znacaj je "posledica" vzreje, pri cemer je bilo pomembno iz paritvenih kombinacij izlociti nervozne, netolerantne in plasne pse.



1.
noben od nas ni našteval v smislu, kot ste navedli zgoraj. Dejstvo je, da se fraza /vprašanje ali je ta in ta primeren za otroke ali ne se sliši/vpraša velikokrat - največkrat od začetnikov. Osebno mislim, da je bolje, da se začetnik začne spraševati pred nakupom , kot pa da to ugotovi po nekaj mesecih ali enem letu ter psa "odvrže" ali pa "šenka za prvim voglom"
Pa tudi, če pogledaš v Sloveniji katere so najštevilčneje(najpopularnejše) pasme (goldni napr) - upam si stavit, da je velikokrat odgovor zato, ker so ob nakupu slišali, da so primerni  tudi za otroke.


2.
Ne vem, kaj ima to veze z mojim prvim postom.
noben ni govoril o agresivnih in netolarentnih psih. Tudi najbolj stabilni in mirni psi  želijo urico ali dve prespati v kotu (sobi), kjer bodo imeli  mir. Sama sem navedla pač moje razmišljanje.

LP
Lester



Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #12 : ponedeljek, 21.10.2002 : 13:34:00 »

medtem sem spremenila naslov , da ne bo kdo napačno razumel  
ker neprimernih pasem ni ; so samo neprimerni lastniki
p.s. Jana ,upam, da ta naslov paše v to temo - če ne ga lahko prestaviš

LP

Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #13 : ponedeljek, 21.10.2002 : 13:53:49 »

Darko pošiljam ti odgovor, katerega vprašanje  si mi ga poslal na zasebni mail

Z dvema imenoma se logiram, ker imam "standardne težave" pri logiranju; saj skoraj vedno dobim replay, da tega username ni, čeprav odtipkam pravilno (male črke, poznam pasword). Vedno, kadar sem pisala pod "rezervni name", sem tistemu, ki sem mu pisala, napisala opombo, da sem drugače logirana pod Lester.Smatram, da s tem dejanjem nisem nobenega zavajala

Če te to tako zelo moti  - no problem - neham pisat v forum, pa je stvar rešena.
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #14 : ponedeljek, 21.10.2002 : 13:57:49 »

Ja tale naslov je pa ze bolj primeren  Wink

Ko kupuje psa zacetnik z (majhnim) otrokom, naj se ne odloci za nakup kake delovne pasme, ker je potrebno vloziti veliko dela in casa v socializacijo in vzgojo taksnega kuzka...

Ce govorim po svojih izkusnjah pritlikave pasme nikakor niso primerne za majhne otroke. Otroci hitro postanejo pri igri prevec grobi in majhne kuzke lahko nenamerno poskodujejo.

Odlicna pasma za zacetnike z majhnimi otroki je svedski lapphund. To je nizji srednjevelik spicu podoben kuza, mocnih kosti, zelo prijazen do vseh ljudi, se posebej otrok, ki jih naravnost obozuje. Primeren je za dolge sprehode, rad se igra z otroki, je zelo potrpezljiv, dobrodusen in prilagodljiv brez kancka agresivnosti. Tudi ce mu kdo stopi na rep, skoraj ne odreagira. Do otrok so se prevec nezni, saj bi jih stalno ljubkovali, ce jim to dovolimo. Prav tako se ne sekirajo ce jih otroci cukajo, vlecejo, trepljajo..dovolijo jim vse..so zelo potrpezljivi in tudi ce lappija naenkrat "napadejo" trije otroci, on v tem zelo uziva..Radi imajo vse ljudi in niso psi, ki bi ubogali samo enega "gospodarja", zato so zelo primerni za druzine z otroki in zelo srecni, ce lahko zivijo kot druzinski psi...
Logiran
kristi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 154


« Odgovor #15 : sreda, 23.10.2002 : 07:22:04 »

Pozdravljeni!

Ker vidim, da je govora predvsem o dobermanih, se mi pojavlja vprašanje: Kaj pa začetnik z otrokom, ki že ima dobermana??? Namreč včeraj je prišlo do zelo kočljive situacije pri moji prijateljici.

Namreč, njen doberman (8 mesecev) jo je pogrizel... Katastrofa!!!!! Spravil se pa je na njo zato, ker ga je hotela pustiti doma. Ko je videl, da bo doma dejansko ostal, jo je zagarabil za roko in jo grizel. Ni je sicer pogrizel do krvi, je pa precej modra... A je to normalno??? Poklicali so vzreditelja in  mu povedali, kaj se je zgodilo. Rekel jim je, da je to pogost pojav pri dominantnih samcih. Lastili naj bi si lastnika... A je to res? Kako ukrepati v podobnem primeru? Prijateljica ima tudi otroka...

Upam, da ima kdo s tem izkušnje oziroma, da ima kdo od vas kakšno rešitev...

Lp
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #16 : sreda, 23.10.2002 : 07:34:20 »

Kristi zdravo.

Me je kar malo šokiral tale post. Moj Kaiser je tudi star 8 mesecev, pa ni še nikoli probal kaj takega storiti, tudi če se odpravljam od doma brez njega. Zanima me če ta tvoja prijateljica obiskuje kakšno pasjo šolo, pa tudi odgovor od rejca se mi je zdel čuden, ker bi jo v bistvu moral na to že prej opozoriti. Ker če se že ima za rejca potem tudi pozna naravo psa v leglu in tudi ve kateri od mladičev je dominanten.
Verjetno pa je tudi že prej pustila psa samega, saj je star že 8 mesecev. Kako pa je pes prej reagiral, ko je moral ostati doma?

LP Tjaša
Logiran
lenja
gost
« Odgovor #17 : sreda, 23.10.2002 : 07:47:44 »

mislim, da tema ni bila odprta samo za dobermane . Obratno, marsikatera pasma je premalo poznana - a vendarle mnogo bolj primerna pasma za otroka in začetnika kot tiste bolj "vidne" - primer , ki ga je dala Nati napr. švedski laphund

za dobermana , ki ga je opisala kristi bi prej rekla, da je "skcrljan mladič".   Dobermani se pustijo zelo scrkljati (pa ravno začetniki radi pretiravajo v tem) , po drugi stani pa ravno tu lahko "zrastejo čez glavo".   

Kuža je star 8 mesecev - če ga ni peljala v "malo šolo" je to njena prva napaka.  Ravno v mali šoli bi ji inštruktorji lahko promtno "poudčevali" kako in kaj - in s tem zmanjševali njeno neznanje.  

Pes se ni spravil na otroka, zato ne vidim nobene panike.

Ne vem, če je izraz , da si lastijo lastnika pravi, ampak vsekakor, je doberman pasma, ki se izredno naveže na svojega lastnika , in izredno trpi, če ga le ta proda (po možnosti v slabše pogoje).

Katastrofa ni s strani psa, saj je naredil to, kar mu je očitno dovoljeno. Dejstvo pa je, da bo morala tvoja prijateljica malo zavitheti rokave in intenzivno stopiti v kontakt s kakšno dobro šolo/strokovnjakom, hoditi v tečaj, imeti red , disciplino, doslednost do tega psa. Sama sem živela z dobermani kot otrok , dobermana sem vodila v tečaj , kot mladoletnica - in vse zelo uspešno. Prav tako je bilo takrat veliko mladih deklet z dobiji (ki sem jih poznala z razstav, tečaja), ki uspele pse zelo lepo vzgojiti in ni bilo nobenega problema.
Nobene panike ni potrebno , samo voljo, da boš iz tega psa nekaj naredil.

Logiran
kristi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 154


« Odgovor #18 : sreda, 23.10.2002 : 07:54:48 »

Lenja, Tjasa!

Pes ji je ocitno zrastel cez glavo... V preteklosti se to ni nikoli zgodilo. Pes ni agresiven niti do psov niti do ljudi. Je kot ena velika macka. Grin Grin Grin
Zato me zadeva toliko bolj preseneca.

S psom hodita v malo solo. Doslej so ga imeli dokaj na kratko. Sedaj bodo pa verjetno sankcije... Zanima me kako naprej, da nebi te sankcije samo se poslabsale stanje.

Lenja, pravis, da ce ni napadel otroka ni panike. Kaj pa ce bi nanmesto prijateljice zagrabil otroka?Huh? Doslehj ni se nikogar vgriznil, kaj sele pogrizel... Porajajo se vsakovrstan vprasanja. Saj ne poznajo vec svojega psa...

Sedaj mora za kazen nositi nagobcnik. A je to smisleno? Mogoce sprasujem neumnosti, ampak me res zanima.

Lp
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #19 : sreda, 23.10.2002 : 08:02:58 »

Kristi.

Ne vem če bo to imelo kakšen pozitiven učinek, pes je scrkljan, nato pa naenkrat sankcije in tudi nagobčnik. Jaz pri mojem prakticiram, seveda kadar kakšno ušpiči, ignoriranje in to tako da mora za 15 minut na svoj prostor in tam ostat, ali pa mora it v pesjak. Ne vem, najbolje da se tvoja frendica obrne na kakšnega dobrega inštruktorja, on ji bo mogoče znal bolje svetovati.

LP Tjaša
Logiran
lenja
gost
« Odgovor #20 : sreda, 23.10.2002 : 08:10:01 »

Citat

Lenja, Tjasa!

Pes ji je ocitno zrastel cez glavo... V preteklosti se to ni nikoli zgodilo. Pes ni agresiven niti do psov niti do ljudi. Je kot ena velika macka. Grin Grin Grin
Zato me zadeva toliko bolj preseneca.


kristi
to naj te ne preseneča. Dobermani so v crkljanju navečje mačke, kar jih lahko najdeš. Tudi 50-kilaš ti bo lezel v naročje kot en maček.

Sankcije , ja ampak samo ob pravem trenutku (ne pa obdobju ne vem nekaj dni). Naslednja napaka , ki jo delajo (smo jih delali) začetniki je ta , da je doberman sankcioniran ob napačnem trenutku. Krivice zelo slabo prenaša , jih ne pozabi!
A bo vedel, da nagobčnik nosi še naslednji teden, zato, ker je 3 dni nazaj nekaj naredil?

Sedaj je še vedno "mlad" in ga ima možnost socializirati, spoznati z ljudmi , spoznati tudi z drugimi otroki , zaradi otroka v družini - z nagobčnikom, mu vse to odtujuje . Na sprehodu bo vsak človek, ki bo videl psa z nagobčnikom,  odreagiral tako, da bo pes čutil, da se ga človek boji - kar bo vse še slabše.  
Pri 8-ih mesecih pa res ne sme biti nagobčnik zadnja alternativa, kaj bo delala pa pri 2-eh letih, ko bo pes dokončno oblikoval svoj karakter.
Ona ga v tem trenutku kaznuje za svoje lastne napake, ki jih je zagotovo naredila.

Veš, takole preko foruma je to zelo težko dopisovati. Sama bi priporočala, da najde kakšnega inštruktorja , da se zmeni za  kakšno indiviualno uro) - pa da gresta skupaj na sprehod SAMA BREZ OSTALIH TEČAJNIKOV; da je na terenu pokaže, pa da jo obišče  doma , da ji demonistrira v živo , kako naj postopa. Pes te prečita že kako primeš za vrvico - že po tem ve , ali ima opravka z diletantom ali z nekom , ki se spozna. Je pač kupila zelo intiligentno pasmo in bo morala pristopiti tudi na tak način.   



Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #21 : sreda, 23.10.2002 : 08:14:03 »

Citat


kristi
to naj te ne preseneča. Dobermani so v crkljanju navečje mačke, kar jih lahko najdeš. Tudi 50-kilaš ti bo lezel v naročje kot en maček.



Se totalno strinjam z Lenjo glede tega lezenja v naročje in stiskanja, naš to obvlada 200%!!! Grin Grin Grin

Pa tudi glede individulanih ur ima prav, in ne samo en obisk pri inštruktorju, ker psa mora tud on spoznat.

LP Tjaša
Logiran
lenja
gost
« Odgovor #22 : sreda, 23.10.2002 : 08:36:11 »


Citat

Lenja, pravis, da ce ni napadel otroka ni panike. Kaj pa ce bi nanmesto prijateljice zagrabil otroka?Huh?


Če sem prav razumela, je pes prišel v družino za otrokom. Slabše bi bilo , če bi bil pes številka 1 , potem bi pa prišel še naraščaj, za psa bi se pa komaj zmenili.

pes in lastnica (tukaj je otrok izključen) nista "zmenjena" kdo je kdo - oziroma je že jasno, da je "gospodar" pes.  

Otroka, ki ga imajo je potrebno podučiti - kadar pes počiva, , se hrani  - naj ga pusti pri miru. Če bo pes hotel oditi v drugo sobo, naj ne leze za njim, ker v danem trenutku gotovo išče počitek ,mir.
Seveda ob prisotnosti staršev , pa mu otrok lahko da kakšen priboljšek  - ampak tudi tu mora vedeti, s kakšno kretnjo se kužku poda priboljše, da ne bo pomotoma zagrabil za prst, starši bodo pa to razumeli kot ugriz....
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #23 : sreda, 23.10.2002 : 09:45:32 »

Se kar strinjam z Lenjo!
Glede na opis, kaj se je dogajalo, bi rekla, da je pes samo poskušal svojo lastnico prepričati naj ostane pri njem oziroma jo zadržati (zločin iz strasti torej Grin), ni pa se obnašal tipično agresivno (če bi se, potem bi verjetno zraven renčal in skoraj gotovo bi prišlo tudi do krvi - pes je vsekakor zmožen ugrizniti dovolj močno).  Seveda so pri takem obnašanju potrebne sankcije, saj mora pes vedeti, kje so meje (ta pes tega očitno še ne ve, kar pa je posledica vzgoje), vendar morajo biti sankcije primerne zločinu in kot je napisala Lenja pravočasne.
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #24 : sreda, 23.10.2002 : 11:05:21 »

Cau,
Doberman ni pes za vsakega,je namrec tako imenovani one man band.Je specificen pes z izjemno mocnim karakterjem in
tudi fizicno zelo mocan.Zahteva celega cloveka,ne pa polovi-
co.Ni primeren za zacetnika,je poseben pes za posebne ljudi.
Potrebuje ogromno gibanja,ljubezni,pozornosti,ni za verigo,niti
pesjak.On zeli biti vedno in povsod z nami,zeli sodelovati v vsem kar pocnemo.Po drugi strani pa potrebuje obvezno strogo
/ne grobo/in dosledno solanje/IPO ali SCH izpit/.Pozno dozori,
zato ne pricnemo z resnim solanjem pred 15-imi meseci staro-
sti.Ker ima teznjo po prevladi mora imeti tudi njegov lastnik
mocan karakter,drugace ga pes ne bo uposteval.To ni pes za
vsakega in mislim,da je tvoja prijateljica v resnih tezavah.Ce ni
pripravljena dati celo sebe v svoj odnos s svojim dobcijem je
bolje da ga podari cloveku,ki bo to pocel.Doberman zahteva
postenost,ima izredno razvit cut pravicnosti.Je ena izmed na-
jimenitnejsih pasem,za svojega cloveka skoci v ogenj.Da upada
stevilo Dobermanov niso krivi oni sami ampak premalo primernih
ljudi za te precudovite zivalce.
P.S. - Pred leti,ko sem se imel dobermana,sem vsako jutro ne-
glede na vreme vstal uro prej preden sem sel v sluzbo in z TAI-
em polagal sled,tekel,ga solal.Prav tako popoldan ali zvecer.Po
leti sva plavala in gorsko kolesarila,...naredila sva IPO 1 izpit
in to v dezju,vemo pa kako neradi Dobermani delajo ko dezuje.
naj zakljucim-ljudje,ki niso pripravljeni dati celega sebe v odnos
z dobcijem naj si raje omislijo manj zahtevno pasmo.
Cau,Matjaz
Logiran
lenja
gost
« Odgovor #25 : sreda, 23.10.2002 : 12:07:05 »

Citat

To ni pes za
vsakega in mislim,da je tvoja prijateljica v resnih tezavah.Ce ni
pripravljena dati celo sebe v svoj odnos s svojim dobcijem je
bolje da ga podari cloveku,ki bo to pocel.

če bi prišlo tako daleč, upam, da ne bo podarjen. V preteklosti so jo najslabše odnesli ravno podarjeni dobermani, potem ko  so prvotni lastniki ugotovili, da to pravzaprav ni pes za njega, pa so ga poklonili naslednjemu neprimernemu in nepreverjenemu lastniku. če je to dejansko zadnja rešitev, naj se VSAJ PRODA ter PAMETNO IZBERE NOVEGA LASTNIKA.  

JE ŽIVA RESNICA, KAR JE NAPISAL MATJAŽ - lepo da se je javil še en (čeprav si tudi ti govoril o preteklosti), ker se aktulani lastniki dobermanov  kar ne skorajžijo, da bi kaj napisali v forum (izjema Tjaša).

ampak Matjaž, za tisto kar je v dobermanu dobrega se splača potrudit. Vse niti ima v rokah njegova gospodarica. Vem pa, da je bil že marsikdo v podobni situaciji/krizi , pa jo je prebrodil  in postal pravi "dobermanaš" po duši in s srcem pri svojem psu.

Kar zadeva upad dobijev , bi rekla, da jih je bilo mogoče v nekem obdobju preveč, ker je bil  preveč na udaru popularnosti.

lep pozdrav še od ene, ki je nekoč dnevno tekla, plavala, hodila,  kolesarila in uživala sleherno lepo minutko s to prečudovito pasmo  
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #26 : sreda, 23.10.2002 : 12:16:13 »

Pozdravljeni vsi zacetniki z otrokom!
ko se zacetnik z otrokom odloci za nabavo pasjega prijatelja ni
pomembno samo kaksno pasmo ali mesancka bo izbral ampak
tudi kaksen je on sam.Je sporten tip cloveka,umirjen,zivahen,
kje zivi,koliko prostega casa ima,...
Praviloma naj se zacetniki z otrokom ne odlocajo za sluzbene
pasme psov,terijerje,pince,bulle,mastife in pa lovske pasme.
Primerne so manjse ovcarske pasme in psi druznih pasem.Vse-
kakor pa je za otroka vsestransko priporocljivo da odrasca ob
psu.Lep pozdrav,Matjaz
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #27 : sreda, 23.10.2002 : 12:58:30 »


Citat



lep pozdrav še od ene, ki je nekoč dnevno tekla, plavala, hodila,  kolesarila in uživala sleherno lepo minutko s to prečudovito pasmo  


lester tole si pa tako lepo napisala da so mi stopile kar solze v oči. Sem videla fotografijo tvojega Lesterja na mojpes.netu in moram reč da je bil prekrasen.
Tudi jaz si že zelo dolgo želim dobermana vendar mislim, da je še malo prezahteven zame. Skoraj sigurno ga bom pa imela ko bom na svojem, tudi bolj zrela in ko bom imela tudi več časa zanj. do takrat pa uživam še vedno z mojo najljubšo pasmo - zlatkoti.

Lp
Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #28 : nedelja, 27.10.2002 : 17:52:07 »

Citat

Praviloma naj se zacetniki z otrokom ne odlocajo za sluzbene
pasme psov,terijerje....

O.K. glede na to , da je itak postavljena beseda praviloma  - ampak ker se omenja terierje, bi dodala samo nekaj. Večinoma , ko sliši besedo  terier , si predstalja ali yorkija ali pa staforde (in njim sorodne), no pa še višavci so v Sloveniji zelo popularni. Dejstvo je, da je Family Terrier veliko širša, kot si lahko predstavljaš na prvi pogled . Mnogih predstavnikov sploh nimamo v Sloveniji ali pa so zelo maloštevlčni in tudi posledično ni veliko legel ali pa sploh ni legla. Po brskanju po internetu sem za marsikatero vrsto  terierja zasledila, da je primeren recimo za starejšega otroka. Pa po lastnih izkušnjah z moje nekdanjo (poudarjem nekdanjo) fox terierko, moram reči, da je OTROKE OBOŽEVALA, ZA NJIH JE ŽIVELA, UHAJALA Z VRTA ZATO , DA SE JE IGRALA Z OTROKI,ŽOGALA Z OTROKI IN JIM PRIREJALA SHOW PREDSTAVE,  iz tega razloga sem ostala tudi brez nje, saj nam je bila na vikendu odpeljana (glavni katerega smo sumili je  bil otrok, kateremu pa nismo mogli dokazati tega dejanja).
Pa nisem mislila, poudarjati foxa ampak na splošno bi se našla še kakšna vrsta  terierja, primerna  za družino z otroki, ob pogoju, da so seznanjeni, da je pa res, da je terier kot terier aktiven pes...
Logiran
Charly
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 13


« Odgovor #29 : nedelja, 16.11.2003 : 12:33:00 »

BRIN
- se čisto strinjam s teboj, sam malo je pri goldijih narobe, da so včasih malo leni.  Smiley Wink Drugače pa so super!!!
Logiran
majave
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #30 : torek, 25.11.2003 : 09:26:25 »

Živijo!

Ker so bili med psi za katere se začetniki z otroci praviloma ne odločajo omenjeni tudi mastifi, bom jaz iz lastnih izkušenj napisala še nekaj o njih - o španskih mastifih namreč.
Doma imamo 9 mesečnega (pubertetnika) predstavnika te pasme in dva otroka, mlajša je stara 4 leta in lahko vam povem, da sem popolnoma mirna in brez skrbi, ko sta dekleti v njegovi družbi.
On namreč strogo loči družbo otrok in družbo odraslih. Čeprav je velik in na videz štorast, se z otroci nikoli ne igra tako, kot z odraslimi (npr. z mano). V njihovi prisotnosti ne skače, ne odpira gobca... Malo je seveda treba biti previden pri zelo majhnih otrocih, ki še niso stabilni, ker jih lahko že udarec repa prebrne, drugače pa ni razloga, da tega psa nebi priporočala družinam z otroci ( če jih ne moti kakšen oslinjen rokav ali drug del obleke...).
 
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #31 : nedelja, 07.11.2004 : 15:11:37 »

Imeli smo psico, mešanko z nemškim ovčarjem. Naj povem, da smo jo šli iskat v azil, bila pa je stara 3 mesece. ko se je rodil moj brat (in tudi že prej, ko je bila mami noseča), je bila Brina zelo zaščitniška in celo članom družine ni pustila blizu njega. Najbrž je čutila, da je dojenček zelo nebogljen. Postala je zelo napadalna do obiskovalcev, sosedov... Ampak našega malčka je imela zelo rada.  Wink
Sedaj imamo 3 mesece staro mešanko, prav tako z nemškim ovčarjem. je zelo razigrana in mogoče celo kar preveč napadalna, saj se jo moj 3 letni bratec boji. Psička skače po njem, ga grize... Ni napadalna, le rada bi se igrala.
Jaz imam svojega psa, angleškega buldoga. Star je 3 mesece in moram reči, da se ga je brat na začetku zelo bal, zaradi slabih izkušenj z našo mešanko. Sedaj se ga je navadil in mislim, da je ugotovil, da niso vsi psi enaki.
Poznam pa tudi primer, kjer imajo doma nemškega ovčarja in 2 otroka-6 in 2 leti. Tu sta otroka glavna, ga "vlačita" okrog, ga premetavata-tudi ta ovčar je star dobre 3 mesece.

Mislim, da je izbira psa precej odvisna od otroka. Če se boji psov, če je že po naravi bolj plah, če je razgrajač...

Lp
Logiran
Ajetam
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #32 : sreda, 09.05.2007 : 20:07:53 »

fantastična tema!
ravno v tej dilemi sem sama...
z možem živiva v manjšem stanovanju in bi rada imela psa.seveda majhnega da paše v stanovanje, saj sem proti temu da se ima pse zunaj v utah in tako.
zanimava se za nakup psa a nočeva ga kupit kar na vrat na nos ampak želiva dobro premislit o tem....
najbolj nama je všeč višavski beli terier. no meni je tut coton a mojemu možu ni Smiley
a ker načrtujeva nosečnost razmišljam tudi o tem... legla višavcev bodo pozno jeseni.kar pomeni da bi pribljižno januarja dobila psa. a me je malo strah ker potem (če bo vse po sreči) bova čez par mesecev imela otroka. pa me malo skrbi kako bo to pasalo skupaj. mali kuža in mali otrok...
mislite da bo šlo ? ali je bolje da malo počakava s psom ?
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #33 : sreda, 09.05.2007 : 20:15:37 »

Ajetam, če si ga oba želite potem sploh ni problema. Pravijo, da kjer je volja, tam je moč!
Sama sem bila v isti situaciji, le da je bil tretji dojenček in pasji mladiček. Pri tebi pa bo stvar še lažja  Grin ker ti ne bosta že dva plezala okrog nog.
Pozabila sem vprašat, a bo to vajin prvi pes?
Logiran
Ajetam
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #34 : sreda, 09.05.2007 : 20:33:30 »

ja to bo najin prvi pes. drugače imamo dom že berenskega planšarja. tako da nama pes ni neka tuja stvar...
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #35 : sreda, 09.05.2007 : 20:48:20 »

če vama pas ni neznanka, potem mislim, da ni panike. Sicer je pa tako, da kadarkoli kupiš psa, moraš paziti v prvi vrsti le na DOSLEDNOST!
ko boš enkrat imela otroka, boš videla, da med pasjo in otroško vzgojo ni dosti razlike. pri obeh moraš biti dosleden 25 ur na dan  Grin
Logiran
Ajetam
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #36 : četrtek, 10.05.2007 : 09:04:46 »

ja sam vsaka pasma je drugačna...
v knjigah sem brala da višavski terier ni primeren za manjše otroke.
tko da zdej ne vem zakaj in a pol sploh ne pride v poštev dokler otroci malo ne zrastejo? Undecided
Logiran
tacko
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 274


« Odgovor #37 : četrtek, 10.05.2007 : 09:18:11 »

Tudi za pekinezerje piše, da niso primerni za družine z otroci, pa mi nimamo nobenih težav.  Cheesy
Pač nekaj časa traja, da se drug na drugega privadiš.
Logiran
Ajetam
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #38 : četrtek, 10.05.2007 : 09:21:01 »

no super.potem upam da ne bo težav.
saj itak zdej ni nobenega legla tako da bova nanj morala čakati do naslednjega leta  Shocked
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #39 : četrtek, 10.05.2007 : 10:21:36 »

Katere vse pasme pa sta si ogledala? Višavci znajo biti zaradi terierskega karakterja včasih kar težki.
Logiran
Ajetam
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #40 : četrtek, 10.05.2007 : 12:25:47 »

ma meni je coton najljubši. a možu ni preveč lep.
potem sva se pa odločila za višavca...
drugače bi bil po značaju coton bolj primeren za naju.
samo ne vem če mi bo uspelo moža prepričati Smiley
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #41 : četrtek, 10.05.2007 : 14:29:57 »

Od belčkov so še: maltežan, kitajec powder puff, tibetanski terier, pa še bi se našlo.
Od teh, sta meni karakterno najbolj všeč maltežan in kitajc (se ve, saj ga imam doma  Wink)
Logiran
JennyK
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 435


« Odgovor #42 : sobota, 12.05.2007 : 19:09:35 »

Ajetam - jaz vajino odločitev prav občudujem. Namreč: v gospodinjstvu živiva sama z možem, torej brez otrok in s psom. In po pravici povedano, si ni predstavljam, kako uskladiti vzgojo, skrb in vse kar še paše zraven - dojenčka in psa (mladička, za povrhu).  Če izhajam iz sebe: ja, mnogo preveč kompliciram pri skrbi za psa. Vsekakor menim, da je bolje malce manj komplicirati. Tako da srečno za obe novi pridobitvi! Lp!
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: ko kupuje psa začetnik z otrokom
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines