mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 14:47:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Pes je oslepel, kako naprej?
Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes je oslepel, kako naprej?  (Prebrano 35117 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : torek, 17.05.2005 : 11:21:43 »

Povsem odvisno od živali. Velika večina se zelo lepo prilagodi, tisti, ki nenadoma oslepijo, rabijo nekaj več časa in pomoči lastnika, pri tistih, ki  oslepijo postopoma pa tega včasih dolgo sploh ne opazimo. So pa tudi primeri, ko se žival na slepoto nikakor ne more navaditi. Tako je nek španjel še po  nekaj mesecih padal po stopnicah, se zaletaval v pohištvo, ni si mogel zapomniti niti  kratkih poti, po katerih je vsak  dan hodil. Pes je šel pod injekcijo, kar je vsekakor bolje od stanja v katerem je bil, se pa ne morem znebiti občutka, da bi se tudi ta pes lahko prilagodil, če bi lastniki v to vložili več časa in iznajdljivosti.
Izguba enega očesa  nima nobenega vpliva, teoretično naj bi žival izgubila "prostorski vid" sposobnost določanja razdalje npr, ampak enooke mačke   lahko še vedno čisto uspešno lovijo
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #16 : torek, 17.05.2005 : 12:46:13 »

Poznam oz. sem poznala kar nekaj psov, ki so oslepeli predvsem zaradi starosti, pa so vsi povsem normalno ziveli naprej. Ne vem sicer kako vpliva na psa, ce oslepi iznenada, vendar tako hudo ze ne more biti, da bi ga kar usmrtili.
Sestrina psica precej slabo vidi in ko bo enkrat oslepela bo najbrz kar tezko ziveti z njo, vsekakor pa ne tako tezko, da bi se odlocili za evtanazijo. Ceprav "dobri" ljudje ze namigujejo v to smer, ampak jih jemljem pozitivno...imam namrec zelo nizek pritisk in potrebujem taksne, da ga malo dvignejo! Grin lp
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #17 : torek, 17.05.2005 : 13:12:50 »

Moj taslep pes je živel čisto normalno in je bil bolj samostojen, kot so moje zdrave psice ( lahko je bil zunaj brez nadzora, lahko se je tudi malo potepal, česar si pri psicah tudi pod razno ne morem privoščiti) Je pa res, da je bil pritepenec, ki je pri nas sicer živel in vestno opravljal svoje čuvajske dolžnosti, vendar nikoli ni bil čisto naš pes. Do zadnjega je pogrešal svojega prvega lastnika. So se pa razni neznanci silno spravljali name in skorajda zahtevali, naj dam psa usmrtiti. Najbolj goreča dušebrižnica, kao članica nekega DPMŽ, ga je enkrat celo ugrabila, pa ga je na svojo nesrečo odnesla k napačnemu veterinarju.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #18 : torek, 17.05.2005 : 13:23:53 »

Povsem odvisno od živali. Velika večina se zelo lepo prilagodi, tisti, ki nenadoma oslepijo, rabijo nekaj več časa in pomoči lastnika, pri tistih, ki oslepijo postopoma pa tega včasih dolgo sploh ne opazimo. So pa tudi primeri, ko se žival na slepoto nikakor ne more navaditi. Tako je nek španjel še po nekaj mesecih padal po stopnicah, se zaletaval v pohištvo, ni si mogel zapomniti niti kratkih poti, po katerih je vsak dan hodil. Pes je šel pod injekcijo, kar je vsekakor bolje od stanja v katerem je bil, se pa ne morem znebiti občutka, da bi se tudi ta pes lahko prilagodil, če bi lastniki v to vložili več časa in iznajdljivosti.
Izguba enega očesa nima nobenega vpliva, teoretično naj bi žival izgubila "prostorski vid" sposobnost določanja razdalje npr, ampak enooke mačke lahko še vedno čisto uspešno lovijo

Verjetno gre v takih primerih za kompleksno možgansko motnjo oz obolenje, pri katerem je slepota le eden od simptomov.
Sicer pa slep pes živi skoraj normalno življenje. Priporočljivo je le, da ne premikamo stvari  po nepotrebnem (npr pohištvo v stanovanju) in da ga na novih področjih vodimo privezanega. Ampak s tem tako in tako le zadostimo zakonskim predpisom , a ne Wink .
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #19 : torek, 17.05.2005 : 13:46:02 »

Tisti španjel je imel glavkom
Logiran
Bobi
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 3


« Odgovor #20 : nedelja, 05.06.2005 : 23:40:25 »

tudi moj Bobi ima glavkom na desnem učku (diagnozo so postavili pred nekaj meseci)  Sad moram priznati, da se mi je najprej kar svet sesul. veterinar ga je hotel takoj operirati in mu vzeti uček, a sva se (na srečo) pogodila, da najprej probamo z zdravili (kapljice in krema) za 14 dni, potem pa na pregled. na srečo pravim zato, ker je bil čez 14 dni drug veterinar, ki je bil veliko bolj človeški....
žal se glavkom (vsaj tako so me poučili) pri starih psih ne da v celoti pozdraviti....   Undecided Bobija vsak dan mažemo s kremo. na levem učku ima po vrhu vsega še sivo mreno.
čeprav sedaj ne vidi praktično nič, smo se uspeli vsi skupaj navaditi na velikansko spremembo. stvari v stanovanju ostajajo na svojem mestu, na novih poteh pa ga imamo na vrvici (je bolj sproščen in brez skrbi), sicer pa nihče ne opazi, da je slep (se tako dobro znajde).
moram še poudariti, da je Bobi še vedno srečen, nagajiv, igriv in vesel tako kot je bil prej!!!

pa še to: ljudje jemljemo slepoto kot nekaj katastrofalnega, psi pa ne. se pač skušajo znajti po svojih najboljših močeh (kar ne pomeni, da trpijo ali kaj podobnega!!!) in ob naši pomoči lahko preživijo še mnogo lepih trenutkov!!!

zato se ne strinjam, da je bolje slepega psa dati uspavati, ker ne trpi. poleg tega pa si tega nihče ne zasluži!!! celo življenje posvetijo nam in ko nas potrebujejo, je edino prav, da jim pomagamo skozi najtežje. potem pa se navadijo in uživajo naprej.
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #21 : ponedeljek, 06.06.2005 : 14:42:58 »

Moj Medo je tudi slep(ne vem, če je čisto slep)-od starosti. Je star že kar 16 let. Je bil že od malih nog navajen se zunaj okoli blokov potepati(bil je rešenček in nismo imeli kaj dosti pojma o psih), in se kar dobro znajde sam zunaj(bolje kot moj zdrav pes Grin). Wink
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #22 : torek, 07.06.2005 : 21:14:18 »

Kot je bilo že rečeno je lahko vzrokov za slepoto več (sladkorna bolezen, glavkom) ali pa je le starostna. Pri starostnem pocesu se leča motni počasi, na kar se pes prilagaja. Na začetku ima težave pri prehodih iz svetlobe v temo. Vendar večina psov kot so že ostali povedali povsem dobro shaja brez tega čuta, saj sta voh in sluh pomembnejša tudi pri povsem zdravem psu.
Če drugače pes nima zdravstvenih težav slepota ni razlog za evtanazijo.
Lp K
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #23 : ponedeljek, 13.06.2005 : 18:25:36 »

Ojej..... kakšne stvari pa jaz tukaj berem....

Prvo kot prvo, pes ki oslepi se na takšno življenje povsem prilagodi in živi naprej brez problemov.
Drugo je pa, mislim da je čas da se začnete izobraževati, ne samo na temo klopi Grin ampak tudi na temo slepota psa. Vzrokov je več, glavkom, najpogostejši in najnevarnejši za pasme pa je PRA, poznamo več oblik, odvisno od pasme in kar nekaj precej priljubljenih je podvrženih tej bolezni, kateri se pa že kar uspešno in že vsaj 10 let po robu postavlja ZNANOST.

Nekaj o tem je povedanega že v temi AKŠ na strani http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,209.270.html in pa par strani nazaj in tisti, ki imate katero od omenjenih pasem (www.optigen.com), bi bilo prav, da bi za plemenjake (če parite) izbirali pse, ki so izrecno A1 testirani, če vaše psice niso. Statistike osnovane na najnovejših testih, ki so v veljavi kakšen teden, so jih pa preizkušali že veliko prej, kažejo, da pogostost vrste prcd-pra slepote znatno variira in to odvisno od pasme, to je od 4% - 20% je okuženih, 20-50% pa je prenašalcev!

Lep pozdrav
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #24 : ponedeljek, 13.06.2005 : 19:03:27 »

 Cris: Od kdaj se pa lahko z dedno boleznijo okužiš? Pa kakšne čudne stvari tukaj bereš? jaz ne vidim nič čudnega
 Bobi: Glavkom je zelo zoprn in zahrbten, ker je ponavadi takrat ko ga opazimo za uspešno zdravljenje že pozno, poleg tega je pa to ena od redkih očesnih bolezni, ki je za psa lahko zelo boleča. Kapljice in mazila včasih pomagajo, včasih pa ne. Poleg tega jih je treba dajati dolgo časa, v tem primeru pa povzročajo tanjšanje roženice, tako da lahko nastanejo boleče razjede.  S kapljicami se zelo redko stanje toliko popravi da pes, ki je že slep spet vidi ( v začetnem stadiju pa ga je včasih celo mogoče pozdraviti), se pa včasih da vsaj nekaj časa vzdrževati oko v takem stanju da psa ne boli. Če kapljice ne pomagajo je pa oko vseeno bolje odstraniti. Psi operacijo zelo dobro prenesejo, še najbolj zoprno je, da se jim  nekaj časa maši nos, saj se tekočina iz rane, ki jo je precej, po odstranitvi drenaže izloča čez nos.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #25 : ponedeljek, 13.06.2005 : 19:28:16 »

Se oproščam, pravi prevod besede je OBOLETI (affected po angl.).

Lep pozdrav
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #26 : ponedeljek, 13.06.2005 : 19:54:39 »

Čudne stvari so kot, možganska okvara in pa uspavanje psa.

Kar se pa glavkoma tiče, je zelo redek. Obstajata pa dve vrsti, primarni, ki je dedni, pri tem pes oslepi na obe očesi, ko je eno oko že vidno bolano, je drugo  že v nevarnosti, in pa sekundarni, s tem pa so povezane razne druge bolezni očesa in vnetja, ki zaustavijo odtok očesne tekočine in povzročijo glavkom, ponavadi je to eno oko.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #27 : torek, 14.06.2005 : 14:46:14 »

Nič ni redek, žal. Zlasti sekundarnega je zelo veliko, pa sta tudi pri tem pogosto prizadeti obe očesi. Pravzaprav je razen starostne sive mrene najpogostejša očesna bolezen, ki sem jo videla pri psih. Zelo pogosto je tudi posledica udarca.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #28 : torek, 14.06.2005 : 19:16:11 »

Pri primarnem so obe očesi, pri sekundarnem pa ne nujno.

Pogosta...hja... zato pa je potrebno pse pred parjnjem peljati na 'običajen' pregled oči k specialistu oftalmologu. Ta pregled velja potem eno leto. Cena ni nič v primerjavi z zdravjem psa in pasme. Jaz menim da glavkom ne predstavlja takšne nevarnosti trentuno za pasmo (vsaj mojo) kot pa jo predstavlja PRA, ker ta pa je razširjen, v veliko primerih je TIH (pes ne oslepi, le slabe gene prenese naprej, ko pa se najdeta dva prenašalca ali bolna je pa katastrofa in če se ti mladiči parijo naprej....) sreča je to, da so se ti primerki registrirali, da se že v rodovnikih vidi kdo je bil nosilec in kdo boln. Ampak to še ne pomeni, da sedaj za glaukom ni mreno ni potrebno na pregled!

Kar se teh genskih testov tiče, se pa opraivjo enkrat v življenju psa in jih ni potrebno ponavljati vsako leto, kot je potrebno očesne preglede. In ti testi so cilj do uspeha, da se slepota PRA, ki pa je DEDNA, pri pasmah izkorenini, očesni pregled pri specialistu tu nič ne pomaga. Slepih psov in bolnih pasem pa si ne želimo kajne? Trenutno so na voljo za te pasme - > http://www.optigen.com/opt_page.taf?page=test
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #29 : torek, 14.06.2005 : 20:05:28 »

Citat
Pogosta...hja... zato pa je potrebno pse pred parjnjem peljati na 'običajen' pregled oči k specialistu oftalmologu.

Chris, tukaj ni govora o pasemskih psih odgovornega vzreditelja temvec o celotni pasji populaciji. Tudi mesancki lahko zbolijo za katero od nastetih bolezni. Pa nerodovniski, ki jih je vsako leto vec, tudi...... lp
Logiran

Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Pes je oslepel, kako naprej?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines