mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:17:33

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Strani: 1 ... 149 150 151 152 153 [154] 155 156 157 158 159 ... 167   Dol
Natisni
Avtor Tema: napad psa  (Prebrano 247679 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #2295 : petek, 01.03.2013 : 22:18:00 »

Pri meni imajo psi ogromno bonitet, pa vse lahko delajo. So primer najbolj razvajenih psov. Tut v postelji spijo, pa od mize jedo, pa prvi gredo čez vrata...vse kar se naj ne bi smelo. Samo sem jim točno določila meje kaj je zame dopustno in kaj ne. In tisto kar ni, tut probajo ne.
A veš, simi, ta filozofija je pa meni grozno blizu. ljubezen Moji so tudi skrajno razmazani pesoti, ampak ko je pa nekaj zame ne, je pa ne. Milo ali s silo (ta ni bila nikoli pogosto potrebna, je pa kdaj padla kakšna okoli kepe, glupi niso in hitro poštekajo, koliko je ura).  Ali pa ko nekaj zahtevam (npr. za moje zahtevna nega), bo to točno tako in nič drugače. Nimajo da mrdajo.
Logiran
uncas
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.368


« Odgovor #2296 : petek, 01.03.2013 : 22:39:26 »

Moja Fru spi v moji postelji. Ko sem jaz na njej, gre gor samo z mojim dovoljenjem, čeprav ima gor urejen kotiček zase. To pomeni tudi, da če hoče ponoči gor, me zbudi, da dobi dovoljenje, da gre gor  Roll Eyes

Osebno se mi torej to, da pes spi v postelji, zdi najmanjši problem, če ve, kje mu je mesto.

BTW skozi vrata in ozke prehode hodi za menoj.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #2297 : petek, 01.03.2013 : 23:13:46 »


V naši panogi dela s psi vzroka ni možno odpraviti in v svojem primeru s prostor v bistvu ne govorim o psih, ki sobivajo, ampak o psih, ki so prisiljeni delati skupaj, pa če jim je prav ali ne. Vzroka ne moreš odpraviti, moraš jih prisiliti, da tega ne počno več nikoli, kljub temu, da razlog še vedno bo. In pri nas se je za najboljši pokazal postopek, da, po tem ko je vsak lastnik svojega okol kepe, daš pse na prostor, čimbližje. Potem lastnika dajeta pozornost vsak drugemu psu, ne svojemu, potem obema. Na koncu se na poleg sprehodita en mimo drugega, čedalje bližje, če slučajno pride do ponovnega nakaza, da bi napadel kateri od psov, takoj korigeraš. Na koncu spustiš psa pod nadzorom. Običajno je tole potrebno narediti enkrat in jim je vse jasno, kljub temu, da vzrok še vedno je in vedno bo.
Takole se je delalo tudi v naši po moje imenovani "nemški šoli" (poslušnost - klasika).
Psi so hitro dojeli, večji problem so (smo) zmeraj vodniki. Ko se človek osredotoči samo na en delček neke situacije in je prehitro zadovoljen, ker do merjenja moči (navidezno) ne pride, pozneje pa zadeva izbruhne takoj, ko pozornost na strani obeh vpletenih vodnikov popusti.
Zato je pri nas inštruktor polagal veliko pozornost temu,  da je nas vodnike "stresal s hlač" - v smislu, naj se že končno odločimo, česa psi NE smejo delat. In naj to ponotranjimo (kar je seveda za nas bilo najtežje - prvo si sploh priznat problem, ga videt in potem ta "attitude" nosit ves čas v sebi).
Pa po vseh procedurah po nekajkratnih začetkih ravsanja v različnih situacijah na poligonu, se je veliko časa porabilo prav za "soočenja" obeh parov, v skupnih vajah, od "mimohodov" pod poveljem poleg, "prostora" s pozornostjo na vodniku in takih rečeh.
Simi, ti pri svojem delu verjetno vsak dan srečuješ en in isti vzorec pri nas, vodnikih - ko se čukasto sprašujemo "zakaj pa moj to počne" in nam ne kapne, da bi morali preprosto mi vedeti, kaj hočemo, da pes počne in česa ne. Ampak nas verjetno prav vse "nese" ravno to, da začnemo o "zdravljenju" razmišljati šele, ko "dobimo vročino" (če naredim prispodobo z neko boleznijo, ki se jo da s preventivo omilit ali celo preprečit). Tako si jaz vsaj to predstavljam Smiley In govorim oz lasnih izkušenj "z vročino"  Wink

Predstavljam si, da tudi No Jinx govori o delu s psi z vodniki na nekem poligonu, kjer pač jih je naenkrat več skupaj in morajo mirno delat. Ne glede na to, če bi določeni psi rajši "delali svoja posla" (merjenje moči itd.).
Logiran

Unikatne tablice in portretki
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #2298 : petek, 01.03.2013 : 23:43:00 »

Hm, simi, povedana je bila ena bistvena razlika. Ne delati nečesa, kar se ne sme ne zaradi vodnika, ampak tudi ko je odsoten, zaradi pravila samega. Kako se pa to konkretno dosega? Se jim skriva in jih pol nahruleva ko nekaj ušpičijo, kamere nastavlja Grin - malo heca, res me zanima, na kakšen način se to dosega. Pri meni je namreč - priznam - vse vezano name. Ne gre do rac, labodov... , ker ve, da meni to ni všeč in dejansko uboga 100%, tudi če one na glavo postavljajo. Če bi jo odvrgla v parku in nekako izpuhtela bi jih pa verjamem da šla vsaj pozdravit. Enako je s krajo hrane - 100% vezano na mojo prisotnost. 5 min odsotnosti in ni magari celega pleha štrudla (izgleda pa še vedno enako lačno) In tretja zadeva - odpiranje vrat iz kuhinje na vrt - izključno v moji (daljši) odsotnosti kadar pozabim zaklenit. Ko sem navzoča ji niti na kraj pameti ne pade niti pomislit na to. Pa ji nisem nikdar nič naredila, samo ve, da tega nočem in pika.

Tko načelno bi me pa zanimalo kakšne prepovedi ostali uveljavljate doma - meni moja v moji navzočnosti v bistvu sploh nikdar nič prepovedanega ne naredi, komaj kdaj da se najde kaj kar 'pozabi' (recimo parkirat se po prihodu iz vrta avtomatsko za par minutk na blazino ob vratih da se odteče, sicer se prav težko spomnim še česa, kar pozablja). Največ kar proba je fehtat za na kavč kamor ima vstop enkrat na vsake kvatre - da previdno tačko gor in gleda. Sicer ne izsiljuje sploh - ali pa morda ne znam brati signalov in imava še polno kakih nedorečenih stvari, kjer si sama pravila ustvarja, pojma nimam in me glih zato zanima kaj vse zahtevate drugi...

Siceršnja pravila pri nas so pa - kdo gre prvi ven ko odhajava. Da se vsede, ko se pripenjamo. Da sedi ob skledi in miruje, ko pripravljam hrano in začne jest šele na komando. Da ne fehta pri mizi. Da se ne nastavlja pod noge in blokira hoje (to je v začetku z veseljem počela). Da ne jemlje iz tal predmetov ki niso njeni. Da gre brez besed na ležišče ko se jo pogleda in pogled usmeri tja oz po potrebi še beseda 'na posteljo'. Da žvake in kosti žveči izključno na svojem ležišču, nikdar na tepihih, sredi sobe ipd. (sicer priboljšek/kost do nadaljnjega roma v skrivališče). Pa da se noter ne nori in bezlja, tudi laja ne, ker to paše ven.  Hm, ne vem, a zahtevam premalo? Al imam pa po sreči mili tako simpl psa, da mi ni treba nikoli bentit (edino trmasto vztrajam pa res in si ne premislim).
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #2299 : sobota, 02.03.2013 : 00:12:39 »

Hm, simi, povedana je bila ena bistvena razlika. Ne delati nečesa, kar se ne sme ne zaradi vodnika, ampak tudi ko je odsoten, zaradi pravila samega.
Jaz sem hotla sicer točno isto povedat kot simi, samo nisem se znala prav izrazit.  sram

Kaj več bo sigurno simi napisala, jaz le to, da morajo imeti možnost narediti napako in da bodo vedno preizkušali meje pri drugih vodnikih (recimo pri varuškah ali sprehajalcih). Ko so sami pa prepovedi navadno upoštevajo, ko jih povsem ponotranjijo. Pa magari ji nastaviš pladenj štrudla pod nos in jo čakaš v zasedi.  Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #2300 : sobota, 02.03.2013 : 08:04:34 »

Eh, prehitri prsti....

Torej, če sem te prav razumela, imaš neko rešitev za pse, ki sobivajo, pa se vseeno ne marajo oziroma v primeru da bi najmlajša rada podredila najstarejšo? Popravi me prosim, če sem karkoli narobe razumela. Praviš, da bi oz si jih po prvem ravsu spet spustila. Prepričana sem, da si vedela, da mlajši ali starejši, katerkoli je bil "bl šarf", drugemu ne more zadat prehudih poškodb ali se motim?

(naslednje zapisano leti na pse, ki sobivajo) Torej jaz sem svoje takoj po ravsu spet spustila skupaj. In to bom naredila tudi v prihodnje. Moji psi lahko rencijo, lajajo, si kazejo zobe, ne smejo pa ugrizniti; bogokletno za vecino, vem. Ce jim kaj ni vsec, se lahko umaknejo; za moznost umika poskrbim jaz. Absolutno prepovedano je ganganje 2 proti 1. Mi je v bistvu vseeno kdo koga ne mara, ampak ce se meni sprdne, da bom imela vse tri na vrtu, potem bodo tam in to brez ravsov. Po pravici povedano se imajo vsi trije med sabo radi, samo vcasih pride do kratkega stika. Tastarejsa psica odgovori z umikom, tamlajsa proba vse skupaj pretvorit v igro, tastarejsega (skoraj 17) je pa treba prijet, da se umiri, in potem je mir. Hocem rect, da moji po ravsu, ko jih spustim, ne startajo spet eden na drugega. Ko pride do ravsa, je en krepak "dost je blo" dovolj. Ne vidim smisla v locevanju (svojih) psov po tem, ker pac zelim videt ali je bil tisti moj dostjeblo res dovolj.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #2301 : sobota, 02.03.2013 : 11:56:24 »

@Nanoook, stvar posameznika je kako si zamisli življenje s svojimi psi in kaj je znotraj tega dovoljeno.
Če bi prvič, ko je do ravnsa prišlo naredila to, da bi jih ločila potem do ravnsa sploh ne bi več prihajalo.
Moje predstave in moje življenje z več spi je tako, da ni nobenega renčaja, nobenega teženja kar ni igra, tudi v igri teženje ni dovoljeno, ni ničesar kar je teženje. Ker potem so stalna trenja med njimi. Predvsem pa...najtarejši pes je do smrti nedotakljiv!
Kako to dosežemo? Tako da od prvega dne, ko dobimo navega psa, brezkompromisno postavimo pravila igre in se jih držimo.

@fižolova župca, največji problem je pri ljudeh, ker si želijo reševati le tisto kar jih najbolj moti. Spreminjanje vedenja psa, da ne bo delal zaradi vodnika, ampak da bo to postal njegov življenjski stil, je proces, kjer je potrebno najprej spremeniti mišljenje psa -in vodnika!, potem pa postopoma dodajat zahteve in dodajat moteče in prepovedane elemente.
Ko hočeš spremenitit agresivnega psa, je tvoj cilj, da bo ta pes postal nazaj normalen. Torej, da ne boš ti celo življenje na trnih a bo al ne bo, ampak da se bosta oba spremenila in sprostila. Da se do tega pride, je potrebno za začetek spremenit vse in delat načrtno ne na tem, da ne bo agresiven do psov, ampak da se bo začel kontrolirat. In potem težava kar zgine sama od sebe.

Največja težava lastnikov psov je. Reševali bi samo problem, ki jih najbolj moti, ker je najbolj očiten. Ironija je, da ko rešiš vse ostalo se ta problem reši brez, da bi se spolh delalo na njem.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #2302 : sobota, 02.03.2013 : 12:07:02 »

Simi, saj pravim da je moj nacin prakticno bogokleten za kinologe. Dopuscam namrec normalno komunikacijo med vsemi tremi, kamor seveda spadata tudi rencanje in kazanje zob. Ce bi prvic naredila to kar ti pises, bi imela danes doma katastrofo. Pa je nimam.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #2303 : sobota, 02.03.2013 : 12:32:45 »

Vem, da je off-topic, ampak je simi odprla zanimivo debato glede ravsa pri igri -- Simi, če imaš psa, ki mu je igra s tabo sveta, igrača pa njegov "plen" oz. obsesija, in tak pes zaradi obeh faktorjev ne prenese interference drugega psa, niti novega prišlega, s katerim se sicer doma, v stanovanju, lepo igra - v leže, stiskanje, "lubčkanje", "grickanje"... Verjetno je to normalno, da pes-"staroselec" ne tolerira psa-prišleka pri igri in ga zna pri tem tudi grdo popasti? Jaz svojo zamotim s klicem, preden do tega sploh pride, če pa že, jo seveda kregam, ampak terierskega živca je težko zatret.

Mimoidoči psi pa večinoma spoštujejo njeno distanco (ko je moja že zdavnaj na povodcu, razen, če kateri res prileti izza grma), najhuje je, ko se taki psi odločijo, da se bodo pa ravsali, če že ne igrali. Kdaj pomaga, da jih pošteno naderem, čeprav to ni ravno učinkovito takrat, ko se zraven vsaja tudi moja.. 
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #2304 : sobota, 02.03.2013 : 12:43:15 »

jaz določeno renčanje pustim, npr. da pes zarenči, če gloda kost, drugi pa se približa (seveda mora drugi znat to spoštovat Wink ), ne pustim pa npr. renčanja kadar se en pes hoče mirno uležt k drugem... tako meni funkcionira.


Nanook, kakšne pasme imaš?
se mi je utrnilo vprašanje:
- ali smatrate razliko med različnimi psi oz. pasmami (npr. mešana krdela, različno veliki in karakterno močni psi, različna raven energije...), torej razliko v različnih krdelih? ne vem če sem razumljivo napisala Roll Eyes
sicer bi ta debata bolj spadala v Človek Alfa, da ta tema ostane pri napadih Wink

zanima me tudi o koliko številčnem krdelu se pogovarjamo?
jaz imam npr. 6 članov (od tega 5 stalnih,  vse skupaj jih je bilo priključenih v krdelo preko 50  Roll Eyes )
 držim se tega, da v stanovanju ni dovoljena nobena igra (res minimalne izjeme, odkar je Miko tu) in se strinjam s simi, da nikoli ni dovoljeno nobeno teženje, še bolj pa mi je všeč tole: ''najtarejši pes je do smrti nedotakljiv!''

sem se zdaj spomnila, da smo enkrat že debatirali o hirearhiji - ali jo umetno vzpostavimo ali pustimo, da se psi sami ''zmenijo'', pa ne vem kje smo to debatirali :/
morda bi bilo to bolj primerno za tisto temo Cheesy



Največja težava lastnikov psov je. Reševali bi samo problem, ki jih najbolj moti, ker je najbolj očiten. Ironija je, da ko rešiš vse ostalo se ta problem reši brez, da bi se spolh delalo na njem.
Afro

če se vrnem k bistvu: mislim, da je največji problem, ker ljudje ne znajo zavarovat svojih psov, tako kot je že (simi mislim da ) napisala, postavit se pred svojega psa, izprsit in le procent junakov se ne bi obrnilo stran Tongue
sem ta procent doživela do sedaj ubistvu le enkrat, ko mi je v krdelo (govorim o krdelu vsaj 3-6 psov na sprehodu  ) 
pridivjal lastniški pes in zagrabil enega od samcev za vrat Shocked
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2305 : sobota, 02.03.2013 : 12:50:41 »

Vem, da je off-topic, ampak je simi odprla zanimivo debato glede ravsa pri igri -- Simi, če imaš psa, ki mu je igra s tabo sveta, igrača pa njegov "plen" oz. obsesija, in tak pes zaradi obeh faktorjev ne prenese interference drugega psa, niti novega prišlega, s katerim se sicer doma, v stanovanju, lepo igra - v leže, stiskanje, "lubčkanje", "grickanje"... Verjetno je to normalno, da pes-"staroselec" ne tolerira psa-prišleka pri igri in ga zna pri tem tudi grdo popasti? Jaz svojo zamotim s klicem, preden do tega sploh pride, če pa že, jo seveda kregam, ampak terierskega živca je težko zatret.

Mimoidoči psi pa večinoma spoštujejo njeno distanco (ko je moja že zdavnaj na povodcu, razen, če kateri res prileti izza grma), najhuje je, ko se taki psi odločijo, da se bodo pa ravsali, če že ne igrali. Kdaj pomaga, da jih pošteno naderem, čeprav to ni ravno učinkovito takrat, ko se zraven vsaja tudi moja.. 

Jaz ne dovolim čuvanja igračk. Takih ali onakih. Če tebe ne moti, je pa zate to normalno Wink

Mene pri mojih psih ovira, tega ne dovolim in do tega ne prihaja. Tongue
Glede na naravo mojega dela si čuvanja v takih situacijah ne morem privoščit. "povprečnemu" lastniku pa to ne predstavlja težave, sploh, če je pes edinec in podobno...
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #2306 : sobota, 02.03.2013 : 13:01:02 »

meni se tudi čuvanje igrač zdi sporno. hitro lahko pride do fajta.
ali pa čuvanje ruzaka na treningu  Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #2307 : sobota, 02.03.2013 : 13:03:06 »

Dve psici sar pejki, en samec tibetanski terier (kastriran).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2308 : sobota, 02.03.2013 : 13:17:05 »

Najhujše pa itak čuvanje markerja pred pasjim kolegom, ki gre velikokrat vzporedno s čuvanjem igračk...  Undecided
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #2309 : sobota, 02.03.2013 : 13:38:10 »

hvala Nanook  Smiley v tvoji odsotnosti so skupaj?

AngSeter, ja, doživel moj najstarejši samec, da ga je psica pri markerju zravsala (in je potem šel stran, saj ne veš al je bol da se sfajta v tem primeru al umakne Undecided), ta ista psica pa je med čuvanjem ruzaka skočila v enem drugem primeru še v malega tik pred odhodom na iskanje Sad

čuvanje stvari je hudič, ena od začasnih ovčark mi je kopičila igrače in ''veselo'' v pse skakala...
jaz pustim, da pri kosti zarenčijo, ker ima vsak svojo, vse so ''enake'' in vsi spoštujejo renčanje in se nato umaknejo stran. igrač pa že od nekdaj nimajo na voljo  Tongue
Logiran
Strani: 1 ... 149 150 151 152 153 [154] 155 156 157 158 159 ... 167   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines