mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 18:12:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 67   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sterilizacija  (Prebrano 137987 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #30 : torek, 06.08.2002 : 19:31:16 »


VZ jst samo pravim, da je S/K edina resitev, vkolikor lastnik psa/psice ni pripravljen na vsake toliko casa igrati vestnega cloveskega prijatelja svojega najboljsega stirinoznega prijatelja...tj, da pazi, da ne pride do kakega "upsa" Smiley

Uzakonjenje? Kdo pa govori o temu...je pa res da ce mene kdo povprasa o smotrnosti tega, razlozim, da ce res nimajo zivcev in volje, da cisto zares pazijo na svojo psicko tistih 72ur, potem naj jo pa pac sterilizirajo (kaki extremisti bi predlagali, da naj jo dajo stran in si kupijo psa Smiley


Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #31 : torek, 06.08.2002 : 21:46:45 »

Citat
Vsi govorite predvsem o prednostih sterilizacije, pa mi, če znate, odgovorite na moje vprašanje:
Zakaj pa kar množično ne steriliziramo žensk, ko se odločijo, da ne bodo več imele otrok, če je ta poseg pri psicah taaakooo zdrav?

Hja, verjetno med drugim tudi zato ne, ker za žensko ne skače truma pohotnih moških, ki če imajo le možnost polulajo vse zidove, vrata, avtomobile in  naskakujejo njo in njene prijateljice, zraven pa še naglas prepevajo vso noč in motijo sosede.  
Od vzrediteljev se ponavadi tudi ne pričakuje, da bodo ne vem kako za sterilizacije in kastracije. Verjetno je eden izmed razlogov tudi ta, da je za njihove mladičke poskrbljeno in, da imajo ponavadi več izkušenj s psi, kot pa naključni lastniki. Tako jih tudi lažje pazijo pred nasprotnim spolom. Nerealno bi bilo pričakovati, da se bo res vsak novopečeni lastnik dobro poučil o pasjih potrebah in navadah, zato se mi zdi še vseeno bolje, da svoje pse s/k. V drugem primeru pa njihove rezultate oz. rezultate njihovih psov dobimo na društva, pa še to so tisti srečnejši primeri. Ostale utopijo, zadavijo ali pa pustijo, da umrejo od lakote ali mraza. Če pa že preživotarijo do nekaj mesecev starosti pa jih potem povozi avto, dobijo še bolj neumne lastnike kot so jih že imeli in ponavadi vse življenje trpijo.
Kaj je torej manjše zlo???
Logiran

VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #32 : torek, 06.08.2002 : 22:51:04 »

Sirtaki, za zdaj še nihče ne govori o uzakonjenju, je pa pri nas vse možno. Pri marsikateri stvari je bila naša država prekleto napredna, še posebej kar se tiče predpisov in zakonov, katerih izvajanje sodi pod veterinarski resor. Odkrito povedano, tudi Zakon o zaščiti živali mi v nekaterih delih sploh ni všeč. Nekatera določila bi utegnila celo poslabšati stanje na področju zaščite. Ampak to je že druga zgodba in ne sodi ravno v to temo.

Kaja, morda je res marsikaj nerealno pričakovati od novopečenih lastnikov. So pa zato tukaj vzreditelji, da jim pri tem pomagajo.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #33 : sreda, 07.08.2002 : 08:45:30 »

Mislila sem novopečene lastnike psičkov, ki nimajo rodovnika (rejca ponavadi ne briga za prihodnost teh psičkov) in pa mešančkov, ki tudi ponavadi pridejo v nevešče roke. Tisti kužki, ki pridejo od resnih vzrediteljev, ponavadi podobnih težav nimajo, razen redkih nesrečnih izjem. lp
Logiran

cookie
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 155


« Odgovor #34 : sreda, 07.08.2002 : 10:23:05 »

Glede sterilizacije bi želela dodati svoje mnenje. Jaz se s sterilizacijo v primerih, ko ne misliš vzrejati, vsekakor strinjam. Imamo psičko, ki smo jo dali sterilizirat, ker je imela dvakrat carski rez in očitno ni mogla imeti mladičev normalno, čeprav vetrinar ni videl kakšnih nepravilnosti. Imamo pa težave z inkontinenco, ki se je pojavila kaka dva meseca po sterilizaciji. Po nasvetu smo kupili v Avstriji tablete, ki pomagajo.

Pa lep pozdrav!  
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #35 : sreda, 07.08.2002 : 15:18:04 »


Kaja, odličen odgovor kar se tiče primerjave žensk in psic  Grin
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #36 : sreda, 07.08.2002 : 21:25:20 »

Mefisto,

poglejmo kaj je naravno. Volkovi-predniki naših pesjanov:

mladiče imajo-recimo vsaki dve leti, samice se gonijo enkrat na leto, prvič pri nekako dveh letih. Parita se samo vodilna samec in samica, ostali le izjemoma. Samci niso kar naprej pripravljeni na skok; samo občasno se "odblokira". Pri psih pa je zgodba drugačna-zaradi ljudi; mi smo jih spremenili.
Sta sterilizacija in kastracija potem res napačni?
Sterilizacija in kastracija zmanjšata (da ne rečem preprečujeta) nastanek raka (razni tipi). Seveda vprašanje-zakaj pa ne sterilizirat šele takrat, ko se rak pojavi? Zakaj bi čakali; rak ne čaka-če se pojavi recimo na jajčnikih, kdo bo potem zagotovil, da se ni ta čas, ko smo mi čakali, da se bo pojavil (in smo ga pri naši psički (pre)pozno odkrili), razširil na druge dele (jetra, ledvica,...). Sledi 1001 operacija a na koncu moramo psičko vseeno uspavati... Zakaj? Ker se nam sterilizacija ni zdela "naravna",... Seveda to, da so se psi od udomačitve spremenili in da naravno ni "naravno" ni pomembno,...

Glede kupiranja-hmmm, ne vem, če je kdo, ki je psa kastriral samo zato, ker mu je brez "kuglc" pač lepši, tako kot to velja za ušesa...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #37 : četrtek, 08.08.2002 : 13:07:03 »

Mefisto,
veliko ljudi pravi, da gonitev pac spada v zivljenje psov. In kaj se pogosto dogaja? Ko se psica goni, je ponavadi kar spuscena, ker je to seveda naravno...., okoli nje pa je cel kup psov, ki potrpezljivo cakajo...Ti psi se cele noci derejo, lajajo. Najbolj smesno pa mi je to, da se lastniki teh psov sploh ne sekirajo, ker se njihovi psi potepajo.
Kaj pa se pogosto zgodi z brejo psico - ponavadi mesanko: 2x na leto pristanejo mladici v potoku ali pa se jih kako drugace znebijo.
Jaz osebno sem za kastracijo/sterilizacijo - izjema je seveda, ce imas psa za vzrejo ali pa da so lastniki dovolj odgovorni, da takrat pazijo na pse oz. psice.  
Doma imam poleg kuzka tudi perzijskega mucka, ki sem ga tudi dala kastrirati (vsakic po gonitvah sem ga morala peljati k veterinarju, da so ga poflikali), sedaj pa je kastriran in popolnoma umirjen.  Tudi mojega psa sem kastrirala. Pred 14 dnevi sem prisla z njim iz morja (kjer je bil miren kot ovcka), odkar pa sva doma, pa se mu cisto trga, saj se v blizini psica goni. Problem pri meni doma je ta, da ima zelo veliko sosedov psice. Njihove gonitve se prerazporedijo skozi celo leto...torej, cisti kaos.
Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #38 : sobota, 10.08.2002 : 22:27:17 »

Jaz sem dala mojo psičko sterilizirati iz istega razloga; sosedov pes cvili podnevi in ponoči, lastniki ga imajo kmalu vrh glave in ga spustijo ven, on pa lula po vogalih hiše, se šeta okoli pesjaka, psice ne moreš pelja na potrebo brez spremljajočega tropa zaljubljenih psov, itd. Smo dali čez prvo gonitev in ceremonije, ki spadajo zraven, mladičkov ne mislimo imet-torej, edina rešitev sterilizacija. Pa smo preživeli vse skupaj (poseg, namreč) lepše, kot sem si predstavljala. Sicer mislim, da je vsak odgovoren lastnik sposoben paziti na psico tiste tri tedne, same spremljajoče okoliščine pa znajo biti precej naporne tako za lastnike kot za pse. Da ne govorim o posledicah nepazljivosti in o toliko nezaželjenih kepicah. Če nimate živcev in ne mislite vzrejati (rodovniških!) mladičev je sterilizacija na mestu. Pa glede na to, koliko je v zadnjih letih napredovala medicina, se ni skoraj ničesar za bati.  Wink Lp
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #39 : sreda, 20.11.2002 : 14:47:32 »

Citat

Sterilizacijo prakticiramo obvezno pri psicah mesankah,redkeje pri cistokrvnih psicah.Sterilizacija nima taksnega unicujocega ucinka kot kastracija,pomen oz. namen je cisto drug.Pri kastraciji zdravega psa vplivamo na njegovo obnasanje-ga mentalno pohabimo,postane skopljenec,po rangu najnizji.


O moj bog MAT......
A sterilizacija je ok, kastracija pa ne....... Huh sram Lips Sealed Angry
Totalna bedarija!!!!!
Zakaj obvezno pri mešankah?Huh
Če se že opredeljuješ proti kastraciji, potem se opredeli tudi proti sterilizaciji.... pes-psica=živo bitje. Zakaj take razlike?
Jaz osebno nisem proti, in tud razmišljam glede kastracije svojega psa, ker je pač velik pes in je že začel z uhajanjek k psicam in nebi rada da konča pod kolesom avtomobila, ali da koga ugrizne na svojem ljubezenskem pohodu......
Pa tudi zapirala ga nebom toliko časa, dokler ga ne mine.

In mi gre izjava "psice je dovoljeno sterilizirati, pse pa ne ker je to mučenje, pohabljanje" na bruhanje.
Aja pa še to.... v katerem zakonu je to navedeno, mislim da se pse ne sme dat kastrirati??

LP Tjaša
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #40 : sreda, 20.11.2002 : 14:50:23 »

Dajmo se raje preseliti semle, da nam Jana ne navije uses.  

Ko sem sama razmisljala o sterilizaciji/kastraciji, sem pac prestela pluske in minuske in se odlocila, da sem za. Pa ne zato ker bi bilo to zame lazje.

Mat, da je pa kastracija pohabljanje, sterilizacija pa fajn, tako mocne pa se nisem slisala! Ta je pa res huda. Bo imela Yo kar prav.

Lp, Mojca
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #41 : četrtek, 21.11.2002 : 10:14:35 »

Nesterilizirane psice, ki imajo nevestne gospodarje velikokrat končajo skupaj z nezaželjenimi mladiči v zavetišču(če imajo srečo), ali pa pod streli puške, mladiči pa v smeteh ali vodi.
Jaz imam samca, starega tri leta, ki mi vsakokrat ob polni luni pobegne, pa naj ga še tako pazimo. Enkrat je celo prespal pred sosedovo ograjo, kjer se je psička gonila. Sedaj se ta psička ne goni več, ker je breja(nekkemu psu je uspelo priti do nje), vendar se vseeno ob polni luni potepe. Veterinar mi je svetoval kastracijo, vendar se ne morem odločiti, ker nisem prepričana, da bom s tem odpravila neželjeno vedenje, saj ne vem točno, kaj ga tako privlači, da uide od doma. Razmišljala sem o še enem psu, napr.sterilizirani samički, vendar mi je veterinar rekel, da se lahko zgodi, da se bosta potepla oba.
Prosim, svetujte!
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #42 : četrtek, 21.11.2002 : 10:47:33 »


Pa dobro, kako vam lahko pes/psica uide?
Kje le jih imate vsi tisti, ki imate te težave, težave z nezaželjenimi snubci,....
Kako bi vam lahko pes ušel, če:
- bi ga sprehajali oz tekali z njim na flexi-ju
- bi živel ob hiši z zagrajenim dvoriščem
- bi živel v stanovanju
Zakaj bi imeli nezaželjene snubce, če bi:
- obiskali kakšno boljšo pasjo trgovino in nabavili  pripomočke, da psica nima vonja po gonjenju
- tista 2 tedna psico naložili v avto in odpeljali na daljši sprehod stran od doma ( da nezaželjeni samci ne bi vonjali poti do vašega doma )
Zakaj in kako bi vam kar neki sames naskočil gonečo psico na sprehodu, če bi si nabavili "dejzer" in z neprijetnim zvokom odgnali tečnega samca?
Zakaj bi samec noč in dan tulil in vznemirjal sosede in vas, če bi:
- vzeli psa spati k sebi v sobo oz. hišo
- psa od malega navajali, da uboga vaš ukaz npr. "tiho!"

Saj vem, spet me boste kritizirali, samo za tiste, ki me ne poznate: pse imam že več kot 20 let, zadnjih 12 let let vedno vsaj enega samca in samico, nekaj časa sta z mano celo v stanovanju živela pes+psica, pa ni bilo nobenega tuljenja ob gonitvi. Psica je imela hlače+bila je našpricana s sprejem proti vonju, psu je tko smrdela, da se je je celo izogibal!
Zdaj in pred leti, ko sem še živela s starši, vzamemo samca pač spati k sebi v spalnico, če se slučajno zaljubi v kakšno sosedo, pa je mir! ( Res pa je, da napolitanoti niso najbolj strastni ljubimci!)
Pri vseh vaših problemih mislim, da je problem pri vseh vas, ki se ne zavedate dovolj, da JE PES VELIKA ODGOVORNOST in da so PSI PREPOCENI, zato si jih privošči vse večje število  "ljubiteljev psov".
KUPITE SI PSA ROBOTA, pa ne bo potrebno ne kastracij, ne sterilizacij, ne sprehodov,ne problemov z takimi in drugačnimi veterinarji,.....

Nataša
Logiran
yo
gost
« Odgovor #43 : četrtek, 21.11.2002 : 10:56:34 »

mefisto, se strinjam. Imam psa in psico (ta gre verjetno na sterilizacijo nekje v bližnji prihodnosti). Tudi prej sem imela psa. Meni se NIKOLI ni "zgodila" neželena brejost, potepanje, pretepanje zaradi gonečih samic ipd. Zato razumem, kaj želiš povedati.
In trenutno imam doma gonečo psico, zraven pa psa pubertetnika. Simi (HVALA HVALA HVALA) mi je priskrbela tabletke Dog Stop in razen šklepetanja z zobmi, ko na sprehodu voha njen urin, nimam težav, pa sta non-stop skupaj.

Lp, Yo
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #44 : četrtek, 21.11.2002 : 11:01:49 »


Pa še to: ZA VSAKO NEZAŽELJENO brejost, tuljenje,.. MORATA BITI DVA KRIVCA!
Ne izgovarjajte se, da so problem sosedovi psi, da hodijo k vaši psici ( poskrbite, da je ne bodo vohali!)
Ne delajte razlik med mešančki in načrtno vzrejo, poskrbite tudi sami, da vaš samec ne bo kje kaj ušpičil!
Ne oddajajte in prodajajte mladičev ljudem, ki tega zaupanja niso vredni!
"Najprej pometite pred svojim pragom, potem šele pred tujim!"

Nataša
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 67   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines