Psička nima rodovnika je pa čisto krvna
Glede na to informacijo in ker vem, da ti je mar za tvojo psicko in ker imas rad zivali, ti tudi jaz toplo priporocam, da premislis in si preberes vec literature. Za zacetek mogoce preberi tiste clanke, ki pojasnjujejo, zakaj "cistokrven pes brez rodovnika" sploh ne obstaja. Primer clanka:
"Kaj je narobe s »čistokrvnimi psi brez rodovnika«?
Čistokrvnih psov brez rodovnika v resnici ni. Že prej smo navedli, da pasme odlikujejo njihove specifične značilnosti. In zakaj nekateri predstavniki običajno ostanejo brez rodovnika? Ker se je nekje v verigi katera od značilnosti izgubila. Te značilnosti pasme ugotavljajo in preverjajo strokovnjaki na vzrejnih pregledih. Običajno manjka vzrejno dovoljenje, zaradi česar potomci takih psov ne morejo dobiti rodovnikov. Poglejmo nekaj primerov, zakaj pride do tega:
- Pes ali psica na vzrejnem pregledu ni pozitivno ocenjen/a zaradi zdravstvenih težav. To pomeni, da je bil izvid slikanja kolkov ali komolcev, pregleda oči ali drugega, za vzrejo predpisanega pregleda tako slab, da se razplod te živali prepove, saj se pregledi opravljajo prav zato, da se preprečuje širjenje dednih bolezni naprej na potomce.
- Pes ali psica na vzrejnem pregledu ni pozitivno ocenjen/a če se ugotovi, da je nosilec drugih dednih napak (pomanjkljivo zobovje, nepravilna obarvanost, premajhnost ali prevelikost...) ali če je v zelo slabem kondicijskem ali zdravstvenem stanju.
Si želite pasemskega psa, ki ima katero od naštetih napak ali pa bo te napake prenašal naprej na svoje potomce? Verjetno ne. Prav tako si najbrž ne želite psa, ki bo iz mladička zrastel v nekaj drugega, kot ste pričakovali."
Vir:
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=937In ker vem, da bi rad bil odgovoren lastnik zivali, potem ti gotovo ni v interesu, da bi te ob iskanju odgovornega doma po krivem ozigosali za PREPRODAJALCA psov (vec o njih si lahko preberes na spodnjih povezavah, zadnje case se o njih veliko govori tudi v medijih. Jaz zasa vem, da gotovo ne bi zelela, da kdo samo POMISLI, da sem MORDA ena izmed njih, ko bi npr. videli moj oglas mladickov, ki jihm iscem dom ... Aja, in se druga plat - opis potencialnih kupcev, ki se ti bodo na oglas za tvoje mladicke javljali in zeleli posvojiti pri tebi: vecina jih bo tistih neodgovorni kupci, ki o psih nimajo pojma, in bi radi le cimbolj poceni prisli skozi in jim za zdravje psa ni resnicno mar. In prepricana sem, da takim ljudem tudi ti ne bo zaupal svojih mladickov.
"In kdo so prodajalci »čistokrvnih psov brez rodovnika«?
Prodajalci »čistokrvnih psov brez rodovnika« izjemno radi oglašujejo, da so njihovi psi potomci uspešnih staršev, da so izjemno lepi predstavniki svoje pasme in da so zelo zdravi. Če boste vprašali, zakaj mladiči nimajo rodovnikov, vam bodo zagotavljali, da je vzrejni pregled lari-fari, da so stroški rodovnikov preveliki, da je potrebno urediti veliko dokumentacije, da... so rodovniki nepotreben list papirja... V resnici nič od tega ne drži, temveč s tem le prikrivajo dejstvo, da pes ali psica ni opravil vzrejnega pregleda zaradi enega od zgoraj naštetih razlogov. Če gre za leglo, pri katerem že pasja starša nista imela rodovnikov, je zadeva še toliko bolj kočljiva zaradi dveh poglavitnih vzrokov:
- Že v verigi prednikov so bili netipični predstavniki pasme, zaradi česar niso dobili vzrejnih dovoljenj. Povrhu vsega nad paritvami ni nadzora in taki lastniki, ki vseeno parijo pse brez vzrejnega dovoljenja, običajno ne iščejo najprimernejšega pasjega partnerja, s katerim bi poizkušali zmanjševati napake pri potomcih, temveč jih v nemalo primerih še potencirajo. Žal se iz takih kombinacij nemalokrat kotijo bolni psi ali prenašalci zdravstvenih dednih napak. Ne poznam človeka, ki bi si želel kupiti bolnega psa, pa vendar »čistokrvne pse brez rodovnikov« ljudje množično kupujejo, saj verjamejo predvsem ceni in zaupajo leporečju prodajalcev.
- Nikakor ne moremo več preveriti prednikov mladiča, ki ga kupujemo, saj dokumentov o tem ni. Ni rodovnikov, v katere bi lahko pogledali, kdo so bili starši in stari starši in tako tudi ne moremo preveriti, kakšni so polbratje in polsestre iz prejšnjih legel, kakšno je njihovo zdravstveno stanje, še živijo ali so že podlegli tem ali onim boleznim, so agresivni ali preveč boječi, so pravilnih ali za pasmo nedovoljenih barv, imajo vse zobovje, moda... Skratka, zanesti se moramo le na besedo prodajalca, ki želi od nas le kupnino za mladiča.
Ste še vedno prepričani, da ne potrebujete rodovnika? Prav. Kakor želite. Ob nakupu »čistokrvnega psa brez rodovnika« se zavedajte, da igrate na loteriji.
Najpogostejši »argument« zagovornikov razploda »čistokrvnih psov brez rodovnikov« je naštevanje bolnih rodovniških psov iz njihove okolice. Nikjer nismo trdili, da rodovniški psi ne morejo zboleti. Trdimo pa, da se z načrtno vzrejo, ki je lahko le med predstavniki psov z rodovniki, psi prenašalci dednih bolezni in težav izločajo iz vzreje. Žal za določene pasme še vedno niso predpisani obvezni pregledi za bolezni, ki se v pasmah vedno bolj pojavljajo, vendar gredo zadeve na bolje. V marsikateri pasemski vzrejni komisiji uvajajo dodatne preglede. Žal je nasprotnikov teh obveznosti med vzreditelji še vedno preveč. Najpogostejši vzrok za nasprotovanje so stroški, ki so s takimi zdravniškimi pregledi in mnenji povezani."
Vir:http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=937
"Rodovniski ali nerodovniski?"
http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,111.0.html"Zakaj producirati mladiče brez rodovnikov?!"
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,1981.0.htmlGobc, tu ti zelimo dobro, zato premisli in prepricana sem, da se bos na koncu sprejel odgovorno odlocitev.
Srecno tebi in tvoji psicki.