mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 04:43:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: "Nemška" strategija boja proti displaziji kolkov ???
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: "Nemška" strategija boja proti displaziji kolkov ???  (Prebrano 6087 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« : četrtek, 24.03.2005 : 20:47:33 »

Najverjetneje tole paše sem, ali pa pod razno. Jana bo že znala premestit...

Namreč ne zanima me sam način odčitavanja, pa kaj nemci upoštevajo, ampak me nekako generalno zanima, ali so "načrti za boj z displazijo" po posameznih pasmah v Nemčiji pod okriljem nemške zveze, ki to vse koordinira, ki je priskrbela strokovne materijale ki so v pomoč vzrejnim komisijam po klubih, itd.; ali pa je boj z displazijo prepuščen samim klubom.

Pa seveda, kaka so pravila, če kdo ve. ni važna pasma. Lovci, delovci, katerikoli ki imate kake izkušnje s tem, kako se tega v nemčiji lotevajo.

Kaj me je namreč spodbudilo....prebiram neke materijale ki so bili v BoxerBlatterju objavljeni glede te teme. Govora je bilo o nekem indeksiranju plemenk in plemenjakov, kjer je neglede na stopnjo displazije posameznika, večjo vlogo igral nek index izveden iz statistik njunih staršev (verjetno progenija....še prevajam). In tudi dva psa z A displazijo, lahko komisija zavrne kot par !!!! če sem prav razumel seveda. Razlog je pa recimo v tem, da sta njuna količnika ZW (vzrejna vrednost) prenizka. Lahko pa recimo nek plemenjak z B, brez problema pari, če ima količnik ustrezen, da pokrije recimo slabega prsice, z A  HD. Potem so seveda še neke vrednosti glede na "novo stanje" torej tudi glede na to kaj samec daje sam po sebi. to spet indeksirajo.....meni se zdi kar zapleteno, ampak je zanimivo "orodje", ki ga uporabljajo. Čeprav sem proti takemu "nadzoru" nad vzrejo, kot se ga gredo nemci, če to počne kdo drug kot lastniki psa sami. Firer sistem mi ni všeč. Orodje pa je za zasebno rabo, verjetno kar uporabno  Smiley

Torej, če kdo ve, kaj se gredo, kaj računajo, naj kaj prišepne, da ne bom živcev zgubil ob teh njihovih skovankah, od katerih jih pol ni v slovarju, grr. Angry
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #1 : četrtek, 24.03.2005 : 21:18:32 »

recimo tole je eno od "napotil" kako se it zadevo. Mislim, da sem goraj v tretjem odstavku kar pravilno smiselno prevedel pomen, za tiste ki ne razumete. za tiste pa, ki razumete: prosim popravite, če sem narobe razumel.

torej:
"Boxer, die nach der Zuchtordnung des BK zur Zucht zugelassen sind, dürfen nur in Paarungen eingesetzt werden, wenn der daraus für die Welpen zu erwartende Zuchtwert  für HD einen bestimmten Grenzwert nicht überschreitet.

Der Zuchtwert der Welpen ergibt sich aus der Summe des Zuchtwertes des Vaters und des Zuchtwertes der Mutter geteilt durch zwei.

Zur Zeit wird ein Grenzwert von 100 als obere Grenze festgelegt. Es wird empfohlen, niedrigere Werte anzustreben."


in še dodatek!!!. Vzrejne vrednosti, ki so bile za plemenjaka in plemenke ažurirane, ker se je recimo spremenila njegova vrednost zaradi paritve njegovih staršev v enakem času, imajo lahko tudi vpliv. Recimo, da je je vrednost mladičev ob prijavi paritve, če se zgodi ob koncu kvartala, v katerem se vsakič računajo nove vzrejne vrednosti, drugačna, kot takrat ko se skotijo (v naslednjem kvartalu, kjer se že ve kake so nove vrednosti). in posledice...?ne piše...mogoče celo vzrejne prepovedi za celo leglo  Undecided:

"Der Züchter muss sich vor dem Belegen der Hündin auf geeignete Weise über die  Zulässigkeit der Paarung informieren und sie mit dem zuständigen Zuchtwart schriftlich bestätigen. Als Zuchtwert der Paarungspartner gilt der jeweilige Zuchtwert des Quartals am Belegtag. Sollte der Decktag innerhalb einer Frist von 2 Wochen nach Veröffentlichung der neuen Zuchtwerte liegen, können auch die Zuchtwerte des vorherigen Quartals zugrunde gelegt werden."
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #2 : petek, 25.03.2005 : 08:58:56 »

recimo tole je eno od "napotil" kako se it zadevo. Mislim, da sem goraj v tretjem odstavku kar pravilno smiselno prevedel pomen, za tiste ki ne razumete. za tiste pa, ki razumete: prosim popravite, èe sem narobe razumel.

torej:
"Boxer, die nach der Zuchtordnung des BK zur Zucht zugelassen sind, dürfen nur in Paarungen eingesetzt werden, wenn der daraus für die Welpen zu erwartende Zuchtwert für HD einen bestimmten Grenzwert nicht überschreitet.

Der Zuchtwert der Welpen ergibt sich aus der Summe des Zuchtwertes des Vaters und des Zuchtwertes der Mutter geteilt durch zwei.

Zur Zeit wird ein Grenzwert von 100 als obere Grenze festgelegt. Es wird empfohlen, niedrigere Werte anzustreben."




"Der Züchter muss sich vor dem Belegen der Hündin auf geeignete Weise über die Zulässigkeit der Paarung informieren und sie mit dem zuständigen Zuchtwart schriftlich bestätigen. Als Zuchtwert der Paarungspartner gilt der jeweilige Zuchtwert des Quartals am Belegtag. Sollte der Decktag innerhalb einer Frist von 2 Wochen nach Veröffentlichung der neuen Zuchtwerte liegen, können auch die Zuchtwerte des vorherigen Quartals zugrunde gelegt werden."

"bokserji, ki imajo vzrejno dovoljenje BK, se lahko parijo le v paritvah, za katere pričakovana vzrejna vrednost mladičev za kolčno displazijo ne presega določene mejne vrednosti.

vzrejna vrednost mladičev je vsota vzrejne vrednosti matere in očeta deljeno z dva.

trenutno je določena mejna vrednost 100 kot zgornja meja. priporočljivo je se prizadevati  za nižje vrednosti.

vzreditelj se mora pred paritvjo na primeren način pozanimati ali je paritev dovoljena in jo s pristojnim vzrejnim referentom pismeno potrditi. kot vzrejna vrednost paritvenih partnerjev velja vzrejna vrednost kvartala na dan skoka. če je dan skoka v roku 2 tednov po objavi novih vzrejnih vrednosti, se lahko vzame kot osnovo vzrejne vrednosti prejšnjega kvartala."

alti: če mi pošlješ skovanke, ki niso v slovarjih (oz. najbolje cele stavke), ti jih rade volje prevedem.

lp
marko
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #3 : petek, 25.03.2005 : 10:08:40 »

Hmmmmmm...zanimivo, zanimivo!  Huh

Kako pa izračunajo vzrejne vrednosti? Je znan kak sistem točkovanja? Gre za seštevek značajskih, delovnih, zdravstvenih in lepotnih karakteristik?

Alti...če veš kake "pikantne" podrobnosti, jih prosim napiši ... ker bi bilo res dobro vedeti!

Lp, B.



Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #4 : petek, 25.03.2005 : 10:51:10 »

Hmmmmmm...zanimivo, zanimivo!  Huh

Kako pa izračunajo vzrejne vrednosti? Je znan kak sistem točkovanja? Gre za seštevek značajskih, delovnih, zdravstvenih in lepotnih karakteristik?

Lp, B.





Ko sva z Ajšo delali kerung so mi nekaj  razlagali. Ajša ima vrednost 82, ki je seštevek njenih staršev in starih staršev, preizkusa poguma (tukaj gre preverjamo z poreizkusom na obrambi, v nemčiji imajo nekaj podobnega B-BH-ju), ter splošni oceni na vzrejnem pregledu.

Po moje glavno vlogo igrajo predniki, ker recimo za Ajšo niso mogli vedeti kakšne mladičke bo dala ven, ker jih še ni imela.


Osebno se mi zdi to pametna poteza, ker dati vzrejo samo v roke vzrediteljem, tukaj govorim o tistih, ki bodo imeli prvo leglo je vsaj za moje pojme neodgovorno.
Ker se najdejo ljudje, ki eksperimentirajo in izumljajo toplo vodo ter se igrajo s bodočimi psi samo zato, da zadovoljijo neke svoje interese.
Pa je potem čisto vseno kakšni psi pridejo ven. Saj prva generacija je lahko OK, kaj pa druga, tretja....oz. kakšen ekspiriment bodo naredili pri naslednj paritvi.

Moja psica ima visoko vzrejno vrednost, samec s katerim se parila tudi. Ampak četudi bi Ajša še lahko imela mladiče (sedaj jih zaradi nesreče ne sme več imeti) je ne bi še enkrat parila.
Pa ima vseh 7 mladičev super karakter, do enega leta še niti enega zdravstvenega problema, tudi kolki so OK.
Zakaj ne, ker so vsi visoki (to je sicer Ok pri delovni vzrejni), a vprašanje je, kaj to pomeni za naprej. Z Ajšo ne bom več probavala, čeprav je dala ven zelo tipične Nemške ovčarje. Pa celo lepi so.

Obdržala sem Bajko, ne sicer z namenom vzreje. Bom videla kako se bo razvila, kakšno oceno bo dobila (tukaj ne mislim ali bo prva vzrejna ampak koliko točk bo dobila) in mogoče jo bom parila, ker je nižja in ker je konstrukcijsko manj močna od Ajše.
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #5 : petek, 25.03.2005 : 14:28:32 »

... Zuchtwert für HD ...

to pomeni "vzrejna vrednost za kolčno displazijo". kaže, da jih imajo več (vzrejnih vrednosti namreč)
lp
marko
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #6 : petek, 25.03.2005 : 16:19:28 »

ja, kolkor sem sam razumel, imajo več teh "V V". Tudi HerzFehler (HF) pa Kriptorhizem. Samo nisem pa zasledil, da bi kje kombinirali. Pri njih je glavni boj usmerjen proti HDju, ostalo pa pregledujejo, ampak zgleda partnerjev, oz načtrovanih paritev ne selekcijonirajo enako kot pri HD, temveč dovolijo paritve psov brez sledov Aorto- ali pulmonarne stenoze. To je pri KOrungu (elita). Za ZTP, dovolijo tudi Ubergangsform (2 stopnja s hitrostmi nad 2,0 m/s), ampak z psi, od katerih ima vsaj en HF frei.

Kaj še vem....ja ne vem če imajo recimo tudi drugi ferajni pri nemcih, take programe kot Bokserklub.  BK ima namreč ZiS Pro (Zuchtinformations sistem), kamor se vse vpisuje, potem pa očitno da lahko z poizvedbami po bazi podatkov (querry), vzrejniki zlahka preračunavajo in imajo po kvartalih ažurirane podatke in izračune.

Sistem je vsekakor na en način dober, predvsem za začetnike KI ŽELIJO pomoč pri vzreji. se strinjam -pogojno Glede ostalega pa...pa kaj če hoče kdo eksperimentirat. Al pa če niti noče. hoče samo leglo naredit. Saj iz orhidej tudi vsak ki jih vzreja, želi eno svojo posebno sorto naredit, oz če vzreja neko obstoječo sorto, poskuša naredit bolj polno, višjo, nižjo...Zato je vzreja hobi. Kot hortikultura ali modelarstvo. Presumpcija nedolžnosti bi morala veljati tu tooliko bolj. Ljudje se gremo to iz ljubezni do svoje pasme (papimilerji itaq ne hodijo na vzrejne), ne iz koristoljubja in z namenom uničevanja (to smo pri večini že takoalitako, naredili množično-jih uničili, ne samo kot eden ali dva vzreditelja....) predvsem pa spet: ne pozabimo, da so psi naša lastnina. Tudi za kozo ali kravo mi noben ne teži s kom in kako naj jo parim. Če pa potem mleka ne bo dovolj, ker sem jo križal z nemlečno sorto, sem si pa sam kriv, ane... TUDI FCI pravi natanko tako: psi skoteni iz kombinacije dveh čistopasemskih psov, ki nista bila pod sancijami svoje kinološke zveze v času paritve (vzrejna prepoved) so upravičeni do rodovnika. Članice lahko pogoje zaostrijo, vendar ne v nasprotju z osnovnim namenom določil FCI. Torej po domače povedano: jaz sicer naj bi imel vzrejno dovoljenje, ampak za izdajo rodovnika, je dovolj, da nimam omejitev s strani KZS (ki je jasno nima, hehe, če ne peljem na vzrejnega svojega psa)-karikiram malo...ampak spet, niti ne, ker Nemci poznajo ZTP in Korung. ZTP je za vse, so vijolčni rodovniki. tisti pa KI SE HOČEJO it na višjem nivoju grejo pa na Korung. Samo tam, se pa sami zavežejo, da bodo sledili višjim standardom. In seveda ko kdo kupuje psa, pogleda: so starši ZTP opravili, al tudi Korung. In na osnovi tega vsak ve, kako kvaliteto lahko pričakuje.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #7 : petek, 25.03.2005 : 16:46:41 »

Hmmmmmm...zanimivo, zanimivo!  Huh

Kako pa izračunajo vzrejne vrednosti? Je znan kak sistem točkovanja? Gre za seštevek značajskih, delovnih, zdravstvenih in lepotnih karakteristik?

Alti...če veš kake "pikantne" podrobnosti, jih prosim napiši ... ker bi bilo res dobro vedeti!

A "vi lovci" nimate nič podobnega. Oz. mislim na Nemce? Ne vem, no...glede na njihovo pedantnost, sem menil, da je to nekaj kar je bilo "povzročeno" s strani VDH, ne posameznih pasemskih klubov (ti so potem samo pasemske posebnosti ustrezno "prilagodili" enotni vzrejni politiki na tem področju).
 Vsaj recimo za Nemške ovčarje, dobermane, rotvajlerje, ki so res velika združenja, sem prepričan, da imajo kaj podobnega. kake objavljene strategije "boja z boleznimi", al pa računalniške programe, baze podatkov a'la ZiS Pro?

trenutno je določena mejna vrednost 100 kot zgornja meja. priporočljivo je se prizadevati za nižje vrednosti.

no, tu so pa "mene zgubili". tega dela si v nekem "drugem pojasnilu" glede boja s HD, nisem znal pojasnit. Nad-pod....
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #8 : sobota, 26.03.2005 : 12:47:09 »

A "vi lovci" nimate nič podobnega. Oz. mislim na Nemce?

Pri nas nimamo, pa tudi pri matični organizaciji nisem zasledila nič podobnega.  Undecided

Pri nas celo vzrejnih pregledov (v klasičnem smislu) za ptičarje nimamo. Pes mora pač opraviti za pasmo določene preizkušnje, se udeležiti telesnega ocenjevanja in imeti slikane kolke. Če je vse ok, se lahko pari, če ne pa pač ne.

Tudi plemenjakov vzrediteljem ne predpisujemo. Seveda se lahko vsakdo obrne na VK, kjer dobi informacije o željenih plemenjakih. Sistem natančno določenih paritev smo opustili že pred 15 leti.

Kljub temu (ali pa prav zato!) je kvaliteta slovenskih ptičarjev iz leta v leto višja.  Smiley

Mene tako označevanje in rangiranje psov zanima bolj za individualno uporabo - ne kot sredstvo prisilne politike VK. Bolj kot informacija pač...

Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #9 : sobota, 26.03.2005 : 17:42:33 »

Kljub temu (ali pa prav zato!) je kvaliteta slovenskih ptičarjev iz leta v leto višja.  Smiley

Mene tako označevanje in rangiranje psov zanima bolj za individualno uporabo - ne kot sredstvo prisilne politike VK. Bolj kot informacija pač...
ja, enako Wink Kolkor se mi zdi, da je ob nemškem sistemu, njihova kvaliteta vsako leto slabša (razen v zdravstvenem pogledu. Lahko bi rekli da imajo Nemci najgrše, ob tem pa najbolj zdrave pse-za bokserje govorim), je pa taka sistematika selekcije na nek drug način, mnogo bolj uporabna. Mogoče ima to kaj tudi s tem za opravit, da vzrejna komisija z vsemi tistimi svojimi statistikami, merilnimi trakovi in muštri za farbo oči ter zobne formule gledat, vseeno ne pozna psa ki ga ocenjuje toliko, kot ga pozna vzreditelj. Tako da ima še vedno dovolj široka vrata, da svojo ustvarjalnost še pokaže z ustrezno izbiro partnerja svoji psici.

Ampak vzporedno, bi te še vprašal Breza: ali je pri tem, da se kvaliteta dviguje, klub vseeno kaj prispeval? v smislu tega, da je vzreditelje bolj "izobraževal" al kaj podobnega?

Za kaj sprašujem. Angleži namreč nimajo vzrejnih pregledov. Imajo pa hkrati kot nacija (kar se seveda na posameznikih pozna) neke poglede na svet in življenje takšne, da se znajo nepisanim pravilom prilagajat, oz jih upoštevat. to je spet tretja njihova posebnost....no. Pri njih je tako, da klubi in kennel klub izdajajo toliko literature, imajo aktivnosti, itd, da vsak, ki se gre vzrejo, pade v ta "sistem". In se potem ne rabijo sprašvat, ali potrebujejo slikat kolke, pa srce, pa nevemkaj, ker je to nekaj najbolj jasnega na svetu. Na tak način (kljub takemu načinu? Wink Roll Eyes Cheesy) praktično nimajo kriptorhidov, potolkli so PRA... volčja žrela, zajčje ustnice...kaj je to? Ne govorim da so idealni. ampak za razliko od "celincev" ki imajo radi oblast da jim govori kaj in kako, oni oblast omejujejo. In dokler so kot posamezniki močni v tem kar počnejo, jim nobena oblast ne bo mogla diktirati kako naj se to gredo. Ker nimajo oblasti, da bi se nanjo zgovarjali, so sami odgovorni za svojo vzrejo. In ker so odgovorni, se tako tudi obnašajo. Rezultat je pa lep Smiley

Konkretno pri nas pa: "imam kolke slikane, pa kaj če ima pes spondilozo in srce v riti. Lep je, pa kolke ima slikane. Ima vzrejno" Ko je pa kaj narobe z mladiči ali progenijo: "žali se vzrejni komisiji, saj oni predpisujejo kaj rabiš".....in imamo nekvaliteto.

Enivej....brskam še če bi kaj našel o tem kako določijo vzrejno vrednost. Doslej sem samo sezname našel za spondilozo, pa za kriptorhide. Nekaj malega tudi na temo kako se proti spondilozi borijo, ampak so taki iz konteksta vzeti sestavki, da ne vem kje ima zadeva rep in kje glavo. moram malo še prebrat, pol bom pa Marku dal, da popravi kar bom narobe prevedel.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #10 : nedelja, 27.03.2005 : 13:07:01 »


Ampak vzporedno, bi te še vprašal Breza: ali je pri tem, da se kvaliteta dviguje, klub vseeno kaj prispeval? v smislu tega, da je vzreditelje bolj "izobraževal" al kaj podobnega?

Poglej...klub (tako matični kot tudi naša VK) naredi statistike, oz. progenotestne analize. Za vsakega psa posebej se ve, kaj je dosegel ali kake hibe ga iz vzreje izključujejo. Potem se vse te statistike primerja in računa razne % po plemenkah in plemenjakih, dela se tudi primerjavo glede na prejšnja leta - tako pri zunanjosti kot pri preizkušnjah. Del statistik (vsaj tisti, ki je najpomembnejši za vzreditelje in potencialne  kupce) se vsako leto objavlja.

In...


Citat

Ker nimajo oblasti, da bi se nanjo zgovarjali, so sami odgovorni za svojo vzrejo. In ker so odgovorni, se tako tudi obnašajo. Rezultat je pa lep Smiley
 

 Wink

Simpl ko pasulj - Slovenija je pač premala, da bi se lahko kak vzreditelj skrival za nekvalitetno vzrejo. Bistvo je v tem, da so rezultati posameznih vrejnih kombinacij dostopni vsakomur, ostalo pa pač opravi trg.

 Smiley

B.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #11 : nedelja, 27.03.2005 : 19:39:53 »

Poglej...klub (tako matični kot tudi naša VK) naredi statistike, oz. progenotestne analize. Za vsakega psa posebej se ve, kaj je dosegel ali kake hibe ga iz vzreje izključujejo. Potem se vse te statistike primerja in računa razne % po plemenkah in plemenjakih, dela se tudi primerjavo glede na prejšnja leta - tako pri zunanjosti kot pri preizkušnjah. Del statistik (vsaj tisti, ki je najpomembnejši za vzreditelje in potencialne  kupce) se vsako leto objavlja.
naši nič ne delajo...no, vsaj jaz doslej nisem videl nič. Lohk pa da sem si sam kriv, ker ne kupujem kinologa...
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #12 : ponedeljek, 28.03.2005 : 10:37:03 »

Ne objavljamo v Kinologu (ker je tega čisto preveč) ampak v internem glasilu Ptičarji, ki ga vsi člani Društva ljubiteljev ptičarjev prejemajo brezplačno. Hkrati pa se glasilo razdeljuje tudi po vseh LKD ter na KZS in LZS. Tisti, ki želi te statistike pogledat, jih nima problema najt. Smiley
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #13 : ponedeljek, 28.03.2005 : 13:07:57 »

cool, bom strica jagra ujagal, da mi iz društva prinese pokazat kako to zgleda.
Kako pa delate test progenije, oz izračunavate? So kake formule?

Zanimivost za Nemčijo:
od leta 1968, ko so imeli zgolj 7.7 % vseh Bokserjev brez HD in 25.8 % je imelo "prehodno stanje", torej B ali C, so do leta 1980, prišli na številko 30-40% bokserjev brez HD in 30-35 % z prehodno fazo (B in C).
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #14 : ponedeljek, 28.03.2005 : 13:13:14 »

Se pravi, glede na prebrano, predpostavljate, da je displazija v veliki meri izkljucno genetskega/dednega znacaja?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #15 : ponedeljek, 28.03.2005 : 13:38:48 »

nan, vse je genetika. kolkor sam razumem, tudi pridobljena displazija, ne pride od tega, da pes nori celo življenje, ampak je ta displazija ponavadi pridobljena že v času ko se fetus razvija. Niti ni te displazije toliko. ...oz. tricky question, na to temo: "kako veste kaj je eno in kaj drugo", sem spraševal veterinarje. In so vsi začeli z teorijo izvora pridobljene, pa tralala. Doslej DIREKTNO odgovoril samo na zagrebški fakulteti, docent Stanin. "pridobljena displazija je mit".

Torej: kot svoj odgovor bi ti lahko rekel, da  predpostavljam edino to, da z ustreznimi selekcijskimi metodami lahko izboljšamo stanje.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #16 : ponedeljek, 28.03.2005 : 13:43:34 »

cool, bom strica jagra ujagal, da mi iz društva prinese pokazat kako to zgleda.
Kako pa delate test progenije, oz izračunavate? So kake formule?
Vsi izračuni se ne objavljajo ...objavlja se bolj statistika kot porgenotestna analiza  (kar vseeno predstavlja kar precejšen delež vsebine glasila). Drugače pa se računa procentualna uspešnost psov glede na opravljene preizkušnje in glede na telesne ocene po plemenjakih in plemenkah. Pa procentualna uspešnost za vso Slovenijo po letih.
HD se žal pri tem ne upošteva...in ravno zato sprašujem, kako prit do izračunov in formul "nemških strategij boja proti HD".  Wink


Se pravi, glede na prebrano, predpostavljate, da je displazija v veliki meri izkljucno genetskega/dednega znacaja?
Hja....mnogi naši kinološki, veterinarski in še kaki strokovnjaki trdijo, da stvar ni genetska, oziroma da je genetska v zelo majhnem odstotku.
Mogoče so do tega prišli na podlagi raziskav pri pasmah, kjer so vse skupaj tako zmešali, da ne morejo več natančno določit "čiste baze". V takem primeru lahko res pariš starše A, ki imajo dede A, pa pradede ...vendar, kaj pa če je imel kak prednik v nevem-kateri-liniji težave (in se zanj po možnosti sploh ne ve) in potem imaš - ob pravilni genski kombinaciji negativnih faktorjev - lahko potomce s slabo stopnjo. Najlažje je nato potem rečt ... hja, saj genetika nima veze!  Tongue

Pri nemških ptičarjih npr. visoka stopnja displazije kolčnega sklepa še ni pereč problem, kar pa še ne pomeni, da se ne pojavlja. Vendar vsak, ki se malo poglobi v vzrejne kombinacije, ve, da bo ob vključevanju določenih vzrejnih linij "pokasiral" tudi B in slabše...

Na srečo (in upam, da bo tako tudi ostalo) zadeva ni tako pereča in tudi vzrejna baza ni tako majhna, da se temu ne bi dalo izognit.

Problem so verjetno t.i. modne pasme, kjer mnogi parijo in križajo vse kar ima rodovnik in vzrejno dovoljenje. Potem pa čez par let ne veš več kje je finta... karkoli pariš - vedno enaki rezultati.

Glej...v 7. FCI skupini modni weimaranci že postajajo problem, kar se tiče displazije. Ljudem (proizvajalcem) je pač vseeno, če je zdrav, glavno da je lep in siv. Če pa ima po možnosti še vzrejno dovoljenje, je to sploh in oh.

Ne zavedajo pa se, da so vzrejna dovoljenja samo "pripomoček" za selekcijo, ki pa s tem še zdaleč ni zaključena.

In tudi ko želiš narediti najboljše, se včasih zgodi, da narediš najslabše.  Undecided

Genetika je pač skrivnostna zadeva..... Včasih dovoli predvidevanja, včasih pa tudi ne!  Undecided

B.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #17 : ponedeljek, 28.03.2005 : 14:02:48 »

Najlazje je reci, saj je itak vsega kriva genetika in niti ne pogledati drugam. Ker pa je genetika tako zakomplicirana, je to avtomaticno tudi odgovor, zakaj nam ni vse jasno. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #18 : ponedeljek, 28.03.2005 : 14:21:12 »

HD se žal pri tem ne upošteva...in ravno zato sprašujem, kako prit do izračunov in formul "nemških strategij boja proti HD".  Wink

Glej...v 7. FCI skupini modni weimaranci že postajajo problem, kar se tiče displazije. Ljudem (proizvajalcem) je pač vseeno, če je zdrav, glavno da je lep in siv. Če pa ima po možnosti še vzrejno dovoljenje, je to sploh in oh.

Potrpljenje, potrpljenje, hehe. Čakam na tisti "Boxer Blatter", kjer je bila objavljena strategija. To kar imam na voljo so "izvedbeni dokumenti za boj proti HD", napotki za delo vzrejnih komisij, način javljanja podatkov, statistike, itd. Formulc pa zaenkrat še nisem videl. Strategije tudi nimajo na netu. Zato sem šel v lov za tiskano verzijo. to bo pa malo trajalo. Zlati rez je v slovenščini, pa sem skoraj mesec rabil da sem se dokopal do teh člankov.


Weimi: pred leti, ko sem iskal družbo za Barka (pa sem potem spet pri bokserju končal, hehe) sem kontaktiral kar nekaj vzrediteljev Weimarancev. Ne vem a je to v navadi pri nemcih, ampak nekje 70 procentov vzrediteljev prodaja izključno v lovske roke. Kar se mi je zdelo zanimivo glede na to, da do tedaj nisem imel izkušenj, ko bi vzreditelj NE dal psa ravno  vsakemu, ki mu je pasma všeč...No, potem sem sicer srečal še po nekaterih pasmah take ljudi, ki so "izbirali" bodoče kupce. Ampak weimi so bili pa prvi kjer sem tako situacijo videl. Ampak spet...to je Nemčija. Kolkor so malo bedasti v tej svoji uniformnosti, imajo pa včasih stvari v glavi prav lepo poštimane.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #19 : sreda, 30.03.2005 : 09:58:14 »

Najlazje je reci, saj je itak vsega kriva genetika in niti ne pogledati drugam. Ker pa je genetika tako zakomplicirana, je to avtomaticno tudi odgovor, zakaj nam ni vse jasno. Wink

...in obratno! Najlažje je reči, da ni kriva genetika, a ne?!  Wink  To pride zelo prav predvsem ad-hoc vzrediteljem, da za svoje slabo izbrane kombinacije okrivijo po možnosti kar kupca.
Če ni kriva genetika - kako pa potem razložiš dejstvo, da se npr. pri Nkp-jih točno ve, iz katerih linij prihajajo psi, ki imajo težave s HD (ali pa imajo probleme njihovi potomci)...
Tudi sama sem že pokasirala eno tako leglo. Verjemi, da sem vzela pod drobnogled precejšen del matičnih linij...in rezultati so bili osupljivi. Problematični psi so izhajali vedno iz istih linij - pa čeprav so bile te linije v njihovih rodovnikih mogoče šele v četrtem ali petem kolenu ali pa celo še dalj.

Potrpljenje, potrpljenje, hehe.
Čakam, čakam....  Grin

Weimi: pred leti, ko sem iskal družbo za Barka (pa sem potem spet pri bokserju končal, hehe) sem kontaktiral kar nekaj vzrediteljev Weimarancev. Ne vem a je to v navadi pri nemcih, ampak nekje 70 procentov vzrediteljev prodaja izključno v lovske roke. Kar se mi je zdelo zanimivo glede na to, da do tedaj nisem imel izkušenj, ko bi vzreditelj NE dal psa ravno vsakemu, ki mu je pasma všeč...No, potem sem sicer srečal še po nekaterih pasmah take ljudi, ki so "izbirali" bodoče kupce. Ampak weimi so bili pa prvi kjer sem tako situacijo videl. Ampak spet...to je Nemčija. Kolkor so malo bedasti v tej svoji uniformnosti, imajo pa včasih stvari v glavi prav lepo poštimane.
Tudi pri nas gre večina lovskih psov (vsaj kar se kontinentalnih ptičarjev tiče; enako pa je tudi pri drugih tipično lovskih pasmah) v lovske roke, še posebej, če je tudi vzreditelj lovec. Da bi kot nelovec dobil prvo izbiro, je skoraj nemogoče. Če ti mladička sploh dajo.... Ena od varjant je tudi ta, da vzameš psička iz pozno poletnega ali jesenskega legla, ker lovcem pač hodi narobe čas rojstva psičkov, saj rabijo za preizkušnje (ki jih seveda MORAJO opraviti, če jih želijo uporabljat za delo) razmeroma zrele pse.

Lp, B.  Smiley
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: "Nemška" strategija boja proti displaziji kolkov ???
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines