mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 12:58:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Horjulčki se javljajo iz novih domov (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul)  |  Tema: VIXI Sheena, Črni Vitez in bojevniki
Strani: 1 ... 80 81 82 83 84 [85] 86 87 88 89 90 ... 228   Dol
Natisni
Avtor Tema: VIXI Sheena, Črni Vitez in bojevniki  (Prebrano 488611 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #1260 : torek, 18.01.2011 : 17:24:33 »

RW aaaaaa   Lips Sealed

5 min. po srečanju so se mi pa vseeno ful začele tresti noge. Tongue

To pa vem kako zgleda  Tongue  Glavno da je dovolj adrenalina za reševanje prvega dela, potem ko pa mine, je pa čisto vseeno če skupaj padeš  pevka
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #1261 : torek, 18.01.2011 : 19:45:32 »

Bom probala nekako razložit....

S tem psom se moji poznajo toliko, kolikor ga poslušajo rjovet izza ograje, seveda se tudi vohajo. S Xeno sta se pred leti nekajkrat videla zunaj in ni bilo težav. Na srečo ta pesjan ni BUTL ampak se v situaciji pač odloči odvisno od tega, kako se obnašajo ostali akterji, kar pomeni, da se do nas ni namenil s kakim očitno slabim namenom ampak tko nekako neodločen je deloval, kar se seveda pravtako lahko razvije v sranje....
Vse skupaj se je odvijalo na razdalji nekaj metrov. Ko nas je zagledal (prišel je izza kombija, parkiranega pred njihovo hišo), je takoj usmeril svojo hojo v našo smer, precej "trdo" se je tudi držal, sicer pa ni kazal nekih odkritih svarilnih (grozilnih) signalov - ni renčal, ni gledal strmo v kakega od njih, ni imel grebena, ni se delal večjega kot je, samo kot rečeno, tak trd je deloval. Njegov skrbnik mu je dvakrat glasno ukazal, naj se ustavi ( je bil predaleč, da bi ga prijel), a brez uspeha. Nato je pospešil, da bi ga prijel (ne vem, za kaj bi ga prijel, ker ovratnice ni imel), a sem precenila, da bi se svojega psa dotaknil ravno v momentu, ko bi prišel do mojih. In v takem napetem trenutku lahko pes vzame tak dotik tudi kot neko vrste spodbudo, sploh ker ni ovratnice, za kar bi človek prijel in psa v trenutku ustavil ali potegnil stran, zato sem mu samo rekla: "Ne, pust ga!"  He he, to je mladca tako šokiralo, da je dejansko obstal in si verjetno mislil, da se mi je čist odpililo. Svojim sem popustila povodce (*) in ob tem pazila, da ga ne bi zapletli mednje, kar bi bil tudi lahko moment za težave, saj je pri takih zadevah običajno tako, da bolj ko odpletaš, bolj se zapleta, zato je fino, da že v štartu kakršnegakoli srečanja paziš, kje in kako se nahajajo (križajo) povodci. Moji so bili malce zmedeni, saj imajo s tem psom v bistvu "platonske" stike čez ograjo, tokrat pa so se dejansko lahko vohali od blizu, celo dotaknili. Sama sem se oglasila maksimalno prijazno in psa pozdravila kot največjega "vojnega" kamerada - če bi ga kakorkoli poskušala pregnati, bi dalo to mojim zeleno luč, da začnejo lajat, skakat ali kakorkoli drugače grozit/izzivat, zato sem raje predstavila rotija kot našega prijatelja. Seveda je treba poudariti, da to ne bi vžgalo v vsaki situaciji, če bi se pes namenil napast, potem ga moje še tako sladka dobrodošlica verjetno ne bi ustavila.
Tako smo opravili nekaj sekundno ovohavanje, na srečo napetost ni rasla, ni pa bilo za pričakovati nekih blazno razposajenih stikov, zato sem odredila, da mi zdaj gremo, sosed pa lahko odpelje rotija lepo domov. Cool. pa sta šla, fant po moje še zdaj tuhta, kaj za vraga se je sploh zgodilo. Roll Eyes Smiley. Svoje sem seveda takoj izdatno nagradila s priboljški. Kiss

Je pa vsaka taka situacija zelo specifična, kjer je priporočljivo, da se upošteva osnovne napotke pri srečanju s psi, obenem pa je dobro biti pozoren na okoliščine, ki so drugačne od ostalih, saj se ravno zaradi njih potem stvari odvijajo drugače, kot so se kdaj prej recimo. In še nekaj, včasih je pretep neizogiben ampak vodniki naredijo največ škode takrat, ko ga pričakujejo že vnaprej, pa čeprav ni za to neke konkretne podlage.

Za našo situacijo naj povem še to, da že od nekdaj svojim nisem dovolila, da bi s tem rotijem preko ograje kakorkoli merili moči, si grozili, lajali ali pač težili, saj se je treba zavedati, da bo nekoč prišel trenutek neke nepazljivosti, ko se bodo znašli iz oči v oči brez ograje vmes. In takrat se včasih obudi marsikatero "odprto" vprašanje. Tongue.

*
Zakaj popuščeni povodci (to je za piflarje, recimo mamo F, he he.....) - ko napnemo povodec, s tem spremenimo svojemu psu držo in obrazno mimiko, ki lahko v takem položaju deluje precej grozilno/svarilo, kar tako vzame tudi drug pes in kar hitro se zadeva zaostri. Zato dostikrat lahko vidite, kako se psi nekako "lepše" srečujejo, ko niso na povodcih, saj lahko sami nadzorujejo in vodijo govorico svojega telesa. Seveda s tem nočem povzročiti masovnega spuščanja ob srečanjih ampak samo to, da opazujte svojega psa in mu omogočite nemoteno sporazumevanje.

Joj, kolk sem naložila.... Tongue

grem zdaj rajš....

K
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #1262 : torek, 18.01.2011 : 21:39:26 »

Oo, Xena, tole si pa super razložila (za piflarje ni nikoli preveč Tongue ) Mene take stvari zanimajo zato, ker se bojim, da bi se jaz sama usr*** (in naredila hudo bedarijo), po tihem že nekako zaupam, da psi znajo razbirat medsebojne signale, samo, če  pa panična mati na kakršen koli način še doliva "olje na ogenj" zaradi nevednosti ... raje niti ne pomislim, kaj se lahko zgodi.

Evo, vidiš, jaz bi verjetno v paniki začela kričat in vleči psa k sebi s povodcem. Verjetno bi nas to večina brez premisleka naredila ... madonca, hvala res, da si pojasnila, kako bi psi to razumeli.

Obljubim, da bova z mojim šolarčkom brezpogojno ubogala najino tršico v šoli, ampak tebe bova pa on-lajn tudi poslušala, z velikim veseljem Cheesy
Logiran

Unikatne tablice in portretki
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #1263 : torek, 18.01.2011 : 21:48:30 »


Za našo situacijo naj povem še to, da že od nekdaj svojim nisem dovolila, da bi s tem rotijem preko ograje kakorkoli merili moči, si grozili, lajali ali pač težili, saj se je treba zavedati, da bo nekoč prišel trenutek neke nepazljivosti, ko se bodo znašli iz oči v oči brez ograje vmes. In takrat se včasih obudi marsikatero "odprto" vprašanje.

Šica, eno pitanje. A kak pasji "težak" a-la ta rotti bi lahko tudi lulanje pred njegovo ograjo jemal kot provociranje?
Oz. da prenesem na naš primer: Ali lahko že tako agresivna in teritorialna samica DA to, da Pega običajno prvo sprehodno lulanje opravi ravno na pasu trave, ki teče vzporedno z ograjo njenega teritorija, jemlje kot neko provociranje in se zaradi tega tako zaganja v ograjo, ko gremo mi mimo? Pega se seveda ne pusti prepričati, da bi tam ne lulala, ker je to prva trava, ki jo sreča, ko gremo na sprehod. Ob tej tvoji pripovedi mi je sinulo, če tale tečna psica Peginega lulanja morda ne jemlje kot predrznost ali provokacijo...
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1264 : torek, 18.01.2011 : 23:32:46 »

miskica, ti bo Xena bolj strokovno povedala, ampak jaz sem enkrat imela podoben primer. Sančo se je vedno ustavljal pred ograjenim dvoriščen nekega psa, ki pravzaprav ni izgledal nič grozljivo zoprn, čeprav sem  videla, da ga je lastnik na sprehodu vlekel proč od mojega. In seveda je moj provokator, ki ga sicer pasji boji ne zanimajo (rad pa jasno pokaže kakšnemu, če preveč sili vanj, naj odneha), veselo markiral ob njihovi ograji. Nekoč se je zgodilo isto kot Xeni - dvorišče bolj ali manj po nesreči odprto, pes pa se je v sekundi spustil na mojega in ga začel prav nič usmiljeno obdelovati. Samo čakal je priliko. K sreči je bil nek srednje velik in sem se upala poseči v spopad. Ne predstavljam si, kaj bi bilo, če bi bil RW, pred katerimi imam velik "rešpekt", lepo rečeno ...
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #1265 : sreda, 19.01.2011 : 08:32:26 »

Xena, kaj pa bi naredila, če bi ugotovila, da rotti želi napasti? Si že imela plan B v glavi?
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #1266 : sreda, 19.01.2011 : 08:56:21 »

Xena se z veseljem in zelo neustrašno ruva in lasa z rottiji, smo videli na lastne oči (sicer je pa del tropa bojevnikov, tako da itak) Tongue.
Ta novi rottweilerji, ki imajo pa repe, so pa sploh prikladni za prijet, odvlečt in vržt čez ograjo Wink.

Se hecam, bo Xena povedala, kako je s tem, če je pes res besen.
Jaz si dejansko ne predstavljam, kako rešit 4 naenkrat...
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #1267 : sreda, 19.01.2011 : 08:59:42 »

Btw. Xena, a te lahko vprašam, če si z Gmajnic takrat dobila kak odgovor na tvoj očitek o oddajanju - da so pripravljeni tako težkega psa mirne vesti upokojencu brez izkušenj poturit?
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #1268 : sreda, 19.01.2011 : 11:16:46 »

Šica, eno pitanje. A kak pasji "težak" a-la ta rotti bi lahko tudi lulanje pred njegovo ograjo jemal kot provociranje?

Da ne bo videti, kot da sem spregledala ampak v bistvu ne vem, kaj naj odgovorim, ker se s tem vprašanjem še nikoli nisem ubadala, oz. v literaturi še nisem naletela na kako spodobno razlago o tem.
Bi pa rekla, da je morda odvisno, kako teritorialen je pes/psica v osnovi, skupaj z ostalimi okoliščinami, recimo. Itak vejo, kdo je kje "pišal", kdaj je to bilo, itd.... Bom probala kje kaj najti na to temo.
Domnevam pa, da se Pega polula tam tudi takrat, ko DA ni neposredno prisotna, za ograjo seveda.

Morda je kdo kaj bolj podkovan na tem področju?

K
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #1269 : sreda, 19.01.2011 : 11:23:49 »

Nekoč se je zgodilo isto kot Xeni - dvorišče bolj ali manj po nesreči odprto, pes pa se je v sekundi spustil na mojega in ga začel prav nič usmiljeno obdelovati.

Nekoč, pred davnimi časi, ko sem imela samo enega psa, sem mu dovolila vedenja, ki jih mojim zdaj prepovedujem (ja, izkušnje in znanje so naredile svoje), med katerimi je bilo tudi teženje psom za ograjami.  Na srečo je bil samo en tak, kjer se je moj vedno ustavil in začela se je lajajoča dirka - moj na eni strani ograje, drugi pes pa za to ograjo. Nekega dne pa - se vrata med to gonjo odprejo! Psa sta se spogledala, otrpnila in jo UCVRLA vsak v svojo stran! Bilo je smešno ampak zdaj se mi kar kurja polt naredi, ko pomislim, kaj bi se lahko zgodilo.....

Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #1270 : sreda, 19.01.2011 : 11:48:45 »

Xena, kaj pa bi naredila, če bi ugotovila, da rotti želi napasti? Si že imela plan B v glavi?

Ne, plana B v tem primeru nisem imela, saj sem kar hitro spoznala, da bo situacija verjetno malo stresna ampak ne več kot to.

V kolikor pa bi naleteli na kaj bolj agresivnega, bi poskusila pse maksimalno vase obrnt (pozornost) in jih tako spravit v položaj izdatnih miritvenih signalov - ko se pes obrne stran od drugega psa, mu pokaže bok ali hrbet, se to smatra za miritven signal. (če naredi to človek, naj bi ga pes pravtako razumel). Če bi to delovalo, bi počasi odšli, če pa ne bi delovalo in bi se pes dejansko odločil za napad, pa bi verjetno uporabila enega od treh ( Roll Eyes) obrambnih sprejev, ki jih nosim s sabo. A sem tudi tu v dilemi, katerega, saj si predstavljam, da lahko v kaki specifični situaciji sprej napadalca še bolj razburi. Tako da to vprašanje ostaja odprto.

Po drugi strani pa skoraj ni situacije, kjer bi en pes štartal na krdelo štirih, bi moralo biti res nekaj posebnega, oz se nekaj res hudo zalomit, kar je še sreča, saj štirih na žalost ne moreš istočasno u luftu držat. Tongue. Poleg tega bi si moral izbrati določenega in tistega bi potem skušala ubraniti, če ne drugače, pa s poseganjem vmes (ja vem, neumnost, ampak če rott zagrabi Konana, ki ima 5 kg ali recimo Fižola, ki ima 2 kg, ju lahko samo še pokopljem) in z dobro namerjenimi brcami, uporabila bi tudi glasovne grožnje...
Pred časom smo imeli situacijo, ko je na nas štartala ena besna psica, hotela je Xeno, saj sta večni sovražnici. Ustavila sem jo s pošteno verbalno grožnjo, tako da se je ustavila in začela tuhtat, kaj bi. ob tem jo je prišel pozdravit (pomirit) Konan, a se ga je na hitro prav tečno otresla. Grožnjo sem ponovila, stopila korak proti njej in se je vrnila k lastniku. Njegovo vpitje v tem času ni pripomoglo k ničemur.

Sem pa pred leti dobesedno iz gobcov dve polarcev (še v vpregi, od znanega musherja) dobesedno vlekla mojega prejšnjega psa, Bronkota. Tisto je bila pa totalna katastrofa in njun lastnik mi ni bil v nobeno korist, po dogodku pa se je samo odpeljal naprej.

Pred kratkim sem na forumu v eni od podobnih debat zasledila izkušnje neke znane kinologinje in tekmovalke - ob RESNEM napadu nekega velikega psa na njenega - v hipu mu je dala povelje "prostor" in se ulegla nanj, tako da ga je v bistvu prekrila. Napadalec je namreč štartal na njenega psa in ga je to potem zmedlo in odvrnilo od nadaljevanja.... Mislim, da je imela manjše poškodbe, a je v tisti situaciji precenila, da bi sicer zagotovo ostala brez psa...

uh, debata odpira nova in nova izhodišča, a ne?

Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #1271 : sreda, 19.01.2011 : 11:50:08 »

Xena se z veseljem in zelo neustrašno ruva in lasa z rottiji, smo videli na lastne oči (sicer je pa del tropa bojevnikov, tako da itak) Tongue.

he he, seveda, moj nickname bo kmalu "Bori se z rotti".
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #1272 : sreda, 19.01.2011 : 11:51:53 »

Btw. Xena, a te lahko vprašam, če si z Gmajnic takrat dobila kak odgovor na tvoj očitek o oddajanju - da so pripravljeni tako težkega psa mirne vesti upokojencu brez izkušenj poturit?

Svojih načrtov o zasoljenem dopisu na Gmajnice žal še nisem urasničila, je pa zadeva še vedno na aktualnem dnevnem redu.

K
Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #1273 : sreda, 19.01.2011 : 13:38:40 »

Torej, če potegnem črto pod vsem napisanim, vsi potrebujemo še najmanj 2-4 pse Roll Eyes Tongue In se nas ne bo upam noben več niti takn't Wink
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #1274 : sreda, 19.01.2011 : 13:53:33 »

Torej, če potegnem črto pod vsem napisanim, vsi potrebujemo še najmanj 2-4 pse Roll Eyes Tongue In se nas ne bo upam noben več niti takn't Wink

Ni nujno. Maš tud ubrisance, ki se brez pomisleka zakadijo v dve pitbulki. Tongue
Logiran
Strani: 1 ... 80 81 82 83 84 [85] 86 87 88 89 90 ... 228   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Horjulčki se javljajo iz novih domov (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul)  |  Tema: VIXI Sheena, Črni Vitez in bojevniki
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines