mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 21:07:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Pešanje desne strani srca
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pešanje desne strani srca  (Prebrano 14626 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Kali Lola
novinec
*
Sporočil: 26


« : nedelja, 28.09.2008 : 09:51:57 »

Moja Kali je neozdravljivo bolna. Peša ji desna stran srce in trebušna votlina je polna tekočine. Ima dvoje tablete za srce in pa Lasix za odvajanje vode, katere ji dajemo 3x dnevno, a je komaj kaj bolje. Novembra bi dopolnila 11 let, a v to dvomim, da ji bo uspelo, saj skoraj nič več ne je in je zelo shujšala. A se kar ne morem odločit za evtanazijo, saj še vedno kaže ogromno veselja do ljudi in pa sprehodov. A po drugi strani je tako shujšana, da jo je samo kost in koža in pa tisti ogromen trebuh. A oči ima še vedno tako polne življenja in tako prodoren pogleda, da sploh več ne vem kaj je prav in kaj ne. Najraje bi videla, da bi zaspala za vedno sama od sebe, a se mi zdi, da je prava borka in se ne da kar tako. In zelo me jezi, da skoraj nič več noče jest in se noče toliko potrudit zase, da bi lahko malo dlje živela. Pasme je pa Ameriški stafordski terier in vam povem, da je naša draga Kali tak kuža, ki ga zlepa ne bomo pozabili in preboleli. Meni je tako hudo zaradi vsega skupaj in sploh ne vem kaj bi bilo za vse najbolje. Tako si želim, da bi še malo živela a tudi sama izgubljam upanje z vsakim dnem. Bolečin pa očitno nima, ker nič ne pokaže, da bi jo bolelo karkoli. A ima kdo izkušnjes takim stanjem psa in kaj bi vi storili na mojem mestu?

Hvala vnaprej za odgovore.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #1 : nedelja, 28.09.2008 : 10:04:38 »

Dokler kaže veselje do življenja in dokler je nič ne boli, ti odsvetujem evtanazijo. Psička ti bo sama pokazala, kdaj ne bo mogla več - bodi pa pripravljena, da bo to mogoče kar naenkrat, čez noč. In bo takrat šok zate in za tvoje kljub temu, da že zdaj veste, da se boste morali posloviti. Kar se tiče hrane, poskusi še s konzervami a/d, ki jih dobiš pri veterinarju. Čeprav so majhne, so zelo hranljive in ponavadi jih imajo vsi psi zelo radi. Namenjene so okrevanju po operacijah ipd.- splača se ti poskusiti, mogoče ji bodo pa všeč.
Psom, ki dobivajo tablete za odvajanje vode, lahko začne primanjkovati kalija. To se ugotovi s preiskavo krvi, kar ti prav tako svetujem. Kalij potem dodajaš o obliki tablet in hitro izboljša počutje. Skratka, jaz na tvojem mestu še ne bi obupala, temveč bi poskusila psički omogočiti čim lepšo jesen življenja. Bodi veliko z njo in jo crkljaj, igrajta se in hodita na sprehode - kot rečeno, sama ti bo pokazala, kdaj ne more več. Odločitev za evtanazijo pa ni nikoli lahka (in prav je tako).
Držita se in srečno!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Kali Lola
novinec
*
Sporočil: 26


« Odgovor #2 : nedelja, 28.09.2008 : 10:52:17 »

Pepsi, hvala ti za odgovor.

Pri veterinarju smo bili ravno prejšnji torek (nazadnje) in so ji pregledali kri in ji zaenkrat samo proteini manjkajo. Srce je zelo slabo in ji je tam na pregledu nekajkrat kar malo zastalo. To morda tam še toliko bolj, ker se že od nekdaj boji veterinarjev, pa čeprav ni imela prej zdravstvenih težav, ampak le cepljenja.
Hrano smo poskusili že z vsem. Konzerve je dobila prav za srčne bolnike in noče tega jest. Jedla je prejšnji teden le hrenovke, okoli 2 para dnevno in pa zadnje dva dni samo pečenega piščanca. Tako je trmasta glede hrane, se mi zdi, da je razvajena postala, ko vidi kako se vsi trudimo okoli tega in ji ponujamo vse mogoče. Drugače pa jo crkljamo vsi po vrsti in jo razvajamo na vse načine. Ko bi le malo več jedla, da bi lahko dlje živela. Sad Cry
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #3 : nedelja, 28.09.2008 : 12:12:26 »

Kali Lola- koliko časa, pa to že veste in koliko časa že dobiva tablete...

namreč, imam podobno izkušnjo, vendar je bila naša psica kar precej mlajša, ko smo to ugotovili. Ni jedla, bila je shirana in polna vode, tako kot opisuješ ti... Vsak dan je dobivala mislim da 5 različnih tablet, ki jih je predpisal veterinar... Čez cca. mesec dni se je stanje normaliziralo. S strogo dijeto, manj napornega gibanja, izogibanaja vročini, itd... je psička z nami preživela še 4 leta in pol. Zavedam pa se, da tvoja psička kar nekaj let starejša od naše prejšnje.

Držim pesti in da skupaj uživata vse trenutke, ki jih lahko, saj slovo nikoli ni lahko.  Cry
Logiran
Kali Lola
novinec
*
Sporočil: 26


« Odgovor #4 : nedelja, 28.09.2008 : 15:19:57 »

Opazili smo zadnji vikend v avgustu, da je nekaj narobe. Prej smo na žalost občasno težko dihanje pripisovali starosti in vročini. Tudi na morju, junija, z njo nismo imeli problemov, razen na poti tja, je težko dihala, a je potem tam krasno prišla k sebi in 14 dni vsak dan plavala eno uro. No, konec avgusta, pa se je v enem dnevu 2x sesedla in bila je zelo napihnjena. K veterinarju smo šli takoj v začetku tedna in je tako sedaj že 4 tedne na tabletah.

Kakšno dieto ste vi imeli? Ker jaz tudi podrazno ne vem kako jo naj prisilim, da poje kaj konkretnega. Spije pa ogromno tekočine in morda ima potem tudi zaradi tega še ekstra občutek sitosti?

Prejšnji teden sva jo peljala še k enemu drugemu veterinarju na pregled in ta je kar rekel, da je hudo in da jo bo treba dat evtanizirat. Da naj poskusimo še nekaj časa s tremi tabletami za odvajanje vode dnevno, če se bo kaj izboljšalo. Tako, da sedaj slab teden izvajamo takšno terapijo.

Tvoje besede pa naj se pozlatijo in upam, da si tudi naša Kali opomore vsaj za še nekaj časa.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #5 : nedelja, 28.09.2008 : 15:25:43 »

Mislim, da psicka ni razvajena, le apetita zaradi bolezni nima. Mogoce bi res poskusila z ad konzervami, ker so okusne in jih imajo psi radi. Ne vem kaksne so tiste za srce, ampak ce so vsaj malo podobne ostalim dietnim konzervam, se sploh ne cudim, da jih ne mara. Wink ce jo zmesas s toplo vodo, bo se bolj disala. Cheesy

Tudi jaz imam psicko zaradi podobnih (ampak zaenkrat milejsih) tezav na Lasixu. Ker je se zelo jesca nimam tezav s hrano, ima pa seveda najrajsi kaj kuhanega ali kaksno konzervico. Smiley
Drzim pesti za vaju! Kiss

Pepsi, si kdaj dodajala kalij v obliki tablet? Mogoce ves katerih? lp
Logiran

Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #6 : nedelja, 28.09.2008 : 18:40:57 »

Dodajala sem "Kalii Chloridi" - tako je pisalo na škatli, in sicer 1/4 tablete (ne spomnim se več, ali enkrat ali dvakrat na dan) - za yorkico, ki je dobivala tudi Lasix in se po njem zelo slabo počutila. Nekajkrat se je kar sesedla. Na prvi zasebni veterinarski kliniki v Ljubljani so mi rekli, da je prestara in da se ne da nič več narediti. S tem se nisem hotela sprijazniti, šla sem po drugo mnenje na drugo kliniko in tam so po preiskavi krvi svetovali dodajanje kalija. Stanje se je v dveh dneh bistveno izboljšalo! Takrat je bila stara 12 let, uspeli smo jo pozdraviti in jih je potem dočakala 15. Tako da jaz res še ne bi obupala.

Drugače se pa strinjam s Kajo, da dietnih konzerv psi ponavadi ne marajo. Kali Lola, pojdi vsaj po eno a/d konzervo in poskusi - zgubit nimaš kaj, samo pridobiš lahko, ker se bo malo okrepila. In če ji bodo všeč, ji pa kupuj  samo te, pa bo.

Javi se kaj, kako napredujeta!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #7 : nedelja, 28.09.2008 : 20:38:03 »

našemu pokojnemu Triškotu se je zgodilo podobno: poleg ponavljajočih se kamnov mu je začelo pešat še srce, nabirala se mu je voda, dietno hrano je začel odklanjat, shujšal res zelo.... Umrl je pri starosti še ne 11 let. očitno to ni nujen razplet, kot berem - tko da ti želim, da bi se pozdravili in vsaj še nekaj let učivali skupaj. Držim pesti!
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #8 : ponedeljek, 29.09.2008 : 09:51:15 »

Kali Lola: od pogina te psičke je že 7 let, tako da se natančno ne spomnim. Takrat tudi ni bilo na trgu toliko različnih prozvodov za obolele pse.
Vem, da smo ji dajali manj hrane, so kar fino shujšali (pač prekomerna telesna teža ima tudi vpliv na srce, čeprav ni bila debela), gibanje je bilo prvo lepo omenejo na 15 min sprehode, kopanje v hladni vodi poleti, izogibanju vožnje v poletnih mesecih (to je bilo ekstra težko, ker je oboževala avto).
Vem, da so ji na veterinarski kliniki naredili ultrazvok in da je bila diganoza- psička ima še cca. 6 mesecev.
Sprva ni jedla (to je tudi mene skrbelo), bila še vedno napihnjena. Pa smo kljub vsemu vztrajali in vztrajali. Po kakšnem letu tablet, kombinacij hrane (takšne in drugačne), mini sprehodih se je stanje normaliziralo in psička je bila z nami še 4,5 let. Še ne veterinarski kliniki nismo mogli verjeti, ko so nekoč delali raziskavo koliko časa živijo psi s srčno napako. Poklicali so nas kdaj je poginila naša psička, mama pa nazaj: "A? Naša tukaj zraven mene leži in maha z repom!" Smiley no, kakšno leto po tem je poginila.

Sama si rekla, da je psička živaha in da ji ne manjka volje do življenja. Na tvojem mestu bi vztrajala. Vendar prej ali slej se moraš sprijaznit, da te kosmatinec zapusti. Od veterinarja do veterinarja, pa drži se nasvetov, ki se ti zdijo pametni, (predvsem pa nasvetov o doziranju tablet).
ŠELE, ko boš spoznala da se psička matra in ne more več, da je izgubila voljo do življenja bi jaz na tvojem mestu pomislila na evtanazijo.
Res je da je vaša psička starejša, kot je bila naša. Vseeno se splača. DRŽIM PESTI  Kiss
Logiran
Kali Lola
novinec
*
Sporočil: 26


« Odgovor #9 : ponedeljek, 29.09.2008 : 18:38:22 »

Seveda bomo poskusili vse možne varijante, da našo ljubljenko ohranimo pri življenju. Sem ravno danes spet naročila novo dozo zdravil pri veterinarju in bom jutri, ko bom šla to iskat tudi omenila glede kalija in pa kupila nekaj teh konzerv hrane. Trenutno pa ji pečem kurje vratove.  Wink Sem kupila kilo. Se mi pa zdi, da je stanje rahlo bolje, ker ima ponovno več veselja do njenih igrač in si je ravno vzela žogico, ki jo že od nekdaj  rada stiska v gobcu. Imamo drugače še eno psičko, Lolo, iste pasme, stara pa je 6 let in po novem tudi ona ne je več briketov.  Shocked Tako, da upam, da bo Kali začela kmalu sprejemat več hrane in se bo stanje normaliziralo. Je pa tako vesela, ko gremo na sprehod, da kar teče proti gozdu, če ji omenim, da grmeo tja. Tako, da voljo ima izredno, mi jo imamo pa tudi neizmerno radi.

Bom še poročala kakšno je stanje. Smiley
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #10 : ponedeljek, 29.09.2008 : 18:41:44 »

Poročaj, mi bomo pa držali pesti.

Nam je vet povedal katere tablete moramo dajati in kakšno količino in potem nam je družinska zdravnica pisala recepte, toliko da nismo plačevali vseh tablet.
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #11 : ponedeljek, 29.09.2008 : 18:42:57 »

Kali Loka, držim pesti, da se bo vse izteklo tako, kot je prav. Sem vesela, da se volja in veselje vračata. Srečno!
Logiran
Kali Lola
novinec
*
Sporočil: 26


« Odgovor #12 : torek, 30.09.2008 : 01:22:23 »

Zaenkrat kaže super! Trebuh je danes manjši in tudi kurji vratovi ji gredo v slast in je danes pojedla kar precej hrane. Seveda je po malem čez cel dan, ravno malo prej je imela manjšo malico. Očitno je prava doza Lasixa 3x na dan. Upam, da se stanje resnično normalizira in da si bo povrnila moči. Glede na to, da sem bila že skoraj prepričana, da ji ni pomoči, je tole zdajle res fajn.

Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #13 : torek, 30.09.2008 : 04:56:28 »

ojoj sori, sem zdajle vidla, da sem te zgoraj preimenovala, po pomoti.... Bom pa ponovila, da bo bolj prav in bo še bolj držalo: držimo pesti in tačke za vaju! Glede na to, da imamo pri hiši tako prvega (pesti) kot drugega (tačk)  kar nekaj "na zalogi", ni vrag, da vama ne bi uspelo!
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #14 : torek, 30.09.2008 : 08:22:02 »

Kali Lola- zanima me samo, če vam je veterinar povedal kakšna naj bi bila doza tablet?
Če se prav spominjam je naša dobiva od začetka več Lasixa, da se je uredilo, potem pa samo po 1x na dan. Ne me pa držati za besedo
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Pešanje desne strani srca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines