mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 04:40:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: ZH krši Zakon o zaščiti živali
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 18   Dol
Natisni
Avtor Tema: ZH krši Zakon o zaščiti živali  (Prebrano 46482 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #45 : petek, 26.03.2010 : 22:21:21 »

Sem nasla. Clanek iz Zurnala24, avtorici Anja Scuka in Natasa Medvescek, z dne 10. 12. 2010.

Andreja Bizjak pravi:

" ... lahko ulovimo samo s takoimenovano mačjelovko. Za te mačke bi bilo življenje v ujetništvu oziroma hiši stresno. Zanje je predvideno, da se jih po opravljeni sterilizaciji ali kastraciji odda nazaj v okolje, iz katerega so izsle. Vendar to niso zakonska dolocila, so le priporocila, ki jih imajo uradni veterinarji - kolikor mi je znano, smo jih poslali obcinam in zavetiscem".




Sem poslala Bizjaku, možu ge. Andreje Bizjak še to izjavo, če je priporočilo njega mogoče zaobšlo.
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #46 : petek, 26.03.2010 : 22:24:26 »

Nika2, kaksno prakso imate vi, ko sodelujete z lokalnim zavetiscem?

Vse ulova opravlja zavetisce. Ljudje pa nas pogosto kontaktirajo in povemo jih pravilen postopek, hkrati nas obvescajo, kako se je odlov izvrsil. Zavetiscu smo kar nekajkrat po mailu poslali nekaj koristnih informacij o lokacijah, kontaktih hranilcev, ipd.

Sledimo temu, kaj se na terenu dogaja in kontaktiramo z obcinami, obcani in prijavimo morebitne krsitve.

Sodelovanja v bolj praktivnem smislu (da bi nas zavetisce vkljucilo v aktivnosti), ni mogoce pricakovati, zato smo pac le posredniki pri informacijah.

Se je pa po nasi prijavi domnevnih krsitev zakonodaje s stani Zavoda Oskar Vitovlje odnos med predvsem med lokalno inspektorico in nami zelo zaostril in vse nesmisle iz njenih dopisov boste kmalu lahko javno prebrali. Menim, da bodo koristili pri nadaljnjem prizadevanju za dobrobit prostozivecih mack.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #47 : petek, 26.03.2010 : 22:25:02 »

Na občini predlagali usmrtitev
Ljubljana 10.12.2009, 23:07 Nataša Medvešček, Anja Ščuka

Pojasnilo inšpektorice
"Ko zavetišče mačko odlovi, jo mora veterinar pregledati in opredeliti, ali gre za prostoživečo ali zapuščeno mačko," je pojasnila glavna veterinarska inšpektorica Andreja Bizjak. "Če je prostoživeča mačka, jo je treba v skladu z zakonom vrniti nazaj v okolje, iz katerega je bila odvzeta," je dejala in dodala, da če bi na takšne odločitve zavetišča in veterinarja kdo izvajal pritisk, bi bilo to nagovarjanje k prekršku.

Za usmrtitev zdrave živali do štiri tisočake kazni
Pojasnilo Andreje Bizjak. Obstajajo nova priporočila, s katerimi smo opredelili, kaj so prostoživeče mačke. To so tiste, ki živijo divje, prosto v naravi. Njihov lastnik ni oseba, ki jih je zapustila. Značilno za njihovo vedenje je, da se človeka bojijo in k njemu ne pridejo. Če jih želimo odvzeti iz narave, jih lahko ulovimo samo s tako imenovano kletko mačjelovko. Za te mačke bi bilo življenje v ujetništvu oziroma v hiši stresno. Zanje je predvideno, da se jih po opravljeni sterilizaciji ali kastraciji odda nazaj v okolje, iz katerega so izšle. Vendar to niso zakonska določila, so le priporočila, ki jih imajo uradni veterinarji - kolikor mi je znano, smo jih poslali občinam in zavetiščem.
Brez sprememb. Če bi ugotovili, da se izvajajo pritiski in se izkorišča s strani občin, bi vztrajali, naj se pravilnik dopolni, pojasnjuje Bizjakova. Kazni. Za usmrtitev zdrave živali je predpisana globa od 1.600 do 4.100 evrov za odgovorne pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika. Globa za posameznika se giblje med 800 in 1.200 evri. Kljub priporočilom Veterinarske uprave RS (Vurs), da je treba zdrave prostoživeče mačke izpustiti nazaj na mesto odlova, se to v praksi pogosto ne izvaja. Ponekod takšne mačke po 30 dneh bivanja v zavetišču usmrtijo ali izpustijo na drugo, mačkam nepoznano mesto, kjer stežka preživijo in najpogosteje kmalu zatem poginejo.

http://www.zurnal24.si/slovenija/na-obcini-predlagali-usmrtitev-152528

Zgornje je argument proti uvodnemu dokumentu.
Hvala majas, za navedbe. Super bi bilo, ko bi nekdo, ki se na prostozivecke bolje spozna, zadeve spravil skupaj, kot zbir tuje prakse in dodal se domaca veterinarska priporocila. S tem se potem lahko gre "proti" sedanjemu pravilniku, oz. v aktivnosti za spremembe.
Logiran

Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #48 : petek, 26.03.2010 : 22:30:25 »

Tujih mnenj/virov v prid TNRju in TTVARju je malo morje.


•   Alley Cat Rescue, Alley Cat Rescue
•   Humane Society University
•   "What is Trap-Neuter-Return"
•   Alley Cat Allies
•   Neighborhood Cats
•   Feline Resistance
•   The Humane Society of the United States, celebrating animals/confronting cruelty
•   Göteborgs katthjälp
•   TNR-metoden.se
•   Djurhemmet Tigerharen
•   ca-r-ma.org
•   Forgotten Cats

(nekaj najosnovnejših dostopnih na netu)



Helena, bom prebrala vse tole (saj nekaj od teh sem jih ze, a sem pozabila kaj vse tam pise). Rabim namrec cimvec strokovnih mnenj glede tega:

- s cim se pž macke prehranjujejo
- ali se kot neprimerno okolje za vrnitev mack steje tudi to, da se na lokaciji nahajajo tudi lastniske macke (s katerimi so prej pž macke skupaj zivele) ali kakrsenkoli pes.
- ali je hranjenje pž mack sprejemljivo (seveda postimanih pž mack), ali se tega "ne sme" (ampak na zalost tega nasa zakonodaja izrecno ne zapise)

Ce ima kdo kaksen strokoven vir glede tega, se priporocam.
Wink
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #49 : petek, 26.03.2010 : 22:33:09 »

Hvala, Nika2, za pojasnila. Sem upala, da kaj bolj sodelujete Smiley.

Vsekakor je zdaj skrajni cas, da vsi, ki se ukvarjate s prostoziveckami, stopite skupaj in poenotite svoja mnenja o tem, kdaj je treba prostoziveco s/k macko spustiti nazaj na lokacijo in nastopite enotno, ter zahtevate spremembe v pravilniku v smislu, da je za te macke najbolje. Tega ne bo naredil nihce drug in ce se ne bo ukrepalo zdaj, bo samo se slabse, oz. bo ze jutri nek drug stos, kjer bodo lovili posameznike ali skupine.

Kar tako nekomu razlagati, ne bo uspeha, zato sem mnenja, da je treba potegnit ven tuje prakse, dodat priporocila domacih vetov, vse smiselno zapakirati in predstaviti - v javnosti in na VURS, najbrz tudi na kaksni veterinarski zbornici ..., glede na to, da trenutno nimamo ministra, bo morda Pahor tisti, ki bi moral brat in poslusat, najbrz bi bilo treba naprosit tuje organizacije, s katerimi sodelujete, da posredujejo ...

Skratka, samo s pisanjem tukaj se ne bo zgodilo nic. Kot pa najbrz vsi vidite, se v dobro prostozivecih mack mora nekaj zgoditi. Ne cez eno leto ali dve, temvec zdaj.
Logiran

helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #50 : petek, 26.03.2010 : 22:39:23 »

Če bi kdo povedal, kam naj gremo z vsem materialom, kakšen je postopek za spremembo pravilnika?
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #51 : petek, 26.03.2010 : 22:39:54 »

Jah, Jana, tudi mi smo upali na sodelovanje ...

Glede zakonodaje pa smo mislili, da bi te spremembe predlagali skupaj s predlogi spremembe ostale zakonodaje. Ker pa bo to dolgotrajen proces, bi bilo morda bolje (zaradi tega, ker je spremembo pravilnikov lazje dosect kot spremembo zakona), da bi zaceli kar akcijo na tem podrocju .... Se spravi sprememba pravilnika.

Toda tu se spet pojavi problem: ker je v pravilniku se marsikaj drugeega za spremenit, bi bilo to treba storiti naenkrat, kar pa spet pomeni, da bo to dolgotrajno.

In se en problem: ce nacrtujemo spremembo zakonodaje in ker so pravilniki podrjeni Zakonu, bi bilo edino smiselno da se najprej spremeni sirsi okvir - torej zakon, sele nato pravilnik ...

Pa smo spet tam - dolgotrajno bo,a si ze vestno zapisujemo stvari in delamo ...
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #52 : petek, 26.03.2010 : 22:42:01 »

Če bi kdo povedal, kam naj gremo z vsem materialom, kakšen je postopek za spremembo pravilnika?

Helena, smo ze dobili ekipo z ustreznim znanjem, vendar so omejitve opisane v zgornjem postu. Vsekakor pa cakamo tudi na tvoje predloge, ko bo cas, bomo vse pozvali ...

A gre pocasi, res .... Lahko se slisimo glede tega, ti povem nas plan.
Logiran
majas
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #53 : petek, 26.03.2010 : 22:47:02 »

Super bi bilo, ko bi nekdo, ki se na prostozivecke bolje spozna, zadeve spravil skupaj, kot zbir tuje prakse in dodal se domaca veterinarska priporocila. S tem se potem lahko gre "proti" sedanjemu pravilniku, oz. v aktivnosti za spremembe.

The cat group (RSPCA, FAB, ESFM, AHT, BSAVA, CATS PROTECTION, THE BLUE CROSS idr.) imajo TNR metodo za del prakse (se najde v besedilu http://www.fabcats.org/cat_group/policy_statements/neut.html) in že samo njih citirat, bi moralo zadostovati za priporočila tuje prakse.
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #54 : petek, 26.03.2010 : 22:48:46 »

Nika, vse kar bo dolgotrajno odpade, pri prostoživečkah ni tega časa na razpolago.
Ima kdo predlog za kakšno hitrejšo rešitev?? Sama se na upravne in podobne postopke za spremembe pravilnikov ne spoznam niti malo.
Kdo bi to vedel? Odvetnik?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #55 : petek, 26.03.2010 : 22:53:34 »

Hm ..., se strinjam, da je problemov veliko, pa da je treba spremeniti zakone, pravilnike, zamenjati ljudi ...
Ima kdo idejo, kako resiti problem, ki je zdaj in tukaj v tem trenutku? Ali pa menite, da je treba zadeve pustiti tako, kot so, pa placevati kazni za nekaj, kar menite, da ni v dobro mack? In pocasi sestavljati skupaj vse, kar je narobe?

Oprostite, vendar v zivljenju marsikaj pride nenadoma, ali nas pac preseneti, pa je treba kaksno prioriteto prestavit kam drugam in kaksno zadevo prej urgentno resit. Ker lajf sucks, ker ne gre vedno tako idealno, da bi nam kdo pustil v miru pisat in gruntat.
Pa brez zamere, nic osebnega in spostujem delo in prepricanje vsakega posameznika in skupine.

Sama definitivno razumem tale zaplet kot nekaj, kar je treba zaceti urejati takoj, ce vemo, da je za prostozivece macke 14-dnevno bivanje v kletki stres. No, ne gre samo za enega macka in samo za eno drevo, temvec gre za vse prostozivece macke in za cel gozd.

Kako spremeniti pravilnik? Hm ..., sama vidim mogoco resitev predvsem tako, da se argumentirano zacne "vpiti" vsepovsod, da je nekaj v zvezi s prostozivecimi macki v Sloveniji hudo hudo narobe. Argumente pa je treba na kup dat in se zmenit, kateri so ustrezni vsem, ki se bodo vpletli v zgodbo, da se ne zgodi potem "na terenu" kaksna bomba, da komu pa le taka praksa, kot je v pravilniku, vendarle ustreza. Nad VURSom je ministrstvo - najt tam, kdo bi lahko bil sogovornik. Pa na vladi. Pa, seveda mediji. Pa na vseh mogocih in nemogocih spletnih straneh mora biti vse predstavljeno. Ker pravilnike "dela" sam VURS in ce pravilnika VURS noce "popravit", je treba narediti halo drugje.

Ma, ne vem. Vem samo, da je tole drkanje, ki je dejansko drkanje po pravilih, kot so napisana in v veljavi. Da se ne dela po pravilih, vemo. Da je treba delati proti pravilom, ce hocemo delat v dobro mack, tudi vemo. Kaj pa bomo naredili? Ne vem. Vsak sam tezko kaj.
Logiran

Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #56 : petek, 26.03.2010 : 22:59:27 »

Zal se mi se vedno zdi, da bi bilo najbolje sistematicno pristopiti k stvari, ceprav bo trajalo vec casa. OK, res pa je, da se nismo se poglobili v Pravilnik in ne vem na pamet, kako obsezne bi bile predlagane spremembe, tako da bi veljalo stopiti skupaj, pregledati in magari res spremeniti samo ta pravilnik (ampak res celega, da ne bomo drugo leto se enkrat ...). Najbolj bi veljalo razsiriti tisti 12. clen, ja. In predvesm frazo "primerno okolje". Z naso inspektorico imamo glede tega probleme ..

Kratkorocno, brez sprememb uradne zakonodaje bo tezko kaj dosec, ker si bo se vedno vsak vursovec razlagal po svoje. V tem primeru horjulske zagate z Bizjakom se po mojem na hitro lahko resi tako, da se na hitro potegne ven nekaj dokumentov, ki dokazujejo cas izpusta mack po drugih zavetiscih, kaksne izjave vursovcev sammih (npr. kor tiste od Andreje Bizjak). Vendar ce za to ni zakonske podlage, lahko samo upamo, da nas bodo upostevali, nic drugega.

Ja, odvetnik bi znal, ja. Oz. pravnik. Bom jaz glede tega za nasvet vprasala moj konttakt, ki je pripravljen delati na tem Wink
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #57 : petek, 26.03.2010 : 22:59:43 »

Vpijem že tri leta, je težko še bolj vpit in se izpostavljat, kot se. Lahko še malo bolj vpijem, pa ne vem ravno, če bo kaj dosti zaleglo.
Večina ostalih ponikne že ko je treba vpit, kaj šele se na kakšen drug način izpostavljat. No, sama bom vpila še bolj in kar naprej. Kdo bo vpil z mano??  
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #58 : petek, 26.03.2010 : 23:02:04 »

Helena, pri pravilnikih ti ni treba vedeti upravnih postopkov, ker ga ne bomo mi spreminjali, temvec ga bodo spreminjali na VURS, ker je to njihovo delo. Gre za to, da uporabimo papir iz Celja, kot nekaj, kar je "po pravilih" skregano z vsakrsno dobro prakso za prostozivece macke - v svetovnem merilu. Da je taksno pocetje, kot ga narekuje sedanji pravilnik, skregano z vsakrsno zdravo pametjo, se bolj pa s priporocili stroke. S tem je treba it na VURS in v javnost. Dva pola: na eni strani pravilnik, ki ni ok za macke, na drugi to, kar delajo v svetu in kar bi moralo biti v pravilniku. V skladu teh svetovnih strokovnih priporocil naj zrihtajo spremenjen pravilnik.

Poleg tega je treba razmisliti za podporo tudi na obcinah, seveda tistih, ki zadeve razumejo in ne pri takih, ki nimajo pojma, kaj je to prostoziveca macka. Z argumentirano razlago se jih lahko dobi na svojo stran v delu, ko bo govor o stroskih za nastanitev zdravih prostozivecih mack. Morda zdaj nekatere placujejo 14-dnevno ali celo daljso oskrbo za macke, ki so spuscene nazaj v okolje.
Logiran

helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #59 : petek, 26.03.2010 : 23:05:27 »

Ok, če bi šlo na tak način torej.... uporabimo Bizjakov veleumni papir, njihove izjave, izjave iz zavetišč, mnenja slovenske in tuje stroke in dogovorimo sestanek na Vursu recimo z direktorico?
Če sem prav razumela? 
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 18   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: ZH krši Zakon o zaščiti živali
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines