mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 25.05.2025 : 01:08:02

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Strani: 1 ... 378 379 380 381 382 [383] 384 385 386 387 388 ... 872   Dol
Natisni
Avtor Tema: Tibetanski terier - čvek  (Prebrano 647469 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173

« Odgovor #5730 : sreda, 14.05.2008 : 08:49:15 »

Hja, pri našem Acku so ograjo povišali na cca 1,70 m in zdaj menda ne pride čez Cheesy Cheesy Cheesy
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788

« Odgovor #5731 : sreda, 14.05.2008 : 10:13:26 »

... se mi zdi, da tole z preskakovanjem ograj bolj meji na vzgojo, kajti visoka ograja morda res prepreči, da kužon ne pride čez ... ampak se zato lahko padec iz višine lahko precej slabo konča  Sad  Kljub visokim ograjam se mi zdi, da se bo kuža še naprej zaganjal v ograjo, skušal skočiti višje in višje ... na koncu pa se lahko zgodi, da se kaj zaplete in pri pristanku ne pade na tačke ali vsaj precej nerodno - postrani in ....  Undecided  Mi k sreči mi nimamo skakalko in zato mogoče ne vidim zadeve iz prave perspektive ...

lp

Smiley
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.306

« Odgovor #5732 : sreda, 14.05.2008 : 13:10:53 »

Marko .... vzgoja in ograja ima bolj malo veze..... vsaj v nazadnje omenjenih primerih.... gre namreč za skupek okoliščin in značaj ter iznajdljivost psa  Wink

1. če imaš krdelo (to pomeni že dva psa) potem " korajža velja" in vsekakor dokler nimaš 1 + več se človeku težko sanja kako funkcionira krdelo .... in je daleč od enostavnega, pa čeprav si ti šef in so psi "spredalčkani" ....

2. če so še to psi, ki bolj izrazito čuvajo ... in TT to so, eni bolj drugi manj .... Lamlehi še malo bolj in Lamlehi z malo "več angleške krvi" še malo bolj, in Naturščki .... no, njim je varovanje in označevanje teritorija sploh ena prioritet ...... Wink Roll Eyes

3. če imaš psa, ki je bolj malo selekcioniran na "lucky go in razstavni značaj" (pa nočem spet sprožit polemike okrog  tega, ker ne mislim nič slabega Wink imamo tudi mi doma Tarico  Wink )

Skratka, ko gremo na dopust zadostuje "razstavna ograjica" okrog šotora  Smiley, seveda jo vsi preskočijo, a tega ne naredi nobeden, ker nima vzroka, ker smo zraven ljudje, ki pač čuvamo šotor, pa še tuj kraj itd.

Doma je seveda drugače  Grin, ko sosedov pes paradira po naši parceli (naša parcela je le delno zagrajena)  in markira naš teren ga je potrebno nagnati in če se ne odžene z laježem, je potrebno poduzeti naslednji korak to je "poskusiti napasti ograjo" in "požreti sosedovega psa" ....

Gyan npr. sploh nebi poskusil priti čez, čeprav je to mala malica zanj, a ko se goni psička  Grin Grin Grin Grin in je tam čez .... ne bi bilo ovir .... ali ob udoru drugega psa na naš teren......  NI tega še naredil, ker ga imamo na  očeh (naši psi so na vrtu samo ko smo mi z njimi), a sem prepričana da bi, ker smo ga dobili v akciji plezanja, ko je sosedov pes napadel mene in labradorca na drugi strani ograje in je Gyan hotel priti nama na pomoč !

Nanda je recimo preskočila enkrat samkrat ograjico (razstavno, ko je bila zaprta z mladički)....  in sicer med našo odsotnostjo jo je "tiščalo" in ker ni hotela opraviti svoje potrebe pri mladičkih je ograjo preskočila in opravila in skočila nazaj k njim  Wink

Skratka več ali manj skačejo in plezajo, ko je to nujno potrebno  Grin in čeprav so vzgojeni kaj ja in kaj ne  Wink

Kot zanimivost morda.... V knjigi Angele Mulliner imaš fotko TT-ja, ki se sprehaja po mislim da cca 2 m visoki ograji (na vrhu ograje je tanka kovinska letvica)  Grin Grin Grin Grin

Torej...... kako bi ti "vzgojil ali prevzgojil" psa, da nebi odreagiral s prvobitnimi nagoni v določenih primerih  Smiley ? Ne govorimo namreč o psih, ki to počnejo vsakodnevno in brez razlogov  Wink in zato ker jih ni nihče vzgajal .....  Smiley

Namshi... ja, sedaj nismo bili tam že dve leti. Ma bo treba ponoviti  Wink

Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*

« Odgovor #5733 : sreda, 14.05.2008 : 14:38:08 »

Seveda sem lahko pričakoval kaj takega: citiram Torej...... kako bi ti "vzgojil ali prevzgojil" psa, da nebi odreagiral s prvobitnimi nagoni v določenih primerih ? Ne govorimo namreč o psih, ki to počnejo vsakodnevno in brez razlogov in zato ker jih ni nihče vzgajal ..... 

in seveda tudi še kaj takega: če imaš psa, ki je bolj malo selekcioniran na "lucky go in razstavni značaj" (pa nočem spet sprožit polemike okrog  tega, ker ne mislim nič slabega  imamo tudi mi doma Tarico   )

Sicer o kardelu nekaj malega vem, mal iz šole, več iz splošnega znanja in nenazadnje imamo trenutno dva psa, tri tedne smo se malo preizkusili tudi s tremi - res pa je, da to še zdaleč ni enako kot to, da imate nekatri po več psov in jih je polna tudi okolica (kar pa je pri nas prav tako). Glede ograje in plezanja preko nje mislim, da bi nekaj morala nekaj narediti tudi vzgoja, kajti nekateri psi plezajo čez ograjo tudi takrat ko ni na nasprotni strani pes, potencialni vlomilec, ... skratka sovražnik  Wink Seveda pa mojega posta nisem napisal z željo, da bi komorkoli solil pamet in kadar imam sam kakšno težavo se kar obrnem na ljudi, ki imajo veliko izkušenj z vzgojo in vedno dobim dober nasvet. Mogoče bom pa tudi jaz moral kdaj dvignit višino ograje, ker ne bom našel druge rešitve  Wink Sem pa to napisal zato ker je imala naša Barby tri operacije na kolenčkih in to zato ker je bila zelo pogumna skakalka in prva poškodba je bila, ko je skočila dol iz "škarpe" na morju - višina kakšen meter in pol. Skok je bil verjetno nespreten in šla je kolenska vez. Zadevo so pokrpali in to slabo (so ugotovili sami) zato je bia potrebna še ena operacija in medtem je trpelo drugo koleno, ki je odpovedalo kmalu po drugi operaciji. Kasneje se je stanje seveda uredilo ali vsaj umirilo. Barby pa je bila pod kontrolo in skakanje gor in dol seveda omejeno.

Torej Nataša - moje mnenje o vzgoji ostaja enako (zagotovo se torej da kaj naredit tudi z vzgojo na temo: "čez ograjo se ne skače"  Wink  je pa mogoče da so nekateri psi res bolj dosledni pri temu, da jim "je varovanje in označevanje teritorija sploh ena od glavnih prioritet" in mogoče je res, da pri takšnih psih ne dosežeš veliko. Je pa potem pri teh psih še toliko bolj pomembno, da so sicer dobro vzgojeni in v okolici kjer je na cesti veliko psov, ljudi, otrok, ... njihov nagon varovanja ne prestopi meje "sprejemljivega obnašanja psa v okolju".

Pri nas imamo dva različna a vseeno podobna primera:
1. sosedov nemški ovčar pogosto napada mimoidoče pse (ne bo dolgo ko bo popadel tudi ljudi). Prepričan sem, da ga ne bo ustavila tudi visoka ograja (razen če ne govorimo o resničnih extremih 2m in več. Pa še zadeva se bo ponovil vsakič ko ne bo za ograjo. Takšen pes ima napačno vzgojo ...
2. sosedov mešanec se pogosto zaganja v ograjo in jo tudi prebije, spleza spodaj, skoči čez in napada mimoidoče pse ... Sicer je njegova lastnica pasja inštruktorica in ko gre z njim po cesti ji sledi "poleg u nulo" - takrat tudi ne pogleda nobenega psa ali človeka, po mojem bi še maček lahko paradiral mimo
Evo dva različna primera in vprašanje? Se bomo izgovorili na nagon, Lamleh ali pri drugih pasmah na druge linije ali na pač zmešane gene mešančkov Huh ko bo pes preskočil, prebil ali splezal pod ograjo, zgrizel mimoidočega psa, napadel lastnika - mogoč celo mamico z otrokom (naša Silvia namreč z vozičkom in Kaly (Čivava) hodi na sprehode po našem kraju. Mislim, da veliko lahko naredi vzgoja, a priznam včasih tudi zataji ... jaz se takrat obrnem po pomoč in verjamem da tudi vi.

Pa še 1x na našem TT-čveku sem se teme malo lotil (pa mi je že žal  Undecided ) zgolj zaradi tega, ker smo zaradi skakanja imeli tri operacije in tega ne želim nikomer.

Smiley 
Logiran
Jasi
midi
Sporočil: 698

« Odgovor #5734 : sreda, 14.05.2008 : 15:49:33 »

Marko in Nanda, saj sta kar sklepčna  Wink če oboje v miru prebereš
bom sam dodala, ne pozabit na kopanje lukenj, naša fanta si utreta pot kjerkoli, če je v bližini "vroča" psičk ain Arkija je to že "stalo kolka" Sad
Pa še o ovčarjih, zjutraj sem "popenila  Sad Sad ", ko je pred OŠ Mengeš mlajši nemški ovčar v igri teroriziral prvošolca
Ko sem jokajočega malčka odrešila, psa sploh ni bilo treba dost "nadret", ker je "samo pasel"   Huh je bil ves prestrašen in za v pranje (od pasje sline). Ne vem sicer, zakaj gre prvček sam v šolo, zakaj ne ve osnov o pasjem obnašanju in zakaj se mi učiteljica ni upala prit pomagat.  sram  Je pa ravnatelj, kot edini na voljo v tajništvu obljubil, da bo pazil, da kuža ne bo pregnal še katerga od malčkov... če napišem, da se ga je celo Hana prestrašila, ko se je odločil, da bo pa njo prijel za komolc, če sem že fantka vzela pod svoje okkrilje....  Angry prav navila bi ušesa tako lastniku kot staršem  Angry pa se opravičujem za izpat in želim vsem lepo pololdne v pasji in človeški družbi  Wink
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Sporočil: 4.406

« Odgovor #5735 : sreda, 14.05.2008 : 16:06:15 »

Hmm, Marko, v bistvu ti je že Nanda vse napisala. Delno je to stvar vzgoje, todi vsi vzgojni ukrepi delujejo samo, ko je vodnik zraven. Ko je pes sam, ne razmišlja o naučenih človeških pravilih, ampak sledi pasjim nagonom. Wink
Logiran
luvi7777
odvisnež
Sporočil: 642

« Odgovor #5736 : sreda, 14.05.2008 : 16:50:12 »

Osobno sam stava da se pse da sve naučiti.
Potrebna je volja, strpljenje, nadmudrivanje i vrijeme.
Sama sam posebno ponosna na odgoj i karakter svojih pasa. Ono što uvijek navodim kao posbnu sposobnost i karakteristiku TT-a je da se priklone i usvoje navike svojih vlasnika. Pa tako moji psi idu svugdje s nama i jako dobro znaju kad je vrijeme za igru, a što znači stop, te kako se ponaša u stanu/hotelu/u gostima, što se radi u prirodi a što na izložbi.
Dobro odgojen pas će se ponašati jednako u kući i kad ima i kad nema vlasnika.
Karakter je miran/živahan/jako živ a stvar odgoja je neposlušan/tvrdoglav (jer ja sam ta koja je uvijek tvrdoglavija  Wink i moja je zadnja). Imam balgoslov da sam u potpunsti posvećena i sa svojim psima cijeli dan tako da zaista živimo kao jedno.

Ono što smatram izuzetno lošim je agresivnost (koju mnogi zanemaruju) i vjerujem da je dijelom nasljedna. Vlasnici takvih pasa bi morali proći tečaj socijalizacije obvezno.

Karakter pasa u samom leglu se razlikuje od psa do psa. Ne možemo zaista reći da će svi štenci iz istog lega će imati isti karakter.Tako da etiketiranje pojedine linije ne smatram baš sretnom opcijom (sama znam lamleh psa koji je vrlo pasivan). U obje linije ima različitih karaktera.

Među show psima (obiju linija)  sam također primjetila različite karaktere. Ima ih mirnijih, ima ljubilica, a ima i onih koje ne smiješ ni pogledati....

Stava sam da odgoj u velikoj mjeri određuje pojedina ponašanja. I da bi svakako naša/ljudska riječ morala biti zadnja.
Ovo je naravno samo moj stav i moje uvjerenje.
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*

« Odgovor #5737 : sreda, 14.05.2008 : 17:13:06 »

Hmm Kalsang  Smiley psi, ki skačejo čez ograjo, se prebijejo preko ali skopljejo rov pod njo - imajo na drugi strani lahko veliko težav in seveda tudi psi, mački, ... in ljudje ki se slučajno nahajajo v bližini. Seveda pa ima potem težave še lastnik. Morda bo res edina rešitev res visoka ograja ali pesjak - seveda takrat ko ne moremo imet nadzora nad psom, ki nas nenazadnje mora sprejemati kot avtoriteto. Čeprav še vedno menim, da bi se jaz obrnil za nasvet k strokovnjakom - ja kakšni psi pa so to, če prebijejo ali preskočijo ograjo in napadejo mimoidoče, pobijejo psa, človeka, ... (ne govorim o gončih psicah ampak o naših primerih, ki sem jih opisal). Zagotovo je bilo nekaj narobe z vzgojo ali pa gre za popadljivega psa, ki ima to že v genih ... ampak mislim, da je g. Vidic dejal, da je problem v lastnikih in ne psih. Torej, neke vzgojne metode bi že morale delovat ali vsaj pomagat tudi pri tem "da se čez ograjo ne skače"

Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.306

« Odgovor #5738 : sreda, 14.05.2008 : 21:03:16 »

Oh, joj  Cry

..... Nekoč je živel Avtohtoni človek Amerike, ki je poskušal razložiti Belemu človeku kako sprejeti, razumeti in ljubit naravo in vsa živa bitja tako kot je in taka kot so..... pa mu ni uspelo, da bi ga Beli človek razumel.......

Verjetno sva oba - tako on takrat, kot jaz danes (in že večkrat poprej) govorila jezik, ki ga je malokdo razumel.....

Let a man decide upon his favorite animal and make
                  a study of it. Let him learn to understand its sounds
                  and motions. The animals want to comunicate with
                  man. But Wakan-Tanka does not intend that they
                  should do so directly. Man must do the greater part
                  in securing an understanding.
                                              Brave Buffalo, Standing Rock Reservation

(Love, Miracles and Animal Healing, chapter four Listening)

Nataša & Sems Kyi Bu TT`s

Logiran
luvi7777
odvisnež
Sporočil: 642

« Odgovor #5739 : sreda, 14.05.2008 : 22:01:22 »

Čemu suze?  Wink Konstruktivna rasprava je uvijek dobra, a više glave različito misli i to je u stvari super! Po meni svačije mišljenje je dobrodošlo, uključujući i ono koje se ne slaže s drugim mišljenjem ili mišljenjem forumske većine naravno pri tome uvažavajući različitosti načina života i mogućnosti svakog pojedinog člana foruma.

Marko kako ste zadovljni s tom kozmetikom?
Logiran
Starsy
rad pišem
Sporočil: 353

« Odgovor #5740 : sreda, 14.05.2008 : 22:10:19 »

Torei po krajšem premoru, tud jz neki pišm.. Nisem šla vsega brat, ker so odgovori reeees dooooooolgi. Možno da je že Namshi rekla, da je odšla čez mavrični most Biba*

Kjerkoli že si, vedno te bomo imeli v najlepšem spominu in našem srcu.Radi te bomo imeli.za vedno. Cry

Medtem je Bailey opravil osnovno Švrkovo poslušnost z odlično oceno in zdaj že hodi v nadaljevalni tečaj.

Razmišljamo pa tudi že o razstavah. V Hrušico po vsej verjetnosti pridemo že razstavljat. Gre še kdo? Mira je rekla, da je tam ful lepo in je super plac za prvo razstavo. Če mu bo šlo dobro, pa še u Portorož... Gre kdo tja?

Lepo se imejte*
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.173

« Odgovor #5741 : sreda, 14.05.2008 : 22:54:14 »

Nanda, hvala za rožice Wink

Moja Cini, z veliko modre angleške Lamleh krvi, pa pravi vdiralcem na njen teritorij (tudi če v resnici ni čisto njen Roll Eyes) "Nemoj, da ideš mojom ulicom!"......in to misli resno Cheesy Cheesy  Cheesy

Aja, vsak mora pa pri sebi vedeti, ali si želi imeti potomce psov iz Tibeta ali tistih z liverpoolskih dokov Cool
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*

« Odgovor #5742 : sreda, 14.05.2008 : 23:48:51 »

o joj, joj, joj Nanda  Wink ... iz muhe do slona in velikih misli Avtohtonega človeka Amerike, (in to celo v angleščini) ... pa brez zamere - moja skrb pred padcem psa se je razpletla v tako debato:
- ki pove, da se ne da psa naučit, da se čez ograjo ne skače, ker je nevarno na tej in oni strani
- nato da so eni psi, ki bolj izrazito čuvajo ... in Lamlehi pa še z malo "več angleške krvi" pa nato še Naturščki ...   
- in nato še to, da če imaš psa, ki je bolj malo selekcioniran na "lucky go in razstavni značaj" ...
- in potem še potomci psov iz Tibeta ali Liverpoolskih dokov ...  Sad (Tag tu kaj si mislila s tem Huh se ne delam mal butastega ampak me res zanima tvoje mnenje - lahko tudi pod zasebno, čeprav bo verjetno tudi Nataša kaj dodala) - tukaj sem nekaj izbrisal pa dobita pod zasebno  Wink

Za zaključek teme o ograjah, poškodbah, napadih in vzgoji: moj prvi post bo treba še 1x pogledat :... se mi zdi, da tole z preskakovanjem ograj bolj meji na vzgojo, kajti visoka ograja morda res prepreči, da kužon ne pride čez ... ampak se zato lahko padec iz višine lahko precej slabo konča. Kljub visokim ograjam se mi zdi, da se bo kuža še naprej zaganjal v ograjo, skušal skočiti višje in višje ... na koncu pa se lahko zgodi, da se kaj zaplete in pri pristanku ne pade na tačke ali vsaj precej nerodno - postrani in ....    Mi k sreči nimamo skakalko in zato mogoče ne vidim zadeve iz prave perspektive ...
lp

.... in potem upam, da se tale debata - joj pre joj kakšna debata  Wink zaključi.

Logiran
nuhl
rad pišem
Sporočil: 318

« Odgovor #5743 : četrtek, 15.05.2008 : 00:19:13 »

Bravo TagTu. Dajmo še en kanisterček kerozina dolit na tole temo. Ko se bo pa lepo razgorelo pa še kakšno škatlo petard, ki so nam ostale od novega leta vrzimo gor, da bo lepše pokalo.

Torej: vzgoja, linija, geografsko poreklo ....  Vsak lahko vidi kar je njemu všeč in to interpretira na svoj način. S selektivno logiko lahko vedno iz skupka dejstev serviram tisti zaključek, ki ga želim. Ne bi tega zdajle demonstriral, ampak je že tako, da se da vsak podatek obrniti tako ali tako.

Imamo bratca in sestrico iz istega legla (i.e. linije, geografske lege) in vsaj v zadnjem letu iste vzgoje, pa sta po navadah in karakterju različna kot dan in noč. Dejstvo je, da Sara skače, Lhun pa ne. Lahko se zgodi, da Sara laja in teka ob ograji, Lhun pa se sonči na travi poleg nje in niti z očesom ne "mrdne". Ob tem pa je Sara na komando bolj odzivna od Lhuna. Če jo pokličeš ali ji rečeš da kaj ne sme v večini primerov uboga, medtem ko ima Lhun bolj sistem "Ne čujem dobro". Seveda do trenutka, ko čisto na tiho zašumi vrečka s priboljški. Takrat imata oba 1000% sluh. Naslednji primer je igranje. Sara se lahko z mano igra do nezavesti, čeprav je k nam prišla kot psička, ki ni poznala igre in igrač. Lhunov interes do igre je omejen na največ 2-3 minute. Takih primerov je še in še, dokazujejo pa samo, da sta psa iz istega legla precej različna po karakterju.

Skladno s tem ju tudi obravnavamo in ju ne skušamo stlačiti v isti koš. Sta pač različna, in za doseganje istih ciljev uporabljamo pri vsakem svoj način. Zato v uniformne recepte za vzgojo psov pač ne verjamem. Vsi, ki ste se tematsko "obesili" na Sarin skok čez ograjo (prepričan sem, da je bil prvi in zadnji, saj dvig ograje ni bila edina posledica njenega dejanja) imate nek svoj prav v svojih trditvah ( izjema je zadnji stavek TagTu ) nič pa ni samo črno ali samo belo. Za moje pojme je najbližje resnici Luvi. Je pa verjetno res, da lahko nekdo, ki ima privilegij preživljati cele dneve s svojimi psi, lažje doseže ideače ubogljivosti in vzgojenosti, kot mi ki se jim lahko posvetimo le nekaj ur dnevno.

Ker sem očitno spet sprožil vročo temo z povsem nedolžnim postom, bi jo rad tudi zaključil.

Medtem ko se vi "prepucavate" o geografskem poreklu in vzgoji, vaš kuža žalostno leži za vašim hrbtom in čaka, da dobi kakšen trenutek vaše pozornosti. Počohljate ga, vrzite mu igračo in se imejte lepo.

Psi sproščajo!    Debate o vsemu zgoraj nevedenem po forumih pa pač ne!

Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*

« Odgovor #5744 : četrtek, 15.05.2008 : 00:24:39 »

luvi7777
- šamponi, ki jih mi uporabljamo so se zaenkrat za dlako naše Indie izkazali dobro, če te še kaj zanima pa me pokliči 051 30 61 91

Starsy
- mi pridemo na vse razstave in če ne drugače nas boš spoznala po naši kosmatuli (evo eno slikco) in če ti ni odveč nas lahko pocukaš za rokav in kakšno rečemo

Logiran
Strani: 1 ... 378 379 380 381 382 [383] 384 385 386 387 388 ... 872   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.