mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 16:19:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: elektronska ovratnica  (Prebrano 48234 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #45 : četrtek, 16.06.2005 : 12:39:33 »

1)Strinjam se da je psihična prisila hujša od fizične. Tuljenje in zmerjanje recimo psa bistveno bolj sesuje kot en cuk ali celo klofuta.

2)Če imamo sestradanega psa ki si lahko zasluži hrano izključno z dobrim delom na vadbišču ( s klikom ali brez njega), potem je to seveda prisila. Če se ne motim nekateri tako pripravijo nezainteresirane pse za sled. Nekaj dni ga stradaš, potem pa mu daš na konec sledi posodo s hrano.
Če še vedno noče delati, naj bo lačen še en dan, enkrat bo že popustil.
 
Ne vem, kako delajo drugi, jaz z lačnimi psicami ne naredim nič, ker postanejo hektične, narediti hočejo vsaj tri vedenja za katera mislijo da bodo dobile nagrado hkrati in se sploh ne morejo skoncentrirati.

točka 1: je tudi moje mnenje

točka 2: k temu bi pripomnila, da očitno nekateri ne poznajo osnovne teorije šolanja, učenja,klikanja,pa so pametni ko strela.
Opažanja Lanabela so popolnoma točna (neverjetnoa kako se ujameva -a sva si kaj v sorodu ?)
torej če veliko hraniš med delom je popolnoma smislelno, d ato odvzameš od obrokov, razen če želiš, da bo pes postal zavaljeno prase.Ker pa se za klik hrani čisto majhne količine in ker se pes tudi s klikanjem ne more učiti 24 ur na dan in ker se vsako klikanje ne nagrajuje le s hrano ta količina nikakor ne more biti ves dnevni obrok- tudi če j ekdo kdaj tako treniral, to ni moglo trajati dolgo časa.
Glede stradanja -je izsiljevanje in kot tako im asvoj eomejitve. Če pes ne pali v kratkem, tudi ne bo, ker psi večinoma ne marajo izsiljevanja. In če nek pe sni ravno za delat na hrano ga tudi lakot ane bo bistveno spremenila. je pa seveda popolna neumnost delat s htano s presitim psom,ki mu gre že na kozlanje ob pogledu nakaj užitnega ,ali pa je tako sit, da bi šel raje spat. Torej n akratko ,če nagrajuješ s hrano je fino da pe sni sit ali da je malo lačen-ne sme pa biti sestradan.
Zakaj?
To je teorija deprivacij : motivaciji.
Za motivacijo ni nujno potrebna deprivacija (pomanjakanje)
Kar se tiče velike lakote ali drugih neravnovesij je tako ,da se pojačujejo vednjaki vodijo direktno k zadovoljevanju potrebe, šibijo p avsa ,ki niso narvno direktno povezana s prehranjevanjem, tudi če so bil aže naučena,kaj šele ,če naj bi se jih osebek naučil (tako npr zelo  lačna kura gre vedno bolj v brskanje in kljuvanje , nemogoče ali težko pa jo je spraviti k letanju ali plesanju tudi ,če jepotem za nagrado hrana).
Zelo lačen osebek pa se na splošno teže skoncentrira in se slabo uči. Pomislite nase, d amorate neznosno lačni rešiti težak matematični test.Z anagrado bo sendvič, a vseeno vam misle n asendvič zastira razmišljanje o matematiki in kjlub trudu bo vaš rezultat slabši.
Tore tudi kdor bi vso hrano "poklikal" mor az auspeh delati in klikati toliko in v takem razmaku ,da pes nikoli ne pretirano lačen- če seveda hoče uspeh.
Poleg tega so raziskovanja na laboratorijskih živalih ( navadno jih držijo lačne, če delajo potem s hrano) pokazalo, da živali, ki so motivirane le s hrano (ne tudi izivom učenja) ne delajo več tisti trenutek,ko so približno site. To pa tudi ni uporabno za šport  a ne?
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #46 : četrtek, 16.06.2005 : 21:09:26 »

Moje izkušnje pa so, da je najboljša motivacija igra, oz.kakšna igrača, ki jo pes obožuje. Če mladiča navadiš na igračo, bo zanjo napravil vse. Verjetno so tudi priboljški dobra motivacija, vendar pa kot ste že napisali, kadar je pes sit to ravno ne deluje (razen če pes ni požeruh).
Včasih je bilo prav smešno gledati nekatere vodnike, ki so po žepih prenašali pariško klobaso.




Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #47 : petek, 17.06.2005 : 11:51:26 »

Najboljše je če kot motivacijo lahko uporabiš različne stvari. Za nekatere zadeva se bolje obnese hrana (recimo takrat, ko hočeš psa nagraditi ne da bi mu povsem sesul koncentracijo) Drugje se bolje obnese igra, zlasti kadar hočeš psa sprostiti.
Je pa en problemček. Za motivacijo lahko uporabiš samo tisto, kar je psu res všeč. Tako kot obstajajo psi, ki se jim za hrano ne da kaj preveč  potruditi (recimo zato, ker jo dobijo zastonj več kot preveč, po naravi pa niso požrešni) obstajajo tudi psi, ki jim ni kaj prida do igre. V večini primerov je sicer kriv vodnik, ker se ne zna igrati ali pa se mu ne ljubi, vedno pa ne. Tako si jaz z igračami pri večini mojih psic ne morem kaj dosti pomagati. Po eni strani niso pretirano igrive (lahko bi rekli tudi da imajo izrazito nizke nagone), po drugi strani pa živijo v krdelu in se lahko igrajo med seboj ravno kadar se jim zazdi.
Seveda se da tudi take pse naučiti igrati,  Daisy se recimo prav luštno igra, ampak to zanjo ni nagrada. Nasprotno, za to da se igra, potem pričakuje nagrado. Torej uporabno za sprostitev, ne pa za motivacijo.
Za motivacijo lahko uporabimo še kaj drugega. Pri mojih lepo deluje zelo prisrčna pohvala z božanjem in cviljenjem , pa to, da jim dovolim skakati vame, še zlasti če me uspejo podreti... Skratka same take stvari, ki so videti veliko bolj smešne kot salama v žepu. Bolj ko je smešno, bolj deluje. Eni psi baje strašno uživajo, če lahko popokajo balončke iz milnice, ki jim jih spustiš za nagrado. Domišljija nima meja.
V mojih žepih se je znašlo že marsikaj bolj čudnega od pariških in hrenovk. Recimo razni "Jack-poti" v obliki surovih kurjih kož, kosi vampov...Zlasti zabavno, če to potem pozabiš vzeti ven. In potem doma to vzamejo ven kar psice same. Žep potem seveda ni več uporaben.
Logiran
samo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 302


« Odgovor #48 : petek, 17.06.2005 : 15:00:47 »

Ja pri nekaterih ne pali ne hrana in ne igra, pa si je potem potrebno izmisliti kaj povsem novega, da pritegnemo pozornost psa.Zato pa je potem zadovolstvo toliko večje, ko ugotviš kaj, ali ne.
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #49 : petek, 17.06.2005 : 16:20:22 »

Vampi se tudi obnesejo pri učenju sledi.Dober vodnik pa je res pravi mojster improvizacije in iznajdljivosti.
Zanimivo pa je, da jaz moje pse vedno spremenim v "robote" za prinašanje žogic, kot pravijo moji prijatelji, ko na kakšnem pikniku cel dan mečejo žogice.
Je pa res, da kak dan to prideprav, če se ti ne ljubi na daljši sprehod.
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #50 : sreda, 31.08.2005 : 15:39:15 »

priporočilo: preizkusi teletakt na sebi, preden ga obesiš psu
informacija: v vseh civiliziranih državah evrope je elektonska  ovratnica PREPOVEDANA, tako kot bodičaste itd,
ampak slovenia is different - po novih prvilih za zaščito živali  bom jaz plačal kazen, če imam psa s sabo in skočim pri 21 stopinjah za 5 minut  v trafiko, tisti ki ga ima 7dni na teden 24 ur na dan  na 3 metra dolgi verigi pa ne. suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuupernaprednadržava.
(dosti se sicer ne smem hvaliti, ker pri nas v oesrterreichu, je vse skupaj prepovedanos samo za laike -vojaki in policija pa lahko vzgaja pse z elektriko -  to pa zato, ker je uzakonjeno, da morata pes in vodič skupaj imeti IQ vsaj 50 - tudi po električnem tretmanu)
in zakaj mor že pes biti s policajem? - da je vsaj en izobražen
Logiran
xop
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 671


« Odgovor #51 : sreda, 31.08.2005 : 16:06:02 »

Se popolnoma strinjam z markom006....če že ljudje delajo take stvari naj mi kdo pove ZAKAJ NE NAREDIJO naprimer električno ovratnico za otroke pri 3 letih....ZAKAJ NE NAREDIJO "shock" ovratnico za delavce, ki zamujajo v službo.... Angry Angry Angry  Zdaj pa naj kdo reče "Ker ne morejo delati takih stvari na svoji rasi morajo s tem trpinčiti nekoga, ki ne si ne more pomagati.....ki ne more reči NE ZDAJ PA IMAM DOVOLJ....ki ne more sneti tega ------ in jo zavezati okoli vratu svojemu "gospodarju", ki je seveda z "najboljšim namenom" kupil to packarijo in na koncu še zmeraj lahko nauči psa, da naredi "super jump"....ali ne? Morali bi se sramovati tega...Kako bi pa bilo, da bi nekega dne prišel ena 10x večja stvaritev te dala iz hiše in ti zapela okoli vratu tako stvar....bi se smejali ko bi prav v žilah čutili elektriko, ki se nedolžno sprehaja po tvojem telesu....mogoče bi tedaj razumeli to trplenje....to mučenje, ki doživlja živo bitje, ki je zaupalo človeku svoje življenje, da ga je uničil...!!!! Na kakršnekoli načine so narejene te ovratnice....torej...Na kakršnekoli načine mučijo nekateri svoje pse, naj se 3x zamislijo preden ponovno nadenejo "svojemu" najboljšemu prijatelju ovratnico, ki jo seveda z vsem veseljem uporabljajo....SRAM NAJ VAS BO!!! To je edino kar bi rekla preden bi se najraje zakadila v človeka, ki počne take stvari!!!....Škoda, da ni kazen za take ljudi popolnoma enako dejanje...čeprav so psi vso življenje odvisni od človeka si želim, da ne takim psom ne bi bilo treba prenašati takih stvorov v svojem življenju...mislim, da si taka bitja zaslužijo nekaj več kot  tole....daj zamislite se nad svojim početjem!

Pa obilo veselja z vašimi "LJUBLJENČKI".....

....KO SE SREČAMO BI VAS RADA VIDELA BREZ NJIH....V BISTVU SPLOH NE BI RADA  VIDELA  VIDELA TAKO ŠEMO.....RADA BI VIDELA PSA, KI BI BIL PRI NEKOMU, KI MU JE KAJ MAR ZA ŽIVLJENJE BITJA KI JE NAPAČNI OSEBI PODARIL SVOJO ZVESTOBO!!!

Gp.... Angry
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #52 : sreda, 31.08.2005 : 18:36:53 »

V nekaj postih nazaj ni bilo govora o elektronski ovratnici, ampak o ovratnici, ki brizga (a lahko zrak brizga? ne spomnim se boljšega izraza) zrak in ne povzroča nobene fizične bolečine (preizkušeno na sebi), temveč psa odvrne od nezalželjenega dejanja izključno zaradi presenečenja nad zvokom, ki ga proizvede.

Uporablja pa tudi policija (slovenska ni nbena izjema) naprave, ki z elektrošokom onesposobijo človeka in mislim, da se jih že da kupiti tudi v prosti prodaji, za samoobrambo.

Dandanes pa nič ne zaležejo prepovedi in omejitve, ljudi bi bilo treba osveščati in izobraziti.

Za psa bi pomoje prišel v poštev kakšen dokumen kot je orožni list, in če nisi sposoben poskrbeti za svojega psa, bi dobil doživljensko prepoved.Pa bi bila stvar rešena.

Kakšna šok ovratnica za lene delavce tudi ne bi bila slaba stvar, otroke pa imajo nekateri starši na povodcih z oprsnico in možno, da bi se kakšne naprave z elektro-šoki prav dobro prodajale!
Logiran
xop
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 671


« Odgovor #53 : četrtek, 01.09.2005 : 15:51:46 »

 Grin Grin Grin TA je pa huda:

Citat
Kakšna šok ovratnica za lene delavce tudi ne bi bila slaba stvar, otroke pa imajo nekateri starši na povodcih z oprsnico in možno, da bi se kakšne naprave z elektro-šoki prav dobro prodajale

No....a res ne gre na kakšen drug način....pa saj se da...s Poli se največ doseže... Grin Wink Saj se hecam....nikoli ne bom za takšne ovratnice pa četudi samo z čudnimi zvoki...če je že treba daj ampak daj poskusi kdaj z kakšnim koščkom Polike ali pa preprosto vzemi psički iz gobca kamen in jo okaraj...ali pa vaje, ko ji lahko nastaviš kamen in jo na podobni način učiš.... Roll Eyes

Oprostite za filozofiranje...........samo priporočam... Smiley Undecided
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #54 : petek, 02.09.2005 : 09:21:55 »

Draga Tosy!
Naj ti povem, da ljudje že uporabljajo n asebi naprave, ki so skoraj identične E ovratnici. Imenujejo se elektrostimulatorji mišic in jih lahko kupiš tudi na TV prodaji.
1/2 jakostnih stopenj n epresega toka v teh napravah za rekreacijo lenuhov. Druga polovoica je nekoliko močnejša a nikar ne tako ,d abi jo lahkoprimerjali z elektrošoli ali napravami za ganjanje prašičev ali policijskimi palicami.Toliko o jakosti, da ti bo malo bolj jasno očem razpravljaš.
Drugače pa je glavni problem ne v jakosti teh naprav, pač pa v dejstvu, da jih navadno uporabljao ljudje,ki ne znajo šolati in so zašli v težave.
In slabo šolanje je z apse res neprijetno, lahko bi celo rekli,da je vsako slabo šolanje, kjer pes ne razume vaje in se zato naj izvaja kakršenkoli pritisk, on pa se ga seveda ne more rešit , ker ne ve kako....mučenje živali.

Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #55 : petek, 02.09.2005 : 11:28:07 »

priporoèilo: preizkusi teletakt na sebi, preden ga obesiš psu
jaz sem jo preizkusil. Na vratu in na prstih, ki so kar bistveno bolj oživčeni, kot pa vrat. Na vratu je v bistvu do višjih stopenj sploh čutil nisem.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #56 : petek, 02.09.2005 : 12:01:46 »

Ne da bi bila kašen poseben zagovornik dela z električno ovratnico , a moti me , da najbolj histerično nasprotujejo ljudje ,ki je niso po možnosti še nikoli videli, še manj preiskusili na sebi ali šolali z njo.
Na splošno so čisto na vrhu histerične antipropagande taki, ki splohe še po nobenem postopku niso nikoli uspeli izšolati nobenega psa.
Za vsak izum tehnik velja, da ni ne dober ne slab sam po sebi. Dober ali slab je lahko le način uporabe. Pa naj gre za dimanit, jedrsko tehnologijo, TV, mobitel ali v končni fazi, elektronsko ovratnico.
Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248


« Odgovor #57 : petek, 02.09.2005 : 19:08:18 »

jaz sem jo preizkusil. Na vratu in na prstih, ki so kar bistveno bolj oživčeni, kot pa vrat. Na vratu je v bistvu do višjih stopenj sploh čutil nisem.

Sicer nisem proti uporabi ovratnice,vendar je na svojem psu ne bi preizkusila, ker uboga moje ukaze za kar sva se oba trudila v šoli, pridobljeno znanje pa dnevno utrjujeva, vedno pa ne gre vse gladko, takrat se mi pa potrpljenje in ponovne vaje zdijo bolj smiselne kot uporaba el. ovratnice. vidim, da jo uporabljajo tudi v primerih ko želijo, da pes hodi poleg, pa noče, se mi zdi da bi večina rada, da pes brez vrvice hodi poleg kot robot, pol je pa priden, potrebna je vaja, pa ne le en teden ali dva, naš še vedno včasih leta sem pa tja, pa še vedno vadimo s potrpljenjem.

Alti ne vem kako nisi nič čutil ko si sprobal ovratnico, pri nas jo eni redno uporabljajo na psici,
ki je parkrat že čohnila kakega mimoidočega, ko aktivirajo ovratnico psica vidno trzne včasih tudi, da glas, sicer ne zalaja, tako zacvili. Verjetno je tudi več vrst te elektronike, saj je cena pošteno zasoljena.
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #58 : sobota, 03.09.2005 : 12:50:21 »

Citat
ko aktivirajo ovratnico psica vidno trzne včasih tudi, da glas, sicer ne zalaja, tako zacvili
Nastavljena je na previsoko jakost.

Citat
Verjetno je tudi več vrst te elektronike
Veliko proizvajalcev, neskoncno razlicnih modelov, ogromno slabih, malo kakovostnih, cene nizke za slabo robo, visoke za dobro robo.
Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248


« Odgovor #59 : sobota, 03.09.2005 : 19:30:54 »

Dani se strinjam, to sem tudi sama predvidevala, samo način uporabe si izbere lastnik, oni so zadovoljni, ker nimajo popolnoma nobenih problemov več. Cena je bila pa 90.000, se mi zdi kar... jaz bi 10m povodec, mirne živce, potrpljenje in vaja, vaja.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines