mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 19:35:59

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Občina Divača
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13   Dol
Natisni
Avtor Tema: Občina Divača  (Prebrano 36505 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #90 : sreda, 02.12.2009 : 02:29:43 »

To je vse? Se skorajda nikomur ne da komentirat ali nimate kaj, ker razen redkih posameznikov tole itak nikogar ne briga? Ali pa ima le občina Divača takšno stališče, povsod drugod pa vse štima?
Smetka, jaz imam sicer strašno malo izkušenj s to problematiko, ampak lahko povem, kako zadeve izgledajo v Občini Komen (samo ne vem, če to paše v divaško temo).
Prvič sem se s dvema prostoživečkama srečala v okolici naše hiše v začetku tega leta, poklicala na Občino, kjer so zadevo čisto normalno sprejeli, sem pač po njihovem nasvetu poklicala zavetišče ("naše" pogodbeno je Oskar - Vitovlje), od koder so prišli po mački, ju odpeljali sterilizirat in pripeljali nazaj, ker sem sama tako želela oz. se je pojavila gospa, ki ju je že medtem začela redno hranit in je poleg mene tudi ostala hraniteljica (uslužbenka zavetišče je namreč še posebej vprašala kaj želimo, da naredijo z mačkama - da prideta nazaj ali da ju zadržijo v zavetišču - na občini ji je bilo čisto normalno, da prostoživečke pridejo nazaj). Zaradi neizkušenosti sem bila ves čas na vezi z Niko2 in Tinchko, ki sta me sproti opozarjali, kaj in kako naj postopam na Občini. Tu nisem imela nikakršnih problemov, ravno nasprotno, zelo kooperativni se mi zdijo.

Nika2 in Tinchka sta me posvarili, naj se nikakor ne pustim prepričati osebju zavetišča, ker je baje njihova praksa odlov mačk, potem pa tiste mačke "poniknejo" neznano kam. NIti slučajno se ne strinjajo tudi s tem, da bi pri odlovu in prevozih pomagali prostovoljci (se sklicujejo na zakon - kao mi "civili" nismo pooblaščeni za to).

Potem sem z občinarko, ki ima "čez" take zadeve, poklepetala o tem, kako je sploh s problematiko prostoživečk v naši občini in je rekla, da je tega izredno malo, da so imeli pred nekaj leti primer, ko so vaščani neke vasi prijavili "trop bolnih mačk, ki se jim je od povsod cedila slina" (tako so zadevo opisali njej) in zahtevali, da se mačke odstrani. Iz Vitovelj so jih prišli iskat in ko so na občini zahtevali specifikacije računov, jim je bilo pojasnjeno, da je bilo mačke potrebno evtanazirati - vse so občinarji tudi plačali.
Torej - občina je plačala - brez problema - tega, da mačk niso pozdravili in vrnili v okolje je v tem primeru krivo zavetišče in morda "zahteva" občanov, da mačke izginejo? - kdo ve.

No, po vsem tistem sem od mojih "mentork" Nike2 in Tinchke dobila "Protokol o prostoživečkah" in se s tem in Zakonom o zaščiti živali podala na občino na sestanek, kjer sta župan in njegova "desna roka" (gospa, s katero se pogovarjamo o tej problematiki) vsa "moja" stališča - seveda stališča "po protokolu o prostoživečkah" (takrat sem kot članica že zastopala tudi stališča društva) čisto dobro sprejela in zagotovila, da se bodo tega držali. Spet pa so podpisali pogodbo z Vitovljami.

Ampak - vedno je en ampak - spet imamo en večji problem, kjer ni za neaktivnost kriva Občina, ampak - VURS. Pred dobrim tednom sem od ravnateljice naše osnovne šole izvedela, da je v šolo v Štanjelu začela vdirati sestradana "tolpa" mačk (opazili so jih okoli 10 - 15). Izvedeli so, da so mačke sosedove, tega človeka pa že nekaj dni ni bilo doma, ker je hospitaliziran. Mačke so (skoraj zagotovo) nepoštimane in učiteljice so zagnale paniko, ker so se "podivjano obnašale in vdrle v šolsko kuhinjo" (citiram našo ravnateljico). Ravnateljica je takoj poklicala občino (so obljubili, da bodo plačali stroške morebitnega odvzema/odvoza itd,, kar bi inšpekcija pač odredila), od tam Zavetišče, kjer pa so ji pojasnili, da brez naloga vet. inšpektorja ne morejo nič narediti. Alora je klicala inšpekcijo, jim razložila situacijo (zapuščene živali) - toda - na inšpekciji so ji rekli, da v odsotnosti lastnika ne morejo narediti ničesat in naj kliče policijo Shocked
Torej je klicala policijo in tam so jo maltretirali z razlogom, zakaj jih kliče in če je kdo ogrožen, policaj je prišel na kraj dogodka in ni vedel, kaj naj naredi  Huh Edino, česar se je spomnil, je to, da je prosil sosede, naj hranijo te mačke (ki jih je on videl samo 5 -6), dokler pravi lastnik ne pride iz bolnice. In zdaj jih hranijo sosedje, da vsaj lačne niso, čeprav še vedno prosto kopljejo po šolskih peskovnikih.
Evo - taka je ta zgodba. In zdaj se čaka, da človek (ki je po besedah ravnateljice zelo "naporna" oseba in je večkrat verbalno napadel učitelje in učence ter starše, ki so ga že prej prosili, naj mačke zapira v hišo, ker imajo pokakane vse peskovnike in gredice in se starši bojijo tudi "bolezni") pride iz bolnice, da bodo iz šole še enkrat podali prijavo zaradi zanemarjanja živali in prevelikega števila živali (ker so prepričani, da jih je bilo tam več kot 10) na veterinarsko inšpekcijo (VURS Koper).
Sama sem jim pri tem pripravljena pomagati, ravnateljici sem naložila naj stanje čimbolj foto-dokumentira in si zapisuje dogodke.

Ampak - zdaj pa mene zanima nekaj - kaj lahko še storimo v tem primeru? Če VURS ne bo reagiral (za občino, verjamem, se ni bati, da ne bi plačala), kaj se lahko zgodi.
In še to - gre za lastniške mačke. Ta človek baje živi na socialnem minimumu. Kako se lahko izterja kazen oz. čigavo breme je potem to?
In še: kako zavetišče primorati, da morebitno odvzetih mačk ne bo preprosto "spravilo v škrinjo" ali poslalo "v gozd" (kot se govori, da je tam praksa)?

Smetka, oprosti za tale roman (ne vem, če si imela v mislih ravno tako vrsto odziva) , vem, se nimaš časa ubadati še s tem - spodnja vprašanja so namenjena vsakomur, ki nam zna svetovati v tej temi. Hvala.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
vixi
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 938



WWW
« Odgovor #91 : sreda, 02.12.2009 : 07:23:00 »

Smetka, najbrž to ni tako zelo simpl, da enostavno zatožiš (prijaviš) občino VURSu, da hočeš delati po pogodbi in to v skladu z njihovimi (pisnimi) navodili, pa se Divačan postavlja na glavo, zmrduje, hoče, da delaš mimo zakona (pravilnika, zahtevka karkoliže) in zavrača račun za opravljeno delo? Poleg vsega pa še nebuloze v časopisu stresa?

Razen za cel travnik cenzuriranih pisanih marjetic in cel roj pikapolonic, nimam kaj dosti besed na to temo. Za te cirkusante, raznorazne, dajemo malo manj kot pol svoje plače vsak mesec. Pa še 20% v trgovini naknadno. Prekleto veliko denarja, za takole beden šov. Fajn res.
Logiran

riam
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 94


WWW
« Odgovor #92 : sreda, 02.12.2009 : 07:32:06 »

Smetka, najbrž to ni tako zelo simpl, da enostavno zatožiš (prijaviš) občino VURSu, da hočeš delati po pogodbi in to v skladu z njihovimi (pisnimi) navodili, pa se Divačan postavlja na glavo, zmrduje, hoče, da delaš mimo zakona (pravilnika, zahtevka karkoliže) in zavrača račun za opravljeno delo? Poleg vsega pa še nebuloze v časopisu stresa?

To sem tudi jaz predlagala, v kolikor ostale možnosti, ki so trenutno v teku (nekaj funkcionarjev, ki imajo možnost vpliva, se pa vendarle ne strinja s obč. službami) ne uspejo.
Logiran
riam
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 94


WWW
« Odgovor #93 : sreda, 02.12.2009 : 07:40:12 »

mamaF, kaj pa če bi ravnateljica v imenu šole podala pisno prijavo VURS-u. Ker na teren so vsekakor dolžni prit, pa še pisni odgovor naj zahteva in uporabi malo "bojazen zaradi otrok". Konec koncev je Divača zahtevala odlov lastniških mačk v Senadolah (prejšnja lastnica v bolnici, sedaj pa dedinja ne živi več tam) in za mačke naj bi kar Polona skrbela... jezen 
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #94 : sreda, 02.12.2009 : 07:44:27 »

Smetka, najbrž to ni tako zelo simpl, da enostavno zatožiš (prijaviš) občino VURSu, da hočeš delati po pogodbi in to v skladu z njihovimi (pisnimi) navodili, pa se Divačan postavlja na glavo, zmrduje, hoče, da delaš mimo zakona (pravilnika, zahtevka karkoliže) in zavrača račun za opravljeno delo? Poleg vsega pa še nebuloze v časopisu stresa?

Pri nedvoumno lastniških (tudi če lastnik umre, se prenese lastništvo na dediče) VURS izda odločbo, sledi sklep o stroških, ki jih odredijo ali občini in ta terja od dedičev ali pa račun pokrije zavetišču VURS in potem oni terjajo od dedičev ali pa naložijo direktno plačilo dedičem. Odvisno od situacije pač. Na te stvari sem opozorila občino takoj, pa je gospod Gerželj odgovoril, naj to uredim, kakor vem, da se on na to pač ne spozna. Uredila sem v skladu z zakonom po naročilu občine in njim izdala račun, zavrnili so ga ne zaradi tega, ker so itak že v štartu imeli namen porabiti denar davkoplačevalcev neupravičeno, pač pa zato, ker mačk nisem ODSTRANILA, kakor so si zamislili.

Saj res, kaj pa zdaj... predlog mojega inšpektorja je tožba.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
riam
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 94


WWW
« Odgovor #95 : sreda, 02.12.2009 : 07:53:42 »

pridna, moj in vixijin predlog prijave VURS-u se nanaša na opravljanje vseh nalog zavetišča po pogodbi (na zadnje naročen sprejem pasjih mladičev v zavetišče, odlov prostoživečk itd.) ne samo na lastniške mačke v Senadolah - sem razumela Smetkih post.  Wink
Samo mislim, da bi se v primeru, ki ga navaja mamaF, ker je vpletena šola, dalo kaj več doseč (se zavedam pa, da zelo težko).
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #96 : sreda, 02.12.2009 : 07:55:56 »

Ogovarjala sem na vixin post, ki se mi (še vedno) zdi, da se nanaša na konkreten primer občine Divača, ki je opisan tudi v časopisu. Do mameF še nisem prišla  Grin
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
riam
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 94


WWW
« Odgovor #97 : sreda, 02.12.2009 : 08:07:19 »

Aha, ok, sem hotla sam povedat, da je več problemov, ne samo lastniške m. v Senadolah. Največje razburjenje je povzročilo dejstvo, da se prostoživečke vrača v okolje po s/k in ne odpelje v zavetišče. Sam pol mi ni jasno, zakaj so zavrnili ZH kar vse račune, v bistvu tudi za muco Divačo, ki je bila nastanjena v zavetišču. Zato pravim, da je problem bolj splošen in se ne nanaša le na lastništvo.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #98 : sreda, 02.12.2009 : 08:12:26 »

Za Komenski primer - kako bi jst naredila (po vsem tem, kar je bilo povedano in že narejeno - mamaF, vsa ta komunikacija je šla samo po telefonih?):

1. v pravilniku o zaščiti živali imamo napisano, kako mora zgledat oskrba mačk in kakšno število je dovoljeno
2. v tem primeru so mačke zapuščene (nenamerno, recimo) in nihče ne skrbi za njih (lastnik ne more), zato mora VURS vsaj začasno (recimo temu začasni odvzem) določit zanje novega skrbnika.

A se slučajno ve, kaj je z gospodom in kako dolgo bo v bolnici?

No, tudi, če ne bo prav dolgo, lahko VURS vmes pregleda teren in obišče šolo (ali pač nekdo, ki mu bo VURS določil, da naj to naredi), kamor se mačke zatekajo (ker to ni več na lastnikovem posestvu, pač pa na javnem mestu in imajo dostop) in se nato prav hitro odloči, kaj je potrebno s temi mačkami naredit (če so bolane, jih je treba takoj oskrbet - zakon/pravilnik - za kar lahko kasneje izda račun tudi lastniku - kako bodo oni izterjali plačilo od njega, je njihova stvar)

VURS bi na zgoraj opisano opozorila pisno, nato pa jih še poklicala, da mi razložijo, zakaj še niso nič naredili. Dalje bi razmišljala, ko bi videla njihov odziv.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #99 : sreda, 02.12.2009 : 08:16:15 »

Aha, ok, sem hotla sam povedat, da je več problemov, ne samo lastniške m. v Senadolah. Največje razburjenje je povzročilo dejstvo, da se prostoživečke vrača v okolje po s/k in ne odpelje v zavetišče.

In to je velik problem, ker potem tudi hranitelji nočejo več sodelovat, ker se bojijo, da se bo zgodilo nekaj od sledečga:
1. jih bodo obtožili, da so mačke njihove
2. bodo mačke odpeljali in jih pospravili

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #100 : sreda, 02.12.2009 : 08:46:24 »

Merodajna je interpretacija organa, ki je predpis izdal.

Praksa, ki jo poznam, je, da se pošlje (priporočeno seveda) vprašanje o razlagi tega in tega člena, se morda zraven navede zakaj se to sprašuje... Na MKGP.
Potem sledi spraševanje in gnjavljenje po telefonu na vložišče, kdo to rešuje in potem se isti postopek nadaljuje na osebi, ki to rešuje  Tongue. (Velikokrat sem to pri nas jaz-zato vem...)
Praksa (pri nas) je tudi, da se sproži poslansko vprašanje, seveda mora v tem primeru sodelovat poslanec.... (Takrat vsi skačemo... Roll Eyes)

Zgolj predlogi...
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #101 : sreda, 02.12.2009 : 08:49:55 »

Ker ne vem, kako se to sproža (sem tista zadnja, ki jo potem gnjavijo Tongue), sprašujem, če kdo pozna postopek in kakšnega poslanca (lahko je "nepolitičen").
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #102 : sreda, 02.12.2009 : 08:55:24 »


Alora je klicala inšpekcijo, jim razložila situacijo (zapuščene živali) - toda - na inšpekciji so ji rekli, da v odsotnosti lastnika ne morejo narediti ničesat in naj kliče policijo Shocked



 Huh Huh To preprosto ni res. Naj jih nekdo prijavi notranji, pa bo hitro rešeno.
Logiran

mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #103 : sreda, 02.12.2009 : 11:27:11 »

@Pridna - najprej hvala za odgovore.
1. Ja, zaenkrat je ta komunikacija potekala telefonsko. Pripravljajo pisno prijavo s foto - dokazi (mačke okoli šole, ki kopljejo po peskovnikih ...). Glede na to, da je lastnik očitno zelo (milo rečeno) "osoren" in jim grozi, že če žoga pade na njegovo parcelo/vrt, ne vem kako je s tem, da bi šli slikat še bližje v okolico njegove hiše? Lastnik ti verjetno lahko čisto legalno prepreči ali kako?
2. Na VURSU so trenutno takrat zmogli samo tisti odgovor (da v odsotnosti lastnika nimajo kaj narediti)  Sad  nihče ravnateljici ni rekel niti, naj pripravi PISNO prijavo, niti, da bodo prišli na teren. Rekli so ji samo, da če te lastniške mačke kaj ali koga ogrožajo, naj pokliče policijo. (saj to je tisto, kar pri tej zgodbi najbolj bode v oči).
3. Zdaj bom še enkrat poklicala v šolo, če je kaj novega - konec prejšnjega tedna lastnika domov še ni bilo, kdaj in kako bo prišel, baje niti sosedje ne vedo, ker je človek samotar in se baje izogiba stikom z vsemi.
Mačke živijo okoli njegove hiše "po starem" - skratka se klatijo naokoli, vendar vsaj v okna šolske kuhinje ne skačejo več, ker so hranjene s strani sosedov, ki so "ubogali" policista.
4. Torej bom ravnateljici predlagala, naj PISNO prijavo, podkrepljeno s fotkami, pošlje na VUrs čimprej.

@Smetka
Ja, na žalost je bil odgovor ravnateljici res tak Angry . Zdaj me pa zanima, katero "notranjo" inšpekcijo bi bilo za obvestit. Si imela v mislih republiški VURS ali kako? Se pošlje njim prijavo z opisom dogajanja in poročilom o "neaktivnosti" območne inšpekcije?
Bi kaj pomagalo, če se "šolski" prijavi pridruži še ena prijava (v mojem imenu ali pa v imenu DPŽ SP)?

Hvala vsem za pomoč in sodelovanje pri tej "moji" jari kači.

Logiran

Unikatne tablice in portretki
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #104 : sreda, 02.12.2009 : 11:35:31 »

Po mojem mnenju je ta gospod zapustil živali. Tudi če nenamerno (= nepričakovano odpeljan v bolnico) je treba zanje poskrbet - če sam ne more, naj VURS pogrunta kako, zato pa so. Čimprej se je treba pritožit višje.

Poslikat za prijavo ne smeš iz zemljišča lastnika. Če ravnateljica stoji na javni zemlji in slika čez ograjo, ji pa nima kaj težit. Ko bo poslala prijavo, naj nujno dopiše, da želi odgovor. Pa če je praksa mačke čisto odstranit tudi, da jo zanima kaj se bo z mačkami zgodilo, zdravih evtanazirat ne smejo.

To, kam se lahko pritožiš za zavajanje s strani inšpektorja pa mene tudi zanima. Ampak je tudi samo ustno, a se mu potem sploh lahko dokaže?
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Občina Divača
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines