mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 01:18:55

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: elektronska ovratnica  (Prebrano 48473 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #60 : nedelja, 04.09.2005 : 18:42:34 »

Vse te naprave po mojem mnenju pod nobenim pogojem ne bi smele postat nekaj kar uporabljaš ves čas.To kar praviš ti rem, že morda res meji na mučenje živali.Velikokrat vidim tudi ljudi, ki sprehajajo leta in leta svoje pse s haltijem. So pripomočki, ki jih ljudje uporabijo za odpravo nezaželjenega vedenja v najkrajšem možnem času, neumnost pa je, da takšne in drugačne zadeve uporabljajo v nedogled, ker so preleni, da bi se poglobili v odpravljenju takšnega vedenja ali pa ne razumejo funkcije pripomočka.

Menim tudi, da večina lastnikov psov še nikoli ni prebrala kakršne koli knjige o psih, kinološkega društva ni videla niti od daleč, pse pa imajo, zato ker ga ima  sosed, pa še hišo mu čuva.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #61 : ponedeljek, 05.09.2005 : 07:25:21 »

Najpogostejša napaka vodnikov, ki se zatekajo k E ovratnici je, da poskušajo z njo kaj naučiti. NI uporabna za učenje-ker nima smeri in ne da nobene informacije, ki bi psu pomagala najti pravo vajo
Uporabna je izključno kot opozorilo psu, da je pod kontrolo in da naj izvede vajo,ki sicer že pozna- in jo običajno dobro izvaja. Se pravi to so večinoma psi,ki jih v določenih okoliščinah "rado malo zanese" in pozabijo na vse okoli sebe, ali pa taki, pri kateri smo zaradi prejšnjega napačnega šolanja prišli do faze,ko pes beži in se izmika kontroli na veliko razdaljo, oz uboga -spet zaradi napačnega šolanja- le na radiju ,ki ga dosega dolga vrvica.
Več 99 % psov nima niti najmanjšega razloga ,da bi  n anjih kdajkoli uporabljali to pripomoček.
veliko psov pa je zaradi značaja ali napačne vzgoje  v vsakem primeru neprimernih za delo z E ovratnico.
Vse to pa kljub temu ne pomeni, da je posamezne pse in nekatere okoliščine to najprimernejša in najpreprostejša rešitev, v zelo redkih primerih - skoraj vzorčnih , pa edina možna.
V vsakem primeru, če je uporaba pravilna rabi pes samo nekaj poskusov- do pet npr. Mora pa dolgo nostit lažno ovratnico.
Kdor jo uporablja več kot 5x je zamočil in ne bi učinka oz  bo le , dokler bo imel pes ovratnico.
Logiran
xop
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 671


« Odgovor #62 : nedelja, 11.09.2005 : 12:37:36 »

Tale ovratnica je BLAZEN NESMISEL.... Lips Sealed  Če bi že učil psa ga v 99% naučiš lažje oz. v 70% se lahko začne pes bati....potem se pa začno strahovi in potem iz vsega skupaj nastena le eno "običajno" mučenje... Undecided
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #63 : nedelja, 11.09.2005 : 15:03:58 »

Deteljica, kako bi se po tvojem elektronska ovratnica obnesla pri psu, ki med ježo napada konja?  lastnik psa si je nabavil konja, predstavbljal si je kako lepo bo on jezdil, pes bo pa tekel zraven, a ne gre. Pes, nemški ovčar,  je sicer lepo vzgojen, ima narejeno osnovno poslušnost. Velikih živali sicer ne mara, se je že zgodilo, da je hotel napasti ovce, a ga lastnik obvlada. Tudi konja, kadar lastnik ne jezdi, pusti pri miru (čeprav ga je od začetka tudi napadal) Med ježo pa ne pomaga čisto nič in pes mora biti sedaj doma. Zdi se mi, da bi bilo vredno poskusiti še elektronsko ovratnico, če ne za drugega pa zato, da bi pes videl, da ga lastnik lahko "doseže" tudi ko je na konju.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #64 : ponedeljek, 12.09.2005 : 07:48:41 »

Mogoče...ampak odgovorit na to vprašanje je tako težko kot postavit veterinarsko diagnozo po internetu.
Treba bi bil videti situacijo, poznati psa, njegovo siceršnje šolanje, znanje in značaj.
Nikakor pa ne kar namontirati ovratnico in jo uporabiti, ker pes lahko nepredvidljivo reagira.
Ne more pa škoditi, da nosi za začetek lažno in da začne učiti povelje v katerm naj bi bil pes, ko spremlja konja.
Sicer pa mi je situacija znana. Moj doberman je rasel s konji, a mu je bilo kljub temu posebno veselje lajati in skakati v konja ter loviti rep. Z jahačem ali brez- da je le konj malo bolj živahno poskočil ali pa galopiral.
Ne spomnim se točno vsega ,a vem da sem kljub temu ves čas jahala z njim v spremstvu in da se je situacija z leti malo pomirila, na konci je bilo edino še ritanje tisto ,ki ga je spravilo v bes.. Največ težav je bilo z lonžiranjem. Tu se ni nikoli navadil, je pa bilo kmalu povsem možno ga pustiti v odlaganju blizu konja ali mene med lonžiranjem.Takjo da je potem vsa lonžiranja preležal.

Torej- v vsakem primeru mora učiti željeno vedenje klasično. E ovratnica NI uporabna za učenje.
Bi rekla naj naj prej nekdo pelje konja on psa in ga uči da pusti konj apri miru. Potem maj spremlja koga drugega ki jaha. Sam naj najprej poskusi z jahanjem v hodu- to bi moralo it. Medtem lahko nekdo drug izvaja korekcijo na psu na ustno povelje  vodnika. Naj ga nauči "poleg " ob konju.
V kasnejših fazah naj odločno poveljuje "fuj" za zaganjanje oz neizvajanje vaje "poleg". Konja naj ustavi dokler se pes ne pomiri, lahko ga da na prostor. Lahko mu vrže piksno s kamenčki ipd. Na vsak način bo pot do polnega tempa dolga.

Za učenje "poleg" (bolje da uporabi drugo besedo -kot za kolo ) lahko mirno uporabi tudi kliker in meče hrano psu v gobec za pravilno vedenje.
Mislim ,da bi koristilo tudi učenje tega povelja na suho. Vodnik naj teče in skače s psom v tem povelju brez konja- grem stavit,da se bi pokazalo, da pes tudi v taki situaciji ne zna mirno tečt zraven, zakaj torej pričakovanje, da bo znal, če vodnik "teče" na konju?.

V glavnem ,ko bo pes mnačeloma znal tečt poleg konja v poleg, najprej v hodu, potem v kasu (naučeno po možnosti s klikerjem) naj šele začne z galopom. V hodu in kasu lahko kasneje  uporablja še pomoč s strani - nekdo naj drži vrvico in klasično korigira zaganjanje v konja.
V galopu to n ebo več možno, naj zato poskuša korekcije s "konzervami" in ustavljanjem. Če ne bi šlo naj končno uporabi E ovratnico- pod predpostavko,da je pes vsaj en teden prej nosil lažno. Naj pri prvi uporabi dajo psa spet na korekcijsko vrvico s pomočnikom, tako da se navadi na način vpliva in da ugotovijo potrebno stopnjo (začnejo naj z majhno), saj bo mislil ,da je od vrvice. Šele , če bo odziv pravilen ,lahko uporabi to korekcijo brez vrvice.

Kot je razvidno iz opisa je pot do uporabe dolga, to ni čudežna palčka. Če bo vadil vsak dan , bi po mojem mnenju rabil ene tri mesece do faze ,ko bo morda rabil ovratnico. Obstaja kar se da velika verjetnost ,da po opisanem postopku uporaba ne bo potrebna.


Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #65 : ponedeljek, 12.09.2005 : 11:26:41 »

Hvala!  Mislim, da si bo denar za elektronsko ovratnico lahko kar prišparal. Tvoj način je bistveno bolj obetaven.
Logiran
choppy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 60


« Odgovor #66 : četrtek, 24.11.2005 : 18:48:51 »

Omenjeno je bilo, da obstaja več vrst električnih ovratnic. Kvaliteta je različna.
Zanima me ali kdo pozna ovratnico INNOTEK (model FS 602E). Kakšna je kvaliteta teh ovratnic?Ali se hitro pokvarijo?
Logiran
Manca
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 76


« Odgovor #67 : četrtek, 24.11.2005 : 19:21:24 »

Sama sem imela dva nemška ovčarja, enega starega 6 in enega 9 let, ko sem pripeljala konja domov, nikoli nista bila v šoli in povprečno vzgojena, kar pomeni, da me nista ubogala na vsak migljaj, vendar sta se s konjem kar hitro sporazumela, še posebej, ker sta oba dobila kar nekaj brc, ko sta bila preveč tečna, na terene pa smo od vsega začetka hodili vsi skupaj, jaz, konj in oba psa in ko sta videla, da ne jaz ne konj ne reagirava kaj posebej na njuno teženje, sta dala mir, tako da, Lanabela, povej lastniku psa, naj ne obupa, ker bo šlo.
Logiran
Larsson
rad pišem
****
Sporočil: 382


« Odgovor #68 : petek, 25.11.2005 : 02:26:57 »

Dobra ovratnica stane okoli 800 eurou, daljinec izgleda kod mobitel z 100 funkcijami preveč,  prav tako se polni na adapter in ne na batarije, da takšna naprava deluje do 1500m.
Zagovarjam uporabo pri psih ki naprimer obvladajo odpoklic včasih pa na jih na 100m bolj zanima sosedova mačka ali kaj podobnega in se naredijo malo gluhe, prav tako se večini ptičarjev na daljavo dopove, da se srne ne sme preganjati pa čeprav jo pobrriše 10 metrov pred njim, vodnik je oddaljen pa 100m od psa.
So pa psi pametni in hitro skapirajo kdaj imajo ovratnico na sebi in gdaj ne, za takšne "pacijente" je potrebno narediti "lažno" ovratnico poplnoma iste teže in širine, tako da ne posumi, stvar se hitro prime in pri psu doseže 100% obvladovanje povelja v vseh razmerah.

Predvsem pa, psa moraš poznati in vedeti  ali je "trd ali mehek " ( tole sem grdo napisal), namreč nepravilna uporaba lahko naredi nepopravljivo škodo pri psu. Zato pamet v roke preden se odločite za teletakt

lp Larsson
Logiran
Larsson
rad pišem
****
Sporočil: 382


« Odgovor #69 : petek, 25.11.2005 : 02:31:12 »

Aja, pa ne me takoj na križ pribit   Cool

lp Larsson
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #70 : petek, 25.11.2005 : 08:13:50 »

Tale ovratnica je BLAZEN NESMISEL.... Lips Sealed Če bi že učil psa ga v 99% naučiš lažje oz. v 70% se lahko začne pes bati....potem se pa začno strahovi in potem iz vsega skupaj nastena le eno "običajno" mučenje... Undecided

Pomoje pa ti  blazno malo veš o pravilni uporabi te ovratnice.

Moj pes ni  čisto nič ustrahovan- nasprotno  prekleto korajžen je  če  samo sluti  ,
da  ga ne dosežem  oz ga nimam  pod nadzorom.

Jaz sem si pred časom sposodila   teletakt(  s trenerjem vred) Wink
In sicer  čisto iz enega preprostega razloga.  Moj Damč je krasno ubogal , ko sem ga imela na dosegu, takoj , ko se je pes  zavedal, da ga ne dosežem, je on klamaturil po svoje.
Ko sva se učila  preizkavo terena  in šarjenje  (  ptičar je Wink), dokler  je  bil  50  metrov  oddaljen je delal  kot šus, takoj  ,ko je prišel na 150 metrov  je  on delal po svoje.  Ko sem ga  odpoklicala je  tekel  na  bližnji hrib in me gledal...  in še  kakšen  glas  spustil  od sebe   , dvignil rit  in  izzival  kot češ  " kaj mi pa moreš"....    Piščalko sem  skoraj  uničila, ko sem mu piskala  odpoklic  on je pa  lajal  in se pojal  po vrhu  hriba.  Ker mu res nisem mogla  nič.
Potem  sem ta  problem  omenila  mojemu" trenerju"  in sva prišla  na  zaključek  , da je treba  dati  vedet  psu -da je pod  mojim dosegom  tudi če je  200 metrov proč od mene.
Priznam , da mi je ovratnica  najprej  zgledala  kot srednjeveška mučilna naprava.....  samo  kakršen čudež je pa naredila pri mojemu  psu  - sem pa  spremenila  mnenje.
Zgledalo je pa nekako  takole... ko je pes  začel zopet  po  svoje  mutiti in me gledal  iz  vrha  hriba  ,  sem ga  odpoklicala.... pes  nič... potem je  zopet  sledil  odpoklic  in  klik......  najprej  mu   tudi  jasno ni bilo    kdo ali kaj ga je doletelo.  Ponovno  odpoklic  in klik....  potem je pa  tako  pritekel  k meni , da se je kar kadilo  za njim.  No , od takrat  naprej  je  ni bilo več  potrebno  uporabiti.
Sedaj  mu dam  samo  navadno  ovratnico  okrog  vratu  in si ne drzne  več  mutiti  po svoje.

Opažam  pa,  da ponavadi  najbolj  kritizirajo to ovratnico  tisti kateri  sploh nimajo pojma  kako  se jo  uporablja.
Ta ovratnica  ni  to , da  psa  priklopiš  na  220  in  ga  treseš.... temveč  ima  svoj namen.
Nekdo,  ki ima    dojemljivega  psa, verjamem, da je ne rabi.  Če je pa pes    ignorantski  in trmast   in da zraven še  razmišlja  z svojo glavo, zna biti pa magični  pripomoček.    Vsekakor je pa  samo  kot  pripomoček  pri določenih vajah-  oz  pripomoček  , da  psu daš vedeti,  da  tudi , ko  je  mamsimalno  oddaljen od tebe-  da ga še  vedno lahko  dosežeš.
Aja, pa ne me takoj na križ pribit Cool

lp Larsson
Na križ  te  bodo pribijali samo  tisti  kateri   ne poznajo zadeve,  in mislijo, da je to  za  kaznovat  psa-  " kao"  elektrošok terapija.  Wink Smiley

In  brihtne izjave kot so  , da se vsakega  psa ,  da naučiti vsega na lep način in na priboljške  je   " bull- šit".....
To sem jaz že  dokazala... eni  taki  brihtni  učiteljici  in to  ravno  z mojim  Damčem.
Takrat  je prvič  spoznala , da  vsi  psi niso  narejeni , da se jih  robotsko  programira  z  vnašanjem  ukazov na  piškotke.
Moj  Damč je čisti  dokaz  za to....    na  piškotke in priboljške  se požvižga,  na lepe  besede in  ukaze  si  pa  misli"  samo  ti  lupetaj  po svoje"  ... Wink  Dokler  mu ne daš  vedeti , da   jih  lahko stakne  okrog  ušes.
In ja,  moj pubertetnik je deležn  tudi zaušnice  , če me ne  uboga.  In še  jih  bo.  Ker  ga  samo to  izuči........  samo čez par let  bom imela  pa  ubogljivega  psa, za katerega  me ne bo  strah,  prvič  zaradi njega  samega(  avtomobili , ceste...  razno razni dejavniki)in drugič  ne  bo  nek  bav bav  za okolico.  Ker  moj pes  je moja  odgovornost  in tega se zavedam.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #71 : petek, 25.11.2005 : 08:39:46 »

Aha  še to sem pozabila povedati.  za  vse tiste  , ki boste imeli pomisleke  , da sem psa  po liniji najmanjšega odpora  priklopila na teletakt.

Priznam , da sem v začetku naredila ne malo  začetniških napak pri vzgoji,  in  tudi odpravljala  sem jih,  morila  določeme  forumaše  tudi tukaj... kako  kaj  in  na kakšen način.  In na koncu sem bila že mnenja  , da nisem  sposobna enega  psa  osnovno izšolati.  Na koncu se je pa izkazalo , da  niti ni tak  problem v meni kot je v psu.
Te dokaze  dobivam  še  sedaj,  ko šolam  ( poleg  prvega)  še  drgega psa(  ostrodlako ptičarko-  žimavko)  ona  pa dela....  brez  vsake prisile  izključno na  piškotek in pohvalo,  in to z največjim  veseljem,  brez  povzdigovanja glasu.
Tukaj je pa razlika v karakterju Wink.  In ja , če bi bila  Dina  moj prvi pes,  bi tudi jaz  tumbala  tukaj  , kako se da psa  naučiti na lepo besedo  z priboljški.
Včasih je treba  šolati kakšnega  "iber trmača"  , da  se  ( predvsem)  sam  naučiš  kaj.
Logiran
choppy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 60


« Odgovor #72 : petek, 25.11.2005 : 19:22:31 »

Damayanti- se strinjam z vsem kar si napisala. Sama imam isti primer "iber trmača" kot ti. Doma bo za kakšen priboljšek naredil vse-pozna vse ukaze. Zunaj pa ne reagira na nobeno stvar-ne na prošnje,piškotke,igračke. Tisti trenutek, ko ga spustim ,postane popolnoma gluh. Do sedaj sem se nekako mučila z njim in ga lovila okoli. Sedaj pa se mi je začel pretepati in ker me skrbi, da mi bo strgal kakšnega psa,bom poskusila še z to ovratnico. Sedaj ga imam ves čas privezanega in tečem zraven njega. Vendar ko sem jaz že povsem izmučena, se on šele dobro ogreje. Poleg tega obstaja velika možnost, da se mi iztrga (ga zelo težko zadržim).
Z to ovratnico mu želim dopovedati, da ga imam pod kontrolo tudi na daljavo in vse kar želim od njega je, da uboga preprost ukaz : stoj!
Sicer pa je to naš tretji pes in z prvima dvema nismo imeli nobenih težav (so ubogali brez vsake prisile). Zato tudi jaz menim, da ni problem v meni, ampak v psu.
Lp
Logiran
Manca
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 76


« Odgovor #73 : petek, 25.11.2005 : 19:34:34 »

Dayamanti, koliko pa je bil tvoj kuži star, ko si prvič uporabila teletakt?
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #74 : petek, 25.11.2005 : 20:16:59 »

Manca: Damč je bil star  že leto in pol  , ko sem jo prvič  uporabila.  S tem , da je  že imel  narejen VP1(  in to je naredil  z  prav dobrim Lips Sealed).....  to pomeni  , da je  vseeno nekaj  znal Wink....  samo moj  bandit je  poseben kaliber Wink

Choppy: jaz  sama  ( osebno) nisem upravljala z  to ovratnico.  Ker po pravici povedano ne znam.   In baje se največ napak naredi s to  ovratnico, v primeru, da  vodnika  zaslepi jeza.
Kar  mene  je.  Jaz  če  bi  ga  v tistem trenutku, ko me je  zafrkaval  v glavo  dobila  v roke  bi ga tako  načofala...... Lips Sealed  Če  bi  imela  pa teletakt  bi  ga  pa  še  ene  dvakrat  priklopla-  kar  bi bila  pa res   lahko huda napaka.  zato ti svetujem , da si  zadevo  sposodiš  vključno z  poznavalcem te zadeve Wink
. Sedaj ga imam ves čas privezanega in tečem zraven njega. Vendar ko sem jaz že povsem izmučena, se on šele dobro ogreje. Poleg tega obstaja velika možnost, da se mi iztrga (ga zelo težko zadržim).

Lp

O  kako  mi je znano  tole Wink  Potem se  ti približno  tudi sanja  kako  je  setra  utrudit.   Wink  No  jaz  še sedaj  ne naredim z njim nič  dokler ga ne spravim na  50% njegove energije Wink    Je pa sedaj bistveno lažje,  ker  pride na odpoklic  Wink
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines