mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 13:18:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 67   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sterilizacija  (Prebrano 137971 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #45 : četrtek, 21.11.2002 : 11:02:49 »

Jao Nataša.....

Kljub temu, da mam psa vseskozi na oku, se zgodi, da včasim malo pomežiknem, in on to izkoristi.
Dvorišča nimamo ograjenega, ker to pride zelo, zelo drago, ker je ogromno dvorišče, z ogromnim vrtom in tudi pes se ne potepa okrog, razn sedaj je začel. Ne morem pa prisiliti soseda, da šprica psico z spreji. Psica je pa seveda zaprta sedaj notri, ampak očitno je vonj premočan.....
Moj pes spi ponoči notri v sobi, vendar vsako jutro točno ob isti uri cvili, vendar ne zato ker ga lulat, amapak zato ker bi šel rad k lubici na obisk. Kljub temu da je vedno ubogal na besedo tiho, sedaj to ne zaleže več!!
Se zelo,zelo zavedam da je pes odgovrnost, vendar sem tudi jaz dovolj odgovorna da bom znala za njega skrbet, tako da ne skrbi, da sem si psa nabavila zaradi ugodne cene.....

Ga imam pa vseskozi pred očmi, da ne pobegne, zaenkrat mi uspeva.

LP Tjaša

Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #46 : četrtek, 21.11.2002 : 11:48:49 »

Hojla!

"Preživeli" smo samo eno gonitev pri naši hiši. Doma imamo tudi enega samca in je bil to zadosten razlog, da smo psico sterilizirali. V bistvu sploh ne razumem, zakaj vseh psic ne sterilizirajo, katere pač niso namenjene vzreji. Ok obstaja finančni razlog, ampak pes tako ali tako stane.

Tudi o kastraciji sem premišljevala, a sem oklevala predvsem, ker je pes nagnjen k debelosti in že sam po sebi zelo len. Sicer pa je zdaj star že 11 let in bi bil tak poseg popolnoma brezsmiselen. Sem pa popolnoma za oboje S in K psov.

Tudi tako se pokaže odgovoren lastnik psov.

lp

Maja


Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #47 : četrtek, 21.11.2002 : 12:08:57 »

Jah, to je res, da nekateri ljudje brejo psico spustijo iz nadzora, da se ta potepa in ko so mladici, se jih pac znebijo (potoki itd. itd...).
Moram se pohvaliti (do sedaj smo vedno imeli doma psice) da se nam se ni zgodila nezaželjena brejost. To pa zato, ker smo ful pazili na svoje psice. Vsi naši psi so bili do sedaj rodovniški in zaradi tega smo zelo zelo pazili, da ne bi prišlo do naskoka nezaželjenega psa. Uspešno. Pa rajši ne govorim o tem, kam vse smo psice morali peljati, da  smo se izognili snubcem. In kako vztrajne snubce so imele naše psice - 14 dni so potrpežljivo čakali noč in dan pred dvoriščnimi vrati.
Sedaj imam prinašalca. Pred kastracijo je bilo ob gonitvi neznosno, pes se je non stop poskušal potepati, samo čakal je na priložnost, da bo zbežal.  Po kastraciji se je prenehal potepati . Zredil se je malo, ampak ker veliko hodiva, vzdržuje nekako normalno težo. Je pa tudi bolj poslušen in ima zaradi tega veliko več svobode.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #48 : četrtek, 21.11.2002 : 15:56:03 »

Sterilizacijam in kastracijam ne nasprotujem, saj zelo olajsajo zivljenje tako lastnikom kot tudi psom. Po operaciji so psi enako zivahni kot prej, po znacaju se popolnoma nic ne spremenijo. Nekateri psi se zredijo, drugi izgubijo eleganco, tretjim se pa nikjer cisto nic ne pozna (po mojem mnenju je to bolj odvisno od dednosti kot od hrane). Nekateri psi dobijo "mladickasto" dlako, ki je bolj zahtevna za nego.Korist pa vse te neprijetnosti dalec odtehta.
Vse to vem, pa vendar nikakor nocem sterilizirati svojih psic. Vem, da gre za cisto iracionalen predsodek, ampak svoje psice hocem imeti cele, tudi tiste , ki ne bodo imele nikoli mladicev. Ceprav mi same gonitve naceloma ne predstavljajo kaksnega velikega problema (vse psice se gonijo skoraj hkrati, snubci se pojavljajo le izjemoma, pa se to v glavnem po moji nerodnosti) pa moram nekaj stvari vendarle vzeti v zakup. Doslej so tri psice imele tumorje na seskih. Vse tri so sicer dozivele lepo starost (13+) in nobena ni poginila zaradi tumorjev vendar je bilo pri vsaki potrebno vec operacij. Doslej sta dve psici imeli piometro, ki je bila na mojo izrecno zahtevo zdravljena brez operacije. Zdravljenje je bilo v obeh primerih uspesno in tudi bolezen se ni ponovila, vendar je zdravljenje trajalo vec tenov, bilo jebolj tvegano in precej drazje kot operacija.

Na psice sicer zelo pazim in nikoli niso brez nadzora, pa so mi vendarle enkrat usle. Danes, po treh letih se mi zdi zadeva kar smesna,takrat pa bi se seveda najraje razjokala. Psice so bile zaprte v hisi, vrata so bila zaklenjena, se mizo sem odmaknila od okna, da ga ne bi slucajno odprle. Pa so sle mrhe lepo na podstresje, segrizle izolacijo, pometale dol cegle pol metra na visoko in dva metra na siroko potem so se pa nekaj casa sprehajale po strehi. Tastari dve sta se ocitno ustrasili za svoje stare kosti in sta ostali doma, ostale stiri pa so poskakale s strehe in si privoscile dopoldanski izlet. Ko sem prisla domov je bila bajta kot bi vanjo trescila bomba, v strehi je zijala ogromna luknja, po dvoriscu so lezali razbiti cegli, psici ki sta ostali doma sta bili pa neznansko dobre volje. Ubeznice sem nasla kar hitro, saj so se namakale v svoji najljubsi mlakuzi kaksen kilometer od doma. Kasneje sem od drugih izvedela kaj so pocele celo dopoldne: podile so se po polju, dvakrat razkopale sosedov gnoj, drugi sosedi so odnesle nekaj kosov perila, vmes pa vsaj dvakrat obiskale svojega najljubsega zenina na njegovem domu. Pri tem so morale veckrat cez zelo nevarno magistralno cesto. Rezultat: dve breji psici, imeli sta skupaj 13 mladicev, pustila sem vsaki po tri. Zrasli so v lepe pse, dobili so dobre lastnike, oddajala pa sem jih kar dolgo, saj so bili za oddati ravno na zacetku pocitnic.
Sedaj pa kar izracunajte koliko  skrbi in stroskov bi si prihranila, ce bi bile psice sterilizirane. in kar je najpomembnejse, prihranila bi si zame izredno tezko odlocitev za evtanazijo sedmih mladicev.
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #49 : četrtek, 21.11.2002 : 16:19:15 »

No sej zakaj bi spravljali na svet nove in nove pse. Že tako ali tako jih je preveč, ki so nezaželeni.

Pa na žalost tudi zaželeni pristanejo pri neustreznih lastnikih.
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #50 : sreda, 22.01.2003 : 15:48:28 »

Citat
Pozdravljeni!
Doma imamo krasno višavko Lucy staro skoraj šest mesecev.  Odločili smo se,da legla ne bomo imeli. Veterinarji nam priporočajo sterilizacijo med 7-8 mesecem starosti. Mogoče res vse lepo in prav. Bojim se, če se bo njeno obnašanje kaj spremenilo. Je res, da postanejo kužike apatične? To bi bila najbolj žalostna. Raje sem, da je navihana in neubogljiva kot pa apatična. So lahko še kakšne posledice? Razmišljamo pa tudi, da se s sterilizacijo izognemo morebitnim boleznim, ki jo z leti čakajo na rodilih. Kaj predlagate?
Drugače je kar pridna kužika, vendar jo zadnje čase vse preveč stvari zanima v zunanjem okolju in ne sliši, če jo pokličemo, ne pride k nam. Uveljavlja svojo voljo sto na uro. V glavnem je zmeraj na povodcu, ker nas je strah da bo zbežala za kakšnim mačkom. To se je že enkrat zgodilo. Včeraj jo je pa mož na eni veliki, krasni njivi spustil in kadar smo jo prej kdaj spustili, smo jo nekako priklicali. Včeraj pa mu je kar pobegnila na cesto in potem po drugi ceste naprej in je kar bežala pred njim.  To je trajalo kar 15 min dokler je le ni nekako zvabil, da je prišla. Prav ustrašil se je in sedaj je pa res ne bomo več spustili kar tako. Pa tako je fajn, če so kužki svobodni.
Sicer nameravamo spomladi v pasjo šolo, upam da ni že prevelika. Drugače pa je naš veeeeliki cartek.
Le na plan z nasveti!!! Hvala!

Lucy,
Nisem strokovnjak in ti lahko povem samo svoje mnjenje. Imam dve psički in nobene nisem dala sterilizirati. Starejša psica je stara 9 let in ni imela do sedaj nobenih zdravstvenih težav. Ko se goni jo imamo pač vedno na očeh.
Mlajša se je prvič gonila cca. pri 7 mesecih. Lahko ti samo povem, da se je po gonji malo spremenila, kar se tiče karakterja. Veliko traparij je opustila ( žvečenje, divjanje po stanovanju,...). Jaz se nisem odločila za sterilizacijo, ker ju lahko v "tistih dneh" pazim.
Odločiti se boš morala sama, ker v bistvu v obeh primerih tvegaš.
Za šolo tvoja psička sploh ni prestara. Tudi naša Shait bo šla spomladi.
Večkrat pa jo moraš spustiti ali pa si naredi zelo dolgo vrvico 5-10m in vadita ukaz sem. Poišči travnik, kjer ni zraven cest.
Ko jo boš spustila jo ne smeš potem loviti, ker avtomatično začne bežati. Raje jo pokliči z ukazom SEM in ji pomahaj s kakšnim briketom.

Logiran
Lucy
novinec
*
Sporočil: 38


« Odgovor #51 : četrtek, 23.01.2003 : 12:28:08 »

Hvala, Shait! Cheesy Naša vrvica je res dolga 5m, izgleda da rabimo več vaje in motivacije (priboljške). Same šole se pa kar veselim-upam, da nama bo obema v korist. Wink
Sicer pa - vaja dela mojstra-mi smo pa šele začetniki.
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #52 : ponedeljek, 24.02.2003 : 17:59:15 »

Zanima me, ali se psice kdaj nehajo goniti ali se gonijo do konca svojega življenja?
Imamo skoraj 13-letno labradorko, ki se še goni, hkrati s 2,5-letno novofundlandko. Novofundlandko bomo verjetno sterilizirali, zato me zanima, ali mislite, da se bo starejša še gonila, tudi če se mlajša ne bo več?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #53 : torek, 25.02.2003 : 15:14:23 »

Psičke se gonijo vse življenje, goniti se lahko nehajo zaradi bolezni. Ko bo novofundlandka sterilizirana, se bo starejša psica seveda še vedno gonila, je pa možno, da bo imela kakšen mesec zamude, če se zdaj začne prva goniti novofundlandka.
Logiran
tobika
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #54 : torek, 15.04.2003 : 13:14:49 »

Lep pozdrav!
Vcasih sem tudi jaz zagovarjala sterilizacijo psic, zdaj pa je ne vec. Imamo namreč tri psice in vsem uhaja urin. Najstarejša je stara 14 let in ji uhaja že 11 let, najmlajša pa je stara tri leta in ji je pred nekaj meseci začelo uhajati. Jemlje sicer sirup s hormoni in je malce boljše, samo ko bo starejša že vem kako bo zgledalo. Verjemite, da je tak problem pri psicah, ki živijo v stanovanju velik problem. Zelo veliko je dela. Kljub temu jih imamo radi, da ne bi kdo narobe razumel, samo ce bi mi veterinarji vsaj enkrat po pravici povedali... Prej so vedno govorili 1 do 3 % psic, zdaj uradno pišejo da 5%, ko pa ga vprašaš v ambulanti in ker te pozna (na srečo), ti priznajo skoraj vsi po vrsti, da je inkontinentnih večino striliziranih psic in tudi veliko kastriranih samcev. Ko ga vprašaš, zakaj tega ne povejo pa pravi, da je za ljudi, ki imajo pse zunaj veliko večji problem nezaželjena brejost kot pa rahlo uhajanje urina. Mogoče je to res, pa vseeno mislim, da bi lahko povedali realne posledice. Zdravila za inkontinenco pa v bistvu ni. Nekatera jo blažijo, vendar slej ko prej ne delujejo več. Meni je zelo žal, da sem dala najmlajšo pričko sterilizirati, ker dobro vem, kako izgleda, ko ne spušča več po kapljicah, ampak so cele luže. Prej sem marsikomu svetovala sterilizacijo, zdaj pa sem bolj previdna. Zase vem, da ne bom več dala nobene svoje psičke sterilizirat. Verjemite, da je gonitev dvakrat na leto veliiikooooo manjša stvar, kot pa vsakodnevno brisanje in pranje ležišč, tal....

Tole sem napisala, ker se vedno najdejo podatki, da je inkontinenca zelo redka, pa ni res. Morda bo kdo bolj razmislil preden bo dal psičko sterilizirati. Gre pač za resen poseg v ravnovesje telesa in ga ni jemati zlahka. Odločitev, da psičke ne damo sterilizirat pa seveda pomeni večjo odgovornost za lastnika v dneh med gonitvijo. Kaj je lažje za skrbnika, kaj je boljše za psico? Vsak verjetno ve zase.

Ana
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #55 : torek, 15.04.2003 : 14:10:33 »

Živ

No kaj takega in to ravno sedaj, ko sem se skorajžila, da bi dala mojo psico sterilizirat. Imam fiksno idejo, da se ne bo zbudila iz narkoze. Ima še kdo tako slabe izkušnje z sterilizacijo??

LP
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #56 : torek, 15.04.2003 : 14:18:46 »

Moja psička je sterilizirana od novembra, pa ji doslej še nikoli ni uhajalo (živi zunaj in v stanovanju). Vem za dobermanko, ki ji je uhajalo na ežišču, ko je spala, poznam pa tudi veliko steriliziranih psic drugih pasem in mešank, ki teh težav niso nikoli imele. To je res zelo težka odločitev in veliko kesanje, če so potem težave, vendar pa veliko olajšanje, če teh težav potem ni, predvsem zame, ki imam samca z zelo močnim nagonom, ki naskakuje tudi sterilizirane psice (tudi našo, če se kje v bližini kaka psica goni).
Logiran
tobika
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #57 : sreda, 16.04.2003 : 10:16:55 »

Pozdravček!

Morda sem koga prestrašila in nisem hotela reči, da bo psički nujno uhajalo, je pa velika verjetnost. Tudi našim psičkam je začelo uhajati šele po nekaj letih - psička je bila sterilizirana pred prvo gonitvijo, uhajati pa ji je začelo pri treh letih. Ja tudi mi smo opazili na ležišču, ker ostane moker madežek, saj drugače največkrat ne uhaja ali pa ne opaziš. Vendar ko se psička stara postaja to vedno hujše. Naši najstarejši uhaja ves čas. Je čisto brez kontrole. Pa tudi glede pasme - imamo seterko, dalmatinko in bokserko. Torej tri različne pasme, ena brez repa, dve z repom....

Nisem hotela nikogar odvrnit od sterilizacije. Tudi sama bi verjetno v določenih primerih to spet storila - če bi šlo za zdravje ali pa da bi imela doma še samca in bi bile težave, ampak samo zato, da bo manj sitnosti in skrbi pa nikoli več. Kot sem že rekla je gonitev v primerjavi z uhajanjem urina prava mala šala.

Vsak naj se odloči po svoji vesti. Hotela sem samo povedati še nekaj o sterilizaciji, kar nihče preveč ne omenja. Večinoma se govori o prednostih, o slabostih pa bolj malo, pa še te so ponavadi glas tistih, ki se ne strinjajo s sterilizacijo zaradi nekih moralnih razlogov. Mislim, da je prav, da izveš za vse prednosti in slabosti in se nato odločiš in se ne grizeš potem, da nekaj nisi vedel, popraviti pa ne moreš več.

Ana
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #58 : sreda, 16.04.2003 : 10:25:08 »

Živ

Meni se zdi čudno, da bi bilo uhajanje vode odvisno od hormonov. Mislila sem da je to fizična okvara, ki nastane zaradi sterilizacije. Kako so vaše psice sterilizirane? ( ali so jim odstranili samo jajčnike ali tudi maternico). Ali jih je steriliziral isti veterinar?
Za odgovore že vnaprej hvala!
Zelo me je strah, vendar so zdravstveni razlogi močnejši. UPAM, da se bo vse dobro izteklo!!!

LP
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #59 : sreda, 16.04.2003 : 10:45:31 »

Živjo, Tobika!

Ne, nikogar nisi prestrašila, le resnico si napisala!
Tudi moji starši imajo sterilizirano novofundlanko, ker je pač prišlo do vnetja maternice in ni bilo druge rešitve. Zdaj je tega gotovo že 6-7-let. Od začetka nobenih problemov, zadnje 3 leta pa vse kar si napisala. Uhajanje urina se ne da preprečiti, je pa zares "čudovito", ko je kosmat pes ves čas polulan. Mama rešuje to tako, da je psica popolnoma ostrižena, da se hitreje osuši, ko jo umiva, njeni prostori so vedno prekriti s PVC-jem nad njim pa deka in brisača, ki je ni problem ves čas menjati. Čez dan še gre, ko je zunaj, čez noč pa je seveda prostor polulan. In psica se tega zaveda: ves čas ga liže, kar s sklonjeno glavo se umakne mami, ko pride z novim prostorom,....
Ne, če ni NUJNO, nikoli sterilizacije!
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 67   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines