mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 05:24:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: ko kupuje psa začetnik z otrokom
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: ko kupuje psa začetnik z otrokom  (Prebrano 14730 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kristi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 154


« Odgovor #15 : sreda, 23.10.2002 : 07:22:04 »

Pozdravljeni!

Ker vidim, da je govora predvsem o dobermanih, se mi pojavlja vprašanje: Kaj pa začetnik z otrokom, ki že ima dobermana??? Namreč včeraj je prišlo do zelo kočljive situacije pri moji prijateljici.

Namreč, njen doberman (8 mesecev) jo je pogrizel... Katastrofa!!!!! Spravil se pa je na njo zato, ker ga je hotela pustiti doma. Ko je videl, da bo doma dejansko ostal, jo je zagarabil za roko in jo grizel. Ni je sicer pogrizel do krvi, je pa precej modra... A je to normalno??? Poklicali so vzreditelja in  mu povedali, kaj se je zgodilo. Rekel jim je, da je to pogost pojav pri dominantnih samcih. Lastili naj bi si lastnika... A je to res? Kako ukrepati v podobnem primeru? Prijateljica ima tudi otroka...

Upam, da ima kdo s tem izkušnje oziroma, da ima kdo od vas kakšno rešitev...

Lp
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #16 : sreda, 23.10.2002 : 07:34:20 »

Kristi zdravo.

Me je kar malo šokiral tale post. Moj Kaiser je tudi star 8 mesecev, pa ni še nikoli probal kaj takega storiti, tudi če se odpravljam od doma brez njega. Zanima me če ta tvoja prijateljica obiskuje kakšno pasjo šolo, pa tudi odgovor od rejca se mi je zdel čuden, ker bi jo v bistvu moral na to že prej opozoriti. Ker če se že ima za rejca potem tudi pozna naravo psa v leglu in tudi ve kateri od mladičev je dominanten.
Verjetno pa je tudi že prej pustila psa samega, saj je star že 8 mesecev. Kako pa je pes prej reagiral, ko je moral ostati doma?

LP Tjaša
Logiran
lenja
gost
« Odgovor #17 : sreda, 23.10.2002 : 07:47:44 »

mislim, da tema ni bila odprta samo za dobermane . Obratno, marsikatera pasma je premalo poznana - a vendarle mnogo bolj primerna pasma za otroka in začetnika kot tiste bolj "vidne" - primer , ki ga je dala Nati napr. švedski laphund

za dobermana , ki ga je opisala kristi bi prej rekla, da je "skcrljan mladič".   Dobermani se pustijo zelo scrkljati (pa ravno začetniki radi pretiravajo v tem) , po drugi stani pa ravno tu lahko "zrastejo čez glavo".   

Kuža je star 8 mesecev - če ga ni peljala v "malo šolo" je to njena prva napaka.  Ravno v mali šoli bi ji inštruktorji lahko promtno "poudčevali" kako in kaj - in s tem zmanjševali njeno neznanje.  

Pes se ni spravil na otroka, zato ne vidim nobene panike.

Ne vem, če je izraz , da si lastijo lastnika pravi, ampak vsekakor, je doberman pasma, ki se izredno naveže na svojega lastnika , in izredno trpi, če ga le ta proda (po možnosti v slabše pogoje).

Katastrofa ni s strani psa, saj je naredil to, kar mu je očitno dovoljeno. Dejstvo pa je, da bo morala tvoja prijateljica malo zavitheti rokave in intenzivno stopiti v kontakt s kakšno dobro šolo/strokovnjakom, hoditi v tečaj, imeti red , disciplino, doslednost do tega psa. Sama sem živela z dobermani kot otrok , dobermana sem vodila v tečaj , kot mladoletnica - in vse zelo uspešno. Prav tako je bilo takrat veliko mladih deklet z dobiji (ki sem jih poznala z razstav, tečaja), ki uspele pse zelo lepo vzgojiti in ni bilo nobenega problema.
Nobene panike ni potrebno , samo voljo, da boš iz tega psa nekaj naredil.

Logiran
kristi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 154


« Odgovor #18 : sreda, 23.10.2002 : 07:54:48 »

Lenja, Tjasa!

Pes ji je ocitno zrastel cez glavo... V preteklosti se to ni nikoli zgodilo. Pes ni agresiven niti do psov niti do ljudi. Je kot ena velika macka. Grin Grin Grin
Zato me zadeva toliko bolj preseneca.

S psom hodita v malo solo. Doslej so ga imeli dokaj na kratko. Sedaj bodo pa verjetno sankcije... Zanima me kako naprej, da nebi te sankcije samo se poslabsale stanje.

Lenja, pravis, da ce ni napadel otroka ni panike. Kaj pa ce bi nanmesto prijateljice zagrabil otroka?Huh? Doslehj ni se nikogar vgriznil, kaj sele pogrizel... Porajajo se vsakovrstan vprasanja. Saj ne poznajo vec svojega psa...

Sedaj mora za kazen nositi nagobcnik. A je to smisleno? Mogoce sprasujem neumnosti, ampak me res zanima.

Lp
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #19 : sreda, 23.10.2002 : 08:02:58 »

Kristi.

Ne vem če bo to imelo kakšen pozitiven učinek, pes je scrkljan, nato pa naenkrat sankcije in tudi nagobčnik. Jaz pri mojem prakticiram, seveda kadar kakšno ušpiči, ignoriranje in to tako da mora za 15 minut na svoj prostor in tam ostat, ali pa mora it v pesjak. Ne vem, najbolje da se tvoja frendica obrne na kakšnega dobrega inštruktorja, on ji bo mogoče znal bolje svetovati.

LP Tjaša
Logiran
lenja
gost
« Odgovor #20 : sreda, 23.10.2002 : 08:10:01 »

Citat

Lenja, Tjasa!

Pes ji je ocitno zrastel cez glavo... V preteklosti se to ni nikoli zgodilo. Pes ni agresiven niti do psov niti do ljudi. Je kot ena velika macka. Grin Grin Grin
Zato me zadeva toliko bolj preseneca.


kristi
to naj te ne preseneča. Dobermani so v crkljanju navečje mačke, kar jih lahko najdeš. Tudi 50-kilaš ti bo lezel v naročje kot en maček.

Sankcije , ja ampak samo ob pravem trenutku (ne pa obdobju ne vem nekaj dni). Naslednja napaka , ki jo delajo (smo jih delali) začetniki je ta , da je doberman sankcioniran ob napačnem trenutku. Krivice zelo slabo prenaša , jih ne pozabi!
A bo vedel, da nagobčnik nosi še naslednji teden, zato, ker je 3 dni nazaj nekaj naredil?

Sedaj je še vedno "mlad" in ga ima možnost socializirati, spoznati z ljudmi , spoznati tudi z drugimi otroki , zaradi otroka v družini - z nagobčnikom, mu vse to odtujuje . Na sprehodu bo vsak človek, ki bo videl psa z nagobčnikom,  odreagiral tako, da bo pes čutil, da se ga človek boji - kar bo vse še slabše.  
Pri 8-ih mesecih pa res ne sme biti nagobčnik zadnja alternativa, kaj bo delala pa pri 2-eh letih, ko bo pes dokončno oblikoval svoj karakter.
Ona ga v tem trenutku kaznuje za svoje lastne napake, ki jih je zagotovo naredila.

Veš, takole preko foruma je to zelo težko dopisovati. Sama bi priporočala, da najde kakšnega inštruktorja , da se zmeni za  kakšno indiviualno uro) - pa da gresta skupaj na sprehod SAMA BREZ OSTALIH TEČAJNIKOV; da je na terenu pokaže, pa da jo obišče  doma , da ji demonistrira v živo , kako naj postopa. Pes te prečita že kako primeš za vrvico - že po tem ve , ali ima opravka z diletantom ali z nekom , ki se spozna. Je pač kupila zelo intiligentno pasmo in bo morala pristopiti tudi na tak način.   



Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #21 : sreda, 23.10.2002 : 08:14:03 »

Citat


kristi
to naj te ne preseneča. Dobermani so v crkljanju navečje mačke, kar jih lahko najdeš. Tudi 50-kilaš ti bo lezel v naročje kot en maček.



Se totalno strinjam z Lenjo glede tega lezenja v naročje in stiskanja, naš to obvlada 200%!!! Grin Grin Grin

Pa tudi glede individulanih ur ima prav, in ne samo en obisk pri inštruktorju, ker psa mora tud on spoznat.

LP Tjaša
Logiran
lenja
gost
« Odgovor #22 : sreda, 23.10.2002 : 08:36:11 »


Citat

Lenja, pravis, da ce ni napadel otroka ni panike. Kaj pa ce bi nanmesto prijateljice zagrabil otroka?Huh?


Če sem prav razumela, je pes prišel v družino za otrokom. Slabše bi bilo , če bi bil pes številka 1 , potem bi pa prišel še naraščaj, za psa bi se pa komaj zmenili.

pes in lastnica (tukaj je otrok izključen) nista "zmenjena" kdo je kdo - oziroma je že jasno, da je "gospodar" pes.  

Otroka, ki ga imajo je potrebno podučiti - kadar pes počiva, , se hrani  - naj ga pusti pri miru. Če bo pes hotel oditi v drugo sobo, naj ne leze za njim, ker v danem trenutku gotovo išče počitek ,mir.
Seveda ob prisotnosti staršev , pa mu otrok lahko da kakšen priboljšek  - ampak tudi tu mora vedeti, s kakšno kretnjo se kužku poda priboljše, da ne bo pomotoma zagrabil za prst, starši bodo pa to razumeli kot ugriz....
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #23 : sreda, 23.10.2002 : 09:45:32 »

Se kar strinjam z Lenjo!
Glede na opis, kaj se je dogajalo, bi rekla, da je pes samo poskušal svojo lastnico prepričati naj ostane pri njem oziroma jo zadržati (zločin iz strasti torej Grin), ni pa se obnašal tipično agresivno (če bi se, potem bi verjetno zraven renčal in skoraj gotovo bi prišlo tudi do krvi - pes je vsekakor zmožen ugrizniti dovolj močno).  Seveda so pri takem obnašanju potrebne sankcije, saj mora pes vedeti, kje so meje (ta pes tega očitno še ne ve, kar pa je posledica vzgoje), vendar morajo biti sankcije primerne zločinu in kot je napisala Lenja pravočasne.
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #24 : sreda, 23.10.2002 : 11:05:21 »

Cau,
Doberman ni pes za vsakega,je namrec tako imenovani one man band.Je specificen pes z izjemno mocnim karakterjem in
tudi fizicno zelo mocan.Zahteva celega cloveka,ne pa polovi-
co.Ni primeren za zacetnika,je poseben pes za posebne ljudi.
Potrebuje ogromno gibanja,ljubezni,pozornosti,ni za verigo,niti
pesjak.On zeli biti vedno in povsod z nami,zeli sodelovati v vsem kar pocnemo.Po drugi strani pa potrebuje obvezno strogo
/ne grobo/in dosledno solanje/IPO ali SCH izpit/.Pozno dozori,
zato ne pricnemo z resnim solanjem pred 15-imi meseci staro-
sti.Ker ima teznjo po prevladi mora imeti tudi njegov lastnik
mocan karakter,drugace ga pes ne bo uposteval.To ni pes za
vsakega in mislim,da je tvoja prijateljica v resnih tezavah.Ce ni
pripravljena dati celo sebe v svoj odnos s svojim dobcijem je
bolje da ga podari cloveku,ki bo to pocel.Doberman zahteva
postenost,ima izredno razvit cut pravicnosti.Je ena izmed na-
jimenitnejsih pasem,za svojega cloveka skoci v ogenj.Da upada
stevilo Dobermanov niso krivi oni sami ampak premalo primernih
ljudi za te precudovite zivalce.
P.S. - Pred leti,ko sem se imel dobermana,sem vsako jutro ne-
glede na vreme vstal uro prej preden sem sel v sluzbo in z TAI-
em polagal sled,tekel,ga solal.Prav tako popoldan ali zvecer.Po
leti sva plavala in gorsko kolesarila,...naredila sva IPO 1 izpit
in to v dezju,vemo pa kako neradi Dobermani delajo ko dezuje.
naj zakljucim-ljudje,ki niso pripravljeni dati celega sebe v odnos
z dobcijem naj si raje omislijo manj zahtevno pasmo.
Cau,Matjaz
Logiran
lenja
gost
« Odgovor #25 : sreda, 23.10.2002 : 12:07:05 »

Citat

To ni pes za
vsakega in mislim,da je tvoja prijateljica v resnih tezavah.Ce ni
pripravljena dati celo sebe v svoj odnos s svojim dobcijem je
bolje da ga podari cloveku,ki bo to pocel.

če bi prišlo tako daleč, upam, da ne bo podarjen. V preteklosti so jo najslabše odnesli ravno podarjeni dobermani, potem ko  so prvotni lastniki ugotovili, da to pravzaprav ni pes za njega, pa so ga poklonili naslednjemu neprimernemu in nepreverjenemu lastniku. če je to dejansko zadnja rešitev, naj se VSAJ PRODA ter PAMETNO IZBERE NOVEGA LASTNIKA.  

JE ŽIVA RESNICA, KAR JE NAPISAL MATJAŽ - lepo da se je javil še en (čeprav si tudi ti govoril o preteklosti), ker se aktulani lastniki dobermanov  kar ne skorajžijo, da bi kaj napisali v forum (izjema Tjaša).

ampak Matjaž, za tisto kar je v dobermanu dobrega se splača potrudit. Vse niti ima v rokah njegova gospodarica. Vem pa, da je bil že marsikdo v podobni situaciji/krizi , pa jo je prebrodil  in postal pravi "dobermanaš" po duši in s srcem pri svojem psu.

Kar zadeva upad dobijev , bi rekla, da jih je bilo mogoče v nekem obdobju preveč, ker je bil  preveč na udaru popularnosti.

lep pozdrav še od ene, ki je nekoč dnevno tekla, plavala, hodila,  kolesarila in uživala sleherno lepo minutko s to prečudovito pasmo  
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #26 : sreda, 23.10.2002 : 12:16:13 »

Pozdravljeni vsi zacetniki z otrokom!
ko se zacetnik z otrokom odloci za nabavo pasjega prijatelja ni
pomembno samo kaksno pasmo ali mesancka bo izbral ampak
tudi kaksen je on sam.Je sporten tip cloveka,umirjen,zivahen,
kje zivi,koliko prostega casa ima,...
Praviloma naj se zacetniki z otrokom ne odlocajo za sluzbene
pasme psov,terijerje,pince,bulle,mastife in pa lovske pasme.
Primerne so manjse ovcarske pasme in psi druznih pasem.Vse-
kakor pa je za otroka vsestransko priporocljivo da odrasca ob
psu.Lep pozdrav,Matjaz
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #27 : sreda, 23.10.2002 : 12:58:30 »


Citat



lep pozdrav še od ene, ki je nekoč dnevno tekla, plavala, hodila,  kolesarila in uživala sleherno lepo minutko s to prečudovito pasmo  


lester tole si pa tako lepo napisala da so mi stopile kar solze v oči. Sem videla fotografijo tvojega Lesterja na mojpes.netu in moram reč da je bil prekrasen.
Tudi jaz si že zelo dolgo želim dobermana vendar mislim, da je še malo prezahteven zame. Skoraj sigurno ga bom pa imela ko bom na svojem, tudi bolj zrela in ko bom imela tudi več časa zanj. do takrat pa uživam še vedno z mojo najljubšo pasmo - zlatkoti.

Lp
Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #28 : nedelja, 27.10.2002 : 17:52:07 »

Citat

Praviloma naj se zacetniki z otrokom ne odlocajo za sluzbene
pasme psov,terijerje....

O.K. glede na to , da je itak postavljena beseda praviloma  - ampak ker se omenja terierje, bi dodala samo nekaj. Večinoma , ko sliši besedo  terier , si predstalja ali yorkija ali pa staforde (in njim sorodne), no pa še višavci so v Sloveniji zelo popularni. Dejstvo je, da je Family Terrier veliko širša, kot si lahko predstavljaš na prvi pogled . Mnogih predstavnikov sploh nimamo v Sloveniji ali pa so zelo maloštevlčni in tudi posledično ni veliko legel ali pa sploh ni legla. Po brskanju po internetu sem za marsikatero vrsto  terierja zasledila, da je primeren recimo za starejšega otroka. Pa po lastnih izkušnjah z moje nekdanjo (poudarjem nekdanjo) fox terierko, moram reči, da je OTROKE OBOŽEVALA, ZA NJIH JE ŽIVELA, UHAJALA Z VRTA ZATO , DA SE JE IGRALA Z OTROKI,ŽOGALA Z OTROKI IN JIM PRIREJALA SHOW PREDSTAVE,  iz tega razloga sem ostala tudi brez nje, saj nam je bila na vikendu odpeljana (glavni katerega smo sumili je  bil otrok, kateremu pa nismo mogli dokazati tega dejanja).
Pa nisem mislila, poudarjati foxa ampak na splošno bi se našla še kakšna vrsta  terierja, primerna  za družino z otroki, ob pogoju, da so seznanjeni, da je pa res, da je terier kot terier aktiven pes...
Logiran
Charly
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 13


« Odgovor #29 : nedelja, 16.11.2003 : 12:33:00 »

BRIN
- se čisto strinjam s teboj, sam malo je pri goldijih narobe, da so včasih malo leni.  Smiley Wink Drugače pa so super!!!
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: ko kupuje psa začetnik z otrokom
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines