mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 03:27:23

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dominanca ali agresija?  (Prebrano 36812 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #150 : sreda, 17.03.2010 : 16:10:03 »

Citat
Kaj je to, dominanca, agresija (ne bi rekla), ali kaj tretjega

agresija zaradi strahu. posledica tistega, kar se je s psico dogajalo v njenem "prejšnjem" življenju. izogibaš se pač situacijam, ki sprožijo tako reakcijo in ji  hkrati skušaš čim bolj utrditi samozavest. uporaba sile je v takih primerih kontraproduktivna, kar si že sama ugotovila.

Sama pod pojmom dominanca mislim na karakterno lastnost, na željo po vodstvu, po prevladi nad drugimi.

In da ne bi kdo slučajno rekel, da pri psih v krdelu pa  tole ne drži:
Citat
"The hierarchy is defined as a dominance-submissive relationship established and maintained by means of ritualised behaviour."
Drži, samo zelo je pri psih omiljeno in zato včasih za površnega opazovalca nejasno.

celo nekaj takega se da videti tudi pri psih:
Citat
"a drive directed towards the elimination of competition for a mate
kadar so se mi recimo gonile psice, sem morala paziti samo na "šefico", za ostale je že ona poskrbela, da se jim samec niti slučajno ni mogel preveč približati.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #151 : sreda, 17.03.2010 : 18:15:09 »

Pa se tole. V branje toplo priporocam Dogs (avtor Coppinger, imajo na amazonu). Sicer res, da bo knjiga kmalu praznovala obletnico (10let, prmblizno toliko casa je tudi pri meni, jo zelo cuvam in se ni cist znucana Grin), ampak je zelo v redu.
Od novejsih pa The behavioural biology of dogs (ed. Jensen) in The domestic dog: it's evolution, behaviour and interactions with people (ed. Serpell).
Ce se da komu brskat, pa naj poisce studijo oz. studije (italijanske) o prostozivecih psih (Boitani, Ciucci, Ortolani,...).

Ups, sori, nista tok novejsi (ma pozabljam koliko casa ze imam kaksne knjige Roll Eyes. No, se ju pa vseeno splaca prebrat. Smiley
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #152 : četrtek, 18.03.2010 : 08:45:01 »

agresija zaradi strahu. posledica tistega, kar se je s psico dogajalo v njenem "prejšnjem" življenju. izogibaš se pač situacijam, ki sprožijo tako reakcijo in ji  hkrati skušaš čim bolj utrditi samozavest. uporaba sile je v takih primerih kontraproduktivna, kar si že sama ugotovila.


Najlepša hvala za tvoj odgovor. Se že držim tvojega nasveta, in sem pomirjena glede njenega obnašanja.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #153 : četrtek, 18.03.2010 : 18:33:36 »

Èuuuudne samojedke. Le iz katere vzreje so prišle?

Sem opazla, da je tudi na tem forumu pod nikom AnaJ. Poglej v škotske ovčarje. Mogoče pa bi ti znala odgovorit.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #154 : petek, 19.03.2010 : 10:44:18 »

itak grem stavit, da "vzreje" ne poznam
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #155 : petek, 19.03.2010 : 14:47:12 »

Se nebi čudila, ne...
Logiran
AnaJ
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.903



WWW
« Odgovor #156 : sobota, 03.04.2010 : 13:29:06 »

Hehe vidim, da me opravljate  Tongue Grin  ( hec )
Žal tudi jaz ne vem iz kje izhajata tisti dve psici. Gospa je mislim da prej imela doma več samojedov, sedaj pa ima samo še mamo in hči. Nimam nič proti samojedom, ampak tile dve mi pa nista všeč, sploh pa ne po zadnjem incidentu, ko sta se spravili na Marshalla.
In ja dejansko ti dve psici, gledata samo žrtvin vrat in sta že pravi specialistki. Marshall je imel to srečo, da je visok in gibčen, jaz pa sem imela srečo, da Marshall ni odreagiral z napadom, kar bi sicer skoraj da pričakovala od njega. No tamlajšo sem se uspela znebit s parimi poštenimi udarci s plastenko vode po glavi, tastara pa je bila malo trši oreh in je poleg udarcev s plastenko rabila še eno orenk namerjeno brco. ( nič kaj s ponosom ne pišem tega, ampak še vedno mi je v prvi vrsti mar za mojega psa in ker sva pač bila sama, sem se ju samo tako lahko znebila). K sreči poškodb ni bilo, kakšne so pa psihične ''poškodbe'' pa še ugotavljam.

Psici sta itak več ali manj prepuščeni sami sebi, velikokrat ju je pripeljala v vas, spustila iz avta, psici sta se potepali po vasi, delali škodo, ona pa se je s kajakom spuščala po vodi. No sedaj sta vsaj v večjem ograjenem prostoru in takrat ko sta napadli Maršija, sta ste baje nekako izmuznili iz ograde. Tako, da več ali manj že dve leti nimamo problemov z njima, prej pa so bili stalno neki problemi, ali sta pri sosedih klale kokoši, ovce, ma ni da ni ...
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #157 : sobota, 03.04.2010 : 14:23:49 »

Če pa je tako specialen primer...  Wink Roll Eyes Tongue

LP, Andreja  Smiley
Logiran
AnaJ
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.903



WWW
« Odgovor #158 : sobota, 03.04.2010 : 15:28:59 »

Ja saj je res tak specialen primer, ker dejansko še nisem videla, da bi pes tako napadal, večina jih grize kar jim je pač bližje, ti dve pa vidita samo vratove, mogoče smo tudi zaradi tega imeli srečo, ker sta bili osredotočeni na vratove in se jima je Marši lažje izmikal.
Meni delujeta kot dve pasji vampirki, ker, ko zagrizeta v vrat in  se žrtev ne upira več, potem žrtev pustita in iščeta drugo  Lips Sealed
Logiran
Reason To Rush
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #159 : ponedeljek, 05.04.2010 : 11:38:58 »

Hehe, a se lahko vmešam čist OT  Roll Eyes?

K nam je prišla živet 4,5 letna "pinčica, čistokrvna brez rodovnika". Živela je v stanovanju, hranjena s kvalitetno hrano + karkoli so ji dali otroci od mize. Nevzgojena. Navajena na notranji WC.

Jaz z dominanco/agresijo še nikoli pri kar nekaj (tudi zelo dominantnih) psih nisem imela problema. Tukaj pa RES ne vem, kaj naj si mislim in posledično, kako naj odreagiram. Bom navedla samo dejstva:

- moj dragi je bil njen lastnik do 3 leta, zdaj je spet; zelo navezana nanj
- od prej navajena na nevzgojenega otroka

Trenutno stanje:
- moj 7 mesečni otrok ji iz gobca lahko jemlje igrače, če jo vleče za kožo/ušesa (seveda ne pustim, ampak če se slučajno zgodi) sicer zarenči/šavsne, ampak ne njega - tudi otrok, ki je rasel ob njej, ni NIKOLI fasal (pa je RES nevzgojen  Roll Eyes).
- partnerja čez dan občasno čuva (recimo - zalaja, ko ga objamem, ampak neha na ukaz).
- hrano čuva selektivno - pred mački ne, so večji od nje in jih spoštuje; pred mladičko v kletki jo je, ker je bila mala pač v kletki  Tongue; pred mano ne upa; danes zjutraj jo je pred metlo, ki jo je imel v rokah moj partner ( bravo).
- z mački in psi nima težav
- zunaj občasno laja na neznane ljudi (bi rekla, da iz strahu).

Vse skupaj razumem in je OK.

Ne razumem pa tega:

1. Jaz jo zjutraj vozim ven (ker še ni sobno čista in jo pač peljem takoj, ko vstanem). Aja, spi pod odejo na najini postelji.  Roll Eyes
Ko sem oblečena, v bundi, prišla v sobo, se je ravno zbudila in me "napadla" - lajež, kazanje zob,... Sem jo obrnila na hrbet, pa se je umirila. Sem sklepala, da se me je pač ustrašila, ker se je ravno zbudila.
2. Potem sva imeli zadnjič precej hujšo zadevo, isto zjutraj. Me je čisto zares napadla in to ne zaspana. Sva prišli s sprehoda, bila je pri meni v naročju, jaz sem sedela na postelji (kjer sta spala otrok in partner). Sem jo prijela čez trebuh (kar čez dan naredimo zelo pogosto brez težav), pa je šavsnila. Potem je renčala, napadala. Sem jo vrgla s postelje (prepričana, da pač čuva mojega), pa me je čisto drugje čisto blazno grizla v gležnje.
Hočeš nočeš sem zadevo končala tako, da sva šli s hrano malo vadit "sedi" - "čakat" - "sem". Instant nov pes, čim je videla salamco. Smiley

Aha, še to - svoje igrače dnevno označuje (se valja po njih) in jih ubija.

Kakšna ideja? (Ja, k Xeni v šolo že hodiva Smiley).

Sicer se oglašam malo pozno, ker običajno pregledujem druge forumske "predale", a ravnokar sem našel tegale in se zdi zelo zanimiv!

Jaz bi za tvoj primer rekel "rangiranje" v smislu izpodrivanja tvojega mesta v krdelu, kar je neke vrste dominanca, ki lahko sčasoma rezultira resno agresijo. Po opisu predvidevam, da psička tvojega partnerja smatra za alfo in ga iz tega vidika jemlje za svojega. To je toliko bolj izraženo, ker spite v isti postelji, če sem te prav razumel. Psica torej smatra, da je postelja tudi njena in pravtako, da si s tabo deli tudi tvojega partnerja, ti pa ji predstavljaš nepotrebno motnjo, ki jo je pač počasi treba "ustrahovati" in si te podrediti. Po mojem mnenju bi ji bilo treba jasneje začrtati meje in ji dati nedvoumno vedeti, da je zadnja v krdelu. Predvsem tudi za tvojim otrokom!

Moj nasvet bi bil, naj torej spanje na postelji z vama ne postane običaj (če že ne moreta brez tega naj bo občasno, ob tvojem/vajinem izrecnem dovoljenju), sicer bi bilo bolje, da spi poleg postelje, sama na svojem ležišču. Še bolje - da spi v boksu (predvidevam, da bo tudi vajin intimen odnos kvalitetnejši...).

Glede na to, da je za psičko vajino okolje novo, je idealna priložnost, da dobi par jasnih sporočil krdelne hierarhije (kdo gre prvi čez vrata ven/not, da je za hrano iz posode potrebna mirnost in podrejenost, da si tvojo naklonjenost prisluži s pozornostjo itd., kar verjetno že vse veš). Skratka, omogoči psički, da določene bonitete (kavč, postelja, naklonjenost, crkljanje) niso samoumevne in da si jih lahko prisluži z obvladovanim vedenjem. Na drugi strani pa je prav, da dobi jasen signal, da renčanje, kazanje zob, lajanje, grizenje, zaganjanje absolutno ni odobravano. Ne vem sicer kako drugače rešuješ neželena vedenja poleg zvračanja na bok, zdelo bi se mi smiselno še bolj nedvoumno negativno označiti njeno neželeno vedenje - kako, pa se odloči sama ob predpostavki, da dobro poznaš njeno osebnost.

Vsekakor pa so vaje poslušnosti eno izmed boljših "zdravil", da te psica začne obravnavati kot njej nadrejeno, čeprav moraš upoštevati, da za različna okolja po njeni interpretaciji hitro začnejo veljati različna pravila - kljub temu da si na dvorišču njena vodja, te lahko še vedno v postelji obravnava kot nižje rangirano.....

Tudi o igračah bi se dalo spregovoriti, a bi morda na tem mestu zvenelo preradikalno... Vsekakor, naj ti bo v premislek, da sta tako igrača/igranje kot tudi "priboljšek" (hrana) idealni nagradi (motivacija) za njeno obvladovano vedenje.

Lp! Miha
Logiran
Reason To Rush
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #160 : ponedeljek, 05.04.2010 : 12:15:54 »

SPet en rahel off topic na sicer zelo sorodno temo. Tu in tam si kupim kakšen izvod revije Moj pes, kar tako, ker pač podobnega pasjega čtiva v trafikah pri nas ni ravno na pretek. Pa ne, da bi se s to revijo želel izobraziti, nasprotno, včasih me kaj tam zapisanega prav nasmeji ali ironično zbode. Pa čeprav gre le za poljudno čtivo, katerega pa naj bi vsaj vsebinsko pravilno in verodostojno pisali strokovnjaki. A temu žal ne morem pritditi.

In v marčevski številki je en sicer precej posrečeno osredotočen in tematsko aktualen članek o agresiji pri psih. Priznati je treba, da so različni tipi pasje agresije kar vzorno razčlenjeni, a vendar, vse bolj ko prebiraš članek, bolj ti je jasno, da gre za manipulacijo z bralcem in za populistično instanto "ozdravljenje" agresije, kot neželenega vedenja. Nemudoma pozdravimo simptome, iskanje vzrokov zanje je itak zapravljanje časa... Skratka, zgrožen sem, da nekdo lahko tako brezskrbno zapiše, da tako resen problem, kot pasja agresija nedvomno je, rešimo z nekaj tabletkami tega ali nekaj kapljicami drugega homeopatskega zvarka. Halo, ali nas in naše pse podcenjujejo?

Ko sem prišel do konca članka, sem obračal liste, naprej nazaj, spodaj zgoraj, prepričan, da je nekje še izpuščeni del besedila. Pa ga ni bilo. Enostavno. Agresivnega psa smo ozdravili s petimi tabletkami. Revolucija! In to berej(-m)o preprosti ljudje, ki zdaj lahko verjamejo, da lahko napadalnost, renčanje, zaganjanje ali podobne neželene oblike vedenja, zeliščno ozdravijo. Ljubi moji, o okolju, odnosih, vzgoji in vseh ostalih psiho fizičnih dejavnikih, ki privedejo psa do teh skrajnosti pa nič!

Težko bi prisegel, da te revije nikoli več ne bom kupil, ker me s svojim poneumljanjem enostavno tako učinkovito motivira, da se ji bom naslednjič spet težko uprl...

Lp! Miha
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #161 : ponedeljek, 05.04.2010 : 12:25:13 »

Mogoče pa tile homeopatski pripravki temeljijo na marihuanci in psi popadajo v "nirvano". ha ha ha
No zaradi takih in podobnih, sem se sama že pred nekaj leti odjavla.
Logiran
Froša
rad pišem
****
Sporočil: 374


WWW
« Odgovor #162 : ponedeljek, 05.04.2010 : 15:14:57 »

sem tudi jas prebrala dotični članek..pa nisem čisto noben strokovnjak na področju pasje psihologije..in nisem čisto dobro vedela a pa to se zafrkavajo ali je to dejansko res
ste potrdili moj sum da je članek lari fari totalno
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #163 : ponedeljek, 05.04.2010 : 16:12:10 »

Totalno ne, iz lkastnih izkušenj vem, da je homeopatija izjemno uporabna zadeva in reši celo pse, nad katerimi je "uradna" veterina dvignila roke...

Ampak sama po sebi pri vedenskih težavah ne bo naredila nevem kaj in tako posploševanje ni v korist nmičemur. Ne psom in njihovim vodnikom in ne homeopatiji.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #164 : ponedeljek, 05.04.2010 : 16:13:07 »

Totalno ne, iz lkastnih izkušenj vem, da je homeopatija izjemno uporabna zadeva in reši celo pse, nad katerimi je "uradna" veterina dvignila roke...

Tu mi manjka beseda lahko reši (ni pa pravilo)
Logiran
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines