mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 10:05:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 67   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sterilizacija  (Prebrano 137967 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tobika
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #60 : sreda, 16.04.2003 : 11:28:28 »

Živjo!

Ja, tako to izgleda. Drugače pa sta starejši dve psici tudi brez maternice, ker sta bili sterilizirani že precej let nazaj in takrat so nam svetovali tako in obe sta se pred operacijo že enkrat gonili. Moja triletna bokserka pa ima maternico, ker so mi spet tako svetovali, ker sem jo dala sterilizirat pred prvo gonitvijo. Starejši dve je operiral eden najpriznanejših veterinarejev pri nas, mlajšo pa njegov kolega. Imen ne bom pisala, ker vzrok za posledice sterilizacije ni slabo delo veterinarjev. Gre pa za to, kakor so meni razložili, da zaradi pomanjkanja hormonov pri sterilizirani psički pride do popuščanja nekega sfingtra in je zato bolj ohlapen in mišica zapiralka ne deluje več najboljše. Upam, da me bo kakšen veterinar popravil in bolj strokovno razložil.

Tudi jaz pravim, da sem za sterilizacijo, če so zanjo dobri razlogi, drugace pa sprejmite psičko tako kot je - z gonitvijo vred. Res je kar je napisala Nataša. Psičke se zavedajo, da jim uhaja in čutijo, da imajo mokro ležišče in to gotovo ni prijetno. Terja pa kar nekaj iznajdljivosti, da se znajdeš in imaš vseeno lahko kužike pri sebi. Mi imamo na kavču take rjuhe kot se se včasih uporabljale za ljudi, ki so nepokretni - na eni strani je plastika, na drugi pa frotir. Se ful hitro operejo in posušijo. Da se živeti s tem, samo zakaj bi, če ni treba?

Ana
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #61 : sreda, 16.04.2003 : 12:37:29 »

Hvala!!

Sedaj se moram pa še bolj poglobiti v negativne strani sterilizacije. Popuščanje sfinktra pod vplivom hormonov, to pa prvič slišim, če bi bilo to res bi moralo dodajanje hormonov učinkovati. Pri mačkah pa ni teh problemov, vsaj pri mojih ne(sreča), pa so že tri leta sterilizirane.                             Bom preverila in javim kako je s tem.

LP
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #62 : sreda, 16.04.2003 : 14:33:19 »

Hoj!
Vidim, da vas ima kar veliko izkušnje s sterilizacijo. Moja starejša psička (10 let) ni bila sterilizirana in dobiva zadnje leto inekcije, da se ne goni. Če si doma "pri tleh", v "vrstnem stanovanju", ni nič kaj prijetno, ko ti osvajalci non-stop praskajo po vratih (da ne omenim izgled vrat :-/). Zdaj sva dobila še eno pesiko in jo nameravava julija peljat na sterilizacijo. Pa mi ful pomagajo vsa vaša sporočila, sam sem malce v dilemi. Bi pa nekaj povedala, kar sem se naučila v Sr. šoli... :)Sfingter je MIŠICA, ki zapira "luknjico" skozi katero lulamo Grin. Za popuščanje te mišice zaradi hormonov še nisem slišala, vem pa, da pri ljudeh postane ta mišica ohlapna npr. če gre ženska na operacijo in ima vstavljen kateter (cevko) med operacijo (ko med operacijo pač ne more odvajat vode :-/). Pa se zaradi vstavljene cevke mišica raztegne, malce popusti, itd. Sad Ali ste sigurni, da postane mišica ohlapna zarad hormonov?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #63 : sreda, 16.04.2003 : 16:12:41 »

uhajanje urina je res povezano s hormoni, žal pa to ni edina težava, ki laho nastane zaradi sterilizacije. Tu so težave z dlako - nekaterim pretirano izpada, veliko pogosteje pa jo imajo preveč. Menjava dlake je pri večini psic povezana s hormonskimi cikli - pri meni se navadno golijo 2 meseca pred ganitvijo. Sterilizirane psice izgibljajo dlako večinoma vse leto po malem. Poleg tega se spremeni kvaliteta dlake, postane podobna kot pri mladiču. Oboje je zlasti moteče pri dolgodlakih psih, saj taka dlaka zahteva bistveno več nege.
Pogaste so tudi spremembe v vedenju - pri večini psic se pojavi nihanje v razpoloženju, od pretirane živahnosti do potrtosti, ta nihanja lahko trajajo več mesecev. Nekatere psice po sterilizaciji postanejo napadalne do drugih psov, tiste, ki so bile problematične že prej, pa postanejo še hujše.
Upočasni se presnova in nekatere psice se zredijo tudi, če pazimo na prehrano. (so tudi take, ki po sterilizaciji jedo kot prej in se jim nikjer čisto nič ne pozna)
Pri psicah, ki imajo hormonske težave (npr s ščitnico) se lahko po sterilizaciji stanje poslabša, saj se že narušeno hormonsko ravnotežje še poslabša.
O dobrih straneh sterilizacije je tako in tako napisanega dovolj. Veliko je psic, ki nimajo nobenih problemov in se jim sterilizacija nikjer čisto nič ne pozna.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #64 : sreda, 16.04.2003 : 19:39:45 »

Vidim, da vas je kar veliko s slabimi izkušnjami. Tako kot je že Lanabela napisala, je o dobrih straneh sterilizacije veliko napisanega, zato bi samo tole dodala. Večina veterinarjev pove dobre in slabe strani (meni so jih) posega in uhajanje urina naj bi bila težava predvsem velikih psic, nad 20 kg. Manjše ponavadi nimajo teh problemov. Poznam le eno psico, ki ima s tem težave, pa dnevno srečujem sterilizirane psice, veliko je psic oddanih z našega društva in podobno. Lahko pa, da nekateri sploh ne opazijo tega saj psice živijo zunaj.
Nisem pa še slišala, da bi imeli kastrirani samci s tem težave. Kako je s tem? Naš je že skoraj pol leta kastriran, pa takšnih težav nisem opazila...lahko, da se bo to dogajalo v starosti. lp
Logiran

dizzy
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #65 : torek, 10.06.2003 : 08:24:57 »

mojo psičko sem dala sterilizirati pred drugo gonitvijo in vse se je dobro izteklo do sedaj, skoraj eno leto po sterilizaciji ji je začel uhajati urin. To opažam že kakšen mesec.Moram povedati, da je moja psička težka 25 kg , torej spada med rizično skupino?
Za sterilizacijo sem se odločila s težkim srcem,vendar je to premočan pes za obvladati- sem dala pri prvi gonitvi to skozi, tako da sem se nekako odločila.
Do sedaj mi ni bilo žal, ker je psička bila o.k. Kontaktirala sem z veliko lastniki psic ,ki so bile sterilizirane, vendar mi nobeden ni govoril, da imajo kakšne probleme. V začetku sem mislila , da se je le prehladila, vendar zdaj vidim , da ni to.Malo bom še počakala, potem pa  nujno obisk pri veterinarju. Mojo prejšnjo psičko nisem dala sterilizirati, bila je manjša in sem jo lahko vzela v naročje v tistih dneh, mladičev nisem imela vendar ni  umrla zaradi raka; imela je slab srček.
Če je res vse skupaj posledica sterilizacije potem me je groza, kaj še bo.

lp
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #66 : torek, 10.06.2003 : 09:39:48 »

Mislim, da je najbolje da greš čimprej k veterinarju....
Prav prejšnji teden sem ga spraševala o možnih stranskih učinkih sterilizaciije pri moji psički. Rekel je da se lahko pojavi uhajanje urina in da se da uspešno pozdraviti s tabletami.
Zaenkrat je pri moji vse ok (trkam...), bila je pa sterilizirana pred prvo gonitvijo.
Poznam kar nekaj psic, ki so bile sterilizirane in zaenkrat še nobeden ni imel kakih problemov, tudi od kolega psica nikoli, pa je stara 10 let.
LP,
Logiran
KARMENKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 51


« Odgovor #67 : torek, 10.06.2003 : 10:54:48 »

ojla!

Jaz sem dala svojo psicko sterilizirat pri 6-ih mesecih in ze kmalu se je pojavilo uhajanje urina. Pri veterinarju so mi rekli da ji manjkajo neki hormoni in da se jih nadomesti z tabletami (se ne spomnim vec katerimi). Tako sem ji dajala eno tableto na dan in cez dva meseca sem zmanjsala dozo na vsak drug dan po eno tableto. Po 4-ih mesecih sem pa prenehala s tabletami. Urin ji je prenehal uhajati. Po kaksnem letu in pol pa so se tezave ponovile in takrat sem ji dala eno tableto/dan cca. 1 teden in sedaj je ze kaksno leto mir. Ko sem veterinarja sprasevala kaj zdaj to pomeni mi je rekel da ji ocitno manjkajo ti hormoni in da ji zadostuje oz. ji bo zadostovala kratka "kura" vsake toliko casa. Upam da res.

Cim manj obiskov pri veterinarju zelim vasim kuzkom in vasim denarnicam.

LP K
Logiran
S
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 242


« Odgovor #68 : torek, 10.06.2003 : 11:18:45 »

Živio
Tudi jaz imam sterilizirano psičko- odstranili so ji samo jajčnike
do sedaj ni problemov le nekoliko bolj kasmata je.
Tudi mene zanima ali so vašim psicam odstranili samo jajčnike ali tudi maternico- to je vprašanje za tiste katerih psice ne zadržujejo urina.
Hvala za odgovore in lp
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #69 : torek, 10.06.2003 : 11:36:26 »

Moji so odstranili vse, labradorka, stara je pa bila 8 mesecev in pol. Kot sem napisala, zaenkrat ni problemov.
Sterilizirane psice naj bi res imele bolj mladičkasto (mehko) dlako, ampak kot pravi veterinar naj bi bilo pa problemov z izpadanjem in menjavo veliko manj kot pri nesteriliziranih psičkah, saj so hormonsko veliko bolj uravnovešene.
Tudi hormonskih motenj, ki se rade pojavljajo pri psicah naj bi bilo manj.
LP,
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #70 : torek, 10.06.2003 : 12:58:12 »

Tudi mi se odlocamo o sterilizaciji psicke. Slisala sem ze za uhajanje urina pri le teh, vendar se do sedaj nisem nobene srecala s temi problemi. Sedaj me ze res malo bega kaj naj naredim. Samojedi vrjetno ze spadajo v to rizicno skupino?
Logiran
cookie
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 155


« Odgovor #71 : sreda, 11.06.2003 : 06:51:44 »

Mi imamo tudi samojedko - sedaj je sterilizirana 3 leta, ki ji uhaja urin. Odstranili so ji vse, ker je imela že dvakrat carski rez. Težave so se pojavile kake tri mesece po sterilizaciji. Potem smo v Avstriji kupili tablete Kontexin, ki pomagajo. Za dve škatli po 100 tablet smo plačali okoli 11.000 SIT. Sedaj mi je tudi naš veterinar ponudil nek sirup, ki je pa po preračunu kar nekaj dražji od teh tablet. Tablet ji ne dajem več redno, ampak po potrebi. Včasih je tako dlje časa suha, če pa npr. grmi, ker se tega boji, pa menda ne bi pomagala cela škatla. Obupno gosto pa je dobila tudi dlako. Že prej je imela dolgo, sedaj je pa kot "kovter" in jo zelo težko sčešem. Večkrat jo tudi kopam, saj drugače precej smrdi.
Naj pa vas te izkušnje ne odvrnejo od sterilizacije, saj take posledice ne nastanejo vedno in se splača tvegati, če psic ne mislite imeti za nadaljno rejo.  
Logiran
KARMENKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 51


« Odgovor #72 : sreda, 11.06.2003 : 08:07:15 »

ops! prehitro sem enter pritisnila.

Dopisat sem hotela da sem jaz dobila te tablete pri veterinarju v Sloveniji
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #73 : sreda, 11.06.2003 : 08:13:20 »

tudi jaz imam sterilizirano psičko, vzeto iz zavetišča. Sterilizirana je bila novembra lani, vendar do sedaj še ni imela problemov z uhajanjem urina. Polula pa se, če jo samo grdo pogledam, to pa je malo zaradi občutljivega karakterja, lahko pa tudi zaradi slabih izkušenj pri prejšnjem lastniku(vzela sem jo dveletno).
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #74 : sreda, 11.06.2003 : 11:44:45 »

Bela, premisli, če je psico res treba dati sterilizirati. Obeta se ti namreč precej težavnejša nega dlake - te je pri sterilizirani psici veliko več, je bolj gosta in volnasta, tako da se več vozla in se hitreje umaže. Lahko počakaš do prve gonitve, boš videla kako bo šlo, potem se boš pa lažje odločila, kaj imaš raje - česanje ali gonitav.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 67   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines