mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 02:18:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: specifična teža urina
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: specifična teža urina  (Prebrano 9808 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #15 : ponedeljek, 27.06.2005 : 09:27:19 »

Za pregledovanje specificne teze je nujno, da se ujame prvi jutranji urin. Ce ste za pregled naroceni popoldan, se prakticirata 2 vzorca. Jutranji, ki ga uporabijo samo za specificno tezo, in tik pred pregledom, v katerem pregledajo ostale parametre. Zelo pametno je delati preiskave na prvem jutranjem vzorcu, tudi ce ima pes tezave s pH-jem urina.

Bernuldek, ce psicka ne mara Hillsove diete, se lahko pogovoris z veterinarko tudi o kaksni drugi. Eukanubin Renal Phase imajo ponavadi zelo radi, pa tudi Waltham ni slab. Je pa drugace boljse, ce je konzerve, ker dobi vec vode.

Vprasanje je, koliko na dejanske parametre vplivajo antibitotiki in infekt, ki ga je imela. Preden jo zacnete spet nalivati, bi jaz absolutno svetovala pregled krvi. Da sploh vidite, kje ste.

Specificna teza je sicer dober pokazatelj, da se z urotraktom nekaj dogaja, vendar brez dodatnih preiskav veste bore malo. Predvsem pa ne, ali je nalivanje sploh opcija, ki ne skodi.

Jaz bi se zadeve lotila nekako takole:
Sla bi k lececemu veterinarju in mu povedala, da me zelo skrbi. Vprasala bi, ali je mozno, da je specificna teza nizka zaradi vnetja in antibiotikov ter nalivanja. Potem bi prosila, naj vzame kri in jo pregleda. In se skupaj z veterinarjem odlocala od tu naprej.

Nikakor ne bi dovolila, da se jo ponovno hidrira, dokler se ne izloci npr. anemicnosti.

Osebno se sicer nagibam k temu, da so vse tezave posledica vnetja, vendar pa nikakor ne morete izlociti vseh pogostih juvenilnih motenj v funkciji ledvic. Hidriranje, intravenozno in subkutano, je sicer ob dieti eden od najboljsih nazinov lajsanja ledvicnih tezav, vendar pa morate prej ugotovit, kaksno je sploh dejansko stanje.

Kaj v urinu je veterinarko zmotilo, da je sploh zacela z IV? Beljakovine?

Lp, Mojca

Logiran
bernuldek
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 23



« Odgovor #16 : ponedeljek, 27.06.2005 : 14:01:13 »

Kaj pa vem. Bilo je takole: v prvem vzorcu so v urinu plavali neki beli koščki, kot zelo majhne drobtinice je izgledalo. Sedaj vem, da je bil to gnoj. Sledila je inekcija in antibiotiki. Naslednji vzorec čez štiri dni. Na pogled je bil urin čist. Kljub temu sem prosil za analizo. Čez eno uro me pokličejo in pravijo: takoj pripeljite psičko, jo bomo dali na flaše (intravenozno vnašanje tekočine). To je trajalo dva dni. Morda so mi povedali, kaj je bilo narobe, da so se odločili za ta korak, jaz sem slišal samo (in še sedaj slišim) ODPOVED LEDVIC. Saj nočem prehitro soditi. Morda pa so mi s tem postopkom rešili psičko. Kaj vem? Ko "delajo" čustva smo ljudje praviloma malo čudni. No sledil je še en test urina čez dva dni. Vse "stvari" (ne me vprašat katere-bilo pa mi je tokrat povedano) so se izboljšale, le ta nesrečna specifična teža urina je bila še vedno nizka. Jutri pa (držite pesti) pa ponoven test. Aja, pa ultrazvok je bil tudi narejen. Nič posebnega, kolikor sem uspel razumeti, le nekaj belih pikic kar jih baje ne bi smelo biti. In še to samo na eni ledvički.
Tako. Jutri se ravnam po tvojem nasvetu Mojca (Peibie). 
Logiran
bernuldek
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 23



« Odgovor #17 : sreda, 29.06.2005 : 20:53:13 »

Tako. Kontrola je mimo, psička je pa še vedno "na bolniški". Urin je bil zopet porazen. Vnetje se je ponovilo ali bolje rečeno nadaljevalo, ker je bilo zdravljenje prekinjeno. V nedeljo sem dal zadnji antibiotik, v torek pa je bila kontrola. Med tem časom bi moral nadaljevati zdravljenje. Saj bi, pa nisem imel več zdravil. Psička je dobila ponovno inekcijo in tablete. Pregledali smo tudi kri in rezultati so vzpodbudni. Sicer je psička rahlo anemična, vendar že tvori nova krvna telesca. Stanje  je sedaj naslednje: antibiotiki + dieta (Hill's k/d) + občasne kontrole urina.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #18 : sreda, 29.06.2005 : 21:44:44 »

Kako to mislis "porazen urin"? Lahko napises stevilke?
Kaj so pregledali pri krvi, imas rezultate testa pri sebi (ce nimas, jih lahko dobis?) in lahko prepises stevilke?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
bernuldek
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 23



« Odgovor #19 : nedelja, 03.07.2005 : 08:27:07 »

"Porazen urin" = vse pregledane vrednosti odstopajo od normalnih. V urinu tudi še kri.
Kaj so pri krvi gledali, ne vem. Tudi rezultatov nimam pri sebi. Jih bom poskušal dobiti. Sem se pa tako ali tako že odločil, da si pridom še kakšno mnenje drugega veterinarja.
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #20 : nedelja, 03.07.2005 : 17:56:39 »


Bi nam zaupal, pri katerem veterinarju ste bili?  Undecided
Logiran
bernuldek
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 23



« Odgovor #21 : četrtek, 07.07.2005 : 13:28:51 »

Že na začetku, ko sem "odprl" to temo, sem se pri sebi odločil, da imena na forumu ne razkrijem. Prav gotovo so tudi živali, ki so jih uspešno pozdravili.  Morda le toliko, da se center ne nahaja v Ljubljani.
Pri moji psički je bila že prva diagnoza (če temu sploh lahko rečem diagnoza) površno postavljena. Prehitro so "štartali"  na ledvica, v bistvu pa ima psička močan uro infekt. To so ugotovili v Mestnem logu v Ljubljani, kamor sem psičko v torek peljal. Pregledali so:
KRI - o anemiji ne duha ne sluha (se spomnite prvega rezultata?). Celo zelo dobro kri ima.
ULTRAZVOK LEDVIC IN NOTRANJIH ORGANOV: Nič kaj pretresljivega, da bi bilo potrebno zganjati hudiča in pol (za osvežitev spomina - dvodnevno zalivanje, ledvična dieta, ...)
URIN - Ta pa je pokazal, za kaj pravzaprav gre: prisotni levkociti, celice in kristali, kar vse kaže na močan uro infekt. Kristali so pa zato, ker se ne raztapljajo zaradi  preveč bazičnega urina. Prej pa se je vsa diagnoza vrtele le skozi SPECIFIČNO TEŽO URINA. "Razumljivo, da je nižja, ko pa psička tako veliko pije", so mi dejali.
Zdravljenje:
- Zamenjani so antibiotiki (sedaj dobiva Primotren in ga dobiva prav tako 2x na dan).
- Hrana je še naprej dietna, toda ne več ledvična temveč urinarna (ta pa dela lulanje bolj kislo, da se bodo kristalčki raztopili). Pa še bolj okusna je, saj jo psička je kot nora (tudi brikete; prej briketov sploh ni marala). Jo moram kar malo "bremzati".
Rezultati so že vidni (verjeli ali ne). Manj pije in tudi lula že manj pogosto. Skratka - veselje se spet seli med nas.
Čez dober teden dni imam kontrolo urina in čez mesec dni ponovno ultra zvok. Trenutno naj bi zdravljenje trajali 14 dni (za toliko časa imam antibiotikov in diete). Za naprej pa - ja držite pesti in tačke da bo tole čim prej za nami.
Takole bi svetoval: opazujte svoje živali. Vi jih najbolj poznate. Ne dajte se odpraviti z neko strokovno razlago, ker vam ta v tistem trenutku nič ne pomeni. Zahtevajte, da vam laično povedo:
za kakšno bolezen gre, kako do nje pride, koliko časa bo trajalo zdravljenje, po kolikem času so lahko vidne izboljšave in na kaj naj bom kot lastnik pozoren. Ne bo odveč, če boste zahtevali še kopijo razultatov preiskav.
Tega sem se naučil ob mojem primeru, nasvete pa sem dobival tudi od vseh vas. Hvala vsem, še posebej  Peibie (Mojci).
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #22 : torek, 12.07.2005 : 23:10:39 »

Ti pa imaš debelo kožo! Shocked Najprej ti skoraj fentajo psa z nalivanjem in doziranjem cele gore zdravil, ki jih tvoj pes sploh ne potrebuje, postavljajo napačno diagnozo in bluzijo okoli specifične teže urina, ti pa čuvaš njihovo zasebnost in nestrokovnost, pri kateri je trpel tvoj pes in nenazadnje tvoja denarnica... Naslednjič se bo še kakemu nič hudega slutečamu lastniku psa zgodilo podobno in bo svojo žival pripeljal "v center", kjer si bil in štorija se bo ponovila. Nastradajo pa vedno psi, in to le zato, ker se nek slabo usposobljen mazač v veterinarski halji, ki resda ima diplomo VF, a se je zlomk cel študij ukvarjal denimo s prašiči ali ptiči, z malimi živalmi pa imel opraviti le takrat, ko je bil na praksi, odloči odpreti zasebno veterinarsko ambulanto, kjer nenadoma postane kirurg za mehka in trda tkiva, ortoped, diagnostik, anestezist, stomatolog, kardiolog itd....
Pa kdaj bo ljudi že srečala pamet in bodo svoje pse vozili k strokovnjakom?! Sad 
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #23 : sreda, 13.07.2005 : 18:52:16 »

Hm, najprej jih je treba najti (strokovnjake). Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #24 : sreda, 13.07.2005 : 19:22:11 »


Najdemo jih na Univerzitetni veterinarski kliniki v Mestnem Logu 55, Ljubljana. Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #25 : sreda, 13.07.2005 : 19:23:06 »

Odvisno kaksne zahteve imate (kako visoke Wink).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #26 : sreda, 13.07.2005 : 19:27:41 »


Za svojega psa vedno najvišje, do sedaj so to vedno upravičili in to z odliko.
predvsem mi je všeč korektno računanje storitev, ki niso "tipazaninović".... Angry zato smo že pred 11 leti skočili iz Gorkičeve v Mestni log Grin
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #27 : sreda, 13.07.2005 : 19:30:16 »

Hja, odvisno kaj je zate "najvisje". Jaz vem kaj je zame, samo zal je ta najvisje na drugi strani oceana.

Sicer je pa zame v Slo. najvisje to, da naredijo tocno to kar jaz hocem-CBC, biokem, urin, borelija, erlihija ipd. in da mi ne prodajajo buch. Nimam pripomb nad kliniko kamor ze ves cas hodiva (pa ni Mestni Log). Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
bernuldek
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 23



« Odgovor #28 : nedelja, 17.07.2005 : 11:16:51 »

Primavera!
Samo tole bi vprašal:
- ali si veterinar oz.  imaš kakšno izobrazbo v tej (veterinarski) smeri?
- ko si prvič peljala svojega psa (psičko) k veterinarju: kako si ugotovila, da je dober - slab?  - ali imaš za njih (veterinarje) pripravljen kakšen test?
Še bi lahko spraševal, pa ne bom. Če bi nekoliko pozorneje brala, bi lahko ugotovila, da sem naredil točno to, kar je naredilo že veliko lastnikov pred menoj (morda si tudi ti med njimi) - zamenjal sem veterinarja.
Pa nikar se ne boj. Vsi tisti, ki so brali "mojo zgodbo" bodo že vedeli, kaj jim je storiti. Tistim pa, ki tega niso brali (ali pa ne morejo brati, ker foruma sploh ne poznajo), pa tako ali tako nič ne pomaga, tudi če bi čez celo stran napisal ime "grešne" ustanove.
Temo sem odprl, da bi komu pomagal, ne pa, da bi ljudi na sramotilne stebre privezoval. Pa lepo vaju prosim Primavera in Nanook - ne se .....
Moja zgodba se bliža, kot kaže, srečnemu koncu:
- zadnja kontrola urina - veliko, veliko, veliko boljše;
- med dietno hrano že lahko mešam "normalno";
- nekaj antibiotikov je še za pojesti, potem kontrola (upam zadnja) urina, in nato ...
... zadnjo alinejo napišem, po zadnji kontroli urina.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #29 : nedelja, 17.07.2005 : 14:39:03 »

Bernuldek, me veseli, da gre psicki na bolje! Cakam na vajino koncno porocilo. Wink Nas kuza je imel pred kratkim povsem normalne izvide krvi in urina, tako, da je z njegovimi ledvicami vse OK. Zaenkrat! lp
Logiran

Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: specifična teža urina
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines