mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 23:19:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: PASJI UGRIZ
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: PASJI UGRIZ  (Prebrano 3937 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
goldfish
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« : torek, 04.11.2008 : 18:47:34 »

pred 1 uro sva bila z mojim kužkom v pasji mali šoli. Medtem ko sta dva psa lajala en na drugega ju je moj najprej samo gledal, nato pa je začel blazno lajati (je zeloooooo dominanten kuža, jaz pa nažalost ne), no torej medtem je je ugriznil (sedel je na prostoru ob moji nogi) pač ni bilo namerno. glede na to da je še mladiček in še ni bil cepljen (že prejšen teden sva se naročila pri veterinarju za deplenje- greva pa v petek), me zanima kaj naj naredim? sicer nameravam it k zdravniku jutri, ampak vseeno...

pa še nakaj...kar glih ne sodi sem - kako najpsa spravim na realna tla, da bo vedel da ni "taglavni" v družbi drugih psov. omenim naj še da drugače na ljudi (npr. na sprehodu, ali pa če pride kdo na dvorišče) ne laja več, to smo odpravili. drugače pa spi v hiši, čez dan je spuščen - teka po dvorišču, pa tudi do sosedovih psov se je začel normalno obnašati, našega starega Lumpita si je pa itak že podredil na začetku. Naj poudarim še enkrat da je star 5 mesecev.

vnaprej hvala za pomoč! Undecided
Logiran
goldfish
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #1 : torek, 04.11.2008 : 18:57:51 »

aha pozabla sm napisat d je mel halti gor.
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #2 : torek, 04.11.2008 : 18:59:19 »

Glede na to, da hodita v malo šolo, bi morala nasvet glede vedenjskih težav dobiti prav tam.

Kakšno rano pa imaš? Verjetno kaj zelo hudega ni in bi najbrž moralo zadoščati, da umiješ in razkužiš z jodom ali čim podobnim.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #3 : torek, 04.11.2008 : 19:08:07 »

Kar se rane tiče, se strinjam s TagTu.
Kar se pa dominance 5 mesečnega mladiča tiče, pa tole - kupi si knjigo "Psi za telebane", pa v šoli izpostavi problem in prosi za nasvet.
Pa na temle forumu je že ogromno napisanega na to temo.

Na kratko pa takole: Vse naj se dogaja pod tvojimi pogoji. Vse je TVOJE, njemu stvari samo posodiš (npr. igračo) ali odstopiš (npr. hrano). Kar pomeni, da jih lahko tudi KADARKOLI brez pregovarjanja vzameš nazaj (za sekundo, potem vrneš ali pa MENJAŠ za kaj okusnega). Wink

Ko greste skozi vrata, gre pes zadnji.

Na postelje in kavče naj zaenkrat ne sme! Ko bo dojel, da je postelja kot najboljše ležišče last alfa člana krdela in da to ni on, ga lahko POVABITE na posteljo. Samo s povabilom! To je privilegij, ne pravica!

Pa vse priboljške in čohanje naj si zasluži. Tudi, če gre samo za "sedi" ali kaj drugega, kar zna.

Lp in veliko sreče, 5ra
Logiran
Miss Teja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.261


« Odgovor #4 : torek, 04.11.2008 : 20:11:22 »

Tudi jaz sem pred parimi tedni doživela ugriz (Malinoja) v roko. Rana sicer ni bila ne vem kako velika, vendar je rahlo tekla kri, nato je nastala dokaj velika modrica. Najprej sem seveda vse razkužila, naslednji dan sem odšla k osebnemu zdravniku, ki mi je sčistil rano in me poslal na ZZV(Zavod za varstvo). Cepili me niso, ker je od zadnjega ceplenja proti tetanusu minilo manj kot 7 let. Na ZZV sem morala oddati moje podatke, podatke lastnika psa in pa opis dogodka. ZZV je poslal dokument lastniku psa, ki pravi, da mora pes v  naslednjih 10ih dnevih (se mi zdi) odditi na 3 teste k veterinarju (glede stekline) in nato poslati podatke na ZZV. Če bi bilo s psom karkoli narobe bi me seveda cepili. Aja, pes je bil cepljen proti steklini, vendar je to vseeno obvezna praksa, da ne bi prišlo do tveganja, saj lahko telo zavrne cepivo. Drugače se pa mora vsak ugriz beležiti na ZZV.

Lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #5 : sreda, 05.11.2008 : 12:37:46 »

ugriz sam po sebi ni prav nič nevaren, se pa zna zgoditi, da boš imela grde sitnosti, ker psa nimaš cepljenega (če boš šla k zdravniku - vsak ugriz po zakonu prijavljajo). Kot je bi moralo biti znano, morajo biti mladiči čipirani in cepljeni proti steklini do dopolnjenega tretjega meseca starosti. Pravzaprav bi bilo zelo fino, da bi bilo pravočasno cepljenje tudi pogoj za udeležbo na kakršnih koli tečajih.

Je pa zelo zaskrbljujoče vedenje mladiča. Nekako se mi dozdeva, da mu v mali šoli ne bodo kos (čudežev tam ne delajo - ponavadi v takih primerih zaleže samo pomoč strokovnjaka za vedenjske težave psov. Ki se tako ali tako ukvarja bolj z lastniki kot s psi).
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: PASJI UGRIZ
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines