mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 14:49:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Labrador retriever
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 120   Dol
Natisni
Avtor Tema: Labrador retriever  (Prebrano 197190 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
murka
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 177


« Odgovor #45 : petek, 11.04.2003 : 23:28:01 »

Hoj!
Glavno pri kuzkih je, da ne odstopis od svojega ukaza. Ce mu ukazes sedi, naj se vsede in takoj nagrada (koscek hrane, igra, bozanje, karkoli). Zavedati se moras tudi tega, da kuzku das povelje takrat, ko so moznosti, da bo poslusen. Majhnim kuzkom je vse novo, vse zabavno. In ce on zagleda kuzka in ze tece proti njemu, ti kricis "Sem, sem," ne bo nikakor pomagalo in ne smes mu zamerit, ker ni on kriv, ampak ti. Kajti to si ze delala, ugotovil je, da je pri kuzku bolje, kot pa da se takrat vrne k tebi in raje leti k njemu. Ko kuza preklopi iz krdelnega nagona, te ne bo slisal. Zato moras biti ti vedno zanimiva zanj. V soli se ucimo ravno najprej pozornost, tako da mu ucinkovito podajamo ukaze, da kuza ve, kaj zelimo od njega. In ko ukaz dobro obvlada v nemotecem okolju, ga pocasi uvajamo v motece okolje. Zato poskusi tako, da ga zamotis se preden ti lahko pobegne. Imej najljubso igracko (ponavadi so zasvojeni z zogicami, najboljsa je klobasa=zvita cunja) in jo uporabljaj samo takrat, ko bo tebi pasalo (ta igraca naj ne lezi v pesjaku, skrij jo, kadar je ne uporabljata), to pomeni, da vedno ti zacnes igro in ko je najbolje koncas. Nauci ga preklopiti v plenski nagon, to pomeni, da s cunjo mahas pred njim, jo vleces po tleh in on jo bo zelel uloviti. Ko jo zagrize, jo vlecita. Vedno ti zmagaj, ne pusti, da ti je ne bi hotel dati. In ko se kaze zanimanje za cunjo igro prekini (in ne, ko ga ne bo vec zanimala). In potem, ko bos prisla do situacije, da bos zagledala psa ali nekaj za kar ves, da ga bi pritegnilo in bi pobegnil, uporabi to igracko in se pricni igrati z njim. Tako sem tudi jaz delala (pa se sedaj kdaj), samo recem "zogica, zogica," in me ze gleda, ce jo imam v rokah in se ne zmeni za nic drugega. Vse kar ga bos ucila, ga uci preko igre in s pohvalami. Pohvalis pa takoj, ko povelje izpolni. Zato ga ne smes kregati, ko se vrne od pobega h kuzku. Takoj ga pohvali, ker ce ga bos grajal, si bo naslednjic mislil: "saj kaj bi sploh hodil do nje, ce me pa potem krega".
Poskusi, delovalo bo.
Zavedaj pa se, da moras biti vztrajna in ne smes mu popuscati.
Aha, pa tudi ne teci za njim, ker bo on mislil:"o, super, ona gre z mano,". Vedi, da je bolje, da kuzka ne spuscas, dokler nisi prepricana vanj oz. te ne uboga. In ce ti ze uide, ga pusti. Ne klici ga, dokler vidis, da ga sploh ne zanimas. Ko te bo pogledal ga poklici. In ko ga bo stvar nehala zanimati, se bo vrnil k tebi in takrat ga neznansko pohvali, nagradi s hrano in se igraj z njim.
Zato je bolje, da ga imas na povodcu, flexiju in vseskozi to vadita, ko imas boljso kontrolo nad njim.
Toliko za sedaj! Sporoci, kako ti gre!
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #46 : nedelja, 13.04.2003 : 19:09:02 »

Goa, izgleda da sva skoraj sosedi Grin Sploh pa opažam, da je v Kočevju in Ribnici kar veliko labradorčkov  Smiley
Kar se tiče vzgoje ti je Murka super odgovorila. Jaz bom dodala le nekaj besed o višini in razvoju. Labradorec spada med večje pasme in odraste dokaj pozno. Popolnoma se razvije šele pri treh letih - če gledamo povprečje. Ker je tvoj kuža star šele 7 mesecev bo verjetno še zrastel. To da ga ne moreš natančno zmeriti pa ti verjamem, ker imam tudi jaz podobne probleme s svojo labiko in že kar nekaj časa razmišljam komu bi zamorila, da mi jo pravilno zmeri Tongue Predvidevam, da so na vzrejnem pregledu dokaj točni in poleg višine izmerijo tudi dolžino trupa. Čeprav nimam pojma kako to v praksi dejansko izgleda (sirtaki razsvetli nas  Grin). Če pogledaš stadnard (http://www.fci.be/uploaded_files/122gb99_en.doc) boš videla, da je idealna višina pri samcih od 56-58cm, pri samicah pa 54-56cm. Na žalost pa ne vem, kakšna odstopanja so še dovoljena (sirtaki še to prosim).  
Logiran
Moor
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 17


« Odgovor #47 : sreda, 16.04.2003 : 10:27:05 »

Zdravo.
Imam nekaj vprašanj.
Čarmi je sedaj stara skoraj 10 tednov (9 in 5 dni).
Opažam, da se ji ful pogosto kolca. Kar celo prestavlja. A je to normalno? Vodo ima vedno svežo in tudi pije, ko je žejna.
Ali ji lahko očistim ušeska z bibo palčko (seveda previdno in ko bo spala ker drugače ne bo pri miru ?
Kdaj jo lahko prvič skopamo ?
Drugače je pa pravi mali vrag, ampak je fino. Njene slike lahko vidite na mojpes.net pod fotografije. Wink
LP RC
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #48 : sreda, 16.04.2003 : 11:50:37 »

Mojemu Maksu se je tudi skoz kolcalo ko je bil majhen in ni nehalo kljub vodi, ponavad se mu je začelo ponoči...sm pa ugotovila eno finto - ko se mu je začelo kolcat sm mu dala par briketov ali piškotov in je ponavadi takoj nehal...
Tko da nevem kaj je blo, mogoče je bil lačen  Roll Eyes
Prvič sem ga skopala, ko sem ga vzela iz legla, star je bil 5 tednov...in bilo je poletje.
Pazi samo da izbereš kvaliteten šampon za mladičke in ne moči ji glave, predvsem ušes....

Lp
Logiran
mata
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 114


« Odgovor #49 : sreda, 16.04.2003 : 12:53:46 »

Tud mojmu se je kolcalo ko je bil majhen. Ponavadi po jedi, ker je prehitro jedel in posodice ni imel dvignjene. ko sem mu posodico s hrano dvignila in mu dajala jesti po večih delih je prenehal kolcat. Tud jaz sm ga prvič skopala pri 3mescih, saj se je zunaj igral z vodo Cheesy in bil čisto blaten, pa smo ga skopali, saj je bilo sredi poletja.

Lp
Logiran
smrcek
rad pišem
****
Sporočil: 263


« Odgovor #50 : ponedeljek, 21.04.2003 : 03:02:16 »

Opisi z neta pravijo takole
Golden:
Tracing the origin of the Golden Retriever starts in 19th century Great Britian.
Desiring a staunch hunting companion whose personality and looks would also lend themselves to the opinions of British aristocracy, Sir Dudley Majorbanks, first Lord of Tweedmouth at Inverness-Shire, Scotland. set out to breed the "perfect dog".
Made available to the public in 1952 by Country Life, Lord Tweedmouth’s Stud Book (developed from 1835-1890) indicates a meticulous breeding program (which was decidedly not the norm for 1800’s England).
A yellow pup ("Nous") from a litter of Black Flat Coat Retrievers** marks the beginning of Lord Tweedmouths quest. Breeding "Nous" with a Tweed Water Spaniel (also know as the English Water Dog – now extinct) produced four pups which became the main stock from which his breeding program initially drew.
Taking these four pups, Lord Tweedmouth began a crossbreed program, which covered 20 years and included other breeds such as Labrador Retrievers, Flat Coat Retrievers, Irish Setters, Tweed Water Spaniels, and even Bloodhounds. The result was what we now know as the Golden Retriever.
The Kennel Club of England first recognized the breed in 1903 as "Flat Coats – Golden". By 1911, it acknowledged them as their own separate breed – "The Yellow or Golden Retriever". (over the ensuing years, "Yellow" was dispensed with).

Ali:
The Origin of the Golden Retriever is less obscure than most of the Retriever varieties, as the breed was definitely started by the first Lord Tweedmouth last century, as shown in his carefully kept private stud-book and notes, first brought to light by his great nephew, the Earl of Ilchester in 1952. In 1868 Lord Tweedmouth mated a yellow Wavy-Coated Retriever (Nous) bred by Lord Chichester to a Tweed Water-Spaniel (Belle) from Ladykirk on the Tweed. These Tweed Water-Spaniels, rare except in the Border Country, are described by authorities of that time as like a small Retriever, liver-coloured and curly-coated. Lord Tweedmouth methodically line-bred down from this mating between 1868 and 1890, using anther Tweed Water-Spaniel, and outcrosses of two black Retrievers, an Irish Setter and a sandy-coloured Bloodhound. It is now known that one of the most influential Kennels in the first part of the century which lies behind all present day Golden Retrievers was founded on stock bred by Lord Tweedmouth

http://www.rebelcreek.com/GoldenRetrieverHistory.html

Labrador
http://www.alllabs.com/labrador_retriever_history.htm
http://www.barkbytes.com/history/labret.htm
http://personal.pitnet.net/LDoll/labrador%20Retriever%20history.htm
http://www.wildpromotie.nl/Jage/labrador-retriever.htm

Vsi tisti viri, ki sem jih  preučeval postavljajo izvor labijev v precej zgodnejše obdobje, čeprav lokacija ni točno določena.
Eni pravijo, da izvira iz "Newfoundland-a" in naj bi ga britanci prinesli v Evropo kot The Black Dog, nekateri pa pravijo, da naj bi ravno obratno prišel iz severa Portugalske kot
"Cane di Castro Laboreiro" (pes iz vasi z imenom Castro Laboreiro) in da naj bi ga mornarji zanesli na obale Newfoundlanda. (preveden citat Mrs. Roslin-Williams vir: The Versatile Labrador Retriever by Nancy Martin).

Po prebranem lahko sklepamo, da pasmi nimata enakih korenin, da je izvor goldnov dobro znan, da v labiju ni goldna obe pasmi pa so res križali z podobnimi pasmami in ju danes uporabljajo za podobne naloge, čeprav so bile te v preteklosti različne.
Ko so prenehali pobijati rumene labije (češ da so neumni in slabše lovijo kot črni), pa marsikdo ni ločil labija in goldna.

Če sem kaj morebiti napak napisal pa me popravite.

Boštjan



Logiran
Moor
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 17


« Odgovor #51 : torek, 22.04.2003 : 14:31:40 »

Zdravo.

Zanima me kdaj lahko začnem našo labiko učiti oz. navajati na povodec, in kako naj se tega lotim? Stara je malo več kot 10 tednov. Včeraj smo bili na ribniku in ker je bilo dosti ljudi sem jo pripel. In to je bil pravi šok za njo. Zelo se je upirala zato sem jo po cca 5 min. odpel in poiskal mirnejšo pot za sprehod.
Ali se bo sama navadila na povodec ali kako? Huh

LP Robert
Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #52 : torek, 22.04.2003 : 16:01:28 »


Ja, verjamem, da je tvojo labiko šok zadel, ker je bila prvič na povodcu.Kužek pač protestira, ker mu ni prijetno he he, ker pač ne more iti tja kamor želi.
Ti jo kar navajaj na ovratnico in povodec. Vsak dan , če se le da( pa ne mislim sedaj, da mora biti kako uro pripeta, dovolj je pet min na vsake par ur)boš videl kako hitro bo pogruntala za kaj gre. Če se zunaj zelo upira, pa ji doma nadeni ovratnico in povodec, naj ga vleče za sabo, naj ga spozna.
Labradorci so krasni kužki, veliko veselja ti želim s tvojo labiko

                    lp erika
Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #53 : sobota, 26.04.2003 : 13:12:17 »

Moor, najbolje je, da ime povodec kar pripet in ga vleče za seboj (kot je že Erika napisala), medtem pa se vi igrajte z njo. Psička naj ima povodec za prijetno stvar, čeprav jo bo od začetka malo motil. Zamotite jo lahko z igračo in jo nato pohvalite in nagradite, ko se ne bo več zmenila za povodec. Vsak dan naj ima na sebi nekaj minut pripet povodec, nato postopoma začnite učenje tako, da hodi poleg vas na povodcu nekaj metrov in se potem poigrate z njo ali jo nagradite s piškotom. Teh "nekaj metrov" sproti podaljšujete in kmalu se lahko z njo odpravite na krajši sprehod. Na kakršnokoli grizenje povodca odreagirajte z ostrim "ne" ali "fuj", prav tako pa jo vedno nagradite, ko bo pridna. Psička bo tako hitro razumela, da povodec pomeni nekaj lepega (sprehod, igro,...).  Smiley
Logiran
Moor
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 17


« Odgovor #54 : ponedeljek, 28.04.2003 : 12:24:04 »

Zdravo.

Tara, hvala še za tvoj nasvet o povodcu. Zdaj je nakako že skapirala in se ne upira več. Gre lepo zraven, samo včasih ga pa vzame v gobček in grize. Jo bomo še to odvadili.

Imam pa naslednje vprašanje:
v sredo gremo na morje (Dugi otok), seveda s tamalo, ker druge variante ni.
Papirno je vse urejeno, zanimajo me vaše izkušnje s tako mladim psom (stara bo 12 tednov). Kako bo prenesla pot in samo bivanje na otoku. Smo v apartmaju. Pa mogoče kakšen namig kaj je koristno vzeti s sabo (zraven osnovnih stvari).
Pa prosim pohitite. Wink
LP
Robert



Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #55 : torek, 29.04.2003 : 12:57:01 »


Živijo Moor!

Zelo lepo ,da gre pasja dama z vami na počitnice Grin. Sprašuješ kaj vzeti s seboj, razen osnovnih stvari .Hm ne vem kaj je zate osnovna stvar.
Recimo takole: hrano-s katero jo hraniš
                    njeno posodo
                    ležišče oz odejo ali spalko
                    dokumenti o cepljenju
                    prva pomoč-kakšni povoji, mazila, jod  
                    pasja igračka
                    pasje brisače
                    vrečke za pobiranje kakcev
                    ovratnica in povodec
to so zame osnovne stvari, seveda pa še kaj bi  se
našlo.
Upam, da se boste lepo imeli z vašo kužico, pa ne pozabite se ustavit z avtom vsake par ur, da se malo pretegne in opravi potrebo.

             lp erika                    
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #56 : torek, 29.04.2003 : 13:41:27 »

Fino je tudi vzeti s sabo kakšno oglje, linex ali drugo zadevo proti driski, ker se na morju zelo rada pojavi.

Pa veliko užitkov na počitnicah!  Smiley
Logiran
Moor
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 17


« Odgovor #57 : torek, 29.04.2003 : 14:31:34 »

Hoj.

Hvala obema za nasvet. Prva pomoč in oglje - je že na seznamu. Smiley
Počasi se končuje služba in odpravil se bom pakirat.
Slišimo oz. beremo se spet 6. maja, ko bom poročal o prvi avanturi s ta malo.

Lepe praznike vsem.

Robert
Logiran
Moor
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 17


« Odgovor #58 : torek, 06.05.2003 : 14:54:04 »

Hoj !

Torej na kratko:
Kratke petdnevne počitnice s 'Čarmi' so mimo. Bilo je super. Lahko jo samo pohvalim. Tako mala pa tako pridna. Pot do Zadra s samo enim postankom za obrok hrane in lulanje. Drugače je spala v košari na zadnjem sedežu celo pot. Nato dve uri čakanja na trajekt, ki smo jo izkoristili za 'šetnjo'. Vmes je zagnjavila enemu rotvajlerju. Na trajektu pa se je igrala še z enim odraslim labradorcem. In bila seveda v centru pozornosti. Na otoku prav tako brez problemov. Uživanje in igranje na plaži in seveda spoznavanje z vodo. Jo kar mika. Naučila se je dati obe tački. Tudi celodnevni izlet s čolnom je prestala brez problema. Celo sama je stopila v čoln. Jedla je normalno, spala tudi. Brez kakšnih poškodb ali bolezni. Edino v avtu, ko smo se vozili po otoku, ji je bilo zelo vroče. Ampak svežo vodo je imela vedno (hladilna torba).
Nazaj je šlo počasneje. Ker je bilo podnevi in je bilo vroče, smo se tudi večkrat ustavili. V avto pa sem nad njeno košaro med sprednjim in zadnim sedežem pripel vlažno brisačo da je imela skozi senco in hlad. In je večino poti nazaj tudi prespala.
Skratka prva izkušnja na potovanju je bila zelo pozitivna.
Slike sledijo. Wink

LP Robert
Logiran
Moor
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 17


« Odgovor #59 : petek, 16.05.2003 : 09:17:22 »

goa
evi ti nekaj strani o labijih:
http://www.justlabradors.com/
http://www.labrador-retriever-dogs.com/
http://www.extra-labradors.8m.com/
http://www.netlabs.net/hp/lew/rudy/friends.htm
in meni najljubša osebna stran:
http://user.tninet.se/~bny762s/English/index.htm
Na teh straneh lahko klikneš na link labrador web ring in potem spet izbiraš med mnogimi stranmi o labijih. In tako iščeš, iščeš  pa gledaš pa mogoče kaj res pametnega najdeš  Wink

LP Robert
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 120   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Labrador retriever
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines