mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 17:49:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: elektronska ovratnica  (Prebrano 48488 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #105 : petek, 02.12.2005 : 20:38:13 »

Okidoki, hvala! Smiley
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #106 : sobota, 03.12.2005 : 09:34:13 »

Danes zjutraj sem se pogovarjala  z enim gospodom(  ki ima malo  pojma o  problematičnih psih).
Zato imam eno  ali  dve vprašanji. (  bolj za Manco...  za  Choppy se mi že sanja  kje je problem).
Torej  Manca Smiley:  Ali  ti svojega psa že od malega vzgajaš  popolnoma  sama?
Ali  tvoj pes  prebiva  z vami v hiši  ali je  zunaj(  v pesjaku)?

Kasneje , ko dobim  odgovor , bom zastavila  verjetno  še par  vprašanj Cool.....  In  mogoče  bomo  prišli do zaključka, zakaj  tako vedenje psa  in kako  ga  lahko odpraviš(  odpravita)  brez "elektronike" Wink
hvala.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #107 : sobota, 03.12.2005 : 15:06:24 »

Če te pes ne uboga mora biti na povodcu.  Pes ki goni mora biti na povodcu. Pes, ki se pretepa z drugimi psi mora biti na povodcu. Amen.
Prevzgoja psa, ki je že tako zamočen, da goni in se pretepa je izjemno težka. Če pa se tega loti nevešč lastnik, ki ga pes niti ne spoštuje, pa je nemogoča. še zlasti, če ta lastnik sploh noče  videti, kje je bistvo problema.
Žal, nekateri psi, morajo biti na povodcih vse življenje.
Logiran
Manca
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 76


« Odgovor #108 : nedelja, 04.12.2005 : 14:05:27 »

Kar se mene tiče, se obupala, žal. Da odgovorim na vprašanja, ne vzgajam ga sama od začetka, ker se je na začetku še foter boril za to, da ga bo on vzgajal, s čimer sem se strinjala, ker sem takrat imela nemškega ovčarja in še konja in še šolo, tako, da ni bilo časa, od fotra pa seveda tudi ni bilo nič in če bi vedela, da bo tako bi se nasploh uprla ideji, da pes sploh pride k hiši, pa vendar..........
Drugo, pes je zunaj, ker je bil pripeljan k hiši z namenom, da jo bo čuval, ker živimo namreč zraven hoste v kateri se kaj radi zadržujejo cigani.
Zavedam se, da sem za to stanje, kakršno je sedaj, popolnoma sama kriva, ker takrat, ko je bil še mlad nisem dovolj vztrajala, da bi ga peljali v šolo. Pravzaprav smo šli celo enkrat pogledat v malo šolo, pa je foter, takoj ko je slišal, da stane 15000 SIT , rekel, da ima za ta denar cel mesec tank polen, sama pa sem imela konja na kliniki v ljubljani na zdravljenju in nikakor nisem mogla dati še za to, pa čeprav ni bilo veliko. Pa tudi če bi, nisem imela še izpita in foter me ne bi vozil.
Jaz z njim nimam kaj počet, ker je njegov alfa foter, za primer lahko povem da če ga spustim, kar ga nisem že zelo dolgo, moram potem fotra klicat, da ga pokliče k meni in ga spet zaprem, ker k meni ne pride.
Drugače pa ima pes vse, na moje stroške seveda, kupujem mu propac, plačujem vse veterinarske stroške, pa če smo že pri tem, se je pes čudno obnašal in sem imela občutek, da slabo sliši, pa se je foter noraca delal iz mene, kaj spet paničarim, vendar sem ga vseeno pelajla k veterinarju, ki je ugotovil, da ima pes vnetje ušes, foetr je bil popolnoma tiho, stroške sem pa vse plačala jaz.
Da ne bom preveč dolgovezila in upam, da ne bo zgledalo, da skušam vso krivdo zvaliti na fotra, ampak taka je bila dejanska situacija, zaradi katere sva se s fotrom večkrat skregala, ampak dosegla pa žal nisem nič. Meni je zelo hudo, da je tako in bi zelo rada videla, da bi s tem psom delala vse, kar sem s prejšnjimi psi, ampak ne gre, ker kakorkoli pogledam, vedno bo vmes moj foter, pes pa obsojen na ograjo, če se ga jaz ne bom usmilila in peljala ven.
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #109 : nedelja, 04.12.2005 : 20:47:48 »

manca: tako hudih problemov s starši kot ti jaz nimam, ampak vseeno te razumem. mi se tudi precejkrat skregamo in jaz sem vedno ta zmešana, una ko komplicira in brez veze paničari... kaj češ..dokler smo doma nimamo kej!
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #110 : ponedeljek, 05.12.2005 : 00:31:46 »

manca: tako hudih problemov s starši kot ti jaz nimam, ampak vseeno te razumem. mi se tudi precejkrat skregamo in jaz sem vedno ta zmešana, una ko komplicira in brez veze paničari... kaj češ..dokler smo doma nimamo kej!
Ja, pri Manci je kar velik problem. Enkrat se oče strinja, da vzame Sharpa vsepovsod, drugič ne itd...
Ni mi jasno, več se ukvarja z njim, manj jo jemlje za neko avtoriteto Huh Huh
Jaz sem bila v podobni situaciji, kar se vzgoje psa od malega tiče-
pri 7h letih sem dobila RW in logično, da ji nisem bila alfa, ampak je bil alfa oče. Je pa res, da sem se ukvarjala z njo od prvega dne, ko je prišla k hiši in z mojim odraščanjem sem imela vse večjo avtoriteto in zasluženo spoštovanje. Vsako leto sem se bolj približala alfi-očetu Grin, dokler ga nisem zamenjala Cheesy
Torej, več sem se jaz ukvarjala z njo, bolj me je priznavala.
Pri Sharpu nimam tega občutka. Manca se je res veliko ukvarjala z njim, poskusila vse mogoče, pa ji je vrnil dvojno- v negativnem smislu Huh

Karkoli že, tudi če bi Sharp npr. postal čisto Mančin, ne verjamem, da bi jo sprejel za vodjo. enostavno, šarplaninesc je pes za eno osebo in Sharp je živ dokaz za to.
No, verjetno s svojim postom nisem nič pomagala. Škoda, ampak na pamet mi ne pride NIČ. O el. ovratnici na Sharpu pa nimam mnenja, s temi stvarmi se brez strokovnjaka ni za igrat. Manca, bo treba kakšnega strokovnjaka ''upecat'' Wink Wink

Če pa ne drugega- Sharp je vsaj bolj priden v lokalu, kot tista mrcina, ki sem jo imela v soboto s sabo, kajne, Manca? Grin Grin Tongue
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #111 : ponedeljek, 05.12.2005 : 08:49:37 »

m
Ma pol je njuno delo v bistvu "delo" in nic drugega kot tvoj hobi?

Kliker (oz. princip) pride v postev pri katerikoli pasmi, samo vedet moras kako in kaj. Klik pa ni piscalka, ce to dvoje slucajno enacis; razen v primeru, da pac namesto klikerja uporabljas piscalko. Vendar klik, razen ce psa ne naucis, ampak to potem ni vec klikanje, ni ukaz.

Lepo ,da je kliker tako popularen in da vzbuja tako zaupanje.
Je pa dejstvo ,da je kliker sicer nenadkriljiv pri učenju, nikakor pa ne zagotavlja absolutne avtoritete.
Idilično šolanje ,kakor si ga nekateri predstavljajo je popolnoma izvedljivo in deluje ob sovpadanju nekaterih okoliščin,ki jm lahko rečemo "laboratorijsko okolje".
Se previ predpogoj je, da je so vsi nagoni in motivi psa usmerjeni v vodnika.
Pri nekaterih vrstah šolanja in pri nekaterh pasmah oz posameznikih pa usmerjenosti v vodnika nočemo, ali pa skoraj nemogoče vzpostavimo.
Tipičen primer je ravno lovsko delo. Vodnik lovskeg psa namreč NOČE , da so nagoni in motiv psa usmerjeni vanj, temveč MORAJO biti usmerjeni v lovišče.
Vse vaje seveda lahko nauči in bi bilo celo priporočljivo da jih s "klikersitemom".
Najverjetneje obvezno pa pride dober pes z izrazitimi nagoni v procesu šolanja do faze, ko pride do "konfilkta" interesov in v tem primeru zmagajo motvi z močnejšo genetsko podlago - to v primeru goničev npr pomeni gonja in ne poleganje oz vračanje k vodniku.
V tej fazi pes opusti močnejši interes le ,če ve da nima druge možnosti.
Ista situacija nastane, če ima pes razvije močan nagon gonjenja (na podlagi priložnosti in genetske podlage) (mačk, divjadi, drugih psov ipd) nenečrtno oz po nepazjivosti ali nesrečnem sklopu okoliščin. Brez avtoritete bo prevladala odločitev za močnejši nagonski cilj.
Pri šolanju obrambe lahko npr delamo izključno s klikerjem ,ker gre za "laboratorijske razmere" - se pravi marker z nami sodeluje in dogovorimo se lahko ,da neposlušen pes nikoli ne pride do cilja ( grizenja rokava , preganjanja markerja).
Pri gonjenju ali pretepanju pa okolja nimamo pod nadzorom. Srne in mački ne sodelujejo z nami- pojavijo se, ko oni hočejo in nagradijo psa s svojim plenskim vedenjem, ter tako nesramno uničujejo naše delo. Da lahko tej močni nagradi konkuriramo z priboljški in i grami, je večimoma nujno dosego prvotnega cilja fizično preprečiti oz "zagreniti", kakorkoli že.

Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #112 : ponedeljek, 05.12.2005 : 09:19:22 »

Deteljica, ne govorim o vrstah solanja temvec o pasmah, se enkrat pozorno preberi citat. O klikanju imam svoje mnenje o katerem ne mislim razpredati v tejle temi, tako pac je. Ali je popularen ali ne, ne vem, vsaj za Slovenijo ne tocno, me tudi ne zanima. Da je spljuvan, mi je pa jasno ko beli dan.
O avtoriteti bi se dalo odpreti pa novo temo...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #113 : ponedeljek, 05.12.2005 : 10:17:31 »

Saj ne debatiram samo s tabo, čeprav sem za izhodišče vzela tvoj cicat,ki je bil pač najbližji v zvezi s klikanjem v tej temi.
Tudi jaz govorim med drugim o pasmah- v smislu različneg nagonskega potenciala.

Dejstvo, ki sem ga hotel poudarit je le, da psa, ki že preganja divjad ali mačke s klikanjem tega ne boš odvadil.
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #114 : ponedeljek, 05.12.2005 : 10:19:27 »

Manca... poj pa nimaš kaj...pusti stvari takšne kot so, glede nato, da spreminiti ne moreš nič. Toložai naj te pa misel na to, da boš nekoč ti imela svojega psa, kateremuboš ti avtoriteta št.1 . Pri kateremu boš ti odločala kam v šolo, kdaj všolo, kdaj k veterinarju, katero hrano itd....

Pri naši fabiji se ne morem opredelit kdo ima največjo avtoriteto - najbrž brat, ker je z njo hodil v šolo in ker ima do nje bolj "posloven" odnos. njega mora ubogat, ker drugač ji pokaže hudiča. on gre pač na sprehod z njo, v hiši se pa kaj dosti ne ukvarja z njo. če pa vidi mačka ali srno in fabija že štarta pa tudi on nima kej...
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #115 : ponedeljek, 05.12.2005 : 10:19:55 »

S klikanjem ali z instrumentalnim pogojevanjem?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #116 : ponedeljek, 05.12.2005 : 12:59:21 »

Ali ni klikanje samo en od načinov instrumentalnega pogojevanje?
Piščalka, kot jo uporablja Damjati je povelje, ne signal namesto klika.
Kakšna pa je po tvoje razlika med delom in "delom" za hobi? Kaj pa je lov drugega kot hobi? potemtakem vsi lovski psi "delajo".
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #117 : ponedeljek, 05.12.2005 : 13:44:23 »

Tipičen primer je ravno lovsko delo. Vodnik lovskeg psa namreč NOČE , da so nagoni in motiv psa usmerjeni vanj, temveč MORAJO biti usmerjeni v lovišče.
Vse vaje seveda lahko nauči in bi bilo celo priporočljivo da jih s "klikersitemom".
Najverjetneje obvezno pa pride dober pes z izrazitimi nagoni v procesu šolanja do faze, ko pride do "konfilkta" interesov in v tem primeru zmagajo motvi z močnejšo genetsko podlago - to v primeru goničev npr pomeni gonja in ne poleganje oz vračanje k vodniku.
V tej fazi pes opusti močnejši interes le ,če ve da nima druge možnosti.

Vedno se sprasujem, ali potemtakem lovci pogosto (vedno?) uporabljajo el.ovratnice, da prihajajo njihovi mocno-nagonski, prosto "delujoci"  psi na odpoklic? Ali uporabljajo kaj drugega?
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #118 : ponedeljek, 05.12.2005 : 14:28:53 »

Bi rekla ,da najbrž ne uporabljajo vsi, pač pa najbrž marsikateri(govorim na pamet) .
Seveda ni nujno imeti E-ovratnico, o čimer pričajo tudi številne generacije odlično izšolanih lovskih psov iz preteklosti, ko še ni bilo tovrstnih pripomočkov.
Pravim pa , da zgolj s pozitivnim pogojevanjem željenega vedenja, ki vključuje pogojevanje z nam dostopnimi nagradami najverjetneje večino psov ni mogoče izšolati za delo v lovišču.
Predvsem pa zagotovo ni mogoče zgolj s pozitvnimi metodami odvrniti psa od že razrlaslih nezaželjenih vedenj.
Električna ovratnica je pač samo eden od načinov za negativno pogojevanje (zaviralec vedenja).
V primerjavi z ostalimi iz tega paketa ima boljše in slabše lastnosti. Je pa samo pripomoček. In noben pripomoček ni dober ali slab. Dober ali slab je samo način uporabe.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #119 : ponedeljek, 05.12.2005 : 15:16:33 »

Kolikor jaz vem, jo pridno uporabljajo za pse, ki lovijo kure in za tiste, ki bi gonili zajca, pa ne smejo. vendar si ovratnice sposojajo med sabo, ker jo za posameznega psa ne uporabijo več kot enkrat ali dvakrat. Starejši obvladajo cel arzenal prisilnih metod za najrazličnejše priložnosti, vendar jih večinoma uporabljajo zelo varčno. Bojijo se namreč, da bi pes izgubil veselje do dela.
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines